ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, April 18, 2012

Nasi Briyani@Siam & Ayam Berlada Madu Citarasa Rinduan



Assalammualaikum dan salam sejahtera buat semua pengunjung dan semua teman-teman blogger yang baru dan yang lama... wahhh apa-apa hal meh! i terangkan dulu apa ke pasal boleh dapat nama resipe Nasi Briyani@Siam & Ayam Berlada Madu Citarasa Rinduan...

Yer, begini ceritanya ekk... hadoii ni macam dah tak ada kerja ekk... dok bercerita kat dalam blogs.. tu manuskrip yang dari haritu dok ler bab 3 tak bergerak-gerak lagi hehee.. Okay sambung cerita.. gini... tang Nasi Briyani@Siam tu sebenarnya.. beras yang i gunakan tu ialah beras briyani yang hanya tinggal satu pot dan telah kucampurkan dengan beras siam! tu pasal ler dapat nama tu ekk... dan tang Ayam Berlada Madu Citarasa Rinduan tu hah! yang ni panjang kisahnya... 


Al-Kisahnya... semalam kan.. dalam pukul 1 pagi... lebih kuranglah... i pun dok ler menjengah blogs cuti-cuti i yang tak seberapa tu kan.... masa jengah tu.. ehh... ada blogger yang add i... so i pun add lah insan yang bertuah tu kan kan... masa tu i pun bukaklah blog insan bertuah tu..... tengah baca-baca blog dia tu kan.. tetiba baru i teringat... i pernah makan di sebuah Restoran Masakan Iran... KLIK SINI >>> PERSIA RESTORAN MASAKAN IRAN  dan masa tu.. insan bertuah tu pun telah ke Restoran yang pernah i pergi tu ler... pastukan.. masa bahagian akhir tu.. insan bertuah tu pun promote ler blogs insan yang telah berkongsi di Google tentang  restoran tu sehingga dia ke situ. I pun baca.... macam ni dia tulis ekk....

 "PS: google tentang kedai Arab nie, terjumpa blog Kak Samsiah Abdullah, terbaiklah entry beliau.. jom baca, KLIK SINI"  <<<<  So masa tu kan... kan..dalam hati i cakap ni... ohh dia bukan ambil dari N3 i.. sebab nama yang dia sebut tu... SAMSIAH ABDULLAH...

So i pun klik laa.. kat nama Kak ke adik ke.. yang bernama Samsiah Abdullah.. <<< nak jugak tahu apa ke rupanya muahahaa...

Pastu ngko! hakok macam nak pengsan! rupanya yang ku klik blog SAMSIAH ABDULLAH tu adalah i okeh! muahahahhahahahahhahaha... hadoiiii masa tu dok gelak sesorang psttt masa tu dah dekat pukul 2 pagi.... pastu dengan tangan terketar-ketar sebab keras perot ketawa bagaikan... pastu i balas macam ni kat komen dia... eshh... kalau nak tahu klik sini ekk >>> KOMEN DARI KAK SAMSIAH ABDULLAH AHAKS!


lepas tinggalkan komen tu i pun masuk ler tido.. dan sambil nak menanti mata tu pejam dok senyum sesorang... Samsiah Abdullah... sedap jugak nama tu muahahaaa... hadoi... rupanya kisah tidak berakhir di situ.. bangun pagi-pagi aje kan... i bukak ler FB nak cek manalah tahu dapat cek bernilai 2 juta ke! muahaa... ehh.. sambil gosok mata.. wah! rupanya insan bertuah yang panggil i Samsiah Abdullah tu... pepagi hari dah update blogs dia ko! hadoii.. i pun apalagi berdesup jam tu gak! jengah blogs dia.... Nak tahu apakah yang di tulis oleh insan bertuah tu.. silalah JENGAH SEKARANG JUGAK! >>> SAMSIAH ABDULLAH DATANG CITARASA RINDUAN!!! << tengok dan bacalah sendiri ekk.. 

Wahai adikku insan bertuah tuan tanah yang empunya Blog CITARASA RINDUAN... Kak Sha nak ucapkan jutaan terima kasih yaa dik... akak tak sangka Adik yang bernama Siti Rahayu begitu baik hati telah berkongsi secara Gempar dan menyeluruh dan tersangatlah detailednya tentang kesemua blogs akak yang bersusun tu yang kekadang berupdate dan kekadang sengaja ku biorkan tanpa berupdate hehee... apa pun Terima kasih Siti Rahayu yang memang cukup Ayu..:))) dan demi membalas segala kisah gempar SAMSIAH ABDULLAH tu... akak dengan ikhlas hati mereka satu lagi resipe baru di dapur akak.. dengan tanpa alasan yang kukuh sanggup ku redah secara rempit.. walaupun beras Basmathi ku hanya tinggal se pot! terimalah.... << wahh macam tuju lagu laa....

Nasi Briyani@Siam 
& Ayam Berlada Madu Citarasa Rinduan

Untuk Nasi Briyani@Siam


2 pot beras siam + 1 pot beras Briyani@Basmathi
air secukupnya *bergantung beras apa yang di gunakan
300 ml tairu ~ susu segar+1 biji perahan jus lemon *biarkan berketul maka jadilah tairu
2 sudu besar serbuk briyani
4 tangkai daun pudina
badam & bawang goreng untuk hiasan
1 sudu besar safron/ pewarna kuning
2 sudu besar air mawar

BAHAN TUMIS :

2 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar canola oil
2 ulas bawang putih *hiris
2 biji bawang merah *hiris
2 cm kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
8 tangkai cengkih
2 biji buah pelaga

BAHAN KISAR :

2 cm halia
5 ulas bawang putih

CARA :

Mula-mula sekali tumiskan *BAHAN TUMIS sehingga naik bau*
Masukkan pula *BAHAN KISAR sehigga naik bau*
Setelah di kacau masukkan beras dan kacau rata.
Masukkan air dan sesuaikan rasa.
Setelah mendidih masukkan tairu, air mawar, kacau dan tutup periuk sehingga nasi agak kering, baru taburkan daun pudina.
Setelah masak, dengan menggunakan batang senduk kayu buat lubang secara rawak di dalam nasi dan tuangkan safron/pewarna kuning. Tutup periuk dan biarkan sehingga nasi tanak.
Angkat dan hidangkan bersama taburan bawang goreng, daun pudina dan badam!

TARRAA!!!

Nasi Briyani@Siam Citarasa Rinduan


Tu dia.... Nasi Briyani@Siam = Beras Basmathi + Beras Siam... kerana ko tau dik CITARASA RINDUAN...





dan di lawankan pula dengan....

Ayam Berlada Madu Citarasa Rinduan


BAHAN-BAHANNYA :

1 ekor ayam *cuci bersih dan lumurkan dengan sedikit garam kemudian goreng sehingga kulit keperangan bukan garing, angkat dan toskan.

4 sudu besar madu lebah
gula & garam
minyak
100 ml susu segar
daun sadri dan daun pudina

BAHAN KISAR :

25 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
4 biji buah keras

CARA :

Panaskan minyak dan tumiskan *BAHAN KISAR* renehkan dengan api sederhana dan sentiasa di kacau dan masak sehingga garing dan bukan hangit yaa.. 
Masukkan ayam, susu segar, madu dan gaul rata, sesuaikan rasa.
Masukkan daun pudina dan daun sadri dan renehkan sehingga kuah pekat.
Angkat dan hidangakan!!

TARRAA!!!

Ayam Berlada Madu Citarasa Rinduan


Lemak manis madu dan ayam...
 wahhh...... <<< sambil mata terpejam nih!


Ayam Berlada Madu Citarasa Rinduan


Simple and Yummy.... :))


Jangan lupa lawankan dengan acar limau.. i buat sendiri... dah bertahun dah.. memang sentiasa i stok sebab inilah yang terbaik di lawankan dengan apa jua nasi bertumis... kan kan..



Kepada adik Siti Rahayu.. terima kasih dik.. moga ALLAH SWT berkati dan permudahkan apa jua yang kamu lakukan.. Amin.. begitu juga dengan sahabat-sahabat blogger ku yang lain tu... Insyallah jika ada masa dan kelapangan.. nak jugak ku mention tiap-tiap dan semua  nama.. perlahana-lahan yaa... Insyallah...

Sekian itu sahaja.. masakan dari dapur SAMSIAH ABDULLAH... adoii... kalau di ingat dan di sebut2 nama ni asyik gelak aje ni hehee... terima kasih semua...:)) psstt jangan lupa jengah dan join blogs CITARASA RINDUAN tu yaa..:)))

**Psstt... maaf jika ada resipe yang tertinggal masa nak taip tu... kalau perasan sila beritahu yaa.. macehhh**

TATA!!

37 comments:

Cik Ecah said...

wahhhh untung nya k.ayuuu :)

nama resipi yg sepesel lg heeeee



ecah peminat Masterchef! hehehhe :D

Amelia said...

Hi Shahriah, your briyani and honey chicken so sinfully delicious. Love your presentation, very classy.

Have a nice day.

Qasey Honey said...

assalamualaikum tuan rumah...bleh QH masuk...QH nk tumpang mkn kt sini bleh...sedap tgk semua menu kt atas tu...hujan ni lapo sentiasa jdinya...hihihi

Amie said...

Assalamualaikum Sha,
Dah masuk blog Shamsiah Abdullah, betul katanya tu tentang Sha, memang tak rugi merendah diri tapi bukannya merasa rendah diri kan... he he hehh
yang penting kita tidak hipokrit, betul tak Sha? Harap Sha senyum & ketawa selalu supaya terus awet muda kih kih kih

Nasi Beriani Siam yang campur beras tu nampak sedap je.... terleleh liur tengok sebab Kak Amie makan lauk ikan kering je.... hu hu huuu

Bicara Kak Noor said...

tok tok tok,kak Noor dtg nak makan ni ada tak lagi nasi tu Sha,jeles lah tapi tkpe nnati akak buat nasi briani sendiri dan bubuh nama akak sendiri hahaha dan makan pun sendri jugak..

zila 4ever said...

salam sha
aiishh x agak2 nasi tue..kasi mata nie turning 360 darjah..sedapp bangeettt..ayam tu pun..wat ore kecur mecur...he hehe samsiah abdullah..sejuk jew nama tue..:) waalllaaa..

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam CIk Ecah tq sudi add akak yaa.. akak dah add adik dah... hehhee... terima kasih juga kerana suka MCM.. cayangg muahh :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Amelia... thanks for your visits yaa... you can try, very simple and very easy... :)) have a nice day dear...:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam QH yang comel naa... tq dear hujan memanglah.. nampak apa pun lapo... pastu dah makan tido hehhee.. tq dear muahh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam kak Amie.. hhehee... tq kak... ala akak ni jangan la cakap makan ikan kering.. kan dah teringin tekak ni nak makan ikan kering heehehe.. tq kak muahhh :)))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak noor ye laa.. tu la yang untungnya jadi tukang masak ni.. masak ler apa pun buh ler nama apa yang kita suka pastu makan ikut suka berapa kali nak makan hehehhehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Zila hahaha.. tu laa. sejok aje kan nama tu.. terus dapat idea nak kububuh nama heroin dalam manuskrip baru... wahhhhh... Samsiah Abdullah wallaaaaaa Oiii hehhee

hazila said...

Salam,

Tumpang makan nasi briyani boleh?

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam HAzila... wahh bukan sikit semangkuk besor sha bagi.. siap suapkan taw... tq muahh

Mas said...

Assalamualaikum kak shahriah..
salam kenal dari mas...
seronok berjumpa akak kat sini pulak..
selalunya tengok akak kat dapur Master chef...
terima kasih sudi bertandang ke blog mas yg tak seberapa..
pasal kisah ayu citarasa rinduan tu..
mas pun tergelak baca entry dia semalam..
tak pe..merapat kan lagi hubungan kan...
mas pun boleh jumpa akak kat sini gara2 entry ayu tu..
alhamdulillah..

hmm..set nasi tu...
menyelerakan betoiii...
jadi lapar nengoknya..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Mas... tq so much sudi singgah kat blog masakan akak.. hehehe yer laa akak pun baru tahu macam mana nak bertandang dan tinggalkan jejak.. dulu rajin jugak berjalan tapi tak tahu apa fungsi bila tinggalkan komen tu.. tak sangka bila tinggalkan komen tu... pergghhhhh dan sekarang kenal pulak dengan mas yang ayu... muahhh suke!

Tentang pinggan mangkuk tu hehhee.. dah tu nak kenakan dengan tajuk mengais dalam gerobok hahaha..pastu jawab.. lepas guna cuci dan susun lah sendiri terkial2 tadi hahaa.. tq mas muahhhhhh cayanggg :))

ummiaisyah said...

salam jengah kembali kak Sha..wwawawa..berseleranya tgk nasi berani tu...sy tak penah mkn ns berani yg pure..kot2 kak sha ajak dtg rmh nnti bole le rasa...sure sy mkn sampai jilat pinggan..hehehehe
p/s: blang yg sy wat puding tu dpt hadiah org kawen..kalo jumpa kt kedai nnti sy citer ye..

mimie said...

Sha...bestnyer mkn nasi beriani time hujan2 nih...pas mkn tidoooo.....ayaykkkk sy kalo mkn beriani kemengantukan...maybe mkn byk2....eheheheh

HaSue said...

Yuhuuu..dtg lmbt ni nasik ade lg tak kak samsiah abdullah?hihii...
Konfiden jer Ayu tuka nama kak sha ek..lenkali nk tuka nama kak sha gak ah.kot2 leh dpt resepi sempena gak.hahah..
Apa2 pun nasik tu nmpk superb sgt! Sekali dgn aksesorinya..eh dah lama x mkn acar limau..cedapnyerr...pos ke cni sebalang! :-9 hehe

HaSue said...

Oh ye kak sha...sori ye x update lg bloglist..nanti kite kemaskini baru add blog akak yer..blog masih berterabur,sempena lama cuti blogging aritu.hee..jgn kecik ati tau blog akk blom tsenarai dlm bloglist kite...[mcm ler akk kisah kn]hehe

HaSue said...

Oh ye kak sha...sori ye x update lg bloglist..nanti kite kemaskini baru add blog akak yer..blog masih berterabur,sempena lama cuti blogging aritu.hee..jgn kecik ati tau blog akk blom tsenarai dlm bloglist kite...[mcm ler akk kisah kn]hehe

izahdaut said...

samsiah abdullah? hehehe.. okeh gak tu.. nama samaran untuk penulisan akan datang tu kak. hahaha...

bestnyer set makanan briyani kalah kedai kedai beriani di mesia ni kak.. duk gelak2 lagi camno jauh benor jadiknya nama tu ek..

Citarasa Rinduan said...

Assamualaikum kak Sha,

Jika sudi katakan sudi,
tidak aku ternanti-nanti
jika kamu dihadapanku ini,
pasti ku peluk hingga kak Sha kurus melidi....
Hehhehehehhehe

(sat., mau terbang diri ini, sat diri ini gelak tak hingattttt.. hahahhahah)

lawak sungguh perkenalan kita, namun berkesan dihati.. lepas nie ayu nak check mata.. kakakkakakka.....
(mana tau mata dah bertambah rabun)

Terima kasih berlori buat kak Sha.. hanya sendu dan deraian di dalam ini.. ianya seakan terlerai dik perkenalan yang abadi...Muahh

Queenie said...

Salam Shahriah...

jenguk sini dari tingkap ayu...
tu briyani nampak class gitu, sesuai ngan lauk pauknya eh...

hari ni tumpang jenguk, lenkali boleh tumpang makan plak, heh3

gadisBunga said...

salam..

saya dtg dari blog k ayu. saya boleh verify dia mmg ayu sebab saya penah jumpa dia.
hihi.

nice blog lah kak masterchef. ;D

rahel said...

Waduh...waduh...mengancamnya ko punya nasi beriani n ayam madu iteww...rasa2nya gue nak tumpang sekaki la...hihihi.boleh diterai gak ni...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam UmmiAisyah tuan empunya balang kuih yang cantik... terima kasih sudi singgah yaa.... wahh nanti ada masa Insyallah akak jempot semua datang rumah akak dan memasing bawak masakan memasing dan hakak cuma sediakan pinggan aje ekkk hehehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi Hasue cayanggg muahhh.. hhahahh ni kak samsiah abdullah bercakap ni heheheehehheheehehehehehheeheeh okay dek apa apa pun terima kasih cayang muahhh

Yumida said...

haha..kelakar la kisah akak berdua ni...tp nasi briyani tu mmg nampak mabeles..sygnya hanya dpt ditatap x dpt di rasa...kempunan perut...

pinggan mangkuk akak tu cantik la...1st skali tgk td corak pinggan tu la..ke-2 nasi briyani..

follower ke 251

Shahriah Abdullah Novelis said...

Izah yang comey hahahaa yer akak suka pulak dengan nama tu Siah gitu kalau di panggil hahahaa.... yer laaa nama glam baru akak siah okeh hahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Citarasa Rinduan Cik adik rahayu yang ayu giteeww aduhaii ko nak peluk akak sampai melidi ke dik??? kalau betul boleh tolonglah! tolonglah!!!! akak ni dah gem sangat dah ni ahahaha.. apa pun terima kasih daun keladi ya dik.. ada masa nanti akak beli lagi beras basmathi.. maka nanti ku rempitkan lagi peh! pantun berapa kerat tu cuba ko kira ahahahha muahhhhhhhhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi Queenie hehheheheh boleh aje yang.. anytime anyday.. pintu dapur ku sentiasa terbuka buat semua macehh muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam cayang gadis bunga... sure berbunga-bunga orangnya kan.. wangi tak?? hehehheh tq so much dear.. muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel kalau mau tumpang sekaki tak boleh dua kaki boleh hahahaa.. muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam cik adik Yumida yang comel... tq so much hehehe.. akak dah folo adik balik dah... mungkin folower yang ke 801 tercungap akak ke sana tadi hehehe.. apa pun tq and muahhhhhhhhhhhhhhhhh

Yatie said...

Assalamualaikum Sha,
sebenarnya malu nak tinggal jejak kat sini sbb berurusan dngn orng popular ni(masterchef)
tapi nak komen gak sbb suka cara Sha cerita yg bersahaja tapi buat akak tersenyum gumbiraaaaa..bila tngk menu pun WOWWW..semuanya memikat selera..bertuah Ayu Citarasa Rinduan terpilih sebagai menu istimewa...akak pun dah kenal Ayu tu, mmng best dan peramah dia sebenarnya..akak ni malu2 kucin...he3...btw salam ukhuwah dari akak...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam kak Yatie.. salam ukhwah jua dariku ini.. hehehe... ala kak sha lagi ler segan.. dah lama berbelog segala tapi baru tahu nak singgah dan tinggal jejak... dulu tak tahu pun apa tujuannya.. sekali bila tinggal jejak hehehe.. hah! ginilah jadinya.. sampai ketemu dengan kak Yatie.. terima kasih kak kerana sudi.. muahhh sha dah folo akak dah.. tq muahhh

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ