ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, April 18, 2012

Kuih Siput Cumil Untuk Cemilan Samsiah Abdullah


Assalammualaikum.. dan salam sejahtera buat semUuuaaaaAAAaa.... teman-teman blogger lama dan baru.. Tq so soOOooOOOooOOooooOOOoo.... much kerana sudi add i dan singgah di blogs i yang biasa-biasa sahaja.. tetapi kerana you all lah kengkawan yang ku sayangi... maka dengan itu.. hati ini terpanggil untuk berkongsi satu lagi resipe tok noyang kita dulu kala tetapi telah ku ubah suaikan mengikut kehendak tekak dan keinginanku ini. Setelah beberapa kali membeli kuih siput di kedai.. rupa nampak cantik tetapi bila ku kunyah... mak aii pak aii... nak kena rendam dalam air teh o panas baru kembang dan barulah baru boleh di telan! tu pun lama nak kena menunggu muahahaa... hepp! kang ada yang cakap i pakai gigi pelsu.. hahhaaa.... ada lagi ni... *walaupun dah kurang hahaha*


Okay tajuk resipe kali ini ada kaitannya dengan seorang manusia yang bernama Samsiah Abdullah... so dia ni memang suka benor dengan kuih siput! kalau di hulurkan pizza 3 kotak, sanggup tak di jelingnya pon *jika ada kuih siput cumil tu ler kan kan.. kalau tak ada pizza tu di sesahnya dengan jayanya! * okay nak kenal siapa Samsiah Abdullah tu klik sini >> SAMSIAH ABDULLAH si Fanatik siput cumil <<< dan terima kasih kerana sudi tanda 'LIKE' macehhh.... :))


Samsiah Abdullah hehhee.. ini nama dan gelaran baru yang i dapat malam tadi.. siapa yang terlepas N3 tu sila klik sini >> SEJARAH SAMSIAH ABDULLAH sampai laa ni bila i sebut aje nama Samsiah Abdullah sure gelak sakan.. tapi dalam hati aje ekk.. kang laki i cakap i gile pulak... 

So petang tadi tu adalah masa sikit... tengah nak cari idealah kan.. bila dah kering idea nak mengarang tu, mulalah cari kerja sikit.. so membancuh ler kuih siput cumil Samsiah Abdullah tuu.. pastukan masa mengentel siput cumil tu hero i yang no 2 tu menanya ler sesuatu.. masa tu tengah syiok menggentel tau.. tengah feeling dan masa tu dah nekad nama heroin dalam manuskrip baru i tu akan ku bubuh nama Samsiah Abdullah walaupun dah tiba bab 5 pun sekarang ni.... so kenalah edit balik nanti tu...

Tengah syiok-syiok mengentel tu.... telinga ni kedengor tapi macam tak dengor.. apa yang my hero no 2 tu cakap.. yang telinge i dengor macam ni...

"Momma.. nampak tak pengilap kasut? KIWI??" <<< i dengor hero no 2 tu tanya mana buah kiwi???

i pun menyahut ler ekk.. dengan tangan masih sibuk menggentel kuih siput cumil Samsiah Abdullah << bila ku taip aje nama ni aje memang gelak aje tau...

"Kiwi dalam esbok laa.. mana lagi." << wahh suara agak serius jugak tu.. sebab i tengah dok mikir idea apa yang nak kutulis dalam manuskrip tu nantikan... hahaa

"KIWI KASUT MOMMA LETAK DALAM ESBOK??"<<< muka hero no 2 i dah tercengang-cengang tercegat depan i yang masih asyik giteeww menggentel hahahaha....

"Ye laa... nanti tak fresh!" >>> anak i pun bukalah esbok...

"Tak ada pon!" <<< masa ni i gentel doh kuih siput cumil tu dah besar ibu jari kaki dah tawww... << jangan memain ekk..

"Ni apa...sayanGGGGGG" << sambil i keluarkan pek buah kiwi yang hampir tamat tempoh muahahaa....yang GGGG.. tu sebenarnya Grrrrrraammm nooooo....

"Ni Aemir tahulah buah kiwi.. Aemir nak KIWI KASUT lah Maaa.."

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
dengan tangan berminyak segala... jam tu jugak ku tepuk dahi!!! hadehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...
:
:
:
:
:
sekian terima kasih... semuanya gara-gara tengah nak cari idea.. segalanya tentang Samsiah Abdullah... hadoiii....

:
:
Kuih Siput Cumil Untuk Cemilan Samsiah Abdullah

Bahan yang di perlukan ialah :

300 gm tepung gandum
200 ml air
1 sudu besar ketumbar *sangai } kisar 
1/2 sudu teh jintan kasar *sangai  }kisar
100 gm mentega cair
sedikit garam
1 sudu teh serbuk ikan bilis *knoor
4 tangkai daun kari

CARA :

campurkan kesemua bahan-bahan di atas sehingga menjadi sebuku doh *jangan di uli sekadar jadi sebuku sudahh...


Tu dia doh sebelum dia jadi cumil... heheeh


kalau balang ada reben... alat kuih siput i tu pun ada reben ekk...
reben bunga telor sape tah! ku cabut buh kat situ.... hehhehe


Pastu gentelkan bulat kecik-kecik naa..


pastu gelek ler atas tu....


jadilah macam tuu.... siput cumil..


Jangan tenong lelama yang siput besar ibu jari kaki tu dah ku mansuhkan muahahhaa... <<eksesais rahang :))


Gorenglah sehingga garing dan bukan kehitaman yerk...sebelum nak angkat tu.. baru masukkan daun kari... hah... pastu angkat 


Angkat dan toskan terlebih dahulu...

TARRAAAA!!!

Kuih Siput Cumil Untuk Cemilan Samsiah Abdullah


Bahawa sa nya... kuih siput cumil ini akan ku masukkan dalam cerita yang sedang ku karang sekarang ini....


dapat jugak 3 balang kecik...


lemak, ranggup tak keras macam batu...


dan tak perlu di rendam terlebih dahulu dalam teh O..... *___@


terima kasih buat semua... kerana sudi mendengar cerita dan idea yang bakal ku garapkan di dalam manuskrip tu nanti.... muahhh


Jumpa lagi nanti...... selamat malam Assalammualaikum.... semua...:)))

*kisah bersambung.... selagi tak habis manuskrip i tu ekk..:))

TATA!!

27 comments:

Qasey Honey said...

asslm kak...memalam ni QH datang...hihihi...rajinya akak kita ni yer...nk mgetel2 kuih siput tu...biase kalau tringin nk mkn QH beli aje yg dh siap tu...hehehe...

nk komen sikit ni...bleh...gambo2 pon dh smakin cantik dan mnarik...dah puji2 ni bagi la sebalang kecik kuih siput tu yer...hihihi

Citarasa Rinduan said...

hahhahahahha.. part paling lawak kalau kak sha tulis samsiah tu.. wahhh!! terus jadi heroin si Samsiah Abdullah tu glem terus ko....

kak, tolong habaq kat samsiah,. ayu pun peminat kuih siput, bagi ayu sebalang tau.. 2 balang dia boleh habiskan sendiri...
hehehheheh

Apapun ma kaseh sbb kawan ngan ayu.. muahhhh..
(sampai skrang ayu pasti gelak sorang2, sampai cik abang naik pitammmmm)

Amie said...

Ho hoooohooo menyiput pulak dah, lupa nak bagi salam.... assalamualaikum Sha,
bila tengok kuih siput nan comel ini teringatlah zaman kanak-kanak dulu.... masa nak raya bonda wajib buat kuih siput, kita pun nyebok tolog gentel-gentel, tak tahulah rupa siput apa... terbeliak sana terbeliak sini hi hi hiii tapi memang tak dapat lupa rasa kuih siput sampai sekarang,
buat untuk Samsiah aje ke... kita pun nak sebalang jugak, nak buat cemil-cemilan sambvil nengok Hindustan malam ni..hi hi hiii

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam QH bukan sebarang gentel tu dik.. sebijik ku gentel satu bab idea akak dapat taw muaahhahaa..

Tang gambar tu hehhee.. yer laa ni gara2 aritu masa photoshoot untuk buku resipe akak tu.. belajar dengan photographer hehehe.. satu lagi ilmu yang akak dapat suka naa.. nak hambik 4 balang! walaupun akak cuma buat 3 balang hehehee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ayu ko belum hape2 dah gelak sakan ekk.. hehhee.. yer laaa Samsiah tu heroin jangan memain tetiba saham nama samsiah naik okeh..

Okay tang nama tu nanti memang nak ku bubuh tiap watak dengan nama-nama blogger yang sudi singgah kat blog akak tu.. makin mudah kerja akak.. yang paling susah bila nak mengarang tang nama tu laa yang paling payah hehhee

maceh dik muhahhhhhh

Ilhamkreatif said...

Salam sha..jengok memalam ni,tuan tanah dah tido gaknya..ralet punya dok telahah cite sha..senyum sorang2 sambil melayan kuih siput yg cumil tu.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak Ilham... belum tuan tanah belom tidok lagi ni tengah mengukur tanah depan manuskrip ni hhee..... tq kak masa senyum tu jangan kunyah banyak2 takut tersedak hehehehe... maceh sudi singgah kak muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak Amie... akak banyak kenangan masa lalu.. sama dengan sha kak.. tapi yang lalu tu lah bila kita ingat2kan kembali itulah saat yang paling manis sekali... sayang kak Amie... muahhhh untuk akak sha buat 4 balang ekk.. sabo... hehehe

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum kak Sha hehhe kita lg dok te ki ki ki baca pasal kes KIWI...,,,menarik kuih siput..cantik kejadiannya,,sama aje basau ....ni kalau dpt sebalang mmg x mencukupi...dok leka kunyah2 habis ni....ingat kuih siput terus teringat pd kuih gunting........
:-)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Shiela hehehheheh akak pun gelak sesorang tapi bukan depan anak akak tu hehhee... betul dik kuih gunting pun sedap tapi akak tak pernah cuba.. cuma beli aje sebab kalau beli kat luar tu sedapp tak macam kuih siput cumil tu macam pasaran saham kekadang sedap dan kekadang kurang sedap... tapi kalau dah minat akak beli jugak hahaaha cayang muahhh

ogyep yummy mellow said...

Kak Sha, macam HAri Raya pulak.. BTW, kuih2 yang cumil tu untuk orang2 yg comel mcm KITA kan...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ogyep akak memang tengah beraya sekarang ni ahhaha... yer betul untuk orang yang cumil macam kita ni ehehhehhe

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaykumwbh Sha...

waa.....seronok caca and keatwa nak rak bagai..

Sha....thanks for visiting ayu...nanti ayu nak link sha ye...:) terharu gemapak gile celebriti masak dtg lawat dapur kita yg bersawang tu...:)

Keep the good work...mmmmm aii pun cuke ciput cumil.....:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Wbkt...Kak Ayu hehhee.. tq juga sudi singgah yaa.. tu lah bila dah dah tahu nak berjiran dan meninggalkan jejak tu.. mulalah masuk sana sini dapur kengkawan hehehe.. tang ciput sedut tu hehee.. time nak cari idea aje boleh bikin tu hehee. kalau tidak jangan haraplah.. manjang beli.. keras pun keraslah tak kisah hehee

Ucu Faridah said...

hehehehe bila tengok kuih siput ni teringat tahun lepas berkobar2 nk buat siap beli 3 bijik benda alah tu sbb malas nk berebut dgn anak2 lah konon...last2 sampai hari ni tak terbuat2......

dan pernah suatu masa pegi rmh mak saudara (org jawa) dia kata makanlah kuih snail tu..rasa pelik lah pulak bunyinya...rupe2nya diorg saje tukar nama...

Wattie said...

Salam Sha,
Kueh siput ni mmg akak suka makan, mkn sambil tengok tv, kejap aja selesai.....

ummiaisyah said...

Salam Kak Sha...kiter nk order 3 blg raya nnti ye...x larat le nk gentel cumil2 cam ni...

Amelia said...

Hi Shahriah, good morning to you. Love to read your entry, funny, hilarious and yet ada style. :)

I couldn't stop laughing about your kiwi dalam icebox. LOL Thanks for sharing, dear.

And I enjoy your classy presentation of the siput and beautiful click.
I pun suka makan ini tapi cuma malas sikit nak buat. Tapi you inspire me, hehehe cos yours look so addictive and tempting.

Jumpa lagi... bye have a beautiful day.

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Shahriah... haiiiiiiiii.. dulu selalu tengok akak masak, la ni menggentel siput plak...

Kak Shariah, kiwi kasut kalu letak dalam esbox, kasut makin berkilat tau, cer buat, hiks

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Ucu Faridah hehehe.. wah ni dah ada resipe mudah ni kenalah cuba... kuih snail??? memang bahasa jawa tu kak hahaha... tq sudi singgah kak muahhh..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Watie... betul tu kak.. memang syiok mkn masa menonton dan sambil mengupdate blogs hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Ummiaisyah cayang.. nak order 3 balang untuk raya??? akak biasa amik order bila ada yang order 3 tong aje hahahhaa.... hehehee...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Amelia hahhaa... haiya betullah i really really dengar buah kiwi and not kiwi kasut! hahaha... and yet my son boleh bukak jugak peti sejuk! how??? salam momma atau salah anak hahaha...

Tq so much dear keep on visit me yaa.. so Samsiah Abdullah taklah sunyi hehhee...

Have a great day dear! muahh

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Sari Yusa yang ayu hehhee.. tq yaa dik.. psst masa tu sokong akak ke imelda hahaha....

Wah! kalau betullah letak kiwi kat dalam esbok kasut lagi kilat sekarang jugak akak buat! hehhee


Tq dear muahhh

zila 4ever said...

sha..
rajinnya ko nie sha..sedapppp x ??..sedappp ..x?..he hehe bila nk jemput aq dtg umah nie..he hehee...aaiiisshhh x yah jemput aq..mmg aq skrg tgh bz..tggu raya jer nnt ha haa ....sha ada contact ayu daud lg x??..aritu zila ada jgk terjumpa joe..ank dato tu..st kg n sha kan..

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Zila mau tak sedap ko! sedap hahaha... janji tak keras macam batu sedaplah tu hehee... sha dah lama tak jumpa dengan Ayu daud lost contact dengan semua kengkawan.. dengan Joe@liza tu adalah... tru FB tapi berjumpa memang sejak selesai sekolah tak pernah jumpa.. sha balik duduk kat kg ni pun baru.. dulu di KL...:)))

Insyallah nanti raya kita aturkan perjumpaan dengan semua blogger yaa.. ko jadi mak dangnya okeh! hishh zila ko ni yang tomboy dulu tu ke dan amik jurusan jahitan?? hesshh serious masih samar2 lagi ni.... agaknya banyak sangat menulis tu yang banyak dah lupa muahaaahaa muahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak sha cayaang...
nie fav diana masa kecik2 dulu nie.. lamanya dah x makan kuih siput nie... comel2... x perna lg buat sndiri selama nie.. pernah tgk mama diana buat jer masa kecik2 dulu... hehehehe...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ