ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, April 26, 2012

Mak Tensi! Telinga Pekak! Rotan nak!


Assalammualaikum... Selamat pagi semua.. dah sarapan ke belum?? i dah minum nescaffe satu mug... biskut kering 2 keping! badan tak jugak kering huuhuuu...

Hmm... ni nak buat laporan pagi ni ekk.. so pagi ni tak ada resipi tak ada menu makan tengahari pon! menu makan malam.. wallahualam... mak tensi! tensi! sekarang ni... haisshhh... tensi betol! i nak lari dari rumah tengah pek kain baju!


Hi! Nampak tak kepala yang mendongak ala-ala tercungap aje gitu tu... hah! pasal dak kerempeng my lil princess tu ler... hakak tensi! tensi dari semalam terbawak-bawak sampai ke pagi ni... walaupun dah cool.. hadoii... terngiang-ngiang lagi suara dia yang nyaring! kuat bak halilintar membelah ke bumi!

Almaklumlah.. dah lama tak kedengor budak kecik melalak stok meraung macam kena bantai dengan tukul! hadoii.. bingit telinga i tau! berdesinGGgggggggggg...... Gggrrrrrr...


*Tengok muka dia tu... saje je dia buat muka Mr Bean gitu kan!* Gini kisahnya ekk... semalam tu dah ler hari nyaman aje.. mendung tak bererti hujan... so tenang aje ler i menaip kat opis i tu ekk.... Nelly belum balik sekolah masa tu... sekolah agama tak pergi sebab sekolah cina dia ada buat aktiviti sekolah.... so dalam pukul 3:30 petang dia pun sampailah.... ehhh.... tetiba hari yang mendung dan nyaman tu panas teriklah pulak...

So macam biasa mesti jumpa dan peluk dan kiss i dululah.. tukar aje baju sekolah.. i menonong ler ke bawah.. siapkan makan dia.. fav dia kan nasi lemak... so lepas dah sendukkan nasi tu. i pun naik ler ke atas semula... sambung ler kerja tu....


Tetiba tengah dok syiok menaip tu.. dengar Nelly terjerit pekik! stok merengek dan hentah apa yang dia cakap.. sayup.. sayup aje dengor kat telinga ni... tapi sempat jugak melaung "Nelly nape?" <<suara masih lembut dan ala-ala ibu mithali hengko!

HuaaarGGhhhhhhhh.... HuhuhuhuuuuuuuUUuuuuuuuuUUUu.... HUaaauuuRRrrggHHhh.... HUahhaUUUuuuuUUUuuu... << sila baca sambil meniru aksi kekanak meraung, menangis dan melalak macam kena bantai, kena cubit sehingga lebam birat!!! dan ulang selama 15 minit!!!!! tanpa henti!! bingit lerrrr.... hadoiii...

Peh!! jam tu jugak i terbang ke bawah! dah nampak Nelly dok melalak! meraung! kat bawah meja makan.. dengan air mata meleleh-leleh... rambut kusut masai... sambil HuarragggggggHh... Huuuhuhuuuhuuu... << yer menangis macam sakit naa kena sengat tebuan!!! hokeh!!! ulang banyak kali suara lalakan nelly tu ekk.. hadoiii doii doiii....

Panic hakok! tanya.. "Nape?! Nape?! Ce.. Cite.. Ce.. Cite.."

Yang pelik tu abang amin dengan abang aemir rileks aje.. yang abang amin tengah timbang bola badminton atas racket...muka panic tapi tetap cool.... abang aemir tengah menghadap lappy buat kerja kursus! langsung tak di kisahkannya adik perempuan tungol tunggal dia tu dok terbaring kat atas lantai! bawah meja makan pulak tu! hishhhh...<< terus i cuak! apa ke hei??? nape abang2 dia tak pujuk...... hengko orang nak tau kenapa??? kenapa???? 


"Amin.. nape dengan adik???"

i dok bertanya ekk.. sambil tu pujuk dak nelly yang dah macam haper tah! eeeEEE geram pun ada masa tu nak ajee.. Eeiiii....

"Dia nak main badminton! tengah panas!" <<<abang amin dah ler cekelat.. dah ler nak maintain keler cerah sebelom ke PLKN... hhhahhahahhh....

Perghh... jam tu jugak darah i menyirap! ku hengat apasallah... ingat kena sengat ke.. kena buli dengan abang dia ke.. tersepit bawah meja tak boleh keluar ke... kisahnya nak main badminton!

perghh... jam tu gak! yaa jam tu jugak.. capai rotan.. angkat tinggi! tingGiiIIIIII nOOoooooo..... <<<kisah bersambung hehhehehhh....


Dapat jugak akhirnya main badminton..... terus senyap! lenyap tangisan ala-ala kena dera! kalau you all dengar mesti you all ingat i dok merotan dak kerempeng tu kan..... hadoii... dan sampai laa... i terkejut.. dan langsung tak ada mood nak memasak ke.. nak mengemas ke... nak menaip ke...... so hari ni tak ada mood! nak turun ke dapur... tapi mood i .......................... hehhehhhhh... nak bershopping! serius ni... nak berjalan sesorang keluar masuk kedai..... apa pun... i masak simple.. baki sambal tumis semalam tu.. i rebuskan telur.. masakkan nasi.. gorengkan ikan.... so dah siap satu tanggungjawab!


aritu.. nelly masuk pertandingan berpuisi bahasa mandrin.... penuh confident..


penuh gaya.... besor jugak pelempang dia ekk... peh!


dapat no 4... jadilah nak.. mungkin kalau dia buat aksi melalak meraung dengan suara dia yang nyaring tu... kompem! dapat no 1... haisshhhh.. nelly... nelly.... 


Sekian laporan untuk hari ini.. doakan i tahu jalan pulang selepas bershopping sesorang tu yerk.... i bawak duit tak banyak.. segala kad semua ku tinggalkan... hahhaa... jumpa lagi... bagi i redakan tensi i... dan telinga i yang sampai laa.. ala-ala pekak sikit nih!
psst... lepas shopping okeylah agaknya tu hahahaa..


TATA!!

14 comments:

gerhana luka said...

Kak Sha jangan tensi2 nanti tambah garis2 halus hee..
window shoping jer ya ingat tu jgn beli bukan2 paling tak pun beli kasut yg cantik jer sepasang boleh gitu...

Bicara Kak Noor said...

aduiii Sha tensi ke dng si nelly tu budak2 lagi mmg gitu entah2 mummy nya pun cengitu kan hahaha kemana tumpahnya kuah kalau tk kenasi kan,jgn marah hah pasti lepas shopping ni kelaut tu dah segala tensi2 percaya lah..

Wani said...

salam kak sha .. mcm2 gelagat la anak mama sorang ni ya hihi ... bagus betol kak sha hantar kat sekolah cina... siap dah pandai puisi dlm bahasa mandarin ...haiyaa jealous la.. blh la jadi translator kat mak dia heheh... buku yg akak cakap tu dah keluar ekk. .. mau nak merempit kat bookshop la lepas ni ;p

Amie said...

Ha ha hahhh.... tak dapat bayangkan melalak dekat 15 minit tu Sha... sib baik tak hilang suara! kira bagus jugaklag tu sha, yang positifnya dak Nelly tu ada bakat deklamasi sajak, kot melalak-lalak hari ini, esok lusa jadi pemidato terbaik pulak! Siapa tahu kan...
Elok-elok jalan tu ye... jangan lupa jalan balik rumah sudahlah.

Amelia said...

Hi My dear Sha.... sori to read about your drama with your daughter...take it easy and sabar...
I know you jenis happy go lucky type of person, lepas retail therapy mesti okey punya. Enjoy your day..window shopping.

Haiz.. budak2x sekarang memang lah, entah manja sangat ke atau kemudahan kat umah semua sedia ada punya pasal.... asal jangan melampau sangat ok lah..

Psstt... I pun nak join anak you pi bawa meja lah... hahaha

Lariii.... nanti Sha datang dengan rotan..hahaha

Have a nice day, my cayang.

AbbotCottage said...

Kak Shah patutnya hulurkan mekropon la, baru ala2 ziana zain nyanyi lagu madah berhelah version kena sengat tebuan. Baru umphhhhh!!!

dapurCikWan said...

alahai si tunggal Nelly..manja betul! tak bleh tahan baca...ketawa sampai tergolek2 cw baca pasal si abg amin yg nak maintain kaler cerah tu.... hahahaha...

jangan tensi2 kak! Biasala tu anak2..macam2 ragam..esp anak bongsu..memang mengada2 skit.. nak lebih perhatian tu =)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Gerhana luka hahaa.. yer garis halus dah semakin kasar dah dik oii... hakak tampal dengan bedak sejok! hehhee

Hishhhh... betul tu dik.. sempat membeli sepasang selipar hhuhuu.. tq sudi singgah yaa.. muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Noor taiko lama tau tak per.. sha dulu lagi dahsyat! hahhaa.. bonda cakap sha paling nakal masa kecik hehhee... tu kira nelly okeh jugak tu... mujur emaknya tak rembat dengan rotan acah aje...

Betul kak noor hilang segala tensi.. segalanya ku borong! hadoii...

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam wani cayangg... hahaa.. yer laa tensi akak tau.. tapi dah cool sebab dah nyoping sesorang tadi hehhehee

SAyang buku tu belum keluar lagi masih di cetak.. nanti akak bagi tahu yaa.. macehh sayang muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

HI! Amelia cayang... ya lho.. tension i tau... dah lama tak dengar budak nangis jerit2 i jadi so scared! hahahahahh.. terus tak mau beranak lagi hahahaha...

Tq cayang... now okey already... sudah cuci mata jumpa ramai apek hansome! suka leyy ahahhaa


sorry haa no bibs required hehehhe..

hugs n kisess muahhhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Amie cayang tq kak muahhzzz....

Hampir lupa jalan pulang jugak tadi hahaa.. dah lega dahh... terapi yang sangat mujarab!

rebeh bahu dah ni... bukan sebelah dua belah! muahhzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Abbott hadoii dik... kalau bagi microphone aje memang hakak tak balik rumah tension! hahahahaha muahzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cayang Cik Wan haah terlebih manja?? hishh tak de sape pun yang manjakan dia.. sama aje.. bab sesah dialah yang paling banyak hahahaa...

tu laa... nak tau sebab apa?? sebab dia buah hati bapak! dia hahahaa...

muahzzzz

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ