ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, April 24, 2012

Pineapple & Choc Chips Cup Cakes... Keranamu Amelia's


Assalammualaikum... dan selamat sejahtera buat semua blogger baru dan lama.. terima kasih kerana masih sudi singgah dan meninggalkan jejak... walaupun ada yang belum sempat berbalas.. Insyallah bila ada masa lapang nanti akan ku balas kesemua jejak.. Insyallah...


Okay di petang hari yang cukup nyaman.. redup dan kadang kala mendung tidak bererti hujan tu.. i nak share ler sikit ekk.. kisah seorang kawan baru i dalam blogs ni.. setiap kali dia singgah ke dapur i yang tak seberapa ni... mesti dia akan datang bersama bib terikat di dada hokeh! dan setiap kali dia singgah blogs i.. gerenti dia cakap key-board dia hampir short circuit! muahahaa.. sebab apa tau.. sebab dia ngencess! peh! i kalau baca komen dia mesti gelak tergolek-golek punyalah! insan istimewa yang menjadi pilihan i petang ini... nak tahu siapa??? hah! kalau ada sesiapa nak rasa mini burger magic! singgah sini >>> MAGIC BURGER! Siapa jengah mesti kena renjatan letrik jam tu jugak! hah! jangan lupa singgah dan add dia sebagai rakan blogger kita okeh... 

Dan ucapan ini khas ku tujukan buat Si comel Amelia.. cantik dan anggun orangnya.. sudah berpunya atau belum.. terlupa pulak nak ku tanya.. hehehe.. okay jangan lupa singgah tau! Amelia you said you want to see me rite??? hokey! one sweetday.. gerenti kita jumpa.. tolong pilih kopitiam yang tak ada orang *kedai hampir tutop* hahaa...


Petang tadi selepas berehat dan selesai buat pelbagai urusan tu.. turun ler i kedapur... ada baki nenas masak gulai tengahari tadi tu.. ku potong kecik-kecik naa... memang dah berangan betul nak makan kek nenas segar... tak pernah pulak mencuba.. so petang tadi ku coba.. biasalah i kalau buat apa pun main pakai campak tebor.. tetapi ku sukat... ehh.. teringat pulak.. nenaskan masam manis rasanya.. maka ku cempakkan choc Chips Hershey's dalam 6-7 bijik kat dalam cake secomey tidak tu... waaahhhhhh.... <<< masak dulu baru i bagi komen! muahahhaa...


Pineapple & Choc Chips Cup Cakes... Keranamu Amelia's

BAHAN-BAHANNYA :

1 cawan minyak jagung
2 cawan tepung kek *blue key + 1 sudu teh baking powder
100 gm gula kastor
50 gm gula perang@brown sugar
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh garam
3 sudu besar susu pekat manis

BAHAN LAIN :

250 gm nenas cincang 
100 gm choc chips Hershey's

CARA :

Campurkan kesemua *BAHAN-BAHAN DI ATAS dan putarkan selama 5 minit di dalam mangkuk.
Masukkan nenas dan putar sehingga sebati.
masukkan adunan ke dalam cup cakes hanya setengah dari acuan *guna scoop ice-cream.
Taburkan beberapa biji choc chips dan tuangkan baki adunan *Lihat gambar di atas.
Bakar di dalam oven suhu 170'C selama 30 minit.
Setelah keperangan di atasnya, keluar dan hidangkan!!

TARRAA!!

Pineapple & Choc Chips Cup Cakes... Keranamu Amelia's


harumMmmm... naaa.......


tekstur halus dan gebu nOoooooo.....


nampak tak nenas kat celah kek tu?? choc chips??


Amelia's this cakes say hellOOoooOOoooooOOo to yOu okeh..:))


yang kat dalam box atas tuu.. i dah tapaukan untuk you all.. sebelum you all tinggalkan komen nak sikit... banyak tu ku beri.... hehhehhh.. dan Amelia tu bukan untuk you okeh..


Sebelum Amelia punya key-board short-circuit.. ini i dah tapau untuk yoUu Amelia's... so no bibs required okeh!
:
:
:
:
:
:
:

Akhir sekali... jangan lupa jengah blogs penulisan i tu ekk.. tadi malam sempat jugak ku masukkan N3... SAJIAN ISTIMEWA SHAHRIAH ABDULLAH PART 1
 terima kasih teman... sekian wassalammu :))

TATA!!




22 comments:

dapurCikWan said...

sungguh tergoda CikWan melihat mapin itu wahai kak sha!daripada tergolek golek kat situ... boleh kah ku bawak lari 1 box itu...muahahahha..

Zassssst..nak g jenguk blog sis amelia..

pssttt.kak sha!.eh bila tukar nama blog tu??

Bicara Kak Noor said...

mesti masih ada lagi cup cake ni kan,nak 3 biji lah Sha teringin lah sbb ada nenas belum pernah buat..
Amelia tu akak dah follow dia,dia pun sudi jugak bertandang kat gobok buruk akak ni sangat friendly i likeeee hehee

Amelia said...

Hi my dearest Sha, thank you so much and so gracious of you complimenting me in your blog.
Beautiful posting, my dear.

My small humble blog dapat compliments from a kind, beautiful,lovely Chef cum Novelist dari JB, Malaysia.....
Aiseyman... malam ini I guarantee tak boleh tidur lah..... you make me so happy and I'm in cloud nine, my dear.

Your pineapple cake sure look good but today I used my bib and tissue to wipe tears bukan lap air liur.

When I read your posting, I was in tears, serious!! It was a big big surprise to me, again I would like to say you're so gracious and generous.

You don't mind I ambil 3 keping gambar from your blog, I'm editing my magic burger posting and write a little about you, to thank you and also I got a little gift for you. Later you drop by to collect ya.
Muahz..... I LUV U, babe. * A big big hugs for you*

Balik pondok I dulu to edit my posting. Nanti free singgal, ya.

KakAsma said...

eh..ehhh...
mmg gebu gitu CC tu..nak minta jauh benar..
sebelah umah Sh kosong tak..leh sewa..hihihi
senang petang petang hari nie lapar taq..
nampak cc terliur laa pulak..salin resipi..biler laa nak buat tukan..

izahdaut said...

wii comelnya header akak.. sweet gitu. lain la pulak nengokkan gambor kak sha tu. hehe... lappy saya slow loading lak kak. gambor asam podeh dah nampak, gambor cupcake ni pulak slow. tunggu malam sat gi datang balik. huhuhu balik dulu. ikiki

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Cik Wan hehhee... belum sempat ku kata apa dah ko zass mapim tu ekkk... hahaa..

Dik baru ku tukar semalam, panjang benau nama header akak tu hhee.. macehh muahzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak noor.. jangan lupa cuba... kalau baki nenas masak gulai tu hah kita buatkan kek comel tu tak ler lebam nenas baki tu ehhehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Amelia... wahhhhh... lu nangis meh??? jangan nangis ley.. nanti wa pun nangis sama huk huk..

you ambil 3 keping gambar i???? OMG!!! next time angkat 30 okeh! hahahaa

Tq so much laling okeh nanti i singgah.. psst itu gambar bagi touch up banyak sikit bagi i nampak muda dan genit! ho! ho! Ho!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Asma.. sebelah rumah sha parit kecik! langkah dua kali baru jumpa rumah hehhee..

Kak kalaulah kita berjiran sure kita dok sebelah2 update blogs kan kan hehhee...

maceh kak muahhhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Izah adikku yang comel... ciannya ko dik.. msg ko asyik dok kat dalam spam aje... akak kuarkan cian ko dik...

nape ekk???

tak pe yang penting akak boleh jengah blogs adik selalu....

muahhh ...

Papa-NtiQ said...

Cik Sha...blog menarik, entri2 masakan yg sungguh menyelerakan dan gambar2 yg terang dan memikat. Tahniah!
Dalam kesibukan memasak dan menulis tu....Kalau sudi, singgah la blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal tempat2 makan menarik. Cik Sha jangan lupa follow blog saya yang tak seberapa tu ok TQ TQ.
Bolih komen skit? "The Writer's Is Cooking" lebih mantap kalu di re-phrase ke "The Writer's Cooking" atau pun "The Writer Is Cooking" supaya grammar lagi tepat...Thanks

Yatie said...

waduh sungguh menarik betullah cup cakes ni..kalau anak2 akak nampak ni, pasti suruh buat...meh bagi akak rasa seketoi..nnti kalau akak buat, akak bagilah Sha 5 ketoi..he3..

Amelia said...

Hi my sweet & beautiful Sha, aiyah...nangis sebab happy mah. I rasa glamor ley, nama dan pondok I di sebut kat pondok you. Malam ini tentu susah nak tidur sebab masih kat cloud nine lagi tak jumpa tangga nak turun. I tunggu tengok si Jack and the beanstalk ada singgal tak. LOL

Okey, next ada buat posting berkiatan, I ambil gambar you lebih sikit, 30 keping... thank you lah.
Tak payah touch up lah, dah cukup comel dan cantik molek. Oh.. genit.. jangan ley nanti PC keluar asap susah, kena pangil bomba.

BTW, I tak muda lagi, satu langkah lagi ke batu 50, huhuhu sudah masuk senior citizen category tapi still young at heart. Kadang2x gurau, merepek macam orang giler.
Sudah orang punya bini with 1 daughter and 1 son.

Thank you for accepting my bouquet.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Papa-Ntiq tq sudi singgah yaa... tq juga kerana sudi memberi tunjuk ajar.. sangat di alu-alukan almaklumlah dah terbiasa makan belacan heehehhh...

Okay nanti saya follow dan bagi komen yang cukup pendek tetapi manTOP! tq yaa..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Yatie... okey ambil laa satu kotak tu kak.. nanti bila akak buat jangan lupa kirim 3 kotak yaa hehehe.. macehh kak muahh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Amelia... wahhh really ehhh..??? but you look so young in the photos! yet you look so cute when you come visit at my pondok with your bib! or sometimes when you tercicir.. you also look very very young with the tisu rolls! hahaa..

Wahhh.. i shoul panggil you madam or kakak.. tapi i tak mau! i mau panggil you Amelia jugak sebab i anggap you sebaya dengan i!

Yaa lhoo... tak perlu kira usia.. as long as kita rasa muda di hati and still giler2 pedulikan yang lain tu hahaa...

Ya lho.. i pun sekarang ni asyik cium bunga rose yang you bagi tu.. tak ada bau.. tapi i bayangkan sangat berbau wangi...LOL!!!!

hugs and kisses! muahhhzzz

anymz said...

maaaaak ooii,ini bukan kes ngences lagi ni sha...dah pusing2 berpinar2 mato tgk cc ni..akak celok resepi ya sha...rasa cam best sgt tu..,mesti nak try punya nih..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak Anymz.. silakan silakan... kalau ngencess nah! tisu sekotak sha bagi... heehe.. tq kak muahhhzzz

Nieza said...

Assalam kak Sha, memang gebus betul CC ni sedapnya kalau dapat rasa ni. yg dalam kotak tu akak nk pos ke Finland kan..haha saya tunggu!!..hehe

ogyep yummy mellow said...

ni jelesss ni... nenas tu menggodalah kak sha... bila pulak nak buat utk ogyep ni..

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Shah...wowww geram betul saya tengok cc tu...dah terbayang2 kesedapan gabungan nenas dan choc chip iteww...salin resipi dulu ya kak...

gerhana luka said...

Kak Sha bukan Amelia je ngences saya pun dah ngences tengok ni.... aduh tak tahan nak jugak.. nak jugak
kalau takde nenas kita guna buah kiwi boleh ke?

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ