ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, June 4, 2012

Sambal Tumis Udang Petai School Holiday! Hadoii


Assalammualaikum.. selamat petang semua... dah makan?? wahh.. sure hari ni semua masak yang best! best kan... i belum lagi memasak hehehe.. dan hidangan menu Sambal Tumis Udang Petai ini adalah hidangan sepanjang bercuti bersama keluarga tersayang...  :)) dan baru sekarang nak share.. busy ler katakan... ;)


Sepanjang pagi tadi.. i sibuk ber Blog Walking dan singgah ke dapur dan rumah kengkawan blogger.. maklumlah sepanjang busy 2-3 hari ni manalah sempat nak menghadap blogs kan...:))

Yang mana meninggalkan jejak tu.. Insyallah petang sikit bila i dah siap mengemaskan kain baju yang dah bertimbun macam busut tu selesai.. akan ku sambung menjejaki kawan2 semua yaa.. tq so much.. :)


Sambal tumis udang bersama petai ni masakan i semasa berpiknik bersama keluarga tersayang.. plan Z i tu ler..

ke mana?? hehehe.. nantilah yaa.. bila dah free semestinya akan i share kan di blogs cuti-cuti i tu... Insyallah...


Cadangan memang awal-awal dah plan nak ke Batam Indonesia bercuti.. Plan A i tu asalnya.. tapi di sebabkan Abang Amin cuma dapat cuti 5 hari sahaja dan Pak Habibi tak dapat cuti.. so kami telah menukar Plan Z.. yang tu kisah nanti.. *hadoii berapa kali nak bagi tahu ler ekk..* 

Pstt.. kengkonon naik bot! hahahaa.. jadilah.. kesian Abang Amin. tak dapat ke Batam... :(

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI


BAHAN-BAHANNYA :

600 gm udang segar *cuci dan toskan*
2 sudu besar air asam jawa
100 gm petai *potong kecil*
gula dan garam
minyak

BAHAN KISAR :

2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
1 batang serai
40 tangkai cili kering
2 cm belacan

CARA :

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.
Tumiskan *Bahan-bahan kisar* sehingga naik bau dan garing. *api sederhana dan tumiskan lama dan sentiasa di kacau*
Masukkan air asam jawa, sesuaikan rasa.
Masukkan petai, udang dan renehkan sehingga udang bertukar warna.
Angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

SAMBAL TUMIS UDANG PETAI

bermacam hidangan yang i bawa bekal semasa kami berpiknik tu.. 
i masukkan yang ini dahulu yaa... makan pulak dengan nasi bungkus daun pisang berlapiskan kertas surat khabar lama...

FuyoooHhhhhh!!!

"Owesome!"

yaa.. giteewww :))


ikutkan i masih belum lagi habis bercuti.. 

kiranya beberapa hari yang lalu sepanjang Abang Amin balik tu.. itulah percutian Plan Z i..

Plan A masih tertunda.. i ni cuak aje takut tiket yang kami beli semasa di Matta Fair tu tamat tempoh!

nak pergi tak cukup korem.. tak best betullah! :( 


terketaq-ketaq tu hokey!

percutian Plan Z hehehehe :))


Khas buat semua warga JB dan Singapura yang bertanyakan mana nak cari buku resipi

SAJIAN ISTIMEWA SHAHRIAH ABDULLAH..

tu.. ya hari tu ternampak di kedai BUKU MPH di CITY SQUARE JB...

silalah cari di sana yaa.. stok baru sampai!! tq so much :) muahhzzz


Props yang i gunakan untuk Sambal Tumis Udang Petai... :)

Sebelum sambal tu di masukkan ke dalam bekas tupper-ware... awal pagi i bangun hokeh! takut bila dah kena keroyok masa piknik tak sempat di abadikan khas buat you all semua untuk mencuba..:)

Insyallah jumpa lagi!

TATA!!



26 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

urmmm... Kak Sha kena buat peraduan ni, hadiahnya pinggan kerang tu... huhuhu..

apa2 peraduan pun tak kisah... ;p

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sari cayang hehee.. nak kena buat peraduan jugak ke?? boleh tapi hadiah tak leh ler mangkuk kerang tu limited editions tu dik... hehhee...

Insyallah ada peraduan akan menyusul memang dah cadang pun.. hadiahnya tungguuu...:))

Amelia said...

Hello... knock, knock ... boleh masuk tak? I'm coming for lunch to eat your sambal udang yang sedappp...........best. I bawa angel kek dan ice cream for dessert. :)

Boleh lah merepek dan minum kopi kat you punya garden.

Tadi you jerit2x kat pondok I sampai takder suara, kesian lah laling. Thanks you so much for your warm thoughts. Sampai telinga I gatal betul dengar suara you kat pondok I, so I pun cepat2x masuk umah. I cayang sama you, muaaahhzzz........ hug you sampai penyet2x so boleh makan coconut ice cream lebih sikit tak payah risau nak diet.

Have a nice day, LUV you baby!

norhanim md zain said...

Shah..aduhhai..tengahari nie kena nasi panas dgn sambal nie apa nak kata...siap le bertambah tambah le..my feberat nie...sedapnyaaaaa terbaik:))

ibh_sue said...

Aslmkum Kak Sha.
Hadoii..semalam Kak Noor tayang sambal petai, Ni akk pulak. Lama betul tak memetai ni..hihihii..Kalau cuti lama boleh la makan petai..Pastt!!..tak tahan bau dia kalau kencin tu..ngeee
Tapi makan sedappp..

tun_telani said...

Sambal udang mmg feveret tun! tp petai tu xleh masukkan lah. hihi.. xpandai makan petai dlm lauk.. kalau petai fresh blh gigit sikit2. hihi

hazila said...

Sambal udang petai ni fav kita ni. Tapi sekarang dah kena kurangkan makan petai.

kasihredha said...

Plan z tu ke taman negara ke sha?
Takpe habis PLKN boleh le bawa abg amien gi Batam :)

sedapnya sambal udang...ada petai lagi...bertambah2 makan ni

zuwaidah said...

sedapnya sambal tumis udang petai nih....fuhhhhhhhhhhh

Neeza.Areef said...

as-salam k.sha,
slmt mendobi yer..hehe

smlm sy bli stok bahan basah mmg ada udang mmg niat nk masak sambal udang petai cuma petai je blom ketemu nih..sekali tgk k.sha dh msk dulu terus meleleh x sabooo nk g redah utan cr petai *__*

zila norazila said...

salam sha
wahh plan A x jadi terus ke z yer..plan B dah x der la erk..he hehe sha tgok sambal udang tue mmg sedap..zila kalau mkn sambal nie agak cerewet..kdg2 org buat lada x garing mmg frust..:)to ko punya color tue..waallaaaa mcm nk grab jew udng tue.

Bicara Kak Noor said...

salam Sha,adoiii terlelan dah ayaq lioq tengok sambal udang petai Sha walaupun baru je akak makan sambal ni tapi akak punya petai kecik je haha tengok yang ni fulamak semua nya besar lah udang besar dan petai pun confirm besa punya maaaa..

gerhana luka said...

sambal udang buh petai mmg kegemaran ni, takde lauk lain pun jadi kompem makan nasi bertambah-tambah-tambah dengan adanya sambal udang petai, tambah nasi 3 kali heee..

kkida @ 1001resepi said...

Salam Sha...meleleh kkida tengok sambal udang sha tu...mesti sedap tu...:)
sha gi cuti ke mana...kkida tengok macam best aje tempat tu...biasalah...kkida ni kan kaki jalan...:) nanti share cerita jenjalan sha ye...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Amelia my beloved Amoi cayang mucuk wangi hehheeeh sampai laa i punya suara tak ada.. tapi happy punya pasal i tompang bangga tau... proud of you muahzzzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak Norhanim.. hehhee... sambal tumis udang petai memang evergreen gitukan.. macehh kak muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Sue cayangg muahhzzz.. yer laa betul tu dik.. makan sedap bau tak sedap hehehhehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tun cayang wahh bener.. pelik ler adik akak sorang ni hehhee.. suka makan petai mentah yang masak tak makan yaa. cuba sekali ko makan terbaik dik hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Hazila laa kenapa kena kurangkan?? alergic yaa...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak KR.. itu Taman Negara *baik punyer!* nanti sha share yaa.. tu lah Abang Amin tak dapat folo ke Batam tak best betullah... hmmm

Shahriah Abdullah Novelis said...

Zuwaidah hehhee.. mau taknya kan.. aromanya tu yang best! lepas makan jangan lupa kunyah chewing gum tau hahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Neeza ya mendobi tak sudah2 hadoi.. nak tolong ke?? hehehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Zila ya plan Z yang sempoi tapi best sebab cukup korem hehehe..

memang betul sambal tumis kalau tak masak memang naik hangin jadinya kan kan

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Noor cayang besar pun sudah habis maa hehhee.. nanti nak try guna petai belalang macam kak noor buat tu tak pernah cuba...

Shahriah Abdullah Novelis said...

GL wahh dahsyat! tambah nasi 3 kali hehehe.. meh sini akak suapkan meh.. alolloooo

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waaalaikumsalam Kak Kkida cayanggg muahhzzz...

maceh kak sambal tumis biasa aje tu hehee.. hokey nanti sha share yaa.. cuti dekat tepi hidung aje tu kak Kkida.. kak Kkida punya cuti lagi best... jauhhhh i like.. :))

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ