ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, April 17, 2012

Ketam Kari Goreng Tepung


Assalammualaikum.. dan selamat sejahtera buat semua teman yang sudi berkunjung di dapur i yang tak seberapa ni ekk.. terima kasih juga kepada yang sudi join... yang mana tak ada tinggalkan add tu.. i tak dapat ler nak add you all... sila inbox yaa... terima kasih... Dan satu lagi... apa jua resipe yang ku kongsikan di sini adalah di HALAL kan buat semua teman-teman untuk mencuba yaa.. ikhlas dan luhur dari hati dan nurani ku ini... wahhh ayat baik punyer! hehee.... itulah tujuan sebenar i wujudkan blogs masakan i yang tak seberapa ni.. terima kasih teman... *tepukan gemuruh! untuk diri masing-masing!* muahahaa... <<< eksesais rahang dan mulot...

Ketam Kari Goreng Tepung


Today i cooked a very simple dish... just Ketam dan ikan cencaru.. tiba tang ikan cencaru@caru tu aduyaii tak kuasa dah nak share resipe dan gambar.. bebalik ikan caru aje ekk.. biasalah Pak Habibi i punya kerja ler tu... psstt.. tak banyak dia beli kali ni.. 1 kelo... dan besau so ada 4 ekor aje... wahh masa menyiang tadi senyum mengolom aje i youuu <<< bukan gila oke...


Seriously bila i tengah dalam mood mengarang manuskrip tu kekadang idea nak memasak tu jadi tumpul... mungkin mood tu terbawa dek mood dalam cerita yang i sedang karangkan tu..*pulak tengah mengarap watak perempuan cantik tak reti masak dan tak pernah turun ke dapur! muahahahaa* so i termenung ler sekejap... sambil main-main sepit ketam yang boleh tahan besornya.. kalau menyepit.. boleh tahan laa... paling tidak pun ke kelenet kita! muahahah....


HelOoOOoooooOOoo... hah! nampak tak? besauu okeh... peh! tetiba malas nak kusiang, malas nak ku blackpepperkan.. malas nak ku cili apikan.. malas nak ku sambalkan.. pendek kata segalanya malas! masa tu niat dan idea yang ada... Errmmm.. simpan dalam peti sejok semula ajelah! muahhaahaha... adoiiiiii haii... dan akhirnya.... masa dok berangan dan termenung tu ternampaklah.. pokok kari i dari celah tingkap tu kan.. gemok naaa.. besoorrr.. naa pokok kari i tu... maka dapat ler idea.... *____*

Ketam Kari Goreng Tepung

BAHAN-BAHANNYA :

UNTUK PERAPAN KETAM :

1 kilo ketam bunga *cuci bersih dan toskan
3 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kunyit
garam secukupnya

CARA :

Gaulkan kesemua bahan di atas dan perapkan.

BAHAN UNTUK BATTER@SALUT

2 cawan tepung beras
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar serbuk bawang putih *ada di pasaran *garlic powder
sedikit garam
air secukupnya
1 biji telur

CARA :

Campurkan kesemua bahan di atas dan jadikan batter yang separa pekat *tidak cair.

LANGKAH TERAKHIR :

Panaskan minyak yang banyak untuk menggoreng, minyak haruslah panas betul *jangan separa tak betul hehee...

Celupkan ketam di dalam batter dan gorengkan sehingga keperangan dan bukan terlalu garing!

TARRAA!!!!

Ketam Kari Goreng Tepung


i prefered tepung ketam tidak terlalu tebal di badan ketam tu ekkk... lebih garing dan enak..... sehinggakan kaki dan kulit ketam tu pun boleh di kunyah.. dah macam keropok pun yaa.....


Untuk dapatkan daun kari yang garing dan cantik macam tu... okay panaskan minyak betul2 panas. Lurutkan daun kari *kering dan tidak basah.
Masukkan ke dalam minyak panas dan angkat setelah daun kari tidak lagi berbuih di atas minyak.. <<< hadoii ni macam mana nak ku terangkan ni ekk?? gini ler senang cerita daun kari tu dah tak meletop! hah giteewwww.... heheee....


Dan taburkanlah diatas cik abang ketam kita tu.. mudah aje tu kan kan.. selamat mencuba kawan-kawan!!!
Take care & smile always.. muahh...

TATA!!!


15 comments:

Bicara Kak Noor said...

hanya mampu akak cakap sedapppppppppppppppppppppppp nampak garing sangat macam nak gigit je kepit ketam tu hahaaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak noorr... hadooiiii resipe orang malas dan tak kuasa nak berlama duduk celah dapur hehheee... bebaik kang ketam tu sepit kak noor.. hah kene gi kelenet nanti tauUUUUUUU

Bicara Kak Noor said...

walikmsalam Sha, ketam ni ok Sha tak gigit pun akak yg gigit dia sampa dah tinggal pinggan je ni heheee

Hezrin Ahmad said...

sedapnyer..... saya suka ketam.... nak sikit... ikan jaket xmo sbb xsuka...hehe

Wani said...

salam kak sha ...eeeee suko benorrr ketam tapi kalo nak makan kat isi x dop benor kat kaki tu .. banyak kat badan ki3... mesti krap krup krup bunyi nya hi3

Qasey Honey said...

wow sedapanya tgk ketam goreng tu...mesti rangup sgt tu...myelerakan sggh tgk...htr 2 ekor yer ke dpur QH..hihi

zila 4ever said...

salam intan
aiishhhh nk sambung episod kita satu sek dulu..masa kt VA tu rasanya frm 4 .time tu sha duduk dgn ikin..bdk kg kurnia jb..zila duk dgn ewa..aduuhaiii dh dah puluh tahun nk mgingat nie..zila pun hampir2 lupa..:)

Ilhamkreatif said...

Salam cek shah oi...ketam goreng tepung...is a good idia,asyik udang goreng tepung je..kasi ketam
pulak..

rahel said...

Dapat gue bayangkan..betapa wanginya aroma daun kari ituu...sungguh menggamit selera..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Noor wah! kak noor ni mesti peminat ketam ni hehhehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hezrin heheh.. yer laa akak suka ketam jugak... ikan jaket pun suka jugak cuma dah jemu pak habibi hantu caru haru kan hhahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Wani... ishh mestilah bedal isinya dulu... bila dah nak habis kaki baru makan hahahaa...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam ZIla... sekarang baru ingat2 lupa jugak ni puas sha tenung gambar zila masih tak ingat tapi bila zila sebut Ewa.. macam ingat jugak.. zila ko yang nampak macam ganas aje tu kan kan hehehhehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak ilham tu la psal.. ini kes tak ada idea dan malas nak masak ler ni hehehe....

Amelia said...

Hi Shahriah, wow....ini really excellent and delicious. I pun tengah lapar... lesson learn before singgal your blog, makan dulu. LOL

Your photography skill is excellent. Very beautiful click.

Have a lovely evening. regards

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ