ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, June 11, 2012

Choc Cup Cakes Paling Mudah! Berita Gembira.. :)


Assalammualaikum.. selamat petang semua.. yaa ini adalah menu yang i buat beberapa hari lalu.. baru hari ini berkesempatan ku kongsikan kepada semua teman :)

Sibuk dan sibuk itu pasallah lambat nak masukkan N3, dalam sibuk tu ehhh.. banyak juga hidangan pencuci mulut yang i sediakan.. nantilah yaa.. bila ada kelapangan semestinya akak ku kongsikan kepada semua... walaupun semuanya resipi biasa-biasa sahaja.. ;)

Choc Cup Cakes Paling Mudah!
 Berita Gembira.. :)


Waahh... di mana yang mudah dan di mana yang gembiranya tu??
meh nak story kat you all lah ni.. sila betulkan tempat duduk anda.. panjang nak berkisah ni :))

macehh... tu lah yang i sayang sangat kat you all.. :)


Kepada semua sahabat yang sentiasa follow blogs masakan i ni semestinya dah muak dok baca N3 i kisah Abang Amin di PLKN sana tu :))

Okay Abang Amin dah kembali semula ke kem PLKN,
tetapi baru-baru ini yakni pada hari Jumaat yang lepas Kami sekeluarga datang menjemput Abang Amin..
untuk pulang sementara, dapat cuti 3 hari.. ahad 10hb June dah kena kembali semula ke Kem PLKN.

dan i cuma dapat bertemu dengan Abang Amin kurang dari 4 jam! sebab i bertugas outstation huaaaaa :( :(

demi tugas nak buat macam mana.. so berpisahlah kami..
Pak Habibi dan Abang Amin dan Abang Aemir terus pulang ke rumah... kerana ada urusan yang sama pentingnya.. tu later i story mory kat you all dan tinggallah i dan.. dan...


dak kerempeng ler siapa lagi.. dia ler yang teman i duk di hotel tuu.. tidur kami berdua.. merengek nak mandi swimming pool! situ mana ada! so berendam dia kat dalam bathtub! muahahaa :))
janji berendam kan.. ;) hadoiii memang taw! 

Hari Sabtu malam Pak Habibi jemput i di hotel. So pulanglah i kepangkuan keluarga tersayang ceh giteww :))

sampai rumah i, dah tengah malam, esok Abang Amin dah nak balik semula ke kem PLKN. hmm... tak sempat lagi nak berbual panjang.... :(

Dalam penat yang tak hilang lagi tu.. kuatkan semangat so i bancuh 2 adunan Choc cup cakes yang termudah di dunia! ya giteww :))
untuk Abang Amin bekal ke Kem PLKN untuk dia dan kengkawannya yang lain tu.. :)

*resipi di bawah untuk 1 adunan*

CHOC CUP CAKES PALING MUDAH!


BAHAN-BAHANNYA :

1 cawan minyak canola oil
1 cawan brown sugar
1/2 sudu kecil garam
1 sudu teh vanilla
1 cawan susu segar
2 sudu besar susu pekat manis
3 biji telur

*BAHAN AYAK*

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
3 cubit soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko *van hauten*

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan putarkan dengan mixer dengan kelajuan maxsimum selama 10 minit.
Atau sehingga adunan gebu dan sebati, gula hancur.
Masukkan ke dalam acuan cup cakes.
Panaskan ketuhar dengan suhu 170'C selama 15 minit.
Masukkan cup cakes dan bakar selama 20 minit.
Angkat dan sejukkan terlebih dahulu!!

TARRAA!!!

CHOC CUP CAKES PALING MUDAH!


Syukur Alhamdulillah.. banyak juga dapatnya tu... dalam penat tak cukup masa, sempat jugak BW malam tu taw! sementara nak tunggu choc cup cakes i tu masak.. ;)
gambar di atas tu i topping dengan whipping cream bagi nampak berseri sikit... :))


Untuk Abang Amin.. gondol aje macam tu...
kang buh topping cairlah pulak yer tak! buh choc ganache kang dah tak boleh nak di timpa macam tu :))
jadi giteww ajelah botak macam rekrut PLKN jugak! :))


Dalam tupperware besar tu untuk kengkawan Abang Amin kat dorm.. yang berbungkus keler merah tu untuk Abang Amin makan sesorang bila lapor tengah malam! :))
masa hantar tu suka kawan2 Abang Amin...

"Tq so much Auntie!" << tang Auntie tu yang senyum meleret mujur pakai spek hitam! :))


selesai satu perkara :)

lega sangat rasa sebab dapat jugak Abang Amin merasa air tangan emaknya yang sibuk ni kan.. sorry ya Abang Amin.. tak dapat Momma Masakkan lauk fav Abang Amin dan Baklava yang Abang Amin request tu.. tak sempat.. tak pe.. tak pe.. minggu depan momma buatkan ehhh.. << bukan dia baca pun apa yang kutulis! muahahahahaa :))
you all jugakk yang baca.. macehh :) tu yang i sayang sangat kat you all taw ;)



Okay berita gembira yang i nak share kat you all semua... :)


Syukur Alhamdulillah.. kepulangan Abang Amin selama 3 hari tu bersebab sebenarnya...

Abang Amin telah menghadiri satu temuduga... :)
walaupun telah terlepas beberapa temuduga kerana tak sempat nak jemput dia sepanjang berada di PLKN sana tu...

so setelah Abang Amin di temuduga.. 

Syukur Alhamdulillah...
Syukur Alhamdulillah...
Syukur Alhamdulillah...
Syukur Alhamdulillah...

Terima kasih YA! ALLAH!
kerana telah makbulkan doa dari seorang ibu... :)

Abang Amin berjaya di terima masuk ke Kolej *nama kolej terpaksa di rahsiakan demi kesejahteraan bersama* :)

Memang ini yang Abang Amin impikan sejak dulu lagi..

DIPLOMA DI DALAM BIDANG MULTIMEDIA
& SENI VISUAL


sebagai seorang ibu, begitu juga dengan Pak Habibi sebagai Ayah...
kami tidak pernah memaksa anak-anak.. apa yang mereka impi dan cita-citakan itu yang kami sokong..
Bukan mudah nak dapat Kursus sebab beribu yang memohon...
memang rezeki Abang Amin... Syukur Alhamdulillah..

pesan i ringkas aje pada Abang Amin.. sama pesanan i selama membesarkan dia dan adik-adiknya yang lain tu..

"Belajar sehingga berjaya, tumpukan sepenuh perhatian terhadap pelajaran, hal lain jangan fikir... itu sahaja tanggungjawab yang perlu Amin lakukan, selebihnya serah kat Momma dan Papa..."


sepatutnya Abang Amin dah kena melapor.. pada 21 hb june akan datang ni....

kami minta tunda... sehingga pertengahan bulan Julai.. sebab apa tau... sebab...


Abang Amin nak selesaikan dulu PLKN baru dia nak masuk ke kolej!
boleh giteww?? dah itu permintaannya... kita sebagai orang tua.. ikutkan sebab semua tu perkara baik kan :)
lepas hantar dia balik tu.. sepanjang perjalanan tu kengkawan Abang Amin di PLKN semuanya dok call!

"Shah, ko jangan tak balik kem semula tau!"

"Shah! jangan lupa bawak makanan kita kekah ramai-ramai malam ni kat dorm!"

"Shah! ko jangan sambung belajar dulu tau! kita habiskan PLKN sama-sama."

ya itu yang kengkawan Abang Amin cakap di HP sepanjang perjalanan kami ke PLKN...

sedihnya  hati yang mendengar tiap panggilan kawan2 Abang Amin...

Abang Amin lagilah sedih..


setiap permulaan pasti ada akhirannya...

setiap pertemuan pasti akan ada perpisahan....


jawablah lepas ni Abang Amin!

Akan masuk dunia baru lepas ni ya... :)

Good Luck Abang Amin!

All The best!!


Semalam sebelum Abang Amin pulang HP pada Cikgu dia.. sempat dia called i...

"Momma kawan2 Amin cakap tq so much! semua cakap kek sedap!"

"Most welcome cayangg.. dah habis ke kek tu?" << emak bertanya dengan senyuman penuh kelegaan.. 

"Belum! malam nanti baru Aqiqah!"

Hah! kisahnya.. hahahhaha :)) sanggup tunggu malam tiba.. ye lah agaknya masa tu aje yang free dia orang semua boleh Aqiqah yer tak.. :)) kalau i dah sapan jam tu gak! :))

*Aqiqah* perkataan keroyok reramai kat dorm kata Abang Amin hahhaa.. gasak ler nak aii.. janji korang bahagia.. ya giteeww ;)


Props yang i gunakan! :))

Terima kasih kawan-kawan kerana sudi membaca cerita gembira i yaa.. hanya TUHAN sahaja yang dapat membalasnya..cayang kat you all semua.. muahhzzz

jaga diri, senyum selalu...

Assalammualaikum.. << tak jawab dose :))

TATA!!



46 comments:

Neeza.Areef said...

like byk2 kali dulu sbb sy suuukaa sgt chop cuppies..ringkas je plak tu..k.sha pnya ni bako ye? klu kukus boleh tak ek?

tahniah buat abg amin dah dpt tmpt nk masuk kolej..semoga success dlm bidang yg dipilih..kalau dah minat kna buat btl2 tau!!!!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so muchhhhh Neeza cayangg muahhhh muahhh ringkas dan resipi orang tak cukup masa ehh menjadi jugak! muahahaha

Okay cayang nak kukus pun boleh lagi sedap dan lembab tapi kek tu memang very the moist tak caya cuba taw..

Tq so much bagi pihak Abang Amin... betul tu... kehidupan dah mula nak kena serius sebab berbayar hehhehee.. macehh muahhhhzzz

Amie said...

ooooh gitu cerita gembiranya ye Sha, tahniah buah Abang Amin, buat Sha & juga Pak Habibi, iyalah Sha... kita memang kena respect dengan pilihan anak2 sebab itu yang mereka minat, sebab mereka bukan kita... apa pun kita memang sentiasa beri sokongan padu kepada anak-anak, semoga anak-anak akan terus berjaya & berjaya....
ooo lupa segala mcup gondol botak dan yang bertopi2 bagai tu he he heh siapalah tak sayang abang Amin yang beribukan seorang masterchef, pandai masak... tentulah rindu hasil airtangannya kalau abang amin tinggalkan plkn hu huuu

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Teringat masa anak kak ros kat PLKN serawak dua tiga tahun lepas.Kak Ros hantar satu kotak besar berisi biskut ,coklat dan macam-macam lagi sampai dia org buat pengumuman cakap dgn mak ayah tak payah hantar barang makanan banyak2 sebab kamu diberi cukup makan.hahaha...bila lampu dah tutup dia orang buat party dalam gelap...dan makan apa2 yang patut..seronok dengar cerita dari anak dara kak ros tu.Tapi masa dapat bungkusan tu dia malu betul sebab semua orang pandang kat dia.Apa taknya kotak tu terpaksa diusung..berat kot..hihihi

Shahriah Abdullah Novelis said...

Yaa Kak Amie cayangg... muahh terima kasih bagi Pihak Abang Amin.. Syukurlah dah lepas satu tanggungjawab sekarang dia nak kena tumpukan perhatian sepenuhnya masa di kolej tu nanti..:))

Terima kasih juga atas pujian kak Amie yang melangit tu.. mana ada hebatnya sha ni kak Amie.. masih merangkak lagi dari bawah.. :)) sayang kak Amie muahhzzz

Choco Ani said...

Shaaaaa cak cak.. tahniah utk Abg Amin Kak Ani doakan somoga dia mendapat yang terbaik di dalam hidupnya.. Aminnn

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Puan Ros..:)) yer betul tu sha tiap minggu tak pernah missed hantar masakan dan memacam bekalan untuk Amin dan kawan-kawan dia di PLKN.. yaa lah mana yang ibu bapa tak dapat datang tu dapat juga berkongsi makan minum apa yang ada..:))

wahh berat sangatlah tu! sampai naik malu anak dara akak tu hehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cak.. Cak!! Aminn... Kak Ani cayangg muahhh muahhh.... terima kasih Kak Ani.. bagi pihak Abang Amin... :)) muahhhh muahhhh

FnF Simple Life said...

Alhamdulillah...congrats to Abg Amin atas kejayaan......seronok nye kawan2 dia dapat makan cc sedap pulak tu ;)

Bicara Kak Noor said...

Tahniah untuk Abang Amin dari aunty Noor Sha,wah tentu happy bangat mama nya kan,semoga terus sukses dalam hidup jugak ya ...

choc cuppies tentu ngancem gilerrr kalau dpt makan..

tun_telani said...

Alhamdulillah.. congratz tu ang amin dan momma dia jugak ^^

mantop betul resepi main campak2 dan mix segali gus semua ye. tun suka resepi express2 gini ^^

Wattie said...

Salam Sha,
Gembira pun ada, sedih pun ada, apa apapun tahniah diucapkan buat abang Amin, semuga menjadi anak yang terbaik.....

Ilhamkreatif said...

Salam Sha..Tahniah untuk abg Amin,dapat masuk kolej.Wah..cupcake..sooo simple n sedap gitu....

Citarasa Rinduan said...

alhamdullilah.. abg amin dah berjaya temuduga ke kolej (y dirahsiakan oleh kak sha)

tahniahhh..


mmg pasti habislah kawan2 abg amin dok KEKAH cup cake yang comel loteh tu, awat adik ayu tak sayu kem dengan anak kak sha??


hahha

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha...mngoda sggh cc tu...nmpk sedap...

tahniah jugak utk abg amir yer..dpt masuk kolej n mdpt bidang yg dia gemari..semoga suksess n bjaya kelak..

norhanim md zain said...

Salam sha...sebagai ibubapa nie kita sentiasa mendoakan kejayaan anak anakkan semoga
abg amin berjaya dlm apa jua yg diimpikan..cupcakes emmmm sedap...terbaik:-)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much FNF..:) memang tiap minggu ke sana jengah dan bawa makanan bagi kekanak riang tu kekah reramai hehehe.. macehh yaa.. muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Aminn... Tq so much kak Noor cayang muahh muahh.. kak noor pun sama jugak tentu bangga dan lega anak2 semua bijak bistari sha tumpang bangga... sha ni baru aje nak merasa anak masuk kolej... moga amin gigih belajar sama macam anak2 kak noor yang dah berjaya nun jauh di sana..:)) muahhhhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tun cayanggg maceh ekk... betul tu kak sha ni jenis suka memasak resipi yang mudah aje.. kalau yang susah selalu tak menjadi kalau jadi tak cantik macam kengkawan dan Tun rajin buat tu hehhehe macehh yang muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Watie.. tq so much.. Insyallah akan sha sampaikan pesanan akak pada amin yaa.. macehh muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Walaikumsalam kak Iza... tq so much...:) tu laa kak resipi xpress aje tu hehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Aminn.. tq so much adikku ayu yang cun melecun!!! macehh sangat hehehe...

Haah ekk nape boleh tak sama kem! hehehehe macehh muahhh cayanggggg

JembalCastle said...

Sedapnyee choc cup tuuuu...alhamdulillah dan tahniah untuk abg amin, akk dan keluarga...momma n papa yg sgt penyayang sanggup buat apa saja untuk anak2 tersayang.....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Terima kasih JembalCastle... :) Syukur Alhamdulillah.. berkat usaha Amin... kami cuma mampu berdoa dan sokong setakat yang termampu.. terima kasih yaa.. jangan lupa cuba CC tu tau..:)

Asmah Yusof said...

Salam....akak nak sebijik!!!hehre....congrates 4 a.amin n mummy dia...sure senyum smpi ke cuping telinga..:))

CitarasaKu said...

Salam shahriah.....hehe semuga berjaya hendaknya.

rahel said...

Tahniah utk abg Amin...wah happynya mommanya tu...semoga berjaya...sedap nampaknya cupcake itew..

Juwita Jamaludin said...

memang nampak sedap dan moist kak.. yyumyum.. kek coklat memang tak tolak punya alau ada.. hihihihi.. god luck abang long

dapurCikWan said...

salam pagi kak sha..waduh panjang ceritanya kali ini. tahniah kak sha...sebab abg amin dah berjaya selangkah! harapnya sehingga habis pengajian dan dapat membanggakan momma and papa! ;))

cupcakes sedap tu ada lagi kew??nampak lembab tu...dapat sebijik pun jadi laa... hhehehehe

Ucu Faridah said...

tahniah ye abang amin...dan tahniah juga utk k. shahriah n pak habibi....

lepas ni agak2 rambut a.amin menten botak ke ...? hihihihi...

MamaFaMi said...

Waalaikumussalam Sha... lega, mama tak berdosa dah.. sebab dah jawab salam.

Tahniah buat Abang Amin (eh eh.. dah rasa cam muda sket sebab panggil Abang kat Amin... ahahaha perasa-an!). Semoga dia berjaya di dalam bidang yang bakal diceburi... kita doakan aje agar segalanya dipermudahkan buat dia... agar ceraaaaahhhh masa depan, insyaAllah.

Perkataan PALING MUDAH tu laa yang menimbulkan keterujaan! Hihihi... teruja nak buat bukan nak makan... :D

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Qh cayangg... nanti akak sampaikan pada Amin yaa.. macehh muahhzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'kumsalam Kak Asmah.. tq so much.. lega jugak ni kak Asmah.. siaplah lepas ni lebih banyak ler expenses keluar hehee.. apa pun tq so muchh muahhhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Citarasaku Aminn.. tq so muchh muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Rahel.. muahhhzzz... cC biasa aje tu dik.. ala2 xpress punya.. jadilah pulak hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Juwita cayangg mudah aje tu.. xpress punya... tq so much for your support yaa.. muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW adikku cayangg muahhhzzz kis dulu apa2 hal hehee... maceh dear... muahhzz terima kasih kerana support abang amin.. akan akak sampaikan yaa.. cayang CW.. CC tu versi pemalas heehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Kak Ucu cayangg muahhzzzz... tq for your support.. abang amin cakap dia nak masuk kolej kalau boleh lepas rambut dia panjang sikit hahaha.. dah kenapa kan hhehee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Mamafami cayangg muahhhzzz.. hehehhee... yer betul tu... legalah jugak dah lepas satu fasa dan kenalah menghadap fasa yang seterusnya lebih serius lagi selepas ni hehee... Ishh biar usia kita menapak ke depan kita tetap maintain muda hahhaa....

Apalagi Mama... buat jangan tak buat.. samalah sha pun buatnya rajin tukang makan memang bukan sha hehehehe macehh mama muahzzz

Delima Zamrud said...

Thanks sebab kongsi resepi nyer nampak sgt sedap ermmm rase cam nk tlg habis kan je cup cake tu adehhh my petret nih..:D

Amelia said...

Hello my dearest Sha, sori lah lambat sampai, gua makan ais krim sampai bas, taxi semua tertinggal. LOL

WAH.... ini kek cawan memang sedap.... best, kalu letak 1 scoop ais krim untuk topping lagi best..... makan sampai lupa nama hubby.hahahaha....

I suka you punya presentation, cantik dan comel. :)

Nak pi posting lama you yang I tertinggal... jumpa lagi.

quinnie said...

tahniah abg min....seronok dia dpt sambung belajar bidang yg dia minat....:) sayu juga baca kisah abg min dgn kawan2 dia...tetiba teringat kat kawan skolah..hehehhe

kek coklat memang sentiasa sedap...lagi pun senang je nak buat..hehehhe

Cik Ecah said...

nak decorate wipping cream tu xtau la kak huhuhu

zuwaidah said...

Saya pun tumpang gembira Amin dapat sambung study ke bidang yang disukai. Moga dipermudahkan segala urusan dan dirahmati Allah. amin doa dari auntie zue utk amin.

Si Matatajam said...

Kalau wat untuk my kid mesti dia suka ni.. Dah besaq na ank teruna akak... Dah bjaya nanti jgn lupa kat mak ko ye Abg amin..

Neeza.Areef said...

ok k.sha i must try! ;)

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ