ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, May 16, 2012

BKKK ~ BUKAN KUIH KERIA KELEDEK OKAY!



Assalammualaikum... selamat malam semua.. sekarang ni masukkan N3 petang.. malam baru masukkan.. sibuk i you sekarang ni...

Okay baca tajuk kat atas tu... KUIH BKKK ~BUKAN KUIH KERIA KELEDEK! hah! giteewww tajuk kita hari ini...


Dapat inspirasi dari Kuih Keria Haji Jalil Limbongan Melaka.. giteww.. nampak tak kuih keria keledek yang bergentel kat dalam dulang tu.. wah! panas! panas tu... apa yang istimewanya tu??? 


Ye kuih keria Haji Jalil di Limbongan Melaka tu di sira dengan gula melaka asli You!!! rasanya peerghhh... sukar untuk ku gambarkan... baunya masa tu.. perghhhh... nak tahu lebih lanjut klik sini >>>
KUIH KERIA HAJI JALIL LIMBONGAN MELAKA TERBAIK!!


aL-MAKLumlah yaa.... tekak teringin bebenau nak makan kuih keria yang di sirakan dengan gula melaka... tapi keledek tak ada... apa ada kesah.
 i kan suka mentestimonikan apa yang ada kat dapur tu...
maka telah terjumpa sebatang karot aka lobak merah yang telah tumbuh di dalam laci peti sejok i tu...
dengan ya tak ya.. memberanikan diri.. 
ku parut karot yang dah tumbuh tu... dan ku gentel-gentel seperti gambar di atas tu...

KERIA KAROT A.K.A LOBAK MERAH 
*walaupun oren sebenarnya keler lobak tu yeee*

200 gm lobak merah *parut*
100 gm tepung gandum
secubit garam
2 sudu besar air

minyak untuk menggoreng

CARA :

gaul kesemua bahan-bahan dan jadikan sebuku doh.
Gentel dan bulat-bulatkan ala-ala buat kuih keria atau donat.
panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan, angkat dan toskan.


ye giteeww... 

UNTUK SIRA GULA MELAKA :

1 buku gula melaka *hiris*
1 sudu kecil gula pasir
3 sudu besar air

UNTUK SIRA GULA MELAKA :

masakkan gula melaka sehingga pekat 
*api kecil*

setelah pekat masukkan keria karot dan gaul rata, angkat dan sejukkan terlebih dahulu!

TARRAA!!!

KERIA KAROT A.K.A LOBAK MERAH 


Amacam?? hehhehehe... melengas YoUU!


baunya... waduh.. waduuhhh....


rasanya gi mana dongs???


sabar.. posing dulu.. ke kanan dan ke kiri.. ya giteeww....


rasanya???
hehehehhh.. kisah benar ni yaa...

Pak Habibi i yang tembamBOM tu seumur hidupnya memang langsung tak makan karot! ehh.. semua jenis sayurlah dia tak makan kecuali salad segerrr gitewww...
so masa dia balik dari office tu...

"Ada keria sira gula melaka tau!" << wah si bini berbunyi... tanpa memberitahu langsung apakah keria yang kubikin tu yer..

"Wahh! sedaPPPnya..!!" si suami berbunyi sambil mengunyah dengan mata terpejam celik.. tapak tangan alas dengan tisu bawah kuih keria karot tu sebab takut bersepai gula melaka tu yer..Kang terpaksa kena mop satu rumah! muahahhaa..

"Ada rasa lain tak??" << wahh! bini nak berterus-terang tapi nak tengok dulu apa komen si suami...

"Okay! sedap! lemak! cuma manisssssss naaaaa.."


dan sampai laa.. Pak Habibi i yang tembamBOM tu tak tahu keria yang dia makan tu ialah keria karot a.k.a wortel!!

Syy... diam-diam k... macehhh...:))


gitu rupa isi dalam kuih keria karot tu yaa... nak tahu macam mana rasa.. kenalah cuba.. i buat tak berapa elok.. sebab tergesa-gesa..
second time nanti mungkin cantik sikit kot! << cakap orang tak kuasa hheheehehe...

selamat mencuba kawan-kawan!!

TATA!!!


32 comments:

dapurCikWan said...

akak..nak satu! ;)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Cw momey! sebab ko dik.. akak bagi 10!! walaupun akak buat cuma 7 ketol hahhahaa muahzzz

anymz said...

rumah akak dgn ng melaka takde lah jauh sgt sha..boleh lah akak cari di limbungan tu nanti..terliur pulak akak tgk..nampak mcm best sgt tu..

Bicara Kak Noor said...

selamat malam Sha, akak nak satu jugak nk rasa kuih keria karot ni,bukan mengarut tau !! betul ni mesti sedap kalau melengas cucuk je dgn garpu bila makan baru lah sambil makan sambil menaip hehehee

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Nak jugak dear!!! Awww thank you so much sudi komen kat my blog! Yay ;)

Amie said...

Masya-Allah.. dalam sibuk2 sempat juga ko gentel2 carrot Sha.... siap posing ,maut lagi tu kuihnya!

Mas said...

wahhh memang mantop kak! dari cerita akk tu mas kat rumah ni dok tahan kecur je kak... alahai...nakkkkkkk sikit kak :)

tun_telani said...

hamik kau.. keria carrot pun ada! mantoppss gitew.. tun tgk teringin nk buat keria jugak, tp tun fail bab nk mendonatkan dia sbb dia lembik2 kan.. hihi

Qasey Honey said...

wah giteww yer...lain dr yg lain...teruja kak nk cuba jugak ni...masuk list dh ponggg...hehehe...kak QH 15 ketuiii...lbih sikit...haha

rahel said...

Rasanya pasti enak dongs..maknyusssss...

ibundo said...

wow.. tu dia!! Tu baru carrot sha. Next time ntah apa-apa lagi yang dijadikan keria. kreatif..kreatif..

norhanim md zain said...

Sha...ok gak tengok carrot jadi kuih keria..gebus aja nampaknya...eh eh eh kena try ni sal nak rasa :)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sha cayang!!!

hehehe tipah tertipu!!!!
carot pun carot lah!!! janji habis!! psst jgn cik hubby terbaca n3 nie sudah lah hahahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Anymz betul tu.. Kak Anymz kena pergi dan cuba sendiri macam mana rasa kuih keria HJ Jalil tu memang best! jangan datang lambat nanti habiss sudahhhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Selamat malam kak noor... hahahahh mengarut kan hahahahahaa.. betul sha makan pun tadi guna garfu.. kalau aje memang melengas! hehehheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

hi! Love to cook... muahzzz... tq so much sudi singgah my dapur.. ambik ni i bagi you 10 bijik! hehhehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Amie cayang hehehhehehh.. mana yang sempat aje kak amie tekak teringin menggetel ler tadi hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Mas hehhehee kalau kecur cuba buat dik.. simple aje tu karot sebatang dahhhhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

TUn hahahha hamik ko! jangan tak gentel hehhehe... Tun memang melekit sikit.. tiap kali melekit kat tapak tangan tu.. Tun cuci dan lap tangan kering2 pastu gentel lagi.. dan melekat lagi ulang lagi.. sampai ko give-up! hhahaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

QH ya giteeww... hahahahh 15 ketul?? 16 hakak bagi! heheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel... enak bangat si! hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Ibundo hahha. sha ni suka cuba yang bukan2 kalau jadi share kat dapur.. tak jadi senyaPPP aje hahahaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Sal.. heehhee.. kena cuba mudah aje tu..:)) macehhh muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Mama Hawa sorry sebab tipah terpaksa kena tipu hahaha..
hubby tak tau sampai laa hahaha... syyyyyy.... diam2 tau..:))

amie... said...

pergh...terbaek la kak sha...
saya pun xmkn karot...so nk try gk la...kot2 ley telan ke kn...hehe...

Dapur usang said...

as salam sha panda adik akak ni mengubah ya tapi shabas ada kelainan ala ala mat salleh campur melayu gi tu.kk ana nak tanya blh x carrot nya direbus dulu?

Norzie hany said...

Waduh2 Sha....sedapnya.Nak sikit...saya datang bawa pinggan ni.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Amie cayangg hah nanti cuba yaa..langsung tak rasa karot hehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak DU tak perlu kak karot tak sama dengan keledek.. just parut dan gaul dalam tepung dahh... selamat mencuba!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak Norzie hany.. wahhh 2 piring sha bagi hehhehe

umi's cup cake said...

kreatif la kak ni..tak pernah terfikir pun nak buat macam tu..nak seketul yang kurang manis...hehe

Nur-nba said...

Meleleh air liur ni melihat keria yang cute-miut ni.. Akak memang suka buat orang terliur.. :D

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ