ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, May 19, 2012

Puding Choc & Orange Marie For Bonda



Assalammualaikum... selamat malam semua teman blogger baru dan lama.. jutaan terima kasih kerana masih sudi singgah dan meninggalkan jejakmu yang sangat-sangat kuhargai.. :) Sekarang i tengah sibuk.. Insyallah bila free semestinya i akan berkunjung ke dapur kawan-kawan yaa.... muahhhzzz :)

Jutaan Terima kasih i nak ucapkan kepada adik blogger yang cantik, comey, ayu cun melecun... Blue Sky KitcheN.... Tq so much Sayang... :) kerana telah beberapa kali sudi mencuba resipi kak sha yang tak seberapa tu.. dan tq kerana sudi hangkut AWARDS dari dapur akak yang tak seberapa tu yaa.. cayanggg... muahhzzzz... kengkawan yang mana belum add adik i Diana tu.. silalah add sebagai rakan blogger kita yaa.. Tq so much.. moga hubungan di alam maya ini akan kekal selamanya.. Amin... ~Wallahualam~

Puding Choc & Orange Marie For Bonda


Hari ini adalah hari yang sangat sibuk bagi i... bukan sibuk buat kerja dalam opis i tu.. langsung tak berkesempatan pun nak menghadap Pc sepanjang hari ni... Awal pagi tadi Bonda kesayangan tiba bersama Abang kesayangan dan akak ipar juga kesayangan jugaklah... :)) 

Puding Choc & Orange Marie For Bonda


Awal pagi dah memasak hidangan khas buat Bonda dan keluarga.. simple sahaja.. tu nanti yaa.. esok lepas pulang dari menjenguk Abang Amin.. Insyallah i akan semestinya share kat you all menu masakan yang cukup simple dan ada resipi baru taw.. ;) so tunggu yaa.. macehh..:))

Puding Choc & Orange Marie For Bonda


Seriously tak tahu nak kububuh apa ke nama dessert yang memang sedap!!! hepp! bukan masuk bakul angkat sendiri ni taw.. memang itu yang Bonda puji tadi tu.. 

"Sedapnyaa.. langsung tak muak! Bonda suka!"

Wahh! giteww komen dari Bonda kesayangan ekk.. rasanya dah ramai yang membuat apa jua puding dari roti dan biskut marie.. tapi buat i... inilah kali pertama i mencubanya... ku olahkan resipinya agar jadi lebih mudah, enak giteew.. ;)

Puding Choc & Orange Marie For Bonda


i guna biskut marie dari jenama Lee Biscuits.. wahh memang i peminat no 1 biskut Marie.. 
sedap, ranggup, enak dan langsung tak muak.. semestinya dari jenama LEE Biscuits... tak percaya cuba yaa.. memang ada di pasaran... meh! dekat sikit i nak cerita.. mana datangnya idea ni ekk.. gini kisahnya..... :))


Nampak tak ten beskot yang sebesar alam tu.. hah! itulah hadiah dari Pak Habibi i yang tembamBOM! tu.. selalunya beli peket kecik.. kali ni hentah apa mood agaknya... seten! di junjungnya bawak balik kerumah!
terloPONG mulut i masa.. tu!

"Wahh! tak ada lagi besar ke ten TU?"

giteww sekali i berbunyi... ya kengkawan.. jika selepas ini asyik manjang resipi beskot marie aje.. so you all tahulah kenapa yaa... memacam yang nak kubagaikan.. so tungGUuuuu..  :))

Puding Choc & Orange Marie For Bonda


Wahhh puaslah memikirkan hape yang nak ku bagaikan beskot marie yang seten besor tu ekk... sambil ketuk-ketuk ten yang besor tu.. sambil tangan kanan menyuapkan beskot marie tu kedalam mulut... demi bonda tersayang... maka dengan itu telah ku godak-godak maka terciptalah...

Puding Choc & Orange Marie For Bonda

BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN KISAR BERSAMA : A 
*i guna food processer cempak semua.. TrrRRrrr.. dah siap! ;)

150 gm biskut marie
1 tin susu pekat
300 ml air
1 sudu teh esen vanilla
2 biji kuning telur

*setelah siap di kisar masukkan kedalam mangkuk dan ketepikan*

BAHAN B :

1000 ml air
100 gm gula 
1 peket serbuk agar-agar

BAHAN C :

4 sudu besar serbuk koko *cairkan bersama sedikit air*

BAHAN D :

2 sudu besar orange paste

CARA :

Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar ke dalam periuk dan masak sehingga gula dan agar-agar larut.
Masukkan orange paste dan kacau rata.

Setelah itu masukkan BAHAN A ke dalam BAHAN B yang baru di larutkan. Kacau rata sehingga sebati.

Bahagikan kepada 2 bahagian.

Bahagian 1 campurkan dengan BAHAN C, gaul rata dan ketepikan.

Bahagian 2 campurkan dengan BAHAN D, gaul rata dan ketepikan.

ambil acuan dan mula-mula sekali.. masukkan Bahagian 1 sebanyak 3 senduk. *masukkan ke dalam chiller selama 3 minit, keluarkan.

Lapiskan pula dengan Bahagian 2, sebanyak 3 senduk. *masukkan ke dalam chiller selama 3 minit dan lakukan sehingga adunan selesai.

*Lihat gambar bawah*


sejukkan di dalam chiller.. i biarkan semalaman.. so bila nak potong dah sejuk dan set... ;)

Puding Choc & Orange Marie For Bonda


Baunya haruuumm sangat! Chocolate dan Orange.. :)


kepada sesiapa yang suka manis.. silalah tambahkan gula.. kerana puding ini  hanya lemak dan manis buah..


Langsung tak muak... best!


i potong awal pagi tadi.. Pak Habibi i yang tembamBOM tu sibuk sangat nak bagi kawan-kawan opis dia merasa... so bagilah 2 potong besar... :)


seriously.. i love this pudings!!
sLURppPPpPPppPP..... ;)


Insyallah akan ada lebih banyak puding lagi selepas ini bakal menyusul.. selagi... selagi... selagi...
beskot marie yang seten besor tu tak habis!! :)) :)) :))


Selamat bercuti hujung minggu semua.. jaga diri, senyum selalu, jangan noty-noty taw!!
muahzzz....

Assalammualaikum.. << jawab dalam hati ekk..:)



TATA!!

16 comments:

FnF Simple Life said...

wah...sedapnye puding kak sha...pos sket biskut marie ke Chiba kak...heee

ogyep yummy mellow said...

Bukan main lagi tin biskut Marie tu.. Mahu muak nak menghabiskannya nanti tu.. Mcm kak Sha katalah, asyik resepi biskut Marie je lah nanti.. Cantik pusing utk Bonda tu.. Kirim Salam Bonda ya kak..

K.Nor said...

salam sha.. 1 paket agar2 serbuk tu berapa gram ? :)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Perfect dessert for a sunny day! I can have it right now too...late night ;)

Wish you a lovely weekend too dear.

ummiaisyah said...

sedapnya puding itewww..x sabo nk slurppp jugak! tengkiu kak sha...

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam FNF.... hehhee,,,, address plz..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ogyep.. cayanggg wangi wangi.. hehheheh tau tak pe lepas ni marie marialah kita ya... Insyallah akan akak sampaikan nanti pada bonda.. macehh cayang.. muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Nor.. agar2 tu dalam peket kecil 10gm kak beratnya..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

LOVE COOK M'sia tq so much dear.. have a wonderfull weekends too.. muahhzz :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ummiaiyah.. tq so much dear kerana sudi singgah yaa..muahzzz

~~zana@pb~~ said...

Selamat berhari minggu dgn abg amin dikaki gunung ledang Sha....hehe..akak ni biasa ler, otai, komen mesti dah terlajak sehari. Semalam tgk kat fb je, hari ni free skit, terjah blog terus.
Biskut marie ni dah kategori lagenda ni Sha tapi nama marie tu yg buatkan dia urban, ye tak?
Sha....bab memuding ni akak tak berani le, lain benar rupanya kalau akak buat, mcm pelik je...hehe

Asyifa Mustaffa said...

Salam K.Sha..
mak ai..! besornya tin beskut...stok brapa lama tu kak...hehe...
nnti ada masa nak try la puding akak nie...nmpk enak gitewww....

dapurCikWan said...

alahai,..cantiknye kejadian puding tu kak sha...nyaman je rase tekak cikwan yang tgh hot ni...hari pertama kerja lepas berhujung minggu..terasa malas2 tu makin menjadi jadi...

akan ku cuba juga resepi kak sha ni..sungguh tergoda..tapi siapa la yang nak hadiah setin biskut tu kat cikwan???bapak banyak biskut tu...hehehhe..pandai betul pak habibi pilih hadiah..mengenyangkan. ;D

[z@ck] said...

tgok rupa pun tahu sedap.nyum nyum

IBU GEBU said...

berkilat puding tu... memanggil manggil selera ku ini

aduuuhhh... masuk blog ni, baca kak sha bebels pastu tengok makanan, macam nak nagis tau!

Diana @ Melley Mey said...

nama diana d sebut.. hehehee.. terima kasih akak Sha... :) cayaang akak.. muahss... kalu ikutkan ati mmg banyak sgt resipi kat dapur akak nie nak d cuba tau.. kalu bole nak cuba kesemuanya.. semua nampak sedap n menyelerakan..

n puding tu.. waaah.. dah ler cantik... nampak sedap plak tu... rajinnya akak buat puding.. diana dah lama x buat dah... teringin gak nak buat...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ