ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Sunday, June 3, 2012

Apam Marie PLKN Giteww... Versi School Holiday!


Assalammualaikum.. semua sahabat-sahabat baru dan lama.. :) terima kasih kerana masih sudi berkunjung di dapur ku ini... yang kejap ada.. kejap tak ada :)) masih sibuk melayan anak-anak.. maklumlah masih dalam mood cuti sekolahlah katakan ya tak ;)

Penatnya jangan cerita.. rasanya dalam 2-3 hari ni i bukannya bercuti tetapi sibuk bagai nak haper! penat ya hamfunn.. hanya Tuhan sahaja yang tahu.. melayan kerenah anak-anak hadoii.. penat memang tak boleh nak di gambarkan i tell you! 

Penat dan sibuklah macam mana pun.. i tetap menyediakan juadah yang simple buat keluarga tersayang :) sama macam you all jugak! ni baru sahaja selesai bercuti bersama Abang Amin.. yang baru je balik semula ke kem PLKN.. sekejap benar masa berlalu... hmm :)


Tu dia... beskot dalam ten emas i tu masih banyak lagi taw :))

walaupun dah banyak juga ku bungkuskan bagi sedara mara.. ehh.. ada lagi tu! maka telah ku ciptakan satu lagi resipi dengan menggunakan biskut oil Marie i tu ekk.. dengan idea... datangnya dari.. :))


Yer.. idea datang dari seluar celoreng Abang Amin di PLKN hahahaha :))

Walaupun kelernya tak sama si cik apam i tu kan.. jadilah.. loreng-loreng jugak teww... :) yer giteewww :))

APAM MARIE PLKN GITEWW


BAHAN-BAHANNYA :

200 gm tepung gandum
150 gm biskut marie oil *Pecah-pecahkan*
100 ml santan pekat + 250 air
sedikit garam
1/2 peket yis kering
100 gm gula pasir
sedikit pewarna merah dan biru *atau apa jua warna*

kelapa parut tanpa hitam + sedikit garam *kukus*

CARA :

campurkan kesemua *Bahan-bahan di atas dan kacau sehingga sebati*
Ketepikan dalam 4-5 jam *i ketepikan semalaman*

setelah adunan naik, bahagikan kepada dua bahagian dan bubuh warna yang anda suka.

Panaskan pengukus dan masukkan adunan ke dalam acuan kukus, bubuhlah adunan dengan cara meloreng-lorengkan.

Kukus selama 15-20 minit.
Angkat dan taburkan bersama kelapa kukus!

TARRAA!!!

APAM MARIE PLKN GITEWW


Baunya harum naaa....


lembut dan gebuu youUuu... :)


harum, lemak dan enak! samalah jugak macam apam biasa tu.. cuma bertambah2lah lemak biskut marie i tu kan kan... ;)


Wahh.. Abang Amin tengah nak test tu.. Syyy.... penuh dengan gaya You! awww :))

komen sikit Abang Amin.... ;)


"Awesome!" yer giteeww... kata Abang Amin..

jangan memain! lentik aje ibu jari tu taw.. :))


APAM MARIE PLKN GITEWW

Tabik!!! Hormat!!

cecewahhh.... :))


tu dia antara menu hidangan istimewa sepanjang Abang Amin
bercuti di rumah ni... sekarang hanya tinggal kenangan manis.. :)

Abang Amin dah pulang semula ke PLKN...


Sepanjang 5 hari Abang Amin ada di rumah..

hidangan istimewa tetap berhidang untuknya dan keluarga tersayang... percutian selama 5 hari bersama Abang Amin dan keluarga.. adalah antara kenangan terindah buat kami sekeluarga..

Tu tengah bercuti ler tu kononnya.. ke mana?? Plan Z i tu kan... ;)

Panjang kisahnya.. bagi i rest dulu yaa..

Buat semua teman-teman tersayang yang meninggalkan jejak.. sabar yaa.. Insyallah akan ku kunjung ke rumah you all.. sabar yaa.. tungguUUUuu... muahhzzz :)

TATA!!


18 comments:

CT Delima said...

As'salam Sha

ewahh ewahh..abg Amin makan sorang2 aje apam celoreng ya hihihi. Sha walau tak sama tapi ada serupa gak tu kaler nya hihi

Maaflah Sha k.ct jarang dapat BW sekarang ni, betul kata Sha, cuti sekolah permintaan dari anak2 untuk makan macam2 memang tinggi sangat2. memang penat tapi seronok jugalah hihi. sebab setiap yang dimasak dihargai oleh insan2 tersayang kannnn :)

MamaFaMi said...

Abang Amin ni sporting habis la.. rela dan redha je jadi model mama dia!

Esh Sha... macam tak luak je biskut dalam tin emas tu. Ntah-ntah tu tin Doremon tak, yang tak akan habis-habis... jenuh ooo....

~azillakhalison~ said...

kak,saya xnampak akak pon dekat persada sabtu n ahad aritu

Nur-nba said...

Salam.. Kak Sha, wah apam celoreng.. First time melihat corak ni.. hehe.. Sungguh rajin akak melayan anak2 ye.. Dah tentu lauk pauk sedap dan enak terhidang.. :)

Kalau Nur yang beli stok biskut tu, mau setahun tak habis2.. hehe :):)

Kak, tu gambar kat Tanjung Piai ke??

Gee® said...

hamboii...meriah sungguh apam PLKN tu... macam nk mintak seketol jer tp sure dh abis abang amin makan kan...

rahel said...

Perghhh...corak PLKN la pulak...gue tertawan dengan corak apam itew..dan yg paling penting sangat senang nak buat..kebetulan kat rumah ada biskut marie..bole la dicuba nanti..

Bicara Kak Noor said...

salam Sha,akak pun rindu jugak dgn Sha apa lagi tengok apam yg celoreng yg dimakan abang Amin macam akak pun nak makan jugak sbb akak kan hantu apam ni serumah tau hantu apam,mesti nak try jugak,tapi kat sini tkde lah kaler biru tu or Sha campur warna tell me the truth ok hahaha mimpi apa pun tatau lah ni Sha...

dapurCikWan said...

i'm coming! muahaha..salam kak sha..psstt..curi2 online dari ofis ni..rehat awal hari ni..bolehla bw segala..rindu benor nak tinggalkan jejak kat semua blog..hopefully..tulis2 ni berjaya la menempel...huhuh..

fullamak..celoreng2 gtewwwwww...two thumbs up! lentik bagi kat kak sha! tabik hormat untuk model teww...hahahah cun habis model dengan apam celoreng..elok bawak bekal balik kem.....

pssttt...kak sha!meriah benor ujibakat kat johor...giler cun2, hebat2 org johor..cikwan tak pegi....kasi can kat org lain dulu tahun ni..muahaha..sebenarnya ketar lutut...tahun depan kalau ada rezeki comfirm pegi..biar cukup dulu ilmu.. ;))

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Kak Ct cayangg...

Tak pe kak sha faham kita semua sibuk bila tiba cuti sekolah.. kan.. tak kering tangan di buatnya.. tak pe minggu depan semua dah naik sekolah hehehhee...:)) macehh kak Ct muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

MamaFami cayang hehhehe.. betul tu Mama Abang Amin dan Nelly aje yang sporting bab di jadikan model yang hero no 2 tu jangan harap! hehhee.. very the ___ profile..:))

Betul Mama banyak lagi.. ada 5 kg agih2kan pada jiran adalah tinggal lagi 2 kelo kot hahhaa.. dah tak tahu apa yang nak ku bikin hehheeh maceh mama muahhhzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Azilla cayang.. tak nampak akak ke?? yer akak telah di lesapkan hehhee.. anyway tahniah ya cayanggg.. muahhh... wah sure tengah berdebar menanti keputusan seterusnya sabar yaa... :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam NBA cayangg muahhhhhzzz...

rajin tak rajinlah yang aii kalau makan di luar nanti anak2 jemu pulakkan.. :))

Tanjung piai ehh yer ker?? hehhee.. tungguUuuu yaa... muahhh maceh cayanggg

Shahriah Abdullah Novelis said...

Gee... hehehe tq ada banyak lagi tu.. dalam gambar heheh.. macehh dear.. :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel cayang macehh.. betul mudah aje tu.. pepaham ler kan i jenis tak kuasa you hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Noor cayang hantu apam hehhehh.. okay sha guna pewarna biru memang ada jual di pasaran so tak perlu campur2 keler yer sha kan jenis tak kuasa heheheh.. cayang kak Noor muahhzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW cayangg huahhh ngelat! ehhh... tak masuk tahun ni hehhe tak pe tahun depan ada.. so CW tak kena kritik tahun ni hahhhaa...

Wahh dah okeh ke?? ni dah nampak komen CW ni suka hakak taw.. siap lompat2 katak lagi i you muahhhhh....

gerhana luka said...

suka la apam Kak Sha tu biru kalernya ya. macam kat hutan paya bakau je gambar tu...

Nur-nba said...

Kak Sha... You can call me "Nur"... Takyah panggil NBA.. (macam pelik pulak..) hehe...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ