ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, April 25, 2012

Puding Longan aka Puding Laici Dangdut Kak Yatie


Assalammualaikum... selamat petang kepada semua blogger baru dan lama... terima kasih kerana sudi singgah dan meninggalkan jejak.. dan jutaan terima kasih juga buat teman-teman yang baru sahaja add di blogs sha ni yaa.... i dah folo.. tapi ada yang tak ada add... so tak dapatlah i nak folo you all balik... terima kasih teman...:))



Puding Longan aka Puding Laici Dangdut Kak Yatie... 

Panjang bebenaukan tajuk di atas tu... okay pertama sekali sha nak ucapkan Jutaan terima kasih buat Kak Yatie... kerana Puding Laici Dangdutnya telah menambat hatiku untuk mencubanya... Dan resipi asalnya dari KAK LIZA tapi sha ternampak Puding ni di dapur Kak Yatie... JUTAAN TERIMA KASIH JUGA BUAT KAK LIZA tuan tanah empunya resipi asal ya.... Khas buat Kak Yatie.. baca dengan nada manja ekk Kak Yatie >>> 

"Kak Yatie nak mintak share resipi yang sha ambil dari dapur kak Yatie dan share pulak kat dapur sha ni yaa... Puding Laici Dangdut Kak Yatie nampak cukup mengdangdutkan tekak Sha ni hah! maka dengan itu telah mencubanya petang tadi... dan hasilnya memanglah sedap bangat! sehinggakan sha bergoyang inul kat celah dapur tu tadi tu tau Kak Yatie kusayang.."



So kengkawan blogger yang lain tu.. jika anda semua nak kenal dengan Kak Yatie yang cantik manis orangnya... senyumannya begitu ayu gituh! hah sudilah singgah ke dapur Kak Yatie yang mabeles loba! loba! tu yaa.. klik sini >> KAK YATIE YANG CANTIK MANIS  okay jangan lupa add Kak Yatie tau.. macehh semua...


i guna resipi yang kak Yatie guna 100% tidak ku tokok dan ku tambah.. cuma tak ada buah laici.. dan yang ada cuma buah longan.. jadi ler ekk... tekak ni teringin benau nak merasa! berdangdut pun ya! muahaha.... so kak Yatie mintak ampun yaa kak sebab tak ada buah laici... boleh yaa kak.. nanti sha kempunan siapa nak tolong?? Akak jugakk.. hhheheehee... Kak Yatie.. sha main pakai copy paste aje.. dari blogs akak.. so resipi tu tak ler lari yer tak?? cuma berdangdut aje hehhee....dan juga buat  KAK LIZA SO tentang soalan kenapa namanya puding dangdut nanti nak kena tanya Kak Liza.... Salam Kak Liza jika terbaca N3 ini silalah bagi jawapannya yaa... macehh kak Liza...:))

Puding Longan aka Puding Laici Dangdut Kak Yatie...

Bahan-bahan
  • 10 gm agar-agar serbuk/1 paket agar2 biasa (28 gm)
  • 2 liter air
  • 2 cawan gula (Yatie letak 1 1/2 cawan je) (sha guna resipe asal)
  • 2 tin laici (asingkan airnya)
  • 1 tin susu cair
Cara-Cara
  1. Masak agar-agar hingga mendidih.
  2. Masukkan gula. Biar mendidih lagi. Tutup api. (jika guna agar-agar biasa, tapis dulu.)
  3. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  4. Tuangkan dalam acuan samada loyang ataupun mangkuk2 kecil. Sejukkan sebentar.
  5. Kemudian sejukkan dalam fridge.
  6. Hidangkan bersama buah laici yang telah diasingkan tadi. Boleh juga di makan bersama susu cair.
(*Agar-agar ini memang sangat lembut seperti taufufa tu..kalau dalam bekas besar, skop aje dengan senduk bila nak makan.) 


TARRAA!!!

Puding Longan aka Puding Laici Dangdut Kak Yatie... 


Memang sedapp!!!! i pulak memang suka puding yang jenis wigle giteeewww... wahh berdangdut jugak masa menyuap tu hehhee...


Kengkawan lain... jangan lupa cuba dan jangan lupa add Kak Yatie dan Kak Liza tu yaa... 


Inilah indahnya berbelog segala.... apa jua masakan dan ilmu di dapur dapat jua di manfaatkan buat semua teman-teman di alam maya... selamat mencuba teman...:))


TATA!!!


15 comments:

Yatie said...

Assalamualaikum Sha,
alahai kita berdangdut lagi arini, klakarlah Sha ni..siap suruh akak baca nada manje lagi....aaiii ni mmng jenis manja tawww tapi bukan mengada2..kih3....bila makan puding ni mmng automatik nak nyanyi lagu dangdutlah...asyikk..asyikkkk..asyikkkk..cuba sambung lagi Sha sambil gelek dangdut...

btw mmng sedapkan puding ni..gegar2 je masa makan..sblm ni akak pernah cuba gak guna longan tapi tak berapa cantiklah texturenya..tu yg tetap setia dngn laici..nah akak bagi 2 tin laici free utk Sha..nnti kalau buat lagi,jemput akak makan taw...akak siap2 nak hafal satu dua lagu dangdut ni..ekekekeke..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Yatie cayangg...

Heheh terima kasih kak sebab share resipe yang sungguh menyelerakan! dah tinggal 1 bekas aje tu hehe.. simpan untuk malam nanti pulak sambil buat kerja..:))

Maunya kak sha makan sambil bergelek-gelek ni hah! hahaa...

Sha menyanyi lagu dangdut ni kak... akak dengar ke tak hehehe macehh kak muahhzzz

Mas said...

Assalamualaikum kak Sha,
wahhhh...berdangdut lak akak petang2 gini yerk...
puding nie memang terbaik kan kak...
mas pun suka.....

dapurCikWan said...

bergoyang dangdut plak ye kak sha! =D

Amelia said...

Hi my dear Sha, kat tempat I panas ley.... kalo ada pudding ini kan boleh sejukkan badan..hehehe

You jangan makan sambil gelek golek ya...... nanti jatuh bawah kerusi, hahaha

Your gambar and presentation very classy and elegant. 2 thumbs up for you.

Nak cuci bib dulu standby untuk esok, hehehe

Bicara Kak Noor said...

Shaaaaa!!! nak jugak ni longan yg kat atas tu banyak2 pastu nak dangdut jugak bolehhhhhhhh hehe

izahdaut said...

kak shaaa... memalam baru sampai sini kak. bz sikit hari ni, dh malam baru sempat nak online..

saya pun pernah buat puding ni duluuu duluuu awal berblog. sedapp sangat. ganti ngan buah longan pun best gak.. pentingnya basic resepi ni mm sedap kan :-)

Amie said...

Assalamualaikum Sha,
Kak Amie tertinggal flight laaa... terpaksalah berenang menyeberang Laut China Selatan, ni tersadai kat tepi pantai ni... he he hehh walaupun dah sampai tapi rasanya pudingnya sudah habis, hanya tinggal dangdut aje...
Nak tanya Sha... bila dangdutnya tu? Sebelum buat puding, semasa menyediakannya atau selepas makan puding tu... ha ha hahh kalau selepas makan puding lepas tu berdangdut... alamatlaaaaa.... perutnya pun ikut bergendang genduttttt....

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam MAs hahaa jangan tak tahu.. pinggang hilang 1/2 inci apa taknya sambil makan sambil gelek dangdut hhahaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW ko jangan tak tahu dulu akak pernah masuk pertandingan menyanyi dangdut hokeh sengol-sengolan lagi hahahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hahah Dear Amelia wah! siap2 cuci bib ka???

beli lebih sikit takut musim hujan tak ada bib hehehee....

Tq! tq! muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Izah yang comel ya betul tu dik... basic recipes tapi kalau tak ada yang memberi idea kekadang tu kita tak terfikir heehee.. gelek dek gelek!

Selamat bermufin yaa.. laris jualan ko akak doakan amin..

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Amie cayang hehheehhh... ya llaaaa sha berdangdut sebelum masak dan sambil memasak.. masa makan jangan cerita ahaha


Wahhh sampai berenang dan terdampar gitu ni.. tuala sha bagi kak Amie heehe muahhhzzz

Ilhamkreatif said...

Salam sha....,mari kita goyang inul,sambil makan puding laici sha yg menggoda tu...1...2...3....goyang

Anonymous said...

salam. saya nak tanya. air laici yang dimasukkan tu air laici dari tin ke? masukkan air laici tu 2 tin ke?

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ