ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, May 15, 2012

Nasi Goreng Cina... Selamat Hari Ibu Buat Semua Wanita


Assalammualaikum.. Selamat pagi semua...:)) Wahh... awal pagi lagi dah masukkan N3... dapat bonus ke?? tak lahh... saja jee.. heeheheee...

Pagi ni i agak free sedikit.. sebab hari ni semua warga kat rumah ni balik lambat.. wahhh... akan berkumpul pada jam 4 petang... jadi masak hari ni lewatlah sikit... :)) dan duk ler menghadap blogs tu lama sikit.. dapatlah singgah 2-3 pintu dapur kawan tu yaa tak..:))


Selamat Hari Ibu.. Khas buat semua WANITA di dunia ini.. tiada yang terkecuali... Sabtu lepas i kerumah Abang.. Bonda ada di sana... so awal-awal memang dah plan nak berkumpul.
ingat tak i ada bancuh sebiji kek...  STEAMED SAFFRON FRUITS CAKE KHAS BUAT BONDA


Kek tu i potong sebab nak share di dapur i ni.. selebihnya i wrapped dalam aluminium foiled dan simpan dalam fridge.. sampai rumah abang i steamed kan kek tu.. so makan le reramai...
i awal-awal dah present minyak wangi for Bonda... jam tu jugak Bonda pancit kat lengan dia.. suka katanya!! perghh yang lelain tu pun menerai jugak... cantik box parfume tu.. keler merah lagi you... lupa pulak nak ku snap... :)) apa pun... SELAMAT HARI IBU buat semua rakan blogger yang bernama WANITA.. dan tiada yang terkecuali..:))

NASI GORENG CINA


BAHAN-BAHANNYA :

4 cawan nasi sejuk
5 ulas bawang putih *dadu*
5 jejari filement crabs *potong kecil*
3 batang daun bawang *hiris*
2 biji telur *kocok*

1 sudu besar mentega
3 sudu besar minyak
light soya sauce
minyak bijan
sedikit garam
serbuk lada sulah

CARA :

Panaskan mentega dan minyak sehingga mentega cair.
Masukkan bawang putih dan filement crabs dan tumis sehingga naik bau.
Masukkan telur dan gaul sebati *juga boleh di goreng terlebih dahulu*
masukkan nasi, serbuk lada sulah, soya sauce dan minyak bijan.
Gaul sebati dan masukkan daun bawang dan sesuaikan rasa.
Angkat dan hidangkan!!!

TARRAA!!!

NASI GORENG CINA


mudah aje tu kan... Abang Aemir dan dak kerempeng bawa bekal ke sekolah pagi tadi sebab balik lewat hari ni ada aktiviti sekolah...


nasi goreng yang i posing tang sana sini tu.. hah! ini ler nasi goreng Pak Habibi i yang tembamBOM tu hehhehe.. masa tu dia sound lembut aje ekk..

"Sejuklah nasi i tu..."
 wahhh... giteeww... awal pagi dah menyaun hehehehhhh....


i nasi goreng awal pagi kekadang aje boleh masuk.. i lebih suka makan roti.. sekeping dah.. nescaffe wajib ada.. wahh baru ler laju sikit nak menaip tu hehheehhe...


gitewww... 
dak kerempeng esok ada ambil bahagian untuk Hari Guru...
menyanyi lagu cina secara solo... awal lagi dah bawa baju dan kasut untuk serahkan pada cikgu... keler merah lagi hhahhaa... lagu apa?? hah! tunggu ler esok.. selama ni i malas aje nak cerita kat you all.. dak kerempeng dok practiced menyanyi lagu cina tiap hari... pasang earpeace.. kita yang ada kat sekeliling ni tak ler kedengor lagu dan music tu.. yang dengor hanya... suara dia yang nyaring tu..  pastu nyanyi terpekik terlolOOOnGGGG... dengan muka-muka tu yang tak tahan.. nak aje ku gelak sekuat hati.. tapi tak sampai hati.. kang ada dia meroyan! melalak celah meja lagi kang! hah! naya! hhahhahahahahah
sabau aje laa...


Okay sekian sahaja laporan pagi ini.. jumpa nanti...
macam ada mood pulak nak membaking.. apa teeww??
sabo... jumpa nanti!
Take care & smile Always!

TATA!!

15 comments:

IBU GEBU said...

salam kak sha, nak nangis okeeyyy tengok nasi goreng yg berkilat2 tu... tengah lapooor ni!!

done following you kak, jemput datang rumah kita ya... pagi ni belum masak, buat air milo je pasni nak wat apam dot2, jom baking sama2 kak..

Neeza.Areef said...

happy mother's day k.sha
semoga kita semua menjadi ibu yg terbaik utk anak2 kita

nasi goreng cina tu fav my doter tauu..klu dia tgk msti suh kita masak nih.. ^_*

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha cayanggggg...muah2 lg...hehe...sedapnya QH tgk nasi goreng cina tu...mmg tgh lapo ni...lum bfast lg...macam nk kunyah2 aje gmbo tu...hihih....geram pula tgk nasi goreng tu lelama...xtahan..terlur n kecur pon ade tau...nk sepinggan tu yer...hehehe

SELAMAT HARI IBU jugak untuk akak...muahhhh

Asyifa Mustaffa said...

K.Shaaaaa....nak sepiring !!!

Rohah said...

Nasi goreng apa pun mmg jadi pebret saya..tp kalau dah dapat nasi goreng waktu sarapan,selalu terlebeh2 cedok..issshhh bahaya betul tau, mau taknya naik berbody2..huhu

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, wah ada nasi gorenglah kat sini china mari lagi mmg best ni tapi kalau akak mesti nak letak cili padi kt atas tu biasa lah hantu cili hahaa

Happy mothers day jugak utk Sha rajin2 lah membaking lepa stu hanto kt umah akak ok..

tun_telani said...

nasi goreng cina, letak cili padi byk2.. marbeles! adeh, lapo la pulak.. nk kene masak nasi dulu baru blh wat nasi goreng. hihi

wawa syaida said...

alolo kak shaa....sedap ny laaaa...sabar2...im diet ok ;))

umi's cup cake said...

anak2 umi memang suka sangat makan nasi goreng cina..lebihkan telur, lagi bertambah makan...

HaSue said...

nasi goreng satuuuuu pinggan..hehe..
sy kan kak,kalo dah teringin sgt nk mkn nasi goreng,nasi panas2 pun sy goreng gak..haa..
tu yg sesudu tu meh suap sini..dah nganga luas ni haa..ngaaa :D

Mas said...

Slmt hr ibu kak....
Sy dtg bwk sepinggan ns lemak ni, nk mintak tukar dgn ns grg cina akk yg sgt menyelerakan tu :-)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

selamat hari ibu buat Sha juga....
tak sempat lagi nak serahkan present kat ma... hujung bulan cuti sekolah ni insyaAllah.. tp dah telefon ler bagi ucapan.. hehehe... mesti seronok mak Sha dpt hadiah dr anak2 kan... dpt mkn kek yg sedap tu lagi.. yumyummm..

nasi goreng tu pun nampak best..

FEDO said...

Nasi ayam 2 pingan...He2.. Kak ajarlah kitaorang masak simple simple punya.

FEDO said...

Nasi ayam 2 pingan...He2.. Kak ajarlah kitaorang masak simple simple punya.

gerhana luka said...

Selamat hari ibu juga untuk Kak Sha.
nasi goreng cina tu peberet anak saya tau kalau makan tak cukup sepinggan sorang. anak2 suka sebab tak pedas, kalau saya potong2 cili buh kicap cair makan ngan nasi goreng cina baru puas lidah terasa pedas.

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ