ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, April 18, 2012

Peach Poached Jelly Keranamu Diana


Assalammualaikum... dan salam sejahtera buat semua pengunjung blogs ku yang tidak seberapa ini ekkk... maka dengan ini.. yak ini tengah malam begini yak itu tepat jam 11:55 malam waktu Malaysia... Telah ku kerah diri ini untuk segera mengambil gambar Jelly yang tak seberapa tu.... dengan berpandukan cahaya lampu yang ala-ala begitu romantis giteww.. maka dengan itu.. gambar wahhh.. kelihatan sungguh romantis di celah-celah bunga yang terjuntai itu...... *tepukan gemuruh please...* macehhh.. hehehe...


Al-kisahnya begini.. lepas i masukkan N3 cik ketam bunga i bergoreng tu kan... so masa untuk membaca komen dalam in box i tu ler... tetiba ada komen dari Kak Asma dia tulis... Akak ke sini sebab Diana tunjuk jalan... i pun klik laaa... nama Diana..

Yer laa sekarang ni lah i baru tahu nak singgah dan tinggalkan jejak.. dulu mana tahu... yang ku tahu masukkan N3 pastu bertonyeh sesorang dalam blogs.. bukan ku kesah ada orang singgah ke baca ke haper yang ku masak! muahahaa.. sebab tujuannya hanya nak berkongsi resipe... so sekarang barulah tahu nak mengumpul kengkawan blogger! sumpah! dulu tak tahu tau.. alif lam lam Haa <<< ayat power zaman kekanak dulu! muahahaahaaa << eksesais rahang dan mulot tu oke...

Kisahnya... Cik Adik Diana yang paras rupanya Ayu lagi jelita.. bab masukkan gambor yang memang cantik bebenor tu perghhh.. kisahnya telah mencuba resipe i yang tak seberapa tu ekk.. berserta pujian lagi.. jam tu jugak i terus tak pakai cermin mata << agar nampak lebih anggun kononnye hehee... aduhai... masa tu jantung berhenti kejap! nak tahu kenapa??? hah! sila singgah blogs yang cukup cantik dan power dan super loba loba! ko ada??? muahaha.... i pun tak ada secantik gambor cenggitu guper.... nak tahu masakan apa yang Cik Adik Diana tu cuba silalah singgah ke sini... sekarang jugak! >>> CIK ADIK DIANA YANG AYU DAN JELITA... hah! betul tak??? kan kan... i dah cakap dahhh.... pssttt sudah berpunya tu yaa.. muahahaa... i pon hehhee.. <<< tetiba saham i turun 1 % muahahahaha << still eksesais mulot!


So... bila singgah aje blogs Diana yang ayu tu kan kan... i pun dok ler termenung... lamalah jugak termenung tu.. nak tahu apa yang ku menungkan tu.... bukan pasal bil api dan air taw... tapi memikirkan... baru je tadi lap dan bersihkan dapur... nak memasak sesuatu khas buat Diana yang ayu tu rasa macam menyesal pulak tadi dah kulapkan dapur tu naik sampai berkilat eshhh.. pendek kata dah boleh dijadikan cermin dah yang oii... hahahaa... so tanpa banyak kisah... turun ler semula ke dapur.. padahal baru aje jap terima sms dari editor.... "Kak Sha email kat Tie cepat sikit yaa.." masa tu nak turun ke dapur tu i balas macam ni... "Okay, Tie bagi akak masa... akak ada kat luar ni.." <<< Tie kalau Tie terbaca ni hakak mintak ampon sangat.. akak tahu kerja lebih penting.. tapi kerana Diana akak sanggup kehilangan pekerjaan hakak! <<< Diana yang ayu ko tengok... betapa Kak Sha menghargai dirimu dik.... heheheehee... eshhhh... Diana Kak Sha memain aje tau.. tapi betul akak buat Jelly ni pasal Diana ekk...:))) *tepuk tu jangan lama sangat hehehe*

Peach Poached Jelly Keranamu Diana

Resipe ni simple aje.. sama macam you all selalu bikin tu dengan menggunakan bahan asas.. cuma i ubah suaikan sikit... i suka Agar-agar@Jelly yang lembut ala-ala wigle bila di goyang.. phewwiit.... nampak aje simple ni ada cerita di sebalik kejadian ni jugak ekk...cuba tengok gambar di bawah tu... 


Ingat lagi tak hari tu i ada bikin Poached Pears??? hah! ni kejadian yang tak pernah ku buat! hehhehe.... Ada ke my Pak Habibi tu... dia dok bercerita kat satu opis dia.. yang kengkonon bini dia yang kurang sangat kerja ni kan kan... telah membikin dia naik 1gram dek kerana tu lahh Poach Pear tu... hadoiiiii... dah lah riuh rendah satu opis Pak Habibi ekk.... sudahhhh.... lepas tu balik aje rumah Pak Habibi menjenjet 2 bungkus buah pear! berserta sekotak eskrem dan jugak Coklat Sauce Hershey! ingatkan belikan untuk i... kisahnya... pakat reramai beli dan suruh i buatkan Poached pear tu hokeehhhhhhhhhhhh..... pengsan celah tong gas jam tu jugak! peh! jadi buah pear yang berendam kat atas tu laa... yang ku bikinkan untuk kengkawan opis Pak Habibi.... dan baki jus poached pear tu.. telah ku bikinkan jelly... keranamu Diana hehehe... <<< kisah bersambung... udah ler tu... itu sahaja cerita dan kisah benar untuk tengah malam ini.... meh ler kita memasak yerk.... sekian terima kasih...:))) Cop! Untuk resipe>> POACHED PEARS << KLIK

Peach Poached Jelly Keranamu Diana


okay i guna 1 tin buah peach 
sila ambil jusnya i dapat 300 ml ketepikan.
Buah peach tu sila potong...


Potong macam tu dan susunlah dalam acuan agar-agar...


setengah peket agar-agar kering campurkan bersama jus peach 300ml + 500 air biasa + 1 cawan gula pasir
masak sehingga gula dan agar-agar larut
setelah itu tapiskan...


1/2 peket agar-agar kering yang baki tu campurkan bersama 800 ml jus poached pear... atau kalau tak ada gunakanlah jus apa pun yaa... 
masak sehingga agar-agar larut
setelah itu tapiskan...


Bila dah tapis semua agar-agar tadi tu... bolehlah tuang di dalam acuan... i tuang yang perisa peach dulu.. lepas tu masukkan sebentar dalam freezer anggaran separa set... 
keluarkan dan tuangkan pula dengan agar-agar berperisa jus poached pear tu yaa.. dan lakukan sehingga selesai.. baki buah peach tu bolehlah selang selikan... *ikut kreativiti anda ler yerk....



dan lepas tu bolehlah masukkan dalam freezer sehingga benar-benar set dan lepas tu dah boleh di tangkap gambarnya... ala.. ala celah taman bunga giteeww.....

TARRRAA!!!!

Peach Poached Jelly Keranamu Diana


yer giteewww.....


dan giteewww.. kerja tengah malam ni ekk.. gambor tak terang sangat... <<alasan takot sok pagi bangun dah tinggal suku! huhuu.....





Dan di atas tu ler rupa taman bunga yang terjuntai-juntai giteeww.. tak kuasa nak mencari props.. ku letakkan sepasu celah jelly tu hahahaha.. semuanya kerana ingin mengucapkan terima kasih buat Diana dan semua blogger masakan dan tak kiralah blogger tak masak pun.. TERIMA KASIH KERANA SUDI...SINGGAH DAN MENCUBA RESIPE I YANG ALA-ALA AJE KAN KAN.. aww... maceehh semua.... muahhh...:))


Selamat Malam dan Assalammualaikum...:))

TATA!!!



22 comments:

dapurCikWan said...

owh kak sha ku...sungguh bertuah dirimu.hehehe..tahniah2 kak.teruskan berkongsi ye.. bila nak wat entry keranamu cikwan plak??(mood dengki..muahahaha)

gurau je kak sha ye... =)

FnF Simple Life said...

cantik sgt agar2 tu...

FnF Simple Life said...

cantik sgt agar2 tu...suka lak tgk dihiasi dgn bunga2 berjuntai tu...

Amie said...

Selamat pagi Sha,
pagi2 lagi dah tersesat masuk ke sini, ada pulak PPJ... he he hehhh mintalah sepotong, Kak Amie nak bagi kejut perut di awal pagi.... sedapnya Sha! Cantik!

Bicara Kak Noor said...

salam Sha,pepagi akak baru tengok ni cantikkkkkkk sangat macam sayang ja nk potong,nanti buat kerana mu kak Noor ya hahaaaa perasan lebih lah pulak makcik seberang laut ni kan hee

kakna said...

menariknya.. puding dia.. walaupun nampak mudah.tentu sedap.. kan.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Cik Wan hehhee. tq juga kerana sudi singgah ekk... peh! nanti akak buatkan keranamu Cik Wan dapurku tak berasap! muahahaa... tq dik muahhhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam FNF tq so much my dear.. heheee bunga berjuntai props ala2 bidan terjun tengah malam ehehhee.. dah folo you... tq so much:)))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Noor.. heheee... sayang nak potong aduhhh betul tu... apa nak buat keranamu diana.. hehhee.. boleh tunggu dan ikut giliran yaa... muahh cayang kak noor...:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kakna... tq kak agar biasa aje tu... rasanya masam masam manis gitu...:))) tq kak sudi singgah yaa..

Rahel said...

Salam Shah...cantek sungguh kejadiannya puding tu...teringin nak join potong puding..pastu ngapp..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Rahel... tq.. kalau hang yang buat lagi meletop... gerenti i pulak yang ngap! hehhe

Bicara Kak Noor said...

akak tunggu ni kerana mu kak noor hahaa buat besau2 tau Sha biar satu donya nampak haa,main2 je Sha tengha lapo ni satgi nak makan lah

KakAsma said...

Sha,
mmg betul tu,kekadang kita kena gi jejln kat rumah kwn2 baru dapat kenal2..kalau idak mmg tak tau..
kira glamer kejap laa Diana tukan..
pada akak pic yang cantik pun boleh mengundang kwn2 dtg..ralit sebenarnya bila tengok presentation yg sangat cantik!!
tak mcm akak guna hp kokak ajer..
tapi yg penting resipi merbeles..kan..kan...
hish..panjang lak bebelan akak..balik dulu naa

Amelia said...

Hi Shahriah, your jelly look so delicious and pretty. Love the peach design macam sunflower.

Lovely pictures too especially the 1st & 2nd pictures.

Thanks you for your visit to my blog. Really appreciate it.

P/S BTW, are you from JB?

Have a nice day.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Asma...hehehe betullah tu kak.. sha ni masa dulu manalah reti nak jejalan dan tinggalkan jejak, busy pulak tu... 5 bulan tak ada kat dunia luar.. bila balik aje wahh terus ler mengadap blogs... ala kak dulu pun sha guna hp kokak aje.. yang cuba akak tengok gambar resipe sha yang lelama tu.. ala2 kusam dan tak bermaya... bila dah ada sedikit ilmu tu.. barulah pandai... bolehlaa hehehe.. tq kak sudi singgah.. muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Amelia tq so much..you always come and visit me.. still remember your cute teddy on top of your rolled cakes tu hehhe.. so cute!

Yes you're rite.. i am from JB..:))

Have a nice day too dear muahhh

Amelia said...

Hi Shahriah, I suka drop by your blog to see your beautiful gambar and delicious mouth watering recipe You sure can cook very well ya.

Thank you for your lovely comment in my blog. Itu bear I'll try again until I pass.
BTW, I'm in JB too.
Glad to jumpa your blog. *hugs**

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Amelia waahhh lu JB juga meh?? wahh one day we can meet ley... can talk, makan, talk, makan together and Zzzz.... kat atas meja kopitiam hahaha.. psstt my daughter can speak chinese very2 well...:))))

*young bao* hehhee..

Amelia said...

Hi Shahriah, I kat Taman Daya, JB.
kalo pi "kopitiam" kan kena duduk diam diam, cam mana nak talk? Kena pi "Break Talk" baru boleh talk mah... LOL gurau gurau aje, I ni kalo temu gang yang sama memang boleh citer panjang.

Hopefully boleh dapat jumpa our JB Novelist one of this day. I nak minta sign autograph, then boleh tunjuk2x sikit kat blog, boleh tak?

Psstt... I malu lah, my Chinese half pass six sebab keluar sekolah Kebangsaan. And my job 80% pakai bahasa sebab dealing with government project.

Have a lovely evening. *hugs*

Diana @ Melley Mey said...

nama diana d sebut.... hehehhee... sorry akak sbb diana lambat sampai... terima kasih atas entri nie akak... terharunya diana.... waaah cayaaaang akak... muahsss... ^_^.

jelly tu memang cantik n kalu ler dapat makan sejuk2 nie... alang ker bahagianya ... sejuk jer rasa tekak nie.. sedapnya tu...

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Diana yang ayu..:)) hehhee... tak pe busy kan kan.. hehehe.. tq jugak sebab sudi cuba resipe2 hakak yang biasa2 aje tu... nanti cuba lagi tauu muahhh....

Petang sikit nanti ada menu baru.. tungguuuu ekk ekk... muahhhhzzzz

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ