ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Sunday, April 15, 2012

Oven Steam Fish With Italian Basil


Assalammualaikum... dan selamat petang semua... Okay hari ni i masak masakan yang sangat simple dan mudah untuk you all cuba.. dapat idea dari pokok Italian basil i yang tumbuhnya segar tapi daunnya kecik aje.. tak macam tuan dia... Gedem....pul naa... muahahaa.. mungkin sebab keaadaan cuaca di Malaysia yang sekejap panas dan sekejap hujan.. so pokok Italian basil tu nampak macam rumput pun ada muahaha...


daun basil i tu kecik aje ekk.. agaknya sebab asyik hujan aje kot....


ke tak ku bubuh baja??? muahahaa.. memang pon... organic style okey...


So petik ler tadi dalam 3-4 tangkai.....

Okay dulu masa di *KDU~Kolej Damansara i belajar memasak Chinese Cuisene dari seorang Chef Wanita nama dia tak silap i Chef Catherine.. so memacam yang dia ajar segala macam jenis masakan cina.... Orangnya memang peramah.. tapi ko silap tanya... jawab! so i tak banyak ler bertanya hahaa.. so dapat markah lebih okeh...:))) << tepuk tangan.. macehhh....

JOm! Masak....

Oven Steam Fish With Italian Basil
*Resipe yang ku olahkan sendiri*

BAHAN-BAHANNYA :


Cuci bersih dan kelarkan ikan tu yer...


1 ekor ikan cermin kot.. saiz besar berat anggaran 1 kilo 1/2 baru naik dari laut dan tersangat ler murah yaa.. sebab rumah i dekat dengan tepi laut....:)))

Lumurkan ikan bersama 5 cm halia yang di tumbuk kasar bersama sedikit garam, dan perapkan sebentar...

BAHAN TABUR DI ATASNYA :



4 tangkai daun Italian basil 
12 ulas bawang putih *hiris i pencinta garlic..:))
1 biji pelam muda *i punya pelam tu dah hampir layu ehhee...
1 sudu besar serbuk asam boi... Boboboi << macam katon hahaha


Untuk sos di atasnya :

2 sudu besar sos tiram
6 sudu besar soya cair
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil seasoning Maggie
1 sudu besar sos ikan 

CARA :


taburkan bawang putih....



dan taburkan semua bahan-bahan yang di atas tu yaa... lepas tu tuangkan sos dan akhir sekali taburkan dengan serbuk asam boi... cracked black pepper, sedikit serbuk lada sulah... dan lepas tu... 


i guna mangkuk porceline yang boleh di panggang dalam micro & oven... tutup dengan aluminium foil dan letak di atas dulang dan tuangkan air panas di dalamnya... bakar di dalam oven dengan suhu 230'C selama 30 minit. 
Agak lama sedikit kerana mangkuk tu tebal yer... dan i gunakan oven sebab ikan tu besar dan tak muat nak gunakan pengukus i tu.. kang ada kena kukus dengan ikan tu berdiri... kena pegang aje gitu.... hahhaa.. so ini salah satu kaedah yang boleh you all amalkan jika ikan tu besau gedabak! ekkk.....

TARRAA!!!!

Oven Steam Fish With Italian Basil


Bau jangan cerita... sampai juling bijik mata ni ekk..... 0_____o


Rasa lagilah... perghhhh..... manTOP!



Cicahkan pulak dengan cili padi hiris + bawang putih.... campurkan dengan kicap soya cair...... Peh! i tell you all... so jangan lupa cuba yaa....:)))



Ape Tueeewwww???

Tunggu....... :)))

TATA!!!






16 comments:

Asmah Yusof said...

Salam perkenalan k.sha...
tertarik sangat la dgn pokok basil yang akak tanam tue....pernah jeling2 tgk anak pokoknya di Cold Storage, hajat nak menanam...tapi takut x sesuai dgn cuaca kita..bila tgk kemenjadian pokok basil akak tue,dtg balik keinginan tue...heehe
BTW ur steam fish buat asz terkecur air liur tau!!!siap cicah kicap nya lagik :))

Asmah Yusof said...

Salam perkenalan k.sha...
Tertarik sugguh la tgk pokok basil akak tue, pernah la asz jeling2 kat cold storage,tapi xberani nak membelinya..takut x sesuai dgn cuaca di sini..tp bila tgk hasil tanaman akak tue...kepingin balik nak membelinya pulak...

BTW...ur steam fish buat kita lapau la kak!!!siap pulak dgn kuah kicapnya!!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Asmah tq so much sudi singgah blog akak yaa... akak add Asmah jugak jap lagi ni... muahh... tu lah.. dulu masa tanam memula tu daun dia lebar2 tapi sekarang ni kan musim hujan... so tu laa agaknya kecik aje daun tu hehhee... kalau lapo kena masak tau! jangan lupa cuba muahhh

Bicara Kak Noor said...

kali ni tak kak Noor dtg tak mau mintak daun basil tu sbb dah ada kat umah hahaha cuma nak ikan tu je belum penah oven steam mcam Sha buat nak tiru boleh???

Amie said...

Assalamualaikum Shahriah,
Kak Amie tak tahu nak panggil apa ikan tu, tapi memang sedaplah kalau masak kukus jenis yang fresh begini... manis rasanya kan, makan masa dia panas-panas... tu kuah kicapnya tu menambahkan lagi kesedapan ikan ....adeeeehhhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Kak Noor hehhee.. boleh aje kak Noor... memang untuk di kongsi dan di manfaatkan apa yang ada tu hehhee.. dah tiru tu nanti nak dalam sesudu boleh hehhee...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Kak Amie... betul tu kak.. kerana pencicah tu ler makan ikan tu laju sikit sebab sha ikan steam ni kureng sikit ehehe.. pasal ada tetamu yang datang tu yang sha masakkan steam... tq Kak Amie..:)

Balqis Nazid said...

Knock..knock... Lambatnya balqis datang hi...hi... Ni kalau steam..alamatnya ku makan sendirian ler... Chenta hatiku tak makan ikan steam kak... Tapi itulah peberet ku kak...sob...sob... Esok makan jemput saya ya kak ha..ha..

~~zana@pb~~ said...

Sha...kalaulah akak ni memasak sambil berfoto mc sha, alamat la kamera tu bau belacan bagai.
Elok je kejadian pokok basil sha tu, rumah akak ni...haraamm..sepasu je ada, itu pun pokok yg cina selalu tanam tu. Berbuah tak, berbunga tak..

dapurCikWan said...

wow..bukan setakat herba yang dalam botol je buat koleksi ye kak! siap tanam2 plak ye... (mode dengki muahahahah)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Balqish akak bukak pintu seluas-luasnya ni utk Balqish dan semua hehhee.. yer laa.. akak pun kurengs dengan ikan ala2 steam ni.... kalau goreng dan bakar.. i like..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cik Wan... jangan memain segalanya ku tanam dan koleksi <<< *mood kasi cik wan jeles* hahahaahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Zana hehhee... sha ni tak ler rajin kak.. tapi kalau cempak aje benih ke tanah mesti menjadi... nah! amik tangan sha ni pinjam jangan lama sangat nanti tak memasak ler pulak hehehehehh

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

assalam...

kecur air liur tgk ikan kukus dlm oven tu... tambah2 disertai ngan sambal kicap tu.. bertambah2 sedappp..

p/s: t.kasih sudi singgah dapur akak ye...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Madiha..:))) terima kasih.. kerana pencicah tu ler jadi bertambah nasi bukan sebab ikan tu hehhe... terima kasih juga buat kak Madiha kerana membalas kunjungan di dapur sha yang tak seberapa ni yaa kak.. muahhhhh

hazila said...

Dulu ada juga tanam pokok basil, tapi bila tuannya terlebih rajin maka pokoknya kiok....

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ