ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, April 23, 2012

Lala Lemak Selasih Cili Api..... Sajian Istimewa Shahriah Abdullah


Assalammualaikum... dan salam sejahtera buat semua teman blogger baru dan lama... Syukur ke hadrat Ilahi.. akhirnya apa yang ku impikan.. apa yang ku idamkan.. apa yang ku angankan.. apa yang ku usahakan selama ini akhirnya telah benar-benar menjadi kenyataan dan bukan lagi mimpi indah!



Terima kasih ALLAH!!! berbekalkan niat ikhlas, jujur dan begitu gigih berusaha untuk menghasilkan sebuah buku resipi dan akhirnya.... Lahirlah... Sajian Istimewa Shahriah Abdullah... khas buat semua teman dan peminat-peminat di dalam dunia kulinari.....



Alhamdulillah.... Alhamdulillah.. terima kasih ALLAH... terima kasih buat suami tercinta... anak-anak tersayang, keluarga dan teman-teman dan juga kepada semua peminat yang selama ini menjadi sumber inspirasiku untuk menghasilkan sebuah buku resipi.... terimalah..... SAJIAN ISTIMEWA SHAHRIAH ABDULLAH.... semestinya ikhlas dariku.. <<< masih dalam proses cetakan dan belum berada di pasaran! hehee...


Syukur Alhamdulillah... kisah ni masih panas! panas! panas! lagi yerk.. dan you all laa insan pertama yang dapat tahu dulu.. i masih belum lagi berkesempatan share di blogs penulisan i tu ekk.. sebab i cayang kat you all.. so i share dulu kat dapur i ni.. kerana apa?? kerana you all taw... taw.... cerita kisah di sebalik tabir sepanjang shooting buku resipi i tu nanti...bukan mudah yaa nak menyiapkan kesemua masakan dalam buku resipi i tu.. panjang kisahnya.... petang2 sikit nanti i akan edit dalam >>> AKU DAN DUNIA PENULISANKU



Seharian ni i memang sibuk dengan urusan penulisan i tu.. sibuk membuat pemeriksaan final setelah pihak editor email dan meminta i untuk cek sekali lagi.. buat kali terakhir sebelum editor hantar untuk di cetak... so mengedit lah i sepanjang hari ni tadi...terjojol-jojol bijik mata i ni hokeh!! dengan gambar yang berwarna-warni.. hiasan di dalam buku resipi tu... wahhhhh.. lain dari yang lain!! wahhh!!! wahhh!!! wahhh!!! psstt... nak tahu macam mana i memasak kat dapur i yang tak seberapa tu.. hah! kenalah tunggu yaa... macehh..... dah tu jerk laporan ringkas buat hari ini.... resipe pun ala-ala aje hari ni sebab sibuk lah teramat sangat dan sangat... demi you all i share dan masukkan jugak dalam blogs i ni ekk... macehh teman... muahhzzzz...

Lala Lemak Selasih Cili Api.....
Sajian Istimewa Shahriah Abdullah



1 kg baby lala *cuci bersih dan toskan
4 batang daun selasih *ambil daun
gula dan garam
sedikit minyak

BAHAN HIRIS :

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 batang serai *titik

BAHAN KISAR BERSAMA :

400 ml santan
20 tangkai cili padi

CARA :


Panaskan minyak dan tumiskan *Bahan hiris sehingga layu.
Masukkan *Bahan kisar dan renehkan sebentar.
masukkan Garam dan gula dan masukkan baby lala dan daun selasih.
Kacau rata, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

Lala Lemak Selasih Cili Api.....
Sajian Istimewa Shahriah Abdullah


mudah dan sangatlah sedap...:)))




harum bau selasih... lemak dan pedas cili api yang berdesing tu... manis baby lala tu.. OhhHhhhh.. lalaAaaa.. hehee...


Coklat candy untuk i..... 


coklat candy abang amin... hadoii tengok guper cekelat tu... masa dia tunjuk....


"For you Mom!! i love you..."

mau tak sebak.... lepas ni dah tak ada orang nak belikan i cekelat candy... walau apa pun... kesedihan di sulam kegembiraan buat i hari ini... terima kasih ALLAH... terima kasih semua teman...

Sesungguhnya aku hanya insan biasa.. punya hati dan perasaan... hanya ALLAH SWT yang tahu bagaimana perasaanku saat ini...

Take care & Smile...

TATA!!!

11 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Sha,aduii sedap nya lala ni akak baru teringat yg akak ada beli kupang tp belum masak sbb kalau akak masak akak sorang je yg makan tulah lambat beno nak masak tu;;

sabar Sha,akak lagi lah 3 orang anak dok jauuuuuuuuuuuhh sangat setahun sekali je jumpa tau lagi sedihhhhhhhhhh nasib ada blog dan fb dpt lah hilangkan dukalara nestapa tu

Amelia said...

Hi My dear Sha, first of all congratulation on your new cook book. 2 thumbs up for you.
Feel so happy for you to be able to published your own cookbook.
Muahahhz.... cayang. *A big cyber hugs for you*

Ini lala my favorite, aiyah... bib tak jumpa pakai sapu tangan aje lah... perut pun tengah main drum..
By the look sudah sedapppp.... best, kalo dapat makan I kena tambah extra rice. LOL

Psstt.. you're very cute, cantik molek. :)

Have a nice day and nice to snuggle in bed cos tengah hujan lebat kat tempat I.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Noor cayang....

Tu laa sha pun selalu jugak mujuk hati ni... teringat kat Kak Noor jugak semua anak dara belajar jauh di UK... ni sha cuma pisah kejap aje hehehe.. dah macam hape dah ni!

Tq so much Kak Noor.. sha memang tabik pada kak noor sebab berjaya menjadi ibu yang berjaya mendidik anak-anaknya.. tahniah kak! muahhhhhh cayang akak muahhhh x sejuta kali okeh!

Amie said...

Sha.... ingatkan salah masuk rumah tadi. Manislah pulak muka dia senyum lebar nyambut tetamu kat atas tu... he he hehh
Kak Amie nampak lala Sha ni macam berisi besar pulak... selalunya isi kecik kecut, tapi yang ini masih penuh dalam cengkerang dia... lala jenis apa ni Sha. Satu lagi, masak lala bubuh daun selasih mesti baunya harum, boleh gantikan serai ni.

Bicara Kak Noor said...

mula2 saja tu Sha insyaallah dah lama sikit ok lah tu,srkg ni banyak cara boleh berhubung boleh skype,boleh call,fb lah blog lagi so takyah lah nak risau sangat,kak Noor ni dah terbiasa sudah,tapi alhamdulillah walaupun dok jauh2 paling lama pun 2 minggu sekali mesti skype dngn anak2 kira tkde lah masaalah sngt Sha

jangan lupa buku tu utk akak tau heheee

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Sha..Tahniah ngan kelahiran buku resipi itewww..

Emmm lala..sedapnya....

ogyep yummy mellow said...

Kak Sha

congratulations on d new cook book.. Bravo... bravo.... Claps...claps.. claps...

Lala tu nampak very fresh.. yummy kak..

selalu lupa nak mention... I know that u love red... I love red tooooooo...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Amelia's tq so much dear :)))

Now bila you puji my pinggang kembang already hahaaa.. hugs and kisses to you too... a big bapak bear punya hugs tau... jangan memain hahaha

Haiya! kenapa lupa pakai bib... tisu gulung for you nah!

tq dear muahhhh muahh muahhhzzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Amie cayang... hehhe... hadoi malu ler pulak tu hehheehh yq kak amie cayang muahhh

Baby lala tu kak Amie.. sha pun tak tahu jenis apa.. isinya memang padat dan segar.. manis lagi tu. macam Kak Amie jugak...

muahhzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Sue.. tq so much yaa... cayangg muazzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Ogyep tq so much my dear!! muahhhzzz....

Wahhh same here.. nanti raya kita pakai baju sama ekk.. red keler beli satu papan gitu hehee.. muahh

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ