ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, May 29, 2012

Mini Red Velvet Cakes School Holiday Versions! Yeh!


Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua kawan-kawan.. :)

Tu diaa... sekali keluar merah lagi YoUuu... :) i memang fanatik kaler merah! tak kiralah apa pun memang suka merah menyala! tapi tengok darah... PITAM! :)) apa kess ler agaknya ekk :))

Ni kiranya menu minum petang i di rumah.. masih bersempena musim cuti sekolah yeh! yeh!

Kali ni idea datangnya dari i dan nelly... asalnya dok menyelak katalog cat dinding! muahahahaaa :)) tetiba Nelly cakap...

"Momma kan suka colour merah! buatlah kek merah!"



betul jugak kata dak kerempeng tu kan kan..

lama dah tak buat Red Velvet Cake.. kebetulan Mascarpone Cheese masih ada stock!

terus ler membancuh.. dengan tema....

Merah Menyala.. Umpama Mood Membara School Holiday Yeh!

Ya giteewww... :))


ini Red Velvet Teddy Bear Versi Nellysha..

cute tak??? dia yang tolong tekan guna penerap biskut bentuk teddy bear...
DAN yang tolong topping tu pun dia... dan tabur serpihan RV tu pun dia...

setelah melalui beberapa insident... sapu, kaup dan sapu dan kaup topping kat atas kek tu... 

sebab sememeh! :)) hadoiii...


Memang niat awal-awal lagi masa nak membuat RVC tu..

i tak nak buat besar, tak nak buat bentuk bulat,

tak nak buat bentuk 4 segi!

berapa banyak buat daaa :))

so i guna acuan cup cakes macam kat atas tu...

dengan motto mudah nak kulapis nanti tak perlu potong...

ya giteewww.. ;)

MINI RED VELVET CAKES


BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN A :

130 gm mentega
150 gm gula kastor
2 biji telur *gred A
1 sudu cuka *apple cider
1 sudu besar pewarna merah
2 sudu besar natural yougurt

BAHAN B @ AYAK BERSAMA :

200 gm tepung *blue key
30 gm serbuk koko *van hauten
sedikit garam
1 sudu teh baking powder

**SILA AYAK 3 KALI**

CARA :

Putarkan kesemua *BAHAN A* sehingga kembang dan gula larut.
Putar lebih kurang 8 minit.

Kemudian masukkan *BAHAN B* dan gaul sehingga sebati.
Putar lagi sehingga 5 minit dengan putaran *medium*


masukkan ke dalam acuan sehingga selesai.

Panaskan ketuhar selama 15 minit dengan suhu 170'C

Bakar adunan selama 20-25 minit.

Angkat dan sejukkan...


Tu diaa.. merah sangatlah Mak Ngah, Pak Ngah, Cik Ngah, Abang Ngah dan semua yang ada Ngah yaa..:))

mari kita mengerjakan cik adik RVC tu jom!


hasil kerja tangan Nellysha.. di bawah pemantauan Emaknya yaa.. 

macehh :)

hitu nama.. naik bersepai sekeping RVC tu hokey! hadoii :))

TARRAA!!!!

MINI RED VELVET CAKES

VERSI nellysha.. :)


Versi Mak Nellysha!

TARRAAA!!!

MINI RED VELVET CAKES


boleh laaa... kan kan..

kata main pepondok.. awwww :))

tak perlu potong untuk melapis-lapis bagai tu kan...

tak kuasa i YoUuuu :))

amik sekeping.. buh cheese frosting.. amik lagi sekeping..

 timpa!

timpa!

 timpa!!!

dah jadi RVC.. ;)


smooth and silky....

CREAM CHEESE FROSTING :

150 gm Mascarpone Cheese
100 gm Cream Cheese Philadelphia
150 gm gula aising
1 sudu besar jus lemon

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan dan putar sehingga kembang dan gebUuuu YoUuuu...


Versi Abang Aemir..

Turut sama turun padang!

Leper cenggitu guper!

jadilah dari tak ada hahahahaha!!! :))


Hah! yang ini versi.. ala-ala topping Cheese Frosting yang...

dah tinggal suku suku nyawa ikan!

PancitTttt.....

wehhh... seksi jugak tu... :))

MINI RED VELVET CAKES

SCHOOL HOLIDAY VERSIONS! YEH!


SELAMAT BERCUTI KAWAN-KAWAN...:))


Jaga diri senyum selalu.. :))



Props yang i gunakan tadi di celah-celah RVC...

simple kan... yang penting rasanya... :)) ya giteeww... 

TATA!!!



44 comments:

Zaliedana said...

Kak shaaaa...wah merahnyer makngah..Bertuaahnyerrrr da dak kerempeng tlg...Nmpak sedap tuh..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Zaliedana.. hehehee.. yer bertuah memang satu rumah kena mop tadi heheheehee

FnF Simple Life said...

wah... sedap nampak red velvet mini kak sha...makan sefamili tentu bertambah nikmat kan3x...selamat bercuti dari kami...

Asyifa Mustaffa said...

Salam kak,
akak nie...cam tau2 jer sy nak buat kek nie mnggu nie...
tp ok gak kan idea akak buh dlm paper besaor camtu kan....senang nak melapisnya kan....
tq for the idea kak.......:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much FNF...:)) makan reramai.. sorang sekeping.. hehhe... tq so much... selamat bercuti dari kami di Msia.. sana cuti ke ekk?? heehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam AM... wahh buat dik jangan tak buat.. akak buat sebab nak main pepondok hehhee....

yer betul malas nak memotong kek tu so buat guna cup cakes yang lebar tu... okay sangat tu dik.. nanti cuba yaa muahhhzzz

Yatie said...

Assalamualaikum Sha yg manisssss....
waduh2..meriah sungguh tngk RVCC ni, mesti seronok masa deco kek ni bersama anak dara kecik tu...mesti ala2 masterchef gak dak kerempeng tu...adoyaiiii....btw mmng bestkan saat2 ni..buat sama2, pastu makan sama2 gak..kalau sedap tu, memasing ngakulah dia yg buat...ye dak...ekekekeke....

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wahhhh meriahnya kek ni dear!!! Cun cun cun!!! :)

kkida @ 1001resepi said...

salam sha yang cantik jelita...kkida ngalahlah...sha so nice...tak jemu-jemu komen kat blog kkida...so nice of you dear...thank you...walau pun nama sha tak masuk lagi dalam senarai top commentators...kkida akan linkkan juga blog sha...:) luv you sha...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wasalam Kak Yatie yang Ayuu... wahh sama naik kita berdua ni yaa hehehhee...:))

Kak Yatie yer kalah MasterChef semua nak buat sendiri... tak boleh kacau.. last sekali dah siap lesap!

kita gak yang terkonteng2 mengemop hehhehee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much LTCM.. you pun cun! cun! cun! jugak..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam KakKKIda cayangg muahhhzzz muahhzzz... alahai Kak Kkida ni yang buat sha nak nanges ni.. so sweet of you laaa kak Kkida cayanggggggggg... huaaaa............... kalau macam ni nak tidur kat blogs kak Kkida ajelah.. cayang muahhhhhzzzz cayang darab sejuta! :)

Citarasa Rinduan said...

assalamualikum kak sha..

wahhhhhhhhhhh.. rajin2 anakmu membantu didapur.
ayu setuju sangat2 anak2 kita tolong.. walau mereka ala2 makin membuat dapur kita berselerak dan pening kepala kita..
tapi... moralnya...
anak2 kita semakin minat dengan dunia kita, si ibu...

selamat bcuti buat anak kak sha tu...

Bicara Kak Noor said...

salam Sha tok tok tok masih ada lagi ke MRVC tu nak rasa lah sikit,jalan jem tadi tu jdinya akak lambat sampai lah

dah baca satu persatu resepi nya tak susah sangat nanti nak copy la resepi nya nunggu giliran,dlm hati dah lama nak buat tapi nak buat yg kecik2 je versi cupcake tu,tapi ni dah Sha buat yg gini pun kecik jugak tapi kat mana nak dapatkan benda tu heheeee jakunis lagi ni..

HaSue said...

Kak Sha,saya ada satu soalan. kenapa kak sha makan makan makan tp tak gemuk gemuk??*soalan berbaur ketidakpuashatian..hahaha..

Nampak gebus gebas kek tu kak..versi nelly tu comel jek..uh..nak sepotong..xmo byk2..duk kmpung ni asyik mkn2 je..kikiki..
slmt bercuti2 juga utk kak sha sekeluarga

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Ayu adikku yang ayu muahh muahh...

betul tu ayu.. masa cuti sekolah nilah nak ajak anak2 bantu kita di dapur.. walaupun bantunya cuma seconet.. lepas tu kerja mengemasnya jadi berjonet2 ahhaaha..

selamat bercuti yaa ayu cayang muahh

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Kak Noor Cayangg.. tak lambat sampai pun gambar tu tetap cam tu hehhee.. tunggu kak noor sampai dan cuba.. cup cakes tu ada banyak di pasaran kak noor.. cuba cari gerenti ada... :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hasue cayangg hehhee... mana ko tau kak sha tak gemok? sekarang ni gemokzzz naaa yang.. dulu breat 53 aje taw... sekarang 62!!! hah! tu dia.. gemok ke gedempol?? hahaa..

Selamat bercuti juga Hasue muahhzzzz

Asmah Yusof said...

Salam k.sha...aduiii canti bangat keknya...buat ati tertawan u...hehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Asmah cayangg.. macehh kek pondok2 aje tu hehehhe cuti sekolahlah kononnya kan kan..:))

MamaFaMi said...

Mama pernah try wat red velvet cake ni, cuma tak posing, so tak de ler nak boh dalam blog. Yang tak tahan red velvet ni... rasa macam guna segelen pewarna merah je... ngerissss...

norhanim md zain said...

As salam shah..wah cantik colour cream nya..keknya..merah..i like u..:-).

Shahriah Abdullah Novelis said...

Betul tu MamaFami.. kelernya tu hadooiiii terang benderang!! cuak juga hehheee.. tapi dah masuk mulut.. wahh lupa kelernya bagai nak haper tu hehehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Hanimz hehhee... macehhh... kuih pondok2 tu hehehe

Mamasya said...

Salam Shaa.bila cuti sek seronokkan dpt berxtvt di dapur dg anak...tak payah hantar ke xtvt luar. RVC sudah semestinya sedap....buat kecik gini senang...sorang satu..tak susah nak potong...

Ilhamkreatif said...

Salam sha...dah terrrlambat sudahhh..singgah sini.wow merah menyala lagi...senNg.kan wat kecik2.Selamat bercutiiii.

atie @ ejay said...

aduuuh mengguda betol tengah2 malam singgah sini:)

Si Matatajam said...

Adoi RVC pulak dah!! kl jejalan sini tak meleleh ayaq lioq saja la... memang merah ni mengancam la..

Nieza said...

Assalam kak Sha cyng, meriahnya tgk RVC akak ni...memang sedap kan RVC ni kena lak topping cheese tu lagi ler terasa sedapnya. senang kan akak buat saiz kecik gitu senang nak ngap terus...hehe

Subhie Arun said...

wow...lawaknya kek merah...innovative betul!v tempting

ummiaisyah said...

beshnya rvc itewwww....wajib tiru ni...muahaha

Ilhamkreatif said...

Salam sha..tergoda I...nengok cake velvet you...merah sangattt.....

dapurCikWan said...

Nellysha..mintak la satu ginger bread man tu....hehehe..

Kamalia said...

salam kak sha..
gulp,telan air liur saya tengok rvc tu..sangat sedap dan cantik..
tema dia pun cool ek..
merah menyala..umpama membara...

Amie said...

Wow! Merahnya mak ngah.... ngeh ngeh ngehhh... sungguh mengancam! Sayang kat dak kerempeng tu... syukur ada dia ye Sha, ringan sikit kerja kita he he hehhh

fazian.batrisyia said...

main pondok2 buat RVC...kelas tul main pondok2 zaman skrg...tak menahan tu....yg penting enjoy!!!

gerhana luka said...

Kak Sha nak jugak RV sedapnya... nanti mesti saya buat ni tapi tak tau bila, mood membaking tengah menggebus gebus ni hee.. tergoda you dengan kaler merah tu macam kat rumah Kak Noor dengan Apam Nasi Merahnya :))

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

adusshhh.. menitik2 air liur nampak RVC Sha ni tau... mmg ngancam abiss.. sedap dah tentu la kan.. yum yum...

zuwaidah said...

Memang cantik gitew RVC secantik empunya diri.....suka kan kan kan. Yang pasti mesti la sedap.

Kalau anak pompuan di rumah pun suka gak kalau turun padang buat kuih tapi tu lerrrr ibunya angin M memanjang muahahahhaha.

Off topic jap - semalam tengok celebrity masterchef buat i geram je dgn peel AA nih....

quinnie said...

aduiii..kek..sabau je la nengoknya..hehehhe..tah bila la saya nak cuba buat kek ni..asyik tengok org je buat..huhuhu

NAL said...

tepung blue key tu yang mana satu Kak Sha? kan byk tepungnya? yang biasa ye?

Amelia said...

Hello my dearest. wah.... my favorite red velvet cake. Tahun ni I belum buat kek ini lagi.... nanti nak buat lagi. Jeles I tengok you punya kek comel.

You punya red velvet mini cute cute, manyak cantik. Itu cream cheese sedapppp.............. alamak bib tak bawa, cam mana? Air liur sudah menitik kat kibod.....

Balik umah pakai bib dulu, nanti datang balik. In case I tertiton kat sini tolong supply I bantal dan tilam. LOL muahzzz...........

Shahriah Abdullah Novelis said...

Assalammualaikum, terima kasih kepada yang sudi meninggalkan komen... waduh banyak sehingga tak tahu mana satu yang belum berjawab hehehe... terima kasih semua.. rasanya selepas membaca tiap komen sha terus sahaja singgah ke dapur kawan-kawan tu....

Takut nak membalas ada yang terlepas pandang jadi ni kira yang mana tak berbalas tu sha balas sekaligus!! siap dengan potongkan kek RVC tu untuk semua siap suap lagi taw.. :)) macehh semua muahhhzz cayang sangat taw!!

Khas buat soalan NAL tu.. okay akak guna tepung kek BLUE KEY YANG DALAM KOTAK tu Nal... kalau tak ada tu NAL guna aje tepung kek yang jenama lain dalam kotak yaa.. kalau dapat yang lagi halus lagi mengancam gitewww.. tq so much NAL

Diana @ Melley Mey said...

ermm... nie ler kek yg diana asyik berangan2 nak buatnya... hingga ler angan2 tu pergi bersama harapan.. ewah!!! hehehehee...

tu ada harapan lg tu kan akak.. hehehee.. tgk akak buat kek nie... dah ler cantik... mengoda plak tu... nampak sgt menarik... nak buat gak ler nnt.. InsyaAllah

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ