ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, April 19, 2012

Kari Telur Belimbing Periuk Tanah


Assalammualaikum... dan salam sejahtera buat semua teman-teman blogger yang baru dan lama terima kasih kerana sudi datang bertandang dan sudi mencuba resipe masakan di dapur i yang tak seberapa tu ekk.. terima kasih sangat dan sesungguhnya segala apa resipe yang ada kat dalam blog i ni i HALAL kan dunia dan akhirat buat kengkawan semua mencubanya.. mana yang kurang tepat dan kurang menarik tu jangan ko memandai nak coba hahaha.. 


Tuu... kebun mini tepi rumah i tu... Hujan sekarang ni ekk... semakin subur nampaknya... *tang rumput* sekali pandang nampak wahh macam kat New Zealand laa.. coba korang pandang lama sikit aje.. dah macam hutan kan kan.. hadoii.. hari ini adalah hari kemalasan sedunia buat i taw.. langsung tak ada idea nak ku masak kan hape hagaknya hari ni... pintu esbok tu kalau boleh bercakap.. hanggornya.. gini pintu esbok tu bercakap ekk...

"Nak apa laaa??? bukak! tutop! pastu lama ko tenong.. dah tu ko terkais-kais... pastu ko tutop balik... halahaiii" <<mungkin suara ebok tu garau dan kasar naa.. sebab besor haahaa...

Kalaulah pintu esbok tu boleh bercakap.. mujur tidak muahahaa.. <<eksesais mulot dan rahang... Ehh betul tauu.. memang tak ada idea.. pastu akhirnya setelah ku buka dan ku katop pintu esbok tu kan kan..*berapa kali hentah tak ku kira* tetiba sepeket ikan masin jatuh... bedepek! hagaknya peti sejok tu yang cempak kot?? hahaa... tetiba magic! terus dapat idea.. ko tengok.. senang dan mudah aje kan... so sesiapa yang tak ada idea nak memasak tu... sila tiru cara i di atas tu... dengan pesanan... *Selamat mencoba kengkawan yerk..* 


tu apa?? periuk tanah.. ye betul pandainye.. okay i ni kan jenis pengumpul tegar.. so i memang ada set periuk tanah macam tu.. yang bulat, leper, tinggi, kecik, lebar semua ku koleksikan.. nampak baru kan kan.. sudah berusia lebih 6 tahun... Okay cara dan petua nak gunakan periuk tanah agar tahan lama...

masa mula-mula beli tu.. silalah di rendam selama 2 hari di dalam besen atau baldi yang di penuhi air dan cukup untuk menenggelami periuk tanah tu ekk... pastu jemur dan selepas tu barulah boleh di tenggekkan di atas dapur kita tu.. jika guna dapur arang atau dapur minyak.. sorry periuk tanah itu tidak akan kelihatan seperti di atas tu.. tetapi kelihatan cukup ceporeng naaa.... paham ke ni?? hehehe.. dah tu jerk... jom masak!

Kari Telur Belimbing Periuk Tanah


BAHAN-BAHANNYA :

8 biji telur *rebus kupas kulit dan kelar sedikit
400 ml santan 
12 biji belimbing
1 batang lada merah *belah dua
minyak
garam

BAHAN TUMIS :

1 biji bawang merah *kecil *hiris
2 ulas bawang putih *hiris
1 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
1 batang serai *titik
2 pelepah daun kari

BAHAN KISAR :

2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 sudu besar serbuk kari ikan

CARA :

Panaskan minyak dan masukkan *BAHAN TUMIS* sehingga naik bau.


Masukkan *BAHAN KISAR* dan tumiskan sehingga garing dan sentiasa di kacau dengan api sederhana.
Masukkan santan dan renehkan sebentar.
Masukkan telur, lada merah dan belimbing, Sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!!

TARRAAA!!!

Kari Telur Belimbing Periuk Tanah


Sesungguhnya... dan bahawa sa nya... ini adalah resipe orang malas... dan resipe ini adalah antara yang terbaik pernah ku buat muahahahaa.... tak percaya cuba oke....


penuh bergaya gitu ekk..... belimbing di celah-celah telur awww...


Ucapan terima kasih kepada esbok sebab telah menjatuhkan ikan masin..... dan juga sambal belacan ikan bilis.. dan tidak ketinggalan... juga limau kasturi.... 


 pisang juga.. terima kasih kerana turut interframe....



Akhir sekali jutaan terima kasih kepada semua kerana sudi singgah dan juga meninggalkan jejak... sayang semua... muahhh....

Pstt.. tunggu petang nanti ada tetamu istimewa.. *bolehlaaa... hehehe* seorang Chef yang akan berkongsi resipe di dapur ku ini... siapa???? tak mungkin Imelda hahaha... so tunggu... :)))

TATA!!!

20 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Akak sha cayang...
terliurnya diana tgk menu2 kat atas tuu... perut nie berbunyi2 terus tau... x perna lg makan kari telur bubuh belimbing... pasti sgt sedap kan akak... sukanya resipi nie... kalau bab telur kat rumah nie mmg laku.. n tgk ikan masin tu ngan sambal belacan tu... Alahai!!!! sedaaaapnyaaaa.... nak ckit... hehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hai DIana wangi hehehe...
Sedap dik.. memang kena.. rasa kari dan telur tu dah ler lemak... bila kita sulamkan dengan belimbing tu peh! malas i nak cerita hehhee...

nak cikit... semua akak bagi nah!

Sue @ Nenie said...

Salam ziarah...Emm sedapnya kari telur tu..lagi2 bila tengok sambal ngan cencaru masin tu..lagi kecurrrr dibuatnya....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Sue.. terima kasih sudi add dan singgah sha dah folo sue dah tq muahh..

Betul tu... ikan masin dan sambal belacan tu ler yang jadi penyedap kan kan... Tq :))

Bicara Kak Noor said...

salam Sha,tadi gi nyoping nampak belimbing buluh terus beli tapi Sha dah buat pulak aduiii bagi idea sikit nak masak ape dengan belimbing akak tu ?? tapi kari telur Sha mmg ngancam sedppppp

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak noor gi shopping tak ajak sha ekk... ehehee..

Kak Noor buat sambal tahi minyak buh belimbing buluh tu kak noor.. sedap tuu.. tadi ingat nak buat jugak... tapi mim alif lam sin.... = rajin hehehhe

rahel said...

Wallaaa..sedapnya...periuk tanah tu pun cantek2 semua...rasa2nya boleh kasi pinjam gue tak?

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel... kerana lho gue... kasi percuma okeh... heheheh

Zaliedana said...

Assalam kak shamsiah,opsss kak shahriah,hehe bila igt cite kak ayu tuh mesti sy pon tergelak,hehe lawaklah kak ayu ni,tapi ok gak leh glemer gak kan..Erm sedapnyer kari telur akak tuh,msk lam periuk tanah lagilah best aroma tuh kan..Pastu lak da sambal belacan ikn bilis lagilah xtahan tuh kak,Juga xketinggalan en ikn msin yg mnjatuhkan dirinyer dri esbok,hehe..

Puan Hazel said...

salam ukhuwah kak sha.. terliuq teman nengok kari telur tu.. x pernah plak campur belimbing ni, biasa mak buat masak lemak ikan keli ngan belimbing ni.. btw, thanks for sharing, mesti cuba nih

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Zaliedana... kak samsiah menjawab ni hehehehe...

Hahahah... tq dik..yer nanti akak sampaikan ucapan buat semua yang adik sebut tu... akak punya esbok magic ehehe... ko ada tak dik??

Tq sudi singgah ya dik... muahhh

Yatie said...

uwaaaa hujan2 nmpk kari telur belimbing periuk tanah kat sini..lapar lerrrrr...kalau tak guna periuk tanah tu, kena tukar namalah ya...he3..akak tanya coz takde periuk antik mcm tu....ada cadangan nama lain tak kalau akak masak mcm ni..he3..suka plk bergurau dngn Sha ni...

Zaliedana said...

Adoi kak punyerlah xpasan yg follower kat ats sekali sy punyerlah cri smp bwh kak,haha dah kna pakai cermin kanta besaq dah ni,hehe..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Yatie hehehe.. kalau tak ada periuk tanah guna periuk biasa so buh nama cenggini ekk... Kari telur Belimbing periuk aluminium sure masa tu ramai yang akan tinggalkan komen hehehe..

Cayang akak muahh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Ukhwah jua buat Pn Hazel... terima kasih kerana sudi singgah yaa.. muahh

Selamat mencuba yaa dik muahhzz

KakAsma said...

dah petang baru dapat datang tenguk lauk dalam periuk tanah tu..
mmg sedap kari telur buat camgini..lauk peberet hb akak nie sya..
kena carik periuk tanah kot baru ngam nak masak lauk,baru rasa cam sya masak...miahahaha...

Bicara Kak Noor said...

hahaha Sha pandai Sha eja tu macam ceita P.Ramlie lah nanti nak cari sambal tahi minyak tu lagu mana??

Anonymous said...

It's enormous that you are getting ideas from this post as well as from our dialogue made here.
Feel free to surf my page : clip music

Anonymous said...

Great pоѕt. I am fасing
a few of these issueѕ as well..
My site: Rabatte November 13

syahirfarham said...

Saya bru nk jual stoneware@ periuk tanah yg cantik utk hari raya....size besar 12inch diameter...harga murah utk yg terawal...boleh drop pre order dlu..x perlu bayar utk pre order... RM120
COLOR
1) Black
2) Kuning Slow
3) Pink Slow

Pattern
1) Plain
2) Floral Pattern

emelkan ke syahirfarham@gmail.com

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ