ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, May 16, 2012

Asam Pedas Ikan Kaci... Menu ringkas!



Assalammualaikum... selamat petang rakan blogger baru dan lama... wahh you all masak apa hari ni?? i macam biasalah.. asam pedas manjang.. rumah ni kalau tak jumpa asam pedas dalam seminggu.. mulalah makan tu slow aje... 

Cadang tadi nak masak simple pasta.. tapi terpaksa skip sebab ada ikan kaci yang Pak Habibi beli tu dah dok 3 hari dalam peti sejok tu hah! so buat ler asam pedas.. pekat-pekat naa kuah tu ekk... buh daun limau purut... tomato masak 2 biji dahhh.. sedap naa lah tu... eeheehh....


gorengkan ikan masin 2 ekor.. perah asam limau.. bawang hiris halus.. potong cili padi siam... dahhh


gorengkan pulak sayur kobis hiris rampai.. buh karot.. potong bawang.. lada merah, lada hijau.. gorengkan kentang sikit buh dalam sayur tu. dahhhh...


Menu tengahari ini... simple.. dan ringkas!
banyak kerja yang nak di bereskan hari ni... :))

Asam Pedas Ikan Kaci

BAHAN-BAHANNYA :

KISAR :

2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci kunyit
1 inci halia
1 inci belacan
35 tangkai cili kering

BAHAN TUMIS :

1 biji bawang merah *hiris
1 biji bawang putih *hiris
1 sudu kecil halba

BAHAN LAIN :

1 ekor ikan kaci *potong
2 helai daun limau purut
7oo ml air asam jawa
gula dan garam
2 biji tomato 
minyak

CARA :

Panaskan sedikit minyak dan Masukkan BAHAN TUMIS sehingga naik bau.
Masukkan BAHAN KISAR sehingga terbit minyak *menumis tu biar lama api sederhana dan sentiasa di kacau*
Masukkan air asam jawa dan didihkan.
Masukkan daun limau, ikan kaci, tomato dan renehkan.
Sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

Asam Pedas Ikan Kaci


isi ikan kaci ni memang lemak dan sedap! buat kuah pekat-pekat kalau ada lempeng kelapa ni perghhh....
memang meleTOP! gitewww... :))


Menu tengahari ini.. 
cadang nak membuat sesuatu dengan cik akak karot yang dah tumbuh kat dapur tu...
apa teeww??? hehhee.. entah belum kucuba baru pertama kali nak mencuba!
kalau menjadi i share ler kat dapur i ni..
kalau tak jadi???

hehehehhh... semestinya share jugak!
try and error.. itulah motto yang ku pegang selama ini.. tak giteew....

Jumpa nanti!!

TATA!!

20 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

asam pedas memang all time favourite! tp ikan kaci kita tak kenal.. alamakkk.. malunyer..

umi's cup cake said...

Sedapnya asam pedas ni..memang feveret sabagai org johor...makan tiap2 hari pun boleh, tak pernah jemu

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Ratna cayang ikan kaci lebih kurang sama dengan ikan merah.. isinya lembut lemak dan manis.. harganya pun sama meletop dengan ikan merah dan ikan parang heehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Umi betul tu.. itulah yang di hadap tiap minggu tak pulak jemu jelak kan kan..:))

Amie said...

Suka makan ikan kaci ye... Ayahbonda mentua selalu pesan kalau kakak goreng ikan kaci di kampung, goreng lembik2 saja... hadoiii sampailah keduanya dah tak ada, masih juga belum lulus goreng lembik2.... (rupanya memang sedap goreng lembik2)
Kak Amie pula suka kukus dan masak asam pedas macam Sha buat....sedap! Lagilah nampak ikan masin tu.... lamalah melekat kat dapur Sha!

dapurCikWan said...

Salam kak sha! ;) muahahahha..cikwan sempat masak air je sebelum pegi keje...kelab kabut hari ni sebab terbabas tido. sedap woooo itu asam pedas! ingat lagi tgk kak sha dlm MC masak asam pedas...duk terbayang2 lagi nih....

hazila said...

Kita pun suka asam pedas tapi man of the house tak gemor. Payah sungguh...

Kamalia said...

salam kak sha..sedapnya asam pedas,terliur sungguh..
saya memang tak pandai masak asam pedas.walauun ikut resipi,tak jadi jugak..tahan jela selera ni..hehe

gerhana luka said...

sedapnya asam pedas ikan kaci, dah lama tak masak asam pedas. Kalau Kak sha tiap2 minggu ada asam pedas saya plak tiap2 minggu mesti ada kari hee...

Ummi said...

Assalam Shahriah..hehee, pg tadi masuk dapur tgk Shah pgil nama akak dah betul...hahahahha..adeeii. Xpa laaa...wpun tersalah, jadi suka2 dan mesra xpaa kaann... Meh sini semangkuk asam pedas tuh...waaah ikan kaci mmg best...isinya mmg lembut halus..byk pulak tuh..kalau wat ikan bakar pun best... ^_^

Mas said...

Fuhhh sedap betul menu akk arini..terliur-liur kat tekak ni...sedap..sedap...

ibh_sue said...

Sedapnya Kak..
Melelh air liur..tang ikan masin tu yg paling x tahan.

inahar ali said...

salam sha..waduh mana nk cari ikan kaci ni ek..dulu masa kt kampung kt endau mersing selalu mamam tp kt kl ni x pernah jumpa lg..tp isi ikan kaci mmg bestkan!! terliur akak sehh!

Mas said...

mas pun suka asam pedassss...
sedappkan kak..
tapi tak pernah makan lagi ikan kaci..
nnti nak cari la.....he3

Bicara Kak Noor said...

slaam Sha, lambat akak sampai hari ni flight delay berjam2 ni hehe dah habis ke asam pedas ikan kaci tu?????datang jauh ni apa lagi yang ada Sha malam ni lapo ni heheee

Nieza said...

Assalammualaikum kak sha cyng, sedapnya tgk asam pedas akak ni..nak tumpang makan sini la hari ni yer..hehe

norhanim md zain said...

asam pedas..menu sepanjang zaman..sedapnya tengok ikan masin tu..kena dgn nasi panas..aduyaiii mentua lalu pun tak sedar..he he he

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Ikan kaci tak kenal..tapi asam pedas kenal...hehe. Menu mcm ni my all time fav...boleh makan nasi bertambah2...;)

Yatie said...

Assalamualaikum Sha,
waduhhhhh tak tahan tngk asam pedas ikan kaci ni, inilah lauk kegemaran akak...akak mmng suka ikan kaci dari ikan merah...kalau masak asam pedas mmng makan berpinggan2...asyik lapor jekkkk..maklumlah lauk kegemaran, makan tak hengattttt..

Subhie Arun said...

wah lapar tengok asam pedas...my fav pulak tu..selalu tgk org add bendi dgn terung...suka versi u!!!...
frst time here,..happy dpt tgk resipe my fav foods....

glad to be ur follower!
http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ