ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, May 18, 2012

Mascapone With Blue Berrys Fold Over Giada De Laurentiss.. Wahh! Giteew...


Assalammualaikum.. selamat petang semua kawan-kawan... ;)


Mascapone With Blue Berrys Fold Over
 Giada De Laurentiss.. Wahh! Giteew... 

Amacam??? :) hehehhee.. petang ni kita masih dengan resipi minum petang ke laut kita! Wahh.. giteew.... kenalkan dengan Chef Celebriti Giada De Laurentiss << tisss wahh gitewww... dia ni one of my fav chef! tiap kali ada rancangan memasak Giada i tak pernah miss punyalah! everyday without failed i tell you.. wahh! giteew.. ;)


Biasalah.. AFC channel tu balik-balik di ulangnya rancangan tu... so ini adalah salah satu resipi yang telah berada di dalam tekakku..dan dah lama beno mengidam nak makan... Wahh! giteww..

nak membikin nak tunggu ada mood.. dan bahan-bahan pun wajiblah ada yer tak.. so last weekends i telah ke cold storage untuk memborong pelbagai bahan dari OverSea.. banyak yang kuborong semua dah siap list down.. yang tak ada dalam list pun ku borong! wahh! hebat giteeww... alang-alang yer tak.. so bila nak mencuba resipi dari tengah laut tu dah ada... hati pun gembira.. Wahh! giteeww..


i memang tak terbuat buat makanan yang leceh-leceh... tak cukup masa.. tak kuasa dah tentu-tentulah kan heehee.. sibuk yOuUu.. dalam busy tu.. wahh tekak ni aje memang nak makan memacam.. semuanya yang ku lihat kat tv semua nak! tengok yang itu.. nak merasa yang itu.. tengok pulak rancangan memasak yang ini.. nak pulak merasa yang ini.. perghh tak sanggup kekadang nak melayan taw.. :) belum lagi kess selak buku resipi.. semua yang ku selak semua nak ku cuba! aje memang taw!

So dengan kecur dan mengidam tak sudah tu.. membancuh ler sekejap tadi.. mudah aje.. bahan-bahan yang digunakan pun simple.. tapi rega! mak aii.. pak aii.. ehhh.. jika makan di hotel dah berapa??? nak kena dressing lagi.. pakai mascara lagi?? belum lagi nak pilih warna contact lense ikut warna kasut! muahahahahaa... :) :) hah! buat sendiri lagi jimat masa dan tenaga.. siap aje bakar.. cekut guna tangan.. masukkan dalam mulut sambil tu lap meja hahahahhahaaah!!! hadoiii :)

Mascapone With Blue Berrys Fold Over
 Giada De Laurentiss.. Wahh! Giteew... 


 4 sudu besar mascapone cheese
2 sudu besar gula castor
1/2 cawan blue berrys

Gaul rata dan ketepikan


1 biji kuning telur *untuk sapuan
beberapa keping puff pastri

buat seperti gambar di atas :

ambil sekeping puff pastri.. sapukan kelilingnya dengan telur.. bubuh sesudu adunan mascapone cheese dan juga blue berrys tadi tu dan lipatkan.. tekan dengan garfu...


lakukan sehingga habis.. dan cucukan permukaan puff pastri dengan garfu dan sapukan dengan telur... taburkan dengan sedikit gula castor yaa...

Giada dia goreng.. i bakar sebab tak kuasa nak menggoreng hehehhe...


Bakar di dalam oven dengan suhu 170'c selama 15-20 minit atau pun garing dan keperangan. Jangan lupa alas dengan kertas minyak.. taw... ;)

angkat dan hidangkan bersama taburan gula aising!

TARRAA!!!!

Mascapone With Blue Berrys Fold Over
 Giada De Laurentiss.. Wahh! Giteew...



Mudah aje tu kan kan... ;)


Cakk!! hehhehe.. baunya haruuMMmmm naaa...


tengok rupa aje dah tahu kan macam mana rasanya.. nak tahu kenalah cuba... ;)


Hantarkan sikit rumah jiran.. bagi dia rasa... dia tanya kuih apa ni?? karipap ke??
heh! i cakap haah... karipap... :) :)

Okay kawan-kawan jumpa lagi nanti yaa.. esok bonda nak balik.. sebab nak ikut tengok Abang Amin hari ahad nanti..
Untuk dessert Bonda dah siap i buat... sedang di chilled.. so menu tengahari esok semestinyalah simple dan istimewa menyambut kedatangan bonda tersayang... ;)

Jumpa lagi... jaga diri, senyum selalu..

Assalammualaikum! << tak jawab dose.. :)



TATA!!

23 comments:

norhanim md zain said...

jawab dulu salam..waalaikumsalam Sha..kita pun peminat Giada Astro 706..siap record lagi seriesnya..

memang sedap dan harum karipap ni :)) mascapone di tambah bluberry ..sedapnya..dah pernah cuba ari tu..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hehheeh... Kak Norhanim.. tu laa kan.. sha suka kesemua rancang masak memasak 703, 706 & 707 memang tak missed..

Dah pernah cuba.. sedapkan kan...:)))

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha...bru pas komen rendang udang td...dah ade menu baru lg...hihi...sedapnya kak...mkn panas2 ni perggghhhh terangkat uuu...hihi...

Asyifa Mustaffa said...

Salam k.Sha,
nak seketui...hehe...
nape akak mnjak 2 mnjak nie..resepinya payoh nar nak nyebutnya....hahaha.....
payah nak nyebut...tp nmpk mabeles !!!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Qh bebaik kalau terangkat kena ikat kaki tu kat kerusi so taklah naik tinggi sangat hehehhee,, macehh dear muahhzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Asyifa.. :))

nah! 3 ketoi akak bagi... makan jangan berdiri tau hehehe

tu laa tengah mood tekak ke laut yang nak buat macam mana heehe..

muahhhzz

fazian.batrisyia said...

sy pun suka Giada...cantik & pandai masak...sy suka dapur dia...ngidam nak dapur cam tu mcm mana ni...pastu ngidam masakan dia..bkn semua tau..mana yg muslim bole makan la..

~Sweet Honesty~ said...

ayoyoyo kak sha.. susah betul nk ngeja nk sebot nama kueh tu..kueh kee?? hihi..

dapurCikWan said...

ke laut ke laut...hari2 ke laut..biru la mata kita.. ;) best2! kalau dapat skeping pun jadila..mascarpone tu mahal gak kan k.sha....maklumla menda sedap..hehe

FnF Simple Life said...

hmmm...filling cheese n blueberry...mesti sedap nih...

Amie said...

Petang Sha,
mood ke laut ke , ke sungai ke ... hasilnya tetap menggoda...wah giteeeewww ye Sha ha ha hahh ni kurang terbelit nak sebutnya...Giada de laurentiss giteeewww

ummiaisyah said...

terbelit lagi lidah ai tau kak sha...Wahhh gitew
tak dpt makan tgk je la...yg penting daku mmg terhibur bila lepak kt dapo kak sha ni...wahhh gitew!

Shahriah Abdullah Novelis said...

hi! Fazian... tq sudi singgah.. betul tu dia cute sangatkan.. dapur cantik, rumah cantik tepi laut lagi... suka... sangat..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

SH hheehee susah nak menyebut hehhe. kena biasakan lelama nanti terbisa laa tu.. kuih la tu heheheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW haah mascapone cheese tu memang mahal tapi sedap yaa ampun so silky.. antara cheese paling mahal dan tersedap di antara semua2 cheese...:)) 4 keping hakak bagi nah!

Shahriah Abdullah Novelis said...

FNF simple and memang sedap dah ada cheese and bb tu aje memang hehehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hehhehe... Kak Amie cayang lidah kak Amie memang German.. kelesss giteww hehehe

Yatie said...

hamboiiii menu omputih lagilah...takpe2, ambo tak kisah..lenkali ambo cubo ya...tngk bhn2 mmng mahal2 semuanya, tapi tak kisahlah sesekali layankan tekak mengidam...apa salahnya kan Sha...

Bicara Kak Noor said...

salam Sha,kak noor lambat sampai lagi aduh resepi kelaut lagi ke besttt ni akak suka tu tengok dan mamam fresh blueberry tu anto ek buleh??

rahel said...

Hem...Rahel pun peminat Giada gak..suke tengok Giada masak2...wajah dia pun berseri-seri dan cantek..

Si Matatajam said...

Berbelit lidah M nk sebut nama resepi ni aih....

[z@ck] said...

wah.nama kelas gitu =P

Nur-nba said...

Wow menu mat Saleh ni.. Minat juga tengok siaran masak2 kat Astro.. But kerajinan dalam diri agak kureng sikit...

So, tumpang tengok kat blog Kak Sha je la sambil hulur piring (sambil buat muka kesian..)... hehe...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ