ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, May 18, 2012

Rendang Udang Power! Pasal HP nyaris nak BERTUMBUK!


Assalammualaikum.. Selamat pagi hari Jumaat yang mulia buat semua teman blogger baru dan lama..:)) Moga pagi ini kita semua ceria dan segala urusan yang kita lakukan lancar dengan izinNYA... Aaminn...... 


Pagi ni i masak simple sangat... satu jenis masakan aje.. yaa.. Rendang Udang Power! apa yang powernya?? hehehh :0

Segala bahan yang kugunakan untuk rempah ratus rendang tu sengaja ku bubuh lebih.. double gitewww.. so kuahnya lebih pekat, lebih terasa kerisiknya, lebih terasa santannya.. ya gitewww :) Jom! Masak!

RENDANG UDANG  POWER!



BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN KISAR :

2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
2 batang serai
10 tangkai cili kering
7 tangkai cili padi

BAHAN LAIN :

500 gm udang besar *potong hujung muncungnya dan belah belakang buang hitamnya*

2 helai daun kunyit *mayang
2 helai daun limau purut *mayang
4 sudu besar kerisik
300 ml santan pekat
1 keping asam gelugor
gula dan garam
minyak

CARA :

Panaskan minyak dan tumiskan *BAHAN-BAHAN KISAR*
api kecil dan sentiasa dikacau. Menumis biar lama yaa..
Masukkan santan dan renehkan sebentar.
Masukkan udang, kerisik, daun kunyit, daun limau purut dan sesuaikan rasa.
Kacau rata setelah udang berubah warna, angkat dan hidangkan!!

TARAAA!!!

RENDANG UDANG  POWER!


Suka masak rendang udang sebab apa tau.. tempoh memasak punyalah singkat! masukkan udang.. kacau-kacau.. dah angkat....


lawankan dengan nasi impit hari ni.. nasi impit tak sempat nak interframe belum sejuk hehehhh.. baru aje siap di rebus giteeww... :) :) :)

Selit sikit kisah Abang Amin.. 
Nun jauh di PLKN tu... 
celah Gunong Ledang tu hah!

AL KISAH SI HANDPHONE!


Hari tu masa jumpa Abang Amin... sembang ler panjang-panjang....

"Amin.. macam mana dengan kawan-kawan kat dalam dorm? Semua okay tak?" << si Emak ni yang bertanya..

"Semua okay.. cuma..  masa hari tu ada sorang kawan Amin.. dia nyaris-nyaris nak bertumbuk!"

Wahh... masa tu si Emak ni dah tak senang duduk dah.. kaki yang tadinya bersilang sambil goyang-goyang manja tu kan :) tetiba terus lurus! :)

"Laa... nak bertumbuk kenapa?? Amin jangan masuk campur yaa Min.." << si emak dah tak sedap hati.. risau sangat! yaa.. laa anak muda darah bergelora... takut memacam aje yang buruk berlaku....

"Masa tu kawan Amin tu tengah tidur... HP dia letak kat tepi bantal. So kawan Amin yang sebelah katil tu... takut HP kawan Amin yang tengah tidur tu hilang.. So dia tolong simpankan sebab nak pergi mandi. Tiba-tiba kawan Amin yang tidur tu bangun aje terus... bongkar-bongkar bawah bantal! cari HP dia.. tak jumpa! terus dia baling tilam! baling bantal! dan marah-marah!"

HUahhhhh..... :0 :0 masa ni Emak si Amin tu dah cuak nak haper dah!!!!

"Amin kat mana masa tu?? nape Amin tak bagitahu yang kawan Amin tolong simpankan???"

Geram pun ada masa tu hehehhhh... <<< ewahh ngko pulak yang over ya Emak! peh! ;)

"Amin tak tahu pun.. masa tu Amin baru balik dari mandi."

Kisahnya... hehhhhhh ;)

"Kawan Amin yang baru habis mandi tu pun masuk.. dan bagitahu yang dia cuma tolong simpankan HP tu... kawan Amin yang mengamuk tu terus tolak kawan Amin... lagi sikit nak bertumbuk!"

"Kenapa Amin tengok aje! nape tak tolong leraikan?!"

Wahh emaknya geram pulak dengan Anaknya yang dok melihat langsung tak membantu... ko tahu apa Abang Amin cakap? hehh

"Sudah! sudah! jangan bergaduh.. kitakan sesama islam... datang sini nak jadi baik.. bukan nak jadi samseng! dah lebih baik berdamai..."

huaaaaaAAAA... itu ayat di atas tu.. tidak ku tokok dan tidak kutambah.. ayat baek punyer dari Abang Amin...

"Terus kawan Amin tu salam dan tak jadi bertumbuk.. Mom... pheww lega Amin.. kalau tak berdamai memang Amin terpaksa buat sesuatu.."

hemboiii.. boleh pulak nak buat sesuatu ya! terus ler nasihat panjang leborr...

 "Apa-apa ada masaalah terus laporkan kepada cikgu yang bertugas.. jangan nak memandai nak buat keputusan.. PAHAM?"

wahh.. tegas tu suara emak Abang Amin tu.. kening bercantum.. dahi berkerut! hmmm... macam-macam... yaa lah dah duduk reramai.. mana ada amannya ya tak... taklah berapa lega sangat ni.. hujung minggu nanti datang lagi jenguk Abang Amin.. apa pulak agaknya kisah kali ni yaa.. 

Ini barang-barang yang Abang Amin pesan minggu lepas... dah ku bawakan minggu lepas...


cerek letrik... baru beli... ;)


majalah bola, lawak kampus dan blaa.. blaa... 


uno cards bawak... 3 dek! sebab tak nak kengkawan dia berebut tak dapat main.. dan blaa.. blaa.. blaa...


Sekian sahaja laporan hari ini..
tunggu petang nanti.. ada dessert hehhehe.. semestinya.. yang ringkas dahh... tak giteeww..
jumpa lagi, jaga diri, senyum selalu..

TATA!!

33 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wallahh!! pagi2 sudah ada rendang udang... marbelesss....

Mas said...

Fuhhhhyoooo kak...mmg powerlh! Meleleh air liur sy ni kak, rasa mcm nk terjah rmh akk je hihihihi walhal bukannya sy blh mkn udg pun...gatallllll hihihi

Liza said...

fuhhhh, berpeluh Liza baca...mak Amin kalau marah kening bercantum ye,,,eeee takut, nnt jd alien....hahahahahaha
Ni mst kes dok mkn rendang power cmni kan...hihihihii

~~zana@pb~~ said...

Sha...baik suruh abg amin tulis blog, jd penulis mcm mak dia...hehe..
Nak tegur skit ni, tajuk tu kena edit kot....rendang ke redang?

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Madiha cayangg hehehe... rendang orang malas.. masak udang jap je hehehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Mas hehehe laa tak makan udang ya... memang gatal kalau alah makan udang tak per boleh tukarkan dengan ayam.. rendang biasa aje tu... muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Liza hehehhee tau tak peee risauuuuuu hehehhhe muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Zana PB.. yaa Amin dah ada blogs tapi blogs pasal game dia hahaha...
Tq so much kak zana sha betulkan dah macehhh muahhh biasalah menaip laju nak cepat manjang ehhehe macehh muahzzzzzzzzzzzzzzzzz

Neeza.Areef said...

bedebo2 baca kisah abg amin kt plkn nun...mujurlah kwn tu cpt kewlll...

npk power mower udang tu..mkn ngn nasik panas dah cukup

wawa syaida said...

suspen btol cite plkn ni....xsabar nak tengok dessert pulak ;)

Mas said...

colek ngan roti pun best kak...he3

wawa syaida said...

akak...toy museum ni kat tanjong bunga road, penang...sebelah dengan hotel Copthorne Orchid...akak umah kat mana

umi's cup cake said...

berdebar pulak baca cerita pasal amin..alhamdulillah didikan dari rumah membuatkan amin matang dalam buat keputusan...

ibundo said...

sha.. memang power sungguhlah rendang udang tu. Cicah dengan nasik impit sodap ni sha...

Pasal cerita nak begaduh tu.. bundo nak komen jugaklah perihal budak yang tolong simpankan henpon tu. Kalau betul nak tolong simpan supaya hp tu tak jatuh, letaklah tempat yang tuannya atau orang lain boleh lihat. Bolehlah je kalau dia nak ketengahkan sikit atau letak bawah bantal tuannya tu. Kalau tak.. ha.. kan dah jadi isu. Kita ni tak tahu apa yang ada dalam hati orang.
Bagus lah si amin pun dapat meleraikan dan menjernihkan keadaan. Tabik pada amin.

Norzie hany said...

Orang muda darah bergelora...betul tu Sha.
Rendang udang kau memang nampak power Sha.Meleleh air liur koi...tinggal sikit tau,lepas sembahyang jumaat kita sampai.hehehe

Bicara Kak Noor said...

salam Sha,nak rendang udang sedap nampaknya tu berkilat2..
macam2 ya cerita abang Amin tapi tabiklah abng amin kesayangan momma meleraikan pergaduhan kenkawan alhamdulillah gud boy..boleh jadi calon menantu ni hahah

norhanim md zain said...

wah sedapnya tengok rendang udang tu...bila double aja bahan bahanya mesti double sedap la ye..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Mas betul tu dengan roti menjadi! hehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Neeza betul tu yang mendengar ni lagilah cuak sebab semuanya lelaki faham-faham ajelah kan.. takut hehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wawa hadoii jauh bedengung tu hehehe.. akak kat Johor, musuem tu sampai bila?? selama2nya ke?? manalah tahu satu hari nanti sampai ke Penang.. macehh sayangg

Shahriah Abdullah Novelis said...

Umi tq so much dear.. tapi bimbang jugak bila dah bercampur dengan pelbagai ragam tu almaklum ajelah.. macehh dear muahh

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Ibundo betul tu.. niat murni dah jadi kess nak bertumbuk seram jugak sha dengar cerita... tq so much bundo sha memang tegas bab didik anak ni.. biar buruk rupa.. miskin harta perangai janji elok... dah.. mudah2an kan bundo...:)) macehh Bundo muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Norzie hhhehehe.. betul tu.. okeh sha tunggu ni hehehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

salam kak noor cayang.. macehh kan noor.. meh kita berbesan hehehehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Norhanim betul tu apa pun sedap kalau di doublekan rencahnya.. tukar pulak hujungnya.. Power giteeww heehehhe

gerhana luka said...

rendang udang fuhh... sedapnya, kalau dapat udang galah buat rendang lagi sedap ni.

wawa syaida said...

hihi...museum tu ada je...nanti bila akak datang penang leh la singgah ;)

~~DAPUR KECIL KU~~ said...

Salam kak
sedap nya rendang udang tak pernah lagi wat.rasa mcm terliur lah pulak.

minum ptg kat bawah tu mcm nak tergeliat nak membacanya tp nampak simple resepi nanti nak try lah wat kot2 kena dgn selera

dapurCikWan said...

Salam Kak Sha..lewat singgah dapur kak sha arini... tapi singgah jugak kan..mabeles udang tu,semua dah double2 tu.nanti berat badan jangan double lak ye..confirm trouble! hehe..

wahh..anak sape yang baik sangat tewwww??sejuk perut momma dia...kembang kempis la hidung momma dia...hihihihi..tak gitew kak sha ku cayang?? =)) muahaaaaha

zila 4ever said...

salam sha cyg
my fav udang tue..bila dh direndangkan lg ler sedap kan..pekat ..likat..aduss suspenn ingat abg amin bertumbuk tadi..ckp dgn dia sha..jg diri elok2:)

Amelia said...

Hello... hello.... sori cayang tak dapat singgah, sibuk ngan kerja.

I sudah takder energy, so makan you punya udang power boleh kasi extra powder? LOL

Nasib baik bib tak lupa, kalu tak habis gua punya kibod pop pop macam popcorn. hahaha

Nak tengok you punya N3 lain yang saya miss. Jumpa lagi.

Qasey Honey said...

waduhhh kak Sha...mmg tliur tgk rendang udang tu...sedap sgt tgknye tu...

Nieza said...

wahhh mantop rendang ni kak...memang terliur..sambil telan air liur nengoknya ni...hehe

memang brdebar baca ceter abg amin tu kak..harap semua baik-baik la kat sana kan.

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ