ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, April 24, 2012

Gulai Selar Tomato Dan Nenas M16 Tebaborr!!!


Assalammualaikum... salam sejahtera buat blogger baru dan lama... apa khabar semua?? ceria tak hari ni?? hari ni mood i dah kembali ceria naaa.. nak tahu kenapa???


Waaahh.... ramai jugak yang tak nak tahu.. heheheh.. Gini! beberapa minggu dan termasuklah semalam tu.. mood ni agak kelam-kelibut sedikit apa taknya... Hero no 1 tu kan minggu depan dah nak ke PLKN... so mood Emaknya ni agak terganggu... risau manjang.. tapi kini tidak lagi! tidak ler buat masa sekarang ni hehheehhh.. sebab....


Sebab.. tiap masa my hero no 1 tu doklah bercerita... dah tak sabau-sabau nak ke PLKN... teruja bebenau! sampaikan dok ler di usungnya kelender yang dah siap berpangkah! cett! yang emak dia ni dok ler makan hati.. pastu i tanyalah kenapa dia super excited sangat nak ke PLKN tu??? dia cakap haper tauu.... "I can't wait! imagine that now.. ya rite now... the M16 is on my shoulder! rite here mom! TreTtt!! teTTtt!! Tetttt!! tebaborrr!!!" << sambil tunjuk aksi ala-ala askar wataniah gitewww..... yang bunyi tebaborr!! tu i cakaplah.. mana bunyi M16 macam tu.. dia cakap tu... bunyi bom tangan! peh!!! jam tu jugak ku rasa nak kutangankan! muahahaahaaa....dan sejak semalam tu telah ku motivasikan diri ku ini yak ni i shahriah Abdullah aka Samsiah Abdullah... tidak akan makan hati lagi selepas ini... gasaklah dia dok berangan dengan M16 dan segala apa yang bunyinya Tebaborrr!!! gasak! nak.. gasak!! asalkan selamat dan pulang masih seperti bentuk asal.. sudah.. Syukur Alhamdulillah.. tak giteeww kengkawan kan kan...:)))


Hari ni i masak simple naa.. segalanya ikan selar....
Ku gorengkan garing-garing lumur dengan garam dan kunyit aje dahh..


Sambal asam blender ulamkan dengan timun... dahh...
pastu ku masakkan Gulai baki ikan selar tu ekk.. langsung tidak menggunakan asam jawa atau pun asam keping taw.. tapi telah ku gantikan dengan buah tomato masak ranum naaa... pulak tambahkan nenas masak.. perghhhh... terangkat dan macam biasa terjongket-jongket i mesti tulis punyalah!

Gulai Selar Tomato dan Nenas


BAHAN-BAHANNYA :

4 ekor ikan selar
2 biji tomato *potong baji*
1/2 biji nenas *potong*
400 ml air
minyak, gula & garam

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit
20 tangkai cili kering
1 cm belacan

CARA :

Panaskan minyak dan tumiskan *BAHAN KISAR sehingga naik bau dan renehkan lama sedikit.
Masukkan air, buat tomato, nenas dan renehkan dengan api sederhana.
masukkan ikan selar, sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!

TARRAAA!!!!

Gulai Selar Tomato dan Nenas


Sedap nOOoooo...


Simple...


Hidangan yang cukup mudah di sediakan.. di kala cuaca ala-ala mendung tidak bererti hujan...:))


Tunggu petang nanti.. i buat kek yang mudah giler.. tetapi bila di kunyah... gerenti tak giler! i janji...:))

TATA!!


14 comments:

Amelia said...

Hi my dear Sha, wow..... sedappppppp best...........tukar dgn saya punya burger sama french fries boleh tak? Sure boleh kan...?

Itu sambal to die for lah... habis keybod I kejab lagi short circuit, hehehe bid lupa bawa plak, tak apa lah pakai colar baju aje lah. hahaha

Very very the sedap lei.... sure sayang you a lots always give wonderful recipes. But I'd added your recipes to my list yang macam toilet roll punya panjang.... tak sempat nak try mana satu lagi.

Have a beautiful day my dear. muahhzzz...LUV U, babe!

HaSue said...

Alhamdulillah..dah tak gundah gulana ye kak Sha..
Menu simple pun nampak menyelerakan..nak tumpang lunch kat sini laa..hee
TAHNIAH kak atas penghasilan buku resepi tu yer..

P/s: terima kasih atas doa akak ye..syukur la smkin sihat dah ni.. :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Amelia wangi hahaa.. wahhhh you punya April Fool punya burger super duper special mana boleh lawan i punya gulai yang simple naa tuuu...

haiya.. hati2 ley, nanti itu keybord jahanam macam mana mau komen i punya N3 hahaha... beware of your leleh okeh hahahaa

Have a wonderful day tu my dear muahhhhhhhhhhhhhhhzzzzzzzzzzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Hsue ya betul tu dik.. sesak napas akak berminggu2 tak sudah dia tebabor lah pulak hahhaa...

Tq so much atas ucapan tu yaa dik.. cayang muahhhzz... dah sihat ke belum? take care yaa.. muahhhhhzzzzzzzzz

Puan Hazel said...

salam k.sha tebaborr!.. uish menarik tertarik betul, nak2 time lunch gini.. saya save dulu resepi akak nie ye, nt leh try

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Hazel yang comey.. tq dik hehhee.. okay nanti cuba yaa.. mudah naa tu... tebabor pun ya hehee muahhzzzzz

ummiaisyah said...

salam kak sha...lawonya cover buku tu...cepat2 kt kedai..nk bli ni...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Ummiaisyah... tq so much dear muahzzz..

masih belum berada di pasaran.. soon.. nanti akak bagi tahu yaa.. tq dear muahhhzzzzzzz

Qasey Honey said...

wah Kak Sha tebabor yer...hehehe...mmg kena menu tu dgn namanya...sedap...dh lama xmkn ikan selar...hehehe...

cover buku resepi tu pon sgt cantik...kaler pink mmg fav...asal pink aje mmg cantikkk...kalau dh ade nti buku tu bleh la bg kt QH 1 yer...senyap2 tau jgn bgtau org lain...hahaha...syg akak...

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, alahai sedap nya lauk dia hari ni mintak sambal bacan tu nak cicah ulam pegaga akak ni hehee malas nak tumbuk

rahel said...

Kak Sha...Tahniah bab dah ada buku resepi sendiri...nak tunggu samapai Sabah la buku resepi tu..sedap gulai ikan tu..

zila 4ever said...

salam sha
dah lam chq x masak camginie..he hehee nak hirup kuah tu byk2...pastu nk tomato tue jgk..
sha doa utk ank hang..smoga semuanya selamat..dnt wrry babe..:)

Liza said...

tebabor....meniarap semuaaaa....hihihihi
akk, Liza pun suka ikan selar masak ngn nenas cmtu, sedappp...

dapurCikWan said...

wow@ tebaborrr! dah besar rupanya anak teruna kak sha! jgn risau sangat kak sha,...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ