ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, April 16, 2012

Rustic Apple Tart ~ Kerana Sebiji Epal


Assalammualaikum...... dan salam sejahtera.... ni apa-apa hal nak buat laporan dulu ni ekk... satu hari ni kerjanya asyik mengadap dapur.... mengadap PC siapkan kerja penulisan... aduhaii... penat tak terucap dek kata-kata dah ni.... buat kerja guna tenaga tu tak kisah sangat.. guna otak tu lagi lah penatnya hanya TUHAN sahaja yang tahu betapa penat dan lelahnya.... so petang tadi i telah membikin sebiji Rustic Apple Tart yang sungguh menyelerakan dan sungguh sedaPPPP naaa... one of my fav dessert tapi tidak apple pie di Mc D tu ekk.. hentah tak tahu kenapa hehee.... so membikin ler petang tadi.... cerita dan kisah di sebalik Rustic Apple Tart tu ada kesinambungannya......




Yer... Kerana Sebiji Epal... walaupun you all nampak ada 3 biji epal merah... simbolik tu oke...:))) 




Syukur Alhamdulillah.. nampaknya hasil karyaku yang ke~8 bersama Buku Prima@Karangkraf telah membuahkan hasilnya... baru sekejap tadi i edit my blogs penulisan tu.. kalau nak tahu di sebalik kisah dan sejarah Kerana Sebiji Epal... sila >>> KLIK SINI.... Banyak sejarah dan kenangan silam di sebalik Kerana Sebiji Epal... sudi-sudilah jengah yaa.. macehh....:)))


Dalam sibuk dan padat dengan urusan tu.. maka sempat juga ku buat sebuku... mudah dan teramatlah sedapPPnya.. Jom! Cuba! Try! Test! <<< bukan buat sesuka hati.. ada projek berkaitan dengan karya i tu ler ekk... << kisah bersambung hehhe.....

Rustic Apple Tart ~ Kerana Sebiji Epal

Untuk Kulit Pastri :

i suka kulit pastri yang lemak dan rapuh..dan masin sikit... wahhh... dan inilah dia resipe kulit pastri yang telah ku olahkan sendiri...

200 gm mentega *sejuk *dadu
260 gm tepung gandum
1 sudu besar gula castor
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar susu segar

CARA :


Masukkan kesemua bahan-bahan dan putar dalam food processor... mudahkan <<kerja orang rajin ni oke...


Tak perlu uli.. masukkan ke dalam plastic wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 20 minit.

Jom! Buat Inti Apple!


i guna 3 biji epal dan kupas kulitnya dan buang mempulur.. potong baji.... gaul dengan sedikit garam.

Untuk Sos :


1 cawan lite brown sugar
1 sudu besar mentega
1 batang kulit kayu manis
1/2 sudu teh serbuk buah pala *nutmeg
4 sudu besar gula pasir

CARA :

masakkan di atas api sederhana sehingga gula larut.


Masukkan apple dan sentiasa di kacau sehingga apple lembut.....


Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.... 


Torakkan adunan.....


Aturkan buah epal di atasnya.... dan...


Lipat doh pastri macam di atas tu.. tu yang namanya rustic....


Bakar di dalam oven dengan suhu 170'C selama 20-25 minit atau sehingga keperangan... angkat dan sejukkan terlebih dahulu.. kalau nakkan warna pastri tu kekuningan dan nampak cantik.. spraykan dengan sedikit air dan bakar dalam 5 minit...

TARRAA!!!!

Rustic Apple Tart ~ Kerana Sebiji Epal



Baunya cukuPpppppp HaruUUmmmmm naaaa...............


Pastri yang lemak masin dan rapuh Naaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


Rasa epal yang cukup lemak masam dan manis.. di selang selikan dengan rasa sos yang cukup... cukup... pergghh nak tah kenalah cuba yaa.....:))) <<< ayat pancing..
:
:
:
:
:

Potong sha! potong sha!!
:
:
:
:
:
:

Jap.. sabor..... hehhehe...
:
:
:



tu dah potong..... baikkan i... heehehhee..


Rustic Apple Tart ~ Kerana Sebiji Epal




Jangan lupa singgah blogs penulisan i tu yer....


KERANA SEBIJI EPAL....



Seriously... i memang penat sangat hari ni... Syukur Alhamdulillah dengan mengatur jadual maka segala kerjaku akhirnya siap juga... sambung esok... Assalammualaikum...


TATA!!!


23 comments:

Bicara Kak Noor said...

Salam Sha,kak Noor dah nak tidoq sebenarnya tengok benda Sha buat ni terus mata besar minta sepotong pun jadilah nak rasa sangatttttt ni heheee mesti termimpi2 lepas ni kalau tak dpt jugak.

Amie said...

Assalamualaikum Sha,
sebelum masuk tidur terpanggillah pulak datang ke mari kerana sebiji epal... he he heh ni bukan sebiji epal lagi ni Sha, berapa bijik haaa.... boleh tapau Kak Amie bawa balik ye.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam kak noor... wah! tq sudi singgah yaa hehee.. nanti sha balas kunjungan.. nak sepotong kalaulah Kak noor dekat.. dah tentu2 sha hantar sebuku tu ekk...:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam kak Amie cayangg.. bukan kata sebuku... berbuku2 sha tapau untuk kak Amie..:)))

Balqis Nazid said...

salam kak Sha, sangat kelaparan sangat malam ni, sebab makan malam awal pukul 6, makan laksa jer pulak tu, serius memang tgh lapar, tau2 akak post Apple tart ni...
nak nangis rasa..
akak nak sikit boleh....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Balqish... ala ciannya... akak ni dari siang tak berhenti buat kerja. makan pun main pakai jamah aje dik hehee.. bukan kata sikit... semua tu akak hulur kat Balqish.. nah!

Balqis Nazid said...

ha..ha.. akak, dah dapat sepotong ni.. memang sedap ekekkeee...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Balqish aiikkk akak bagi semua laa hahahaha... adoii haiii....hehee

Nieza said...

Assalam kak Sha, sedapnya tgk apple yg elok tersusun jer tu..lum pernah buat lagi apple tart ni.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Nieza.. tq my dear.. okay nanti boleh cuba yaa. mudah aje tu... rasanya memang sedap naaa...:))))

dapurCikWan said...

wooo...tu dia!hehehe.. apple cikwan banyak lagi dalam peti tu....mintak kak sha buatkan la... =) (mood mengadaaa) hahahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Psstt Cik wan bolehh apa salahnya.. bak sini dulu apple tu.. lepas tu jangan harap ko dapat balik muahahahahahahaha

izahdaut said...

ala kakk.. asik2 tunjuk makan ngan sekerim jek ni.. owhh hati tabah lah.. kikiki

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Izah comey hehhehee... kerana sebiji epal lah tu yang asyik bereskrem segala hehe.... sabo ajelah kan kan

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak Sha... alahai!! tergodanya tgk .... nampak sedap sesgt tu...

Wattie said...

Assalamualaikum Sha,
Bestnya byk resepi menarik untuk dicuba, sedap nampak tart apple tu, belum pernah buat lagi.....
InsyaAllah ada masa nak cuba.....

Kamalia said...

salam kak..sanagt jakun saya tengok rustic apple tart tu..tak ponah makan dan mmg tak penah buat..nampak sangat sedap..oishii:))

KakAsma said...

msuk sini sebab diana tunjuk jalan,
mungkin sebab terguda dengan apple rustic tu kot...tau kalau dua benda ni join venture mesti sangattt sedap..makan ala ala english style..duk bawah pokok sambil bentang kain sapra kotak2..ada kopi atau teh wangi..pakai topi..:))
camner yeaa..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Diana Mey... heheheh dik kalau tergoda apalagi... jangan lupa cuba tauu... pastu post kat blogs gambar cantik2 akak suka tengok diana captured gambar, cantik! kalah jurufoto profesional...:)))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kamalia... mudah aje tu dik.. memang sedap dan menyelerakan... bila makan sekali mesti nak 4 kali hhehehhee...:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Asam terima kasih kerana sudi singgah... wahh kalau makan macam tu alamatnya.. tak buat kerja lain dah.. pstt kak jangan lupa posing ala-ala makan buah anggur ala2 terjuntai gitu hehehhee

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

salam kak sha
first time masuk blog ni dan terus ai jatuh cinta dan sememang nya sy seorg yg suka baca novel(dulu lah skrg dah beranak pinak tak sempat dah)dan berminat gak utk menjadi penulis(slalu tulis citer sekerat jln aje tak pernah abis,simpan dlm disk aje)dan sgt2 gemar masak memasak walaupun slali kena komen tak pandai sgt memasak(sbb laki nya chef.kak terasa tergoda pulak dgn sebiji epal ni walaupun nak nak guna 3 biji epal.aduh..byknya dlm Q ni nak buat tp tukang mkn takde

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam My dear Small kitchen...:)) terima kasih kerana sudi jatuh cinta awww!!

Wah pandai menulis rupanya.. kenapa tak teruskan minat tu?? jangan di simpan dik nanti tak jadi apa pun.. teruskan minat tu hingga menjadi kenyataan yaa...

Wah! suami chef tak perlulah risau nak masak... gerenti tiap hari makan sedap2 kan kan..
macehh sudi singgah muahhzzz :))

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ