ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Sunday, May 20, 2012

Pendaram Udang Sempoi... Ke Gunong Ledang i YoUU!


Assalammualaikum.. selamat petang semua.. :) Okay ketika anda semua datang bertandang ke dapur ku ini... i di kala ini sedang bersama si Putera Gunong Ledang.. siapa lagi Abang Amin ler kan kan.. :)) dan ini adalah Auto post taw.. sayang kat you all.. sanggup i masukkan N3.. di kala i mengedit N3 ini adalah tepat jam 12:46 tengah malam YoUuu... dan you all baca N3 ni waktu petang hehehhhh.. ;) hebat betulkan penangan Auto post ni.. suka betullah! :))


Dan pendaram udang sempoi ini adalah hidangan menu  khas buat bonda tersayang :) kiranya menu hari sabtu ler ni.. ada beberapa jenis masakan yang telah kumasak buat Bonda.. tapi hari ini i nak share dulu resipi Pendaram Udang yang cukup simple.. resipi dari Arwah Ayah.. hmm.. Pendaram udang sempoi ni selalu Arwah Ayah bancuh selepas dia pulang dari laut.. di mana laut itu adalah tempat permainannya di kala ada kelapangan semenjak Arwah pencen... so i buat khas buat Bonda... suka dia.. :) mudah sahaja.. ada lagi resipi pendaram udang dari Arwah Ayah.. so i share resipi yang sempoi ni dulu yaa... :)

PENDARAM UDANG SEMPOI

150 gm udang kecik *buang kulit
3 cawan tepung gandum
1 biji telur
1 helai daun kunyit *mayang halus
1 sudu kecil serbuk kari ikan
air secukupnya
garam

minyak untuk menggoreng

BAHAN TUMBUK RENYAH/KASAR

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia

CARA :

Campurkan kesemua Bahan-bahan di atas dan gaul rata sehingga menjadi batter yang separa pekat *tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair.

Panaskan minyak dan sudip.

Setelah itu tuangkan 3 sudu besar batter ke atas sudip yang panas dan masukkan ke dalam kuali, lakukan sehingga habis.
Goreng dan balik-balikkan setelah kekuningan/keperangan,
angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

PENDARAM UDANG SEMPOI


Tu dia... PENDARAM UDANG SEMPOI


sempoi dan mudah sangat tu kan... makan kan dengan nasi putih panas-panas.. cicahkan dengan kuah cilipadi kicap atau pun sos cili... psstt.. sejujurnya i tak reti makan Pendaram ni dengan nasi.. macam pelik aje pulak :)) makan camtu jek.. dah macam jejemputlah pulakkan... :))


Selamat mencuba kawan-kawan mudah aje tu..:))


singgang rebus.. kuah asam pekat naa.. waduhh... resipi ni i dah selalu masukkan dalam N3 yang lalu.. silalah geledah di bawah lebel Ikan Sup bla... bla.. macehh ;)


yang ini resipi baru... nak tahu apa?? tunggu N3 seterusnya yaa... macehh kerana sabar menanti.. :)

Selit Kisah Si Putera Gunong Ledang.. Kisah minggu lepas sewaktu melawat Abang Amin.. sambung cikitt aje.. sebab lepas ni dah tentu-tentulah ada kisah baru kan kan... ;)


Lepas makan-makan piknik ala-ala bawah pondok tu kan... Syukur Alhamdulillah... terus tersandor! :))


apa kess??? baru lepas makan.. Abang Amin sambung makan lagi.. penuh syahdu giteeww... menikmati.... yaaaa...
kuyuUuuuuuu aje mata tu :))


Yaa.. giteeww.. Abang Amin kemain menyuap... siap terdongak-dongak makan kiriman
double cheese burger Mc D... eh... ada lagi tu.. tu yang kat arrow tuuu... Chicken Fold over!
haje memang! macam setahun kat kem pelarian dah ku tengok!

"Lama Mom.. tak merasa Mc D.. kat sini takde..."

Lama??? lamalah sangat! padahal baru minggu lepas ku belikan.. hah! ni dia baru kirim lagi besar punya selera... apa?? tunggu i balik dari Gunong Ledang tu yaa.... dan dah tentu-tentu ada Baklava fav Abang Amin yang telah ku buatkan khas buat si Putera Gunong Ledang tewww ;) :))

tambah sikit aje lagi :))
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


Psttt.... kain mak Abang Amin teeeww... baru beli minggu lepas singgah kat Pekan Tangkak! Fullamakk!! berderet kedai kain.. nampak kat situ.. nak masuk sana! nampak kedai kain sebelah sana.. nak masuk yang sana pulak! nampak kedai seberang jalan... baru nak melintas aje...

"Hah! nak kemana tu?? minggu depan tak datang sini ke?? kalau tak tengok Amin minggu depan.. okay kita melintas.."

Wahh.. gitewww Pak Habibi i yang tembamBOM tu kan.. main pakai hugut bagai..

Lintas tak sha?? lintas tak??

Takkk!!! lerrr... tu yang beli sepasang aje tu :)) :))

tak pe.. tak pe.. masa you all baca N3 i ni kan i dah sampai Gunung Ledang.. lalu lagi Pekan Tangkak.. cecececece..wahhhh... ;)

*murah aje kain tu...*

kisah bersambung... Jumpa lagi...
Insyallah.. :)


TATA!!

8 comments:

Asyifa Mustaffa said...

kuih sedap..!
syoping tuk raya ke kak....hehe

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, cucur udang ke?kenapa namanya pendaram pulak tak faham lah akak ni ce citer sikit kenapa nama nya jadi pendaram tu??kirmsalam bonda sha hehee....

Shahriah Abdullah Novelis said...

AM hehehe simple aje tu.. macehh

Kin tu bukan untuk pakai raya... beli je.. sebab berkenan ada dot dot... warna merah ada roses.. pakai untuk kenduri kendara agaknya lah tu hheeheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Noor cayang.. pendaram ni namanya dari gelaran orang jawa.. macam jemput2 jugak cuma dia leper kena goreng atas sudip panas.. ada daun kunyit tu yang harum aje tu.. orang jawa biasanya makan dengan nasi dan urap sayur.. sha tak reti makan dengan nasi.. lepas habis nasi baru makan gitu je.. hehehhh

Amie said...

Seronoknya dia dapat jumpa Abang Aminnya... terlepaslah rindu yang disimpan seminggu he he hehh

Baru tahu apa itu pendaram.... malunya aku, nama saja Jawa (baca ulasan Sha untuk Kak Noor tu) tapi tak pernah tahu adanya pendaram hu hu huuuu mana nak bubuh muka haaaa...buat malu emak aje he he heh

Sari Yusa Ibrahim said...

nyengih jer baca story Kak Sha ni... amboiii... kuatnya Abg Amin makan.. badan taklah besar mana, hehe..

Minggu depan leh lintas ya, Kak Sha, hehe

Ucu Faridah said...

salam shaa..
pendaram..sejujurnya x pernah dengar apelagi rasa...patner ucu pon jawa jugak..tapi rasanya jawa murad kot sebab dia pon pernah mkn....

Diana @ Melley Mey said...

hehehe.. diana pun mcm akak ucu gak.. x perna lg dgr pendaram tu.. nampak sedap.. lain kali bole buat.. ;).

kalu diana dulu.. memang nak sangat tiap minggu p lawat kat kem plkn tu.. tp jauh sgt.. hanya 2 minggu sekali jer.. kekdg tu smpi 3 minggu baru dapat p lawat.. yg kasihan nya tu bila dgr cerita yg makanan kat sana hari2 rasa sama jer.. heeheee... cian mereka kan akak.. tp x per.. biar bg mereka belajar berdikari kan akak kan.. hehehe

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ