ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, April 19, 2012

Popiah Ajaib Samurai


Assalammualaikum... dan salam sejahtera... buat semua teman-teman blogger yang lama dan baru terima kasih kerana sudi jengah blogs masakan i ni ekk... Insyallah yang mana i belum lagi kunjung balas tu.. Insyallah jap aje lagi bila dah selesai segala urusan akan ku singgah dan akan ku tinggalkan jejak.. walaupun tuan rumah tak ada... *mungkin sedang sibuk menjejaki dapur kengkawan yang lain* ehh.. cop! nanti kalau bertembung tu jangan lupa high~5! tau macehh... hehehe... 

dan satu lagi... hari ni Chef Jemputan yang i kata nak share resipe kat dapur i ni tak dapat ler i nak share.. esok katanya...<<*i yang kata hehehe* so sorry yaa... tak pe hari ni masak dengan i aje ekk.. ekk... macehh


Dan di kesempatan ini juga i nak ucapkan jutaan terima kasih buat Cik Adik Izah Daud Yang Comey kerana telah sudi mencuba resipe POACHED PEARS kak sha ekk.. cayang Izah... muahhhhzZzzz << kissed sampai terlelap muahahaa...

Jutaan terima kasih jua buat Cik Adik Diana Yang Ayu dan Jelita juga kerana sudi mencuba resipe  RUSTIC APPLE TARTS kak sha ekk.. cayan jugak buat Diana.. MuahhzzzZZzzzz << ni pun kissed sampai terlelap muahahaa....

Juga terima kasih buat semua yang sudi mencuba.. i sangat-sangat hargai dan berbesar hati sangat yaa.. muahhhhZZzZZZZZZZZZZZ << yang ni kissed sampai tertido suda.... peh!


Okey dah ler tu meh ler kita memasak ekk.... Okay idea kali ni i dapat masa i bertapa kat dalam gelanggang Masterchef tu kan... masa tu Chef undangan ialah Chef Muluk.. bagi tepukan! okay dah.. so masa Chef Muluk tu datang beri tunjuk ajar... dia tunjuklah masa tu macam mana nak buat maggie gulung dalam seaweed/dried seaweed atau kalau di Jepun di panggil Nori sheets lebih kurang gitu laa nak kena kengkawan yang duk Jepun tu ekk.. So petang tadi tu teringatlah... langsung tak sama tapi idea memang dapat dari Chef Muluk... tq Chef! *sambil tabik* cewahh.. eleee.. bukan dia jengah pun blogs i yang ala-ala aje ni kan kan.. pastu kan kan... i pun buatlah.... macam mana dapat nama kat bawah tu nanti i cerita.. heheh.. 

P/S i pernah cerita macam mana keadaan i kat dalam MasterClass nak tahu klik sini >> Tertidur Sepanjang Berada di MasterClass???

Popiah Ajaib Samurai

BAHAN-BAHAN YANG DI PERLUKAN :


Beberapa keping seaweed *potong macam gambar atas*


1 peket sosej ayam *potong dua macam gambar atas*

HAH! yang sosej tu ler samurainyaa.. ala-ala terjulur giteew aje kan kan... yang ajaibnya tu.. jap ekk...


1 cawan kobis *parut + 1 cawan karot *parut*
yaa.. betul sila tengok gambar di atas hehhee...


campurkan bersama 5 sudu besar Tartar Sauce dan gaul rata tambahkan dengan sedikit garam.
*juga gambar di atas* untuk resipe Tartar Sauce klik sini >>


Beberapa keping kulit popiah.
Berpandukan gambar di atas :

Mula-mula ambil kulit popiah.
letakkan sehelai seaweed.
tuangkan 1 sudu besar sayur &tartar sauce tu.
letakkan dua hirisan sosej ayam.
dan gulung sama macam buat popiah biasa tu.. walaupun yang ni ajaib dan luar biasa oke.. hehee...
jangan lupa gamkan tepinya dengan sedikit telur putih.


Kan ke ajaib tu.. baru tunjuk satu dah siap semua.. muahahaa..
pastu goreng sehingga keperangan... sentiasa di jaga kerana teramat mudahlah garingnya tuu...


Garing dan baunya peh!


dah lah panjang terjulur macam pedang samurai..
 dalam tu ada pulak samurai lagi....
kan ke ajaib tu namanya...


Rasa.. jangan cerita memang...
 ZuzzzzZZ!! ZasssSSSS!! TinGGGG!! <<bunyi pedang samurai


S.e.d.a.p! <<sambil mengeja taw...


T.e.r.b.a.i.k!!!! <<< yang ni tak perlu eja hehehe


Mudah, senang, jimat belanja.. pedang samurai tu pun selamat di makan yer tak.. dan rasanya sudah tentulah ajaib! jangan lupa cuba taw..:)))


i kan pengumpul chopstick yang tegar.. dan ini kenangan souvinir dari Osaka Jepun.. sorry pedang samurai memang tak de.. okay dah tu jerk.. jumpa lagi.... jaga diri.. sayang muahhhhZzzz << terlelap suda...:))

TATA!!!


16 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, sedap tu pedang samurai yg dah kena potong tu simple je kan tkyah msak segala intinya tu tapi nori tu nak cari kat mana Sha??

sweethOneY said...

Kak sha, teringin sungguh saya nak makan popiah niiiiiii nak buat bahan takde pulak. KIV dulu lah

Citarasa Rinduan said...

salam ceria dimalam jumaat kakakku Samsiah.. ahaksss..... (gelak dulu baru sambung taip.....)
Hahhahahah...

kak, ewah.. baca resepinya ala2 mudah.. tapikan, kalau dapat semangkuk dr kak Sha pastinya lg mudah...

(lagi 1 ayu suka blog kak, sbb ala2 ayu disisi kamu, part kak di gelanggang MC tu, ayu pulak jadi tukang sorak.. hehehehh)

Amie said...

Laaaa..... ingatkan pedang samurai tentera Jepun punya tu... rupanya sosej dibelah 2! Apa rasanya ye Sha... memang rasa ajaib betul memikirkan otak kreatif & inovatif yang mencipta resepi begini rupa...hmmmm sakit mataku lama-lama di sini!Sudahlah popiah salah satu menu kegemaran kakak...uwaaaaa, baliklah kakak sambil ngencesss sepanjang jaan!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Noor sayangku... okay untuk kulit nori tu kak noor boleh cari di pasaraya besar.. cari yang ada tanda halal ehehhee.. tak tahulah kat brunei macam mana.. mudah aje tu kan.. sup sap sip dah siap.. tinggal ngap!

Shahriah Abdullah Novelis said...

SweetHoney adik yang cute muahhhzzz.. tak pe kumpul dulu bahan nanti boleh cuba yaa.. muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam ceria jugak buat mu adikku yang ayu tebabor! hehee.. samsiah yang jawab tu tau jangan memain oke... hehee...

bukan semangkuk akak bagi dengan mangkuk tu akak bagi sekali tak payah pulang tau hhahaha

hehee... tq tq...

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Amie ku sayang hehee...

Ala kak nak balik sambil ngencess tu nak sha bagi tisu satu kotak ni.. sayang kak amie.. muahzzz

Qasey Honey said...

hehehe...igtkan menu ape la yg samurai tu...rupanya popia samurai...nmpk sedap tu...pyediaannya pon nmpk simple...simpan dlu resepi ni...nti nk cuba pulak...nak bersamurai pulak kt blog QH...hahaha...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam QH yang comey hehhee.... tau tak per.. dik nak bersamurai tu jangan lupa kain hitam lilit kat dahi hahaa.. psst akak buat camtu tadi heheh

Amelia said...

Hi Shahriah, I singgal cuci mata lagi. Tengok lama2x kena cuci keyboard dgn air liur. hahaha

Nama popiah pun glamour. You're very creative. Tapi your popiah sedap best. Kalo jadi jiran sebelah you best ya? :)

Good night, jumpa lagi.

kakna said...

simple kan .. patut la.. nama samurai ingat kenapa rupanya bahannya ala-ala jepun.tapi nampak mudah kan..

Yatie said...

uwaaaa pedang samurailah pulak....mcm ala2 ninja plk popia ni...wat akak gelak je bila singgah sini...meh bagi seketoi, nak waseee jek..nnti akak wat sendirilah..he3..

quinnie said...

menarik la sha..semua bahan kat dlm dia kita suka...:)

Ucu Faridah said...

memanga ajaibbb popiah tu...lagi ajaibb kalau dah masuk mulut ucu sekejap jer dah habis...banyak tu larat ke habiskan sorang2...hantar la ke dpur ucu...hahaha..

HaSue said...

siap pejam2 mate lg imejin magicnya tu..hehe..
ni kalo ngap gitu je ke nak cicah cili baru ternagkat vontot ni ekk?? kena cube la baru tau kan..kulit popia dah lama lepak dlm peti ais tu

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ