ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, May 30, 2012

Ketam Lemak Cili Api... Happy Betul! Dah Cukup Korem Yeh!


Assalammualaikum... Apa khabar semua teman-teman??? Ceria tak? mau tak ceria.. i tahu ramai ibu-ibu sekarang sibuk sebab cuti sekolah kan kan :)) tak kering tangan di buatnya! bukannya makin bersenang lenang bila anak-anak bercuti sekolah ni.. makin sesak napas adalah! samalah kita.. ;)

TERIMA KASIH khas buat semua kawan-kawan yang sudi singgah dan meninggalkan jejak.. :) Insyallah malam nanti.. selepas menonton.. Celebrity MasterChef akan i datang ke dapur kawan-kawan semua yaa.. so tunggu taw! psstt.. tolong jangan sorok dan habiskan masakan you all yang Best! Best! tu taw... ;)


Wahh.. nampak tak tajuk i kali ni... yaa giteeewww :))

Syukur Alhamdulillah Abang Amin dah balik! yeh! yeh!

alaaa balik tak lama.. cuma 5 hari aje dapat cuti.. Ahad dah nak

 balik semula ke Kem PLKN.. tak apalah.. janji dalam tempoh lima

hari tu.. semestinya i dah susunkan aktiviti padat bersama geng i di

 rumah yang dah cukup korem! hehehhee :))


Balik aje Abang Amin tadi.. i suruh gi kedai.. :)) baik punyer emak kan kan.. ;) sempat jugak dia belikan choki choki untuk dia dan adik-adiknya.. :)

i bagi dia lepaskan gian nak bawak kereta.. so ke kedailah tadi Abang Amin.. tolong belikan santan kotak!

Gitewww.. tak kuasa nak perah kelapa! boleh giteeww.. excited punya pasal nak masakkan lauk permintaan Abang Amin ler giteeewww ;)


suka betul Abang Aemir bila Abang Amin merangkap best friend dia dah ada...

terus ler ajak main game.... sila abaikan peha Abang Aemir tu yaa...

macehhh :))


Petang tu jugak!

terus Nelly ajak Abang Amin godak pool!!

bukan dia kira kulit Abang Amin tu dah cukup cekelat kelernya! :))

KETAM LEMAK CILI API 
VERSI ABANG AMIN


BAHAN-BAHANNYA :

1 kg ketam *cuci bersih
2 helai daun limau purut *siat
2 batang serai *titik
1 keping asam gelugor
2 biji telur *kocok
sedikit garam dan gula

BAHAN KISAR :

200 ml santan kotak + 300 ml air
2 ulas bawang putih
4 inci kunyit
30 tangkai cili padi *memang pedas giler! kurangkan kalau tak nak pedas menyengat

CARA :

Masukkan *BAHAN KISAR* ke dalam kuali.
Masukkan serai, asam gelugor, daun limau purut dan renehkan sebentar.
Masukkan ketam dan tutup kuali.
Masukkan telur dan sesuaikan rasa.
Setelah ketam masak, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

KETAM LEMAK CILI API 
VERSI ABANG AMIN



Simple dan pedas!!! YoUuuu :)


nampak tak telur tu.. hehhehehh.. itulah yang Abang Amin suka..

sedap! katanya macam rasa telur ketam giteeww.... :)

ya kan aje! yang lain pun suka!


Sayur pucuk paku goreng bersama udang dan cendawan...


FAvourites :

Pak Habibi

Emak Amin

Abang Amin

Abang Aemir

Dak kerempeng Nellysha

yaa... so nampaklah yaa.. siapa yang tak makan sayur! :))


ikan goreng selar garing.... 

semua suka.. khas buat Pak Habibi bagi nak gantikan sayur! :))


Happylah tu kononnya! cehhh... :))

Selamat bercuti kawan-kawan.... i belum lagi bercuti.. Insyallah soon... :)

Selagi belum keluar dari rumah ni hah! Insyallah berasap ler dapur i ni ekk.. :)


Take care, Smile always! :)

TATA!!

29 comments:

tun_telani said...

uwaaaaa!!!!!!!!!!! kijam! kijam!! meleleh air liur tun nengok ketam nihhh.. dh laa allergic, makan coki coki je la nmpk nya..

myda_ahmad said...

ermmmmm,sonok sha yer dh cukup korem,ketam pun sorang sekor.....x yah nak simpan.......

Amelia said...

Hello...hello... knock, knock....
sorry cayang, lama tak singgah pondok you. Wah... masuk terus ada ketam cili api, sedapppp.. best.

I google tak jumpa umah you ley... nampak tanah dan sungai aje, cam mana? hahaha....

Lately ada sibuk ngan kerja tak sempat nak ularx lepat kat pondok. Minggu ni mesti mau singgah pondok kawan2x sebelum you pi buat polis report Amelia sudah hilang. LOL

Lepas makan ketam cili api, pi pondok I makan ais krim kasi sejuk sikit. Check semua weii.... jangan lupa tak pakai sesuatu.....hahaha

Have a nice day, cayang. muahhzz...... hug you kuat kuat, picit you punya cute face.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tun sabar Tun sabar dik hehehee... anggaplah tu cuma gambar hiasan aje yaa.. dan choki choki tu sebenar2nya... hehehheheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Memang serokok Kak myda... sorang 2 ekor sebenarnya hehheehhe yang interframe dalam gambar cuma 5 bersusun hehe.. lepas tu baru tenggekkan kesemuanya dari kuali heheh

AZLITA AZIZ said...

Salam Shah..

Waaaa... terliur akak datang sini malam2.. terus berkeroncong perut ni..
malam ni mesti mimpi ketam..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Welcome! Welcome! Amoi!! wahhh sudah mali leyyy.. suka! suka leyyy.. :)) hehhehee...

Okay sebelum amoi kasi penyet2 i punya muka yang tembam tu.. sekejap lagi i datang you punya pondok.. mau rasa you punya eskrem..kalau sedap i komen.. kalau tak sedap i kasi habis semua :)) muahhhhhhhhhhhhhhhhhzzzzzzzzz

Amie said...

mak aiii... seafood naaa... ketam, udang, ikan.... ratah2 aje ni!
Happy betul dia abang Amin dapat cuti..ye!

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Kak Azlita cayangg muahh muahh.. hadoii kak jangan mimpi ketam nanti menyepit aje kang hehehhehee

Bicara Kak Noor said...

amboii Sha happy bangat ye dah cukup korum tu akak je yg belum cukup ni,nnti lah dah cukup nnt baru dpt lawn Sha haha eh tkde lah mana leh lawan MC Sha kan yg terer merer masak tu,bak ketam sekepit pun jadilah nak rasa sedap punya smestinya kan hee

puteri279 said...

Assalam kak...wah2 meletup nampaknya...dah berapa minggu saya duk cari ketam yang segar...akak dapat dulu...huhuhu...anyway,tq sudi follw saya....keep in touch sis

kasihredha said...

bertuahnya abg amien...balik2 terus dpt gulai makan ketam.
Bila lama berpisah sure le rindu2an kan...tu yg lepas rindu main game tu :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Heheheh Kak Noor.. ala anak2 Kak Noor dok jauh nun sana bila balik sure dapur kak Noor yang berseri2 tu lagi tambah Berseri2 << darab 1000 hhhehehe macehh kak noor muahh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Amie cayang yer betul Abang Amin suka sangat dapat balik.. cuma dia kata janggal sebab dapat rileks hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Puteri laa nape tak jumpa ketam? kat kampung akak tengah musim hehehehehe... okay keep in touch! muahhhh

Citarasa Rinduan said...

adik ayu dh balik PLKN, tapi masih tsangkut di subang..
biarlah.. dia jumpa kawan2..

kitaorg kat kampung rindu benor,lagilah ibu di mersing..

hehehehe

kak.. oleh kerana ayu singgah sini time malam. ayu rasa, esok tak yah puasa sunat.. ayu nak cr ketammmmm..
hahahha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak KasihRedha ya betul tu dia dok lepas gian macam2 gian dia kat rumah ni termasuk nak tidur sambil astro teman dia sampai ke pagi ehehhehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

ayu cayang muahh muahh hemboii sanggup tak puasa sunat esok nanti akak sunat kang ahahahhaa...

wahh adik ayu dah tersangkut di subang hadoii sure mak rindu di kampung tu hah! balik cepat cayang cian mak...:))

dapurCikWan said...

dah balik ye abg amin... ;)suke la tewww momma nyerr..

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha!!!...rasa mcm dh bzaman xsinggah ke sni..hehe...Qh suka semua menu kt atas tu...lg2 ketam tu...myelerakan n mbangkitkan selera btul...suka jugak yg pedas2...lagi pedas lagi umphhh...pasti meleleh air hidung dibuatnya..hihi

Si Matatajam said...

Teringat zaman budak2 dulu, M mmg suka sgt mkn choki2. Letak kat atas roti cedapnya...
Terlioq tgk ketam, pedas mmg kegemaranku...terangkat woo...

Nieza said...

sedapnya tgk lauk ketam ni kak sha cyng...terliur cheq tgk ni...dah la lama tak masak ketam..harus dicari nanti..hehe

~~zana@pb~~ said...

huhu...akak jugak blogger tersedih kt sini. dah la che abe takdok, dia tayang pula ketam kesukaan anak bujang i?
belum pernah masak ketam letak telor sebab telor ketam kan dah ada, tak cukup lagi?

ehem...sape celebriti yg sha minat dlm MCM tu? double A kah? Jehan kah? akak chop Datok Fazley Asmara...muahaha..tak sedar diri ni..

quinnie said...

aduiii sedapnya menu...memang kena bawak bersabar je la nengoknya..ni kalau dpt join makan memang nasi bertambah...huhuhu....lama nya saya tak masak ketam...kalau beli confirm tak pandai siang...hahahhaha..tu yg teragak2 je nak beli...kekekke

choki2 tu memang sedap la...makanan nostalgia zaman skolah...hehhehe

FnF Simple Life said...

ketam sedaaaap...feveret hubby ngn anak sulung... choki2 tu feveret anak2 sy jugak...ikan goreng feveret sy... cicah kicap ngn cili api...sayur tu satu femili sy makan sayur... wahhh...sedapnye semua menu2 k.sha....

JembalCastle said...

adoiii sedapnyerr, tempting betul laa ketam abg amin tuu kak..best nyee abg amin dapat makan masakan daripada air tangan ibu...nak jugakkk...saya su dah lama baca blog akak tapi tak berkesempatan nak tinggalkan jejaj..hari ni berkesempatan pulak..tq kak bagi resepi2 yg gorjesss...

JembalCastle said...

adoiii sedapnyerr, tempting betul laa ketam abg amin tuu kak..best nyee abg amin dapat makan masakan daripada air tangan ibu...nak jugakkk...saya su dah lama baca blog akak tapi tak berkesempatan nak tinggalkan jejaj..hari ni berkesempatan pulak..tq kak bagi resepi2 yg gorjesss...

Ilhamkreatif said...

Salam sha..masak lauk ketam...sedap...sedap..lagi terangkat bila letak cili padi banyak2,terbaikkk... gitu..

Diana @ Melley Mey said...

Abg Amin balik bercuti yer akak... wah seronoknya tu mereka dpt bercuti... biasanya kalau diana ler kan akak... ehhehe... diana pula yg seronok giler2.. hehehee.. mmg seronok bila daughter balik bercuti hari tu... suka sesgt...

ermm.. tgk tu ada ketam lg... meleleh dah air liur nie tau akak.. :D.. sedaaap tuu...

n yg nie akak lg nampak cantiiiiik cantiik n cantiiik... suka tgk akak nie tau... sentiasa nampak cantik..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ