ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, April 2, 2012

Nasi Ayam Pandan Ayam Masak Merah

Nasi Ayam Pandan Ayam Masak Merah


Assalammualaikum.... tak terlanggar tembok... inilah idea yang sejak awal pagi bila keluarkan cik abang ayam dari freezer... hehhehh... dapat idea dari daun pandan yang hero no 1 i amik kat belakang dapur... suruh amik 3 helai di hambiknya sampai naik sepokok! terima kasih abang amin... hahaha... Okay... nasi ayam pandan ni.. i tak tahulah dah pernah orang buat ke belom... i pepandai aje mengolah resipe tu sendiri.. sangat simple aje ekk.. tapi rasa dan baunya perghh... kata abang amin.. "Marvelous Mom!" tu dia... masak tak banyak.. biasalah nasi kalau berlauk ni... aje memang nak kena habiskan tengahari ni jugak... petang tak memasak... cadang nak mencari barang dapur.. semalam menjengkit.... tengok pulak wayang reramai dengan ipar duai.. wahhh dah macam rombongan cik kiah yOuu... penuh panggung wayang... tengok cerita 'Warth of The Titans' ehhh betul ke ekk tajuk tu???? maunya dok sebelah birai i... bukan dok tengok wayang.. dok berbual muahahaha.... lepas tengok wayang.. terus melepak makan sakan.. hah! tu yang tak sempat berbelanja... i kalau belanja dapur ikut kategori.. kalau nak cari bahan dari over the sea.. i pergi cold storage... memang nak kesitu petang nanti.... Insyallah... udah tu aje laporan petang ini....:)))

Nasi Ayam Pandan Ayam Masak Merah

Meh...lerrr kita buat salad ringkas ler dulu ekk.. jadi lepas tu dah boleh simpan dalam peti sejok.. so bila nak di hidangkan nanti tu... segar dan ranggup aje salad ringkas kita tu... gituh!



daun salad bulat, tomato dan zucini... dah tu jerk... cuci bersih dan potong susun dalam mangkuk, simpan jap dalam peti sejuk.. tiba nak makan nanti hidangkan ler ekk...:))) mudah aje tu kan... 
*tepuk tangan*

Meh ler kita buat ayam masak merah ler pulak ekk... simple version..:))


8 ketul ayam.... cuci bersih, lumurkan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam.... perapkan sebentar.
Panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan, angkat dan ketepikan.

Untuk Kuah Masak Merah :

1 biji bawang holland *potong  bulat*
1 sudu besar pes tomato
50 ml air

BAHAN KISAR :

2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1 inci lengkuas
1 batang serai
25 tangkai cili kering
3 biji buah keras

CARA :

Panaskan sedikit minyak dan *tumiskan bahan kisar sehingga garing, sila guna api sederhana dan renehkan lama sedikit, sentiasa di kacau.
Masukkan air, bawang potong, tomato paste dan ayam goreng, gaul sebati,
Renehkan sebentar, sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

Ayam Masak Merah


JOmmm!!! Masak Nasi Ayam Pandan yang harum dan enak tu...:))))

Nasi Ayam Pandan

1 helai daun pandan *ikat
4 helai daun pandan + 500 ml air dan kisar *tapis airnya*
3 pot beras siam
1 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 sudu besar serbuk ayam *knoor

BAHAN TUMBUK KASAR :

2 inci halia
5 ulas bawang putih

CARA :

Panaskan sedikit minyak dan masukkan daun pandan, kulit kayu manis, daun pandan dan buah pelaga sehingga naik bau.
Masukkan *bahan tumbuk sehingga naik bau.
Masukkan beras, serbuk ayam dan air, kacau sebati.
Tambahkan sedikit garam jika kurang masin.
renehkan sehingga nasi tanak!!

TARRAAA!!!

Nasi Ayam Pandan


hARUUUuuuUmmmmM... NAAAAA...


masa snap gambar ni kan kan.. kaki i tonjet okehh.... heheheehhh...


terbaikkk.....:)))) jangan lupa cuba yaa.... nanti i nak masak nasi Nasi Ayam Pandan ni untuk hantar ke masjid.. Insyallah.. bior jemaah masjid makan dan lepas tu terus jadi 'Incredible HULK!' muehhheee...:)))


Menu petang nanti...... jagung... tungGuuuuu...:)))

TATA!!!!!

9 comments:

Anna Qawina said...

Aslmkm..salam ziarah..
tak kira macamana edisi nasi ayam, tetap sedap kan..nak2 lauknya tu..anak2 saya mmg suka ayam masak merah..

Bicara Kak Noor said...

wow menggoda nya nasi ayam pandan ni dah terasa kat mulut ni lembut dan cantik dan wangi pastinya kan Sha alahaiiiiiiiiiiiiiii

Shahriah Abdullah Novelis said...

Terima kasih Kak Anna Qawina kerana sudi singgah di dapur sha yang tak seberapa ni hehee... yer betul tu.. anak2 do rumah ni pun memang sukakan nasi ayam.. masak sendiri jimat belanja kan..:)))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Heheheh Kak Nooriah betul tu lembut dan harum naa... nanti akak cuba oke...:)) tq kak muahhh

Amie said...

Assalamualaikum Shahriah,
cantiknya warna nasi tu... terima kasih sudi kongsi & bagi idea begini, ada masa nanti nak cuba masak nasi ayam pandan...mmmm wangi!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Kak Amie... terima kasih sudi singgah yaa.... terima kasih juga kerana sudi mencuba... muahhh...:))))

ogyep yummy mellow said...

Cute mute je ayam tu kak sha... kalau cam tu seketul sure x cukup 4 me..

ogyep yummy mellow said...

Cute mute je ayam tu kak sha... kalau cam tu seketul sure x cukup 4 me..

Shahriah Abdullah Novelis said...

hehehhee.. Ogyep nampak aje cute mute cik abang ayam tu ekk.. besar penumbuk sebenarnya tu hehhee....

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ