ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, June 16, 2012

Dompet Udang Berkukus.. Kusss Semangat...


Assalammualaikum... Apa khabar teman-teman semua? hari ni dah hari Sabtu kan.. sekejap aje masa berlalu.. sedar tak sedar... tak lama lagi dah nak berpuasa kita yaa.. :) 

Tapikan bila tiba hari Ahad..aje kan kan.. adalah hari paling Azimat buat i sekeluarga.. :D Apa taknya sebab dapat berjumpa dengan Abang Amin nun jauh di Gunung Ledang sana tu... Kusss Semangat... :)) pulak next week i kena outstations.. hmm.. so esok kena jengah jap Abang Amin.. *bukan ke tiap minggu datang menjengah! :)) tak pe.. tak pe... ;)

Memacam juadah yang dah i sediakan khas buat Abang Amin dan kengkawan satu dorm dia tu hah... antaranya.. kuih Fav Abang Amin... Kuih Nagasari, haaa.. ingat tak aritu i ada buat kan dah ku bungkus baik punyer.. buh dalam peti beku.. sok tinggal keluarkan dan steam dah boleh pek bawak kat Abang Amin.. kuih fav Abang Amin tu..

Bukan tu aje... Ada lagi... Apalagi? Baklava ler... itu memang Fav dia.. NO 1! tu.. dan sekarang kengkawan dia pun suka jugak! Kuss Semangat... :))



Tq... :)

 Dompet Udang Berkukus.. Kusss Semangat...


Ya.. itu tajuk resipi i kali ni sebenarnya... :D 

Dompet Udang Berkukus ni sebenarnya i dah lama nak buat..
udang tu dok keluar masuk peti sejuk aje.. bila nak buat.. tak jadi.. bila nak buat.. tak ada mood.. bila nak buat.. dah senja terlupa nak ambil daun pisang! Kusss Semangatt... :))


So petang semalam.. terbuatlah jugak, setelah menerima panggilan dari adik bungsu kesayangan i tu.. dia cakap nak datang dinner dan nak makan durian dan nak bawak balik durian segoni! :D
so buatlah akhirnya.. cool and steady ;) dengan harapan berbunga sebab ada ramai korem makan malam nanti... :D

Dompet Udang Berkukus..


Nampak tak macam bentuk dompet?? macam kuih tepung bungkus pun yerk! kuss semangat :))

simple dan samalah jugak macam otak-otak udang.. lebih kurang.. aje.. cuma i kukus.. dan macam biasa semestinya ada pengubahsuaian mengikut piawaian tekak dan cara i ni hah!
yaitu cepat! ringkas! mudah! sedap!
dan bila makan bersama nasi.. Kusss Semangattt.. ya gitewww :))

Dompet Udang Berkukus..


BAHAN-BAHAN KISAR :

400 gm udang kecil *buang kulit
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan kelapa muda parut *tanpa hitam
5 ulas bawang merah *kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai *kecil
1 inci lengkuas
8 tangkai cili kering
1/2 inci belacan
1/2 biji limau nipis *ambil jusnya
1 helai daun limau purut *buang urat
gula dan garam

BAHAN LAIN :

1 helai daun kunyit *mayang halus
20 tangkai cili padi kampung *hiris kecil

8 helai daun kunyit *untuk alas
daun pisang *untuk bungkus
lidi untuk semat

CARA :

Campurkan *BAHAN-BAHAN KISAR* bersama daun kunyit di mayang, dan cili padi kampung.
Gaul rata dan sesuaikan rasa.

Setelah itu ambil sehelai daun pisang, alaskan dengan sehelai daun kunyit di atasnya dan ambil 2 sudu besar adunan udang dan bungkus seperti dompet, sematkan.

Kukus selama 15 minit.
Angkat dan hidangkan!!

*lihat gambar bawah*


ya bungkus macam tu yaa... kusss semangat.. :D


Kukus selama 15 minit... :D

TARRAAA!!!!

Dompet Udang Berkukus.. Kusss Semangat...


Tu dia.... harum baunya.. semerbak bukan main lagi yaa.. :) 


Dompet Udang Berkukus.. Kusss Semangat...

Mau tak kusss semangat.. Pak Habibi i yang tembamBOM tu dan anak-anaknya.. adik i dan keluarga dia lagi.. makan bukan main.. Kusss Semangat lagi.. bertambah-tambah nasi YoUuu... :D


Nampak tak cili padi yang tersentil celah tu? Kuss semangat.. ramai jugak yang menjerit semalam!
pedas ngko aii.. tu.. nampak tak daun kunyit celah-celah udang tu??
kusss semangat sangattt yoUUuu... :D


dengan bau daun limau, rasa masam, lemak manis waduhhh...


Nganga mulut tuuu.. i nak suapkan kat you all.. bebaik ada cili padi tu..
yang mana tak suka cili padi sila kutis keluar taw! awww :D
Kusss semangat... :))

MEH! la Kita Jumpa!




Props yang i gunakan....

daun limau nipis :D

tapis beras jaman dulu :))

jumpa lagi! selamat bersantai hujung minggu..:)

TATA!!

18 comments:

dapurCikWan said...

tak sabar2 ye nak jumpa anak teruna akak tu... sampai kesini harumnya...mana nak cari daun pisang ni.(bajet duk oversea) muahahahah..kalau kat kampung boleh buat terus ni,.. ;)) mmmuah! cyg kak sha!

Amelia said...

Hi my dearest Sha, good morning to you. Getting better, telinga dan hidung sudah okey?

Semalam mimpi Ben or Jerry? hahaha...Harap2x taker sleepwalking ke pondok I in the middle of the night.

Itu dompet udang boleh tolong courier kat FB saya? Sedappp.... best... lepas makan panas2x then makan ice cream with Ben & Jerry. LOL

Have a nice weekend, enjoy main masak2x, merepek, men-ular. Jangan ternoty-noty with Beckham sanding 180 deg nanti sakit pinggang. Then I kena cari Antonio urut for you. hahaha

Bye laling... see you muaahhhzzz...... Wat sememtara I tak hugs you, si Becks ada lagi kat pondok I. hehehehe...

Shahriah Abdullah Novelis said...

heheh Tq CW cayangggg muahhhhhzzz.. yer laa mau taknya selain jengah Abang Amin boleh tengok pemandangan sekeliling awwww :)) Okay tak pe akak anggap aje CW dok Oversea... bila balik kampung jangan lupa cuba okeh... muahhh cayang dia.. :D

Shahriah Abdullah Novelis said...

Amelia cayanggg. amoii wahh you semenjak ada ben & jerry tak mo hugs i ehhh, tak pe.. takpe.. semalam i sudah mimpi baik punyer! muahahaa.. cayangg amoii semalam i tunjuk ur blogs dengan my sis dia gelak dan suka sangat masuk u punya pondok! hahaaa... dia punya mata terjojol!!!! keluar mujur i tahan jangan kasi keluar! LOL!!

okay jumpa nanti TATA muahzzz pun tak mau peluk you sebab itu ben dekat tepi i awwwwww

Asyifa Mustaffa said...

Salam K.Sha,
sedapnya tu makan dgn nasi panas kan....

balut pun cntik dah serupa dompet mak2 g pasar jer...hehe...

nnti ada masa nak try la cmnie...nmpak lbih kurang mcm kita pais ikan tu kan....

gerhana luka said...

ohhh kuruss semangat... dompet udang berkukus Kak Sha macam sata pun boleh, camni anak2 saya pun gerenti suka sebab ala2 sata gitu. ambik resepi dulu ya hee...

Bicara Kak Noor said...

salam Sha..
amboi berdompet2 lagi ni,akak nak lah rasa satu dua tiga ke??mesti sdp ni akak suka sbb dalam daun pisang pasti wangi semerbak,daun pisang banyak kat umah ni cuma masa belum ada nak buat jugak lah hee

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Asyifa cayangg... jangan memain tu dompet mak akak gi pasar ler tu heehe.. okay nanti cuba taw memang lebih kurang macam pais ikan je gitu... macehh cayang muahhzzz :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

GL haah macam satar pun ya tu.. cuma di kukus.. okay jangan lupa cuba taw macehh muahhzzz :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Noor cayang hehhee.. 2 3 4 pun boleh apa salahnya pasal kak noor semua okeh! muahzzz okay nanti cuba ya kak noor cayang muahzzz

FnF Simple Life said...

asslm kak sha...sedapnye...okeh...cili api kecik2 tu mmg merbahaya...tergigit pedas wooo...tapi FnF suka...cuma part daun pisang tuuu...sedey sket laaa...blkg rumah kita takde daun pisang...sob3x...

Balqis Nazid said...

salam kak sha yang manis...
he..he.. luculah akak ni.. ada-ada jer namakan resepi akak ni. tadi tgk dalam BB cinonet no tak nampak pun camana ghopanya abentuk dompet... bila tgk skrin besar ahahahaa..inilah dompet tu...
cam dompet mak2 kita jaman dulu kan..

alahai kak buat saya lapar jer lah...
mesti setaman sekampung bau dia ni....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wa'salam FNF Cayanggg... alolooo ciannya... tak pe tak de daun pisang gunakan aluminium foil cuma baunya kuranglah sikit kan kan.... :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Balqis cayang akak muahzz... hah baru tahu tu dompet mak akak gi pasar tu hehhee....

mau tak sekampung baunya dik aii.. jangan lupa cuba taw.. muahzzz :)

Delima Zamrud said...

bestttt nyerrr sedappp nyerrr d5 suker suker yg nie ;D

Si Matatajam said...

Kus semangat M k.sha oi... Terlioq tak hengat gitu..

Nur-nba said...

Waduh waduh.. sedapnya... Jamu mata je malam2 ni..

~azillakhalison~ said...

kussss semangat..ini ayat power my mom :))

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ