ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Sunday, April 15, 2012

Poached Pears



Assalammualaikum... good morning everyone! Bersantai hujung minggu bersama Poached Pears i hari ni ekk.... Tahukah anda semua.. bahawa sa nya... Poached Pear ini adalah hidangan di kalangan keluarga di raja di Europe.. suatu ketika zaman dahulu kala... tetapi kini dan maka dengan ini.. dan pagi ini... hari ini.. yer sekarang ni ler.. Poached Pears itu telah menjadi santapan kami sekeluarga... dengan rasa buah pear yang lembut, lemak, enak di hidangkan pula dengan sos coklat perghh... terus mata hitam berputar ligat naaa... hehehe....


Very easy to make it... simple and easy... tidak ler complicated nama dan rupanya bila i makan di hotel satu masa dulu tu.... ingatkan susah sangat ler nak membikin... Sebab masa i makan di Hotel.. perghh harganya jangan cerita ekk.. mahal benor! bila buat sendiri... within 1 hours everthing settled! and ready to served! Tapi i tak serve jam tu gak... i sejukkan dalam peti sejok semalaman.. dan pagi ini baru ku makan.... lepas makan tu terus i tengok.. mata coklat tua i tu bertukar jadi Biru tak? hijau ke? muahaha... sama aje... Youu... bangga jadi anak melayu jati <<< ayat sekema huhuh...

Jom! Buat...

Poached Pears!
*Recipe yang ku olahkan sendiri*


Hanya ada 4 biji buah pear dalam peti sejok i tuu... hampir nak lebam hehhee.. 



Kupas kulit dan buang mempulur di bawahnya...


Di Europe mereka poach pear tu bersama wine... kita orang Islam... so i gunakan Fruit Cordial yang i beli dari Turki.. rasanya superb! dan sangat-sangat best! tak tahu di pasaraya kita ada ke tidak yaa... so i guna 1 cawan jus cordial yang sungguh luar biasa rasanya...


Campurkan bersama : 1 cawan lite brown sugar + 2 cawan air + 1 cawan codial + 1 batang kulit kayu manis + 3 hirisan kulit lime

CARANYA :


Renehkan denga api sederhana sehingga mendidih dan kecilkan api dan renehkan selama 20 minit @ pear lembut dan bukan benyek!


Angkat dan ketepikan terlebih dahulu.... *sejukkan*

*Sepatutnya kena reduce kan sauce tu sehingga pekat tapi i tak suka pekat, dengan alasan.. baki jus tu nanti nak ku bikin kan sesuatu huuhu.... tu cerita nanti ekk...




Keluarkan...... dan... hidangkan.... *kulit kayu manis tu jangan pulak ko hidangkan sekali.. tapi kalau suka makan... apa salahnya muahahaa...

TARRAAA!!!!

Poached Pears!


Pheewwiittt...............................



Boleh juga di hidangkan dengan kuah..... ataupun....


Chocolate anyone???


dan boleh juga.... dan ini yang paling terbaik.... 



With vanilla ice-cream and chocolate sauce.... oh! My..... <<< masa ni mata pejam lama nooo.......................


Poached Pears!


Nampak tak i kat celah pokok pear tu????? kenangan manis tu ekk..... rasa nak picit-picit aje buah pear tu..... kat mana tu??? hehee.. spain kot?? ehh yer ker??? << kisah bersambung..


Selamat bersantai hujung minggu bersama keluarga tersayang.. i harap dengan sedikit ilmu yang ada ini... dapat kita kongsi dan manfaatkan bersama.. itu sebenarnya niat utama i mewujudkan blogs masakan i ni ekk.. tanpa niat lain... Wallahualam...:)))
Take care & smile always...:)))


12 comments:

dapurCikWan said...

amboi k.sha..i like!!.biru mata cikwan nengok...tu belum makan atau rasa lagi tu..kalau dah makan compem jadi mek salleh la. hehehe..sirap tu nak buat apa plak ye???macam menarik jeee..

k.sha, bleh ganti dengan menda lain tak cordial tu??

izahdaut said...

terima kasih juge kak sha mewar2kan blog saya kat entry crepes senipis A4 tu.. hehe... hmmm saya pernah tengok satu rancangan masak buat peaar camni. wonder cemana rasa dia. sangat lembut ye.. cordial tu apa2 pun boleh ke kak? yang ada blackcurrant je kat rumah ni. agak2 boleh ke guna blekaren?teringin pulak nak merasa makan sejuk2. tapi pear dalm peti es tu dah hampir benyek. agak2 hampir benyek boleh dapat best jugak ke.. hehe punya banyak agak2 ni.. kiki.. hais memang teringin sangat ni, trasa2 dah mata hitam saya berpusing2 bile disajikan ngan eskrim. huwaaaaa

Amie said...

Selamat petang Shahriah,
apasal la pula buat 4 biji aje... dah tahu sangat sedap buatlah banyak-banyak... ni haaa Kak Amie yang tertinggal keretapi ni sampainya petang... ke dah tinggal tangkainya aje he he hehhh
Tu yang posing sakan tu kemain lagi... kita tengok p[un terjuling-juling kejakunan ha hahahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Cik Wan tu laa akak pun lidah dah tersempal aje ni dok bercakap French hahaha... sirap baki tu ko tunggu hahhaa.. ada ler tu... muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Izah heheh... pear tu memang lembut dan enak sangat tauuu.... okay untuk sauce poach pear tu.. boleh juga izah gantikan dengan blackcurrent.... kalau nak rasa tu strong sikit macam mat salleh buat.. buh ler kulit kayu manis lebih sikit dan buah pelaga.. waduh! terbaik! mata hitam berpusing2 hahaha.. samalah kita kat sini.. tinggal mata putih aje hehehhee.... muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Amie dah tu yang ada hanya tinggal 4 biji terkonteng2 hahaha... hhahahha... posing ala gediks kan hahaha.. tq kak muahhh...

Bicara Kak Noor said...

amboiii Sha kemain lagi dia makan pear pulak dah,akak baru balik nyoping rugi lah tak beli pear tadi kalau tak dpt buat cam gini nak jugak mata jadi pusing2 hahaa last2 juling baru tau haha

Wani said...

salam kakk sha .. x pernah lagi buat poached pear ni dah dengar nama orang putih nak buat pun macam ada orang x berani nak makan kui3... ... takut mata hitam tukor jadi biru lak.. nak tukar jadi mata hitam balik x blh dah :D...resepi pon simple .. ya Allah kak sha tergantung2 buah pear tu kat mana la ya..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Noor tengah gila French cuisine kengkonon mengimbas kenangan lalu di kala berbulan madu di Italy hahahaa... laa awat tak beli.. kalau tak dah sama2 juling mata kita berdua hahahaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Wani... hehhee.. tak per dik bila kita dah tahu kena cuba so ilmu bertambah tak gitu kan kan... akak kat mana celah buah pear tu hahaa... teka ler.... dingin dan sejuk... sangat menarik tempat untuk berbulan madu sangat sesuai... and bukan rome tu tau hahahaa

umi's cup cake said...

Kak Sha,
terima kasih atas resepi poached ni..suami umi suka sangat dan dia suruh buat banyak kali..dulu buah pear tak laku kat rumah ni...sekarang laku sgt..tq again

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi Umi cayangg... terima kasih kerana sudi yaa sayang.. muahhzzz...

nanti buatkan untuk akak sekali tau hehee,

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ