ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, April 16, 2012

Mini Baguette Vs Kurma Kambing



Assallammualaikum.. dan salam sejahtera buat semua teman-teman yang sudi berkunjung.... hari ini satu lagi resipe yang mudah dan sangat enak di makan begitu sahaja... Mini Baguette atau lebih popular dengan nama French Bread atau orang kita panggil roti Perancis! tanpa perlu ke Perancis.... hehhee... Okay nak cerita al-kisah si cik akak Baguette @ French Bread tu ekk... masa zaman dulu kala.. di France mereka bakar roti tu dengan menggunakan kayu arang.. mereka bikin roti tu seawal jam 4 pagi... peh! awal tu... yaa... tu di Perancis.. so i buat si cik kak Baguette tu lebih awal lagi muahahaa.. seawal jam 4 petang bersamaan 15hb April <<wahh begitu detailed sekali yerk hehhee... dan ku bakar seawal pagi tadi.. 16hb April... jam 10 pagi waktu Malaysia! muahahaa... adohaiii....


Dengan alasan sebab nak lawankan dengan Kurma Kambing i tu.. embekkkkk... Semalam cuaca agak rendup.. so bila i uli jam 4 petang tuu... doh tu naik ala segan nooo... dekat pukul 6 petang baru ler dia naik dengan sloww____ naa..... psst bukan i yang uli.. my hero no 2 yang uli.. saje je nak membuli... saje je nak bagi dia rasa... hehehe bagaimana nak membuat roti... @___@


Pulak pukul 6 tu jugak nak kerumah abang.. so i uli sekali lagi dan bior dia duduk diam-diam dalam oven yang tak bernyawa.... dengan niat.. balik nanti nak ku bakar dalam oven bukan dengan kayu arang hahaa.... pastukan... kan....


Sesekali bila berjumpa.. sembang baik punyer!... bila balik dari rumah abang dah jam 11 malam.... pastu.... terlupa yang i ada peram doh dalam oven! muahahaa.... sedap ajee tido terus Mimpi.... ZZZzzz... sehinggalah keesokan pagi ni.. yer pagi ni ler.. bersamaan 16hb April muahaha....



Perghh.. doh tu naik.. mak aii pak aiii.... dah macam haper! terus le ku uli dan gentel ler macam gambar di atas tu.... Untuk resipe...
Silalah klik sini... sama sahaja bahan yang ku gunakan ekk... 

Cuma bahagian atas roti tu i kelarkan sikit dengan pisau lepas tu i renjiskan dengan sedikit air... *air biasa yaa *lihat gambar bawah...



Dengan suhu 180'C selama lebih kurang 20 minit.. bila dah macam gambar bawah tu...



Bila dah kekuningan sikit macam gambar di atas tu.. keluarkan dan renjiskan lagi dengan air di atas permukaannya ekk... pastu bakarlah lagi 10 minit atau sehingga keperangan dan nampak garing dan bukan rentong!

TARRAA!!!

Mini Baguette






Rasanya enak.... ranggup.. di luar.. bila di patahkan.. Prapppp!! bunyi diaaa..... tekstur di dalamnya berlubang-lubang dan lembut dan ala-ala liut bila di kunyah.. wahhh.... baunya... jangan cerita ekk.. HAruUUUmmmmm naaa........ 


Lawankan pulak dengan Kurma Kambing i yang sempoi aje tu ekk....
Untuk resipe Kurma Kambing tu... KLIK SINI >>> Kurma Kambing... Embekk




Selamat menjamu selera dan selamat mencuba..  sekian terima kasih...:))



Apa tueeewww???


Tunggu petang nanti... :))


TATA!!



10 comments:

ogyep yummy mellow said...

Kak Sha. tang baguette & kurma tu, memang kelassss... tang kambing tu.... ni nak nangis ni... ogyep tak pandai makan kambing lah... sobsobsob....

dapurCikWan said...

hamboi2 akak! terbelit lidah cikwan nak menyebutnya... satu lagi kan..macam sama je kita kak, cikwan baru je balik Giant..pastu terbeli gak seketul roti Perancis tu tadi... murah2 je kalau tak silap.. RM1.90..

dah alang2 kan...meh sini semangkuk Kurma Kambing tu.. =p

tu, nak masak apa plak tu "kerana sebiji epal tu"???? muahahahaha..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Ogyep.. laa tak makan kambing nape?? hidop ini hanya sementara aje okeh hehhee.. dah akak bagi Baguetee tu aje hambik ni. sebatang aje tapi hahhaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Psst Cik wan masa nak belajor menyebut tu tengok depan cermin.. hahaaa... nah kuah kurma,,, kuah aje tapinya kui kui... apple wahh ko tunggu ler.....

Mas said...

alahai sambil baca sambil membayangkan kesedapan roti perancis tuuuuu tp sy tak makan kambing so bygkan makan dengan sup cendawan la hihihihi

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Mas.. laa sorang lagi tak makan kambing hehhee.. tak pe mushroom soup adalah padanan yang terbaik.. pulak masa makan tu.. perghh.. pandangan menghala ke laut aje memang kan kan...:))

Bicara Kak Noor said...

sorry Sha akak selalu lambt dtg sbb hari ni seharian gi umah aunty hubby melawat orang sakit hehe tapi geram tengok roti peranchis ni akak selalu beli je tau anak2 suka sngat buat garlic bread ke,dha ada resepi nak cuba jugak ni harap2 tak lupa macam 'sha haha

Ilhamkreatif said...

Salam Sha..aaaaaiii..Perancis bertemu Malaysia la pulak.Sedap-sedap Sha..

Balqis Nazid said...

salam kak Sha....
gebusnya roti mu itu kak..
geram saya..
makan dengan kambing pulak.....memang emmmmbekkk..!!! lah hi..hi...

akak..saya baru tau camna nak seragamkan atas roti tu selama ni atas saya tu agak keras..

thanks kak Sha..atas infonya...

Amie said...

Ha ha hahhhhh.... Shahriah ni ada-ada aje ceritanya yang mencuit hati! Cerita pasal roti perancis yang dibakar di Perancis tu... mesti terlebih harumnya kalau dibakar waktu pagi, di musim sejuk...ecewah macam je pernah ke sana he he hehhh kalau orang dah kelaparan teramat sangat, makan gitu aje pun sodap! Tapi kurma kambing embekkk tuuu... Kak Amie bagi bonus!

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ