ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, June 25, 2012

Donut Kukus Inti Kacang Hijau Perisa Durian A.K.A Pau Kampungan! Awww



Assalammualaikum.. Apa khabar semua? Syukur Alhamdulillah sihat nampaknya ya :) Okay sebelum i bertonyeh panjang dan lebor.. i nak minta maaf kepada semua teman-teman yang telah meninggalkan jejak di dapurku ini.. Tq so much :D Insyallah petang nanti, tak pun malam sikit.. bila dah selesai semua urusan tu nanti.. Insyallah pasti akan ku jejaki kawan-kawan semua ya.. sabar.. jangan tutup pintu dapur tu tau.. nak masuk kang dah susah nak jengah apa yang you all masak.. macehhh :)


Huahhh! tangan siapalah pulak tu yerk? :))


Tangan Abang Aemir.. hehhee.. tengah bersihkan durian dari daun kering..:)
inilah rutin harian Abang Aemir bila tiba musim durian.. tu dia.. bukan senang nak snap gambar dia ni... terpaksa acah2 amik gambar tangan dia aje.. pastu secara hendap! hah! snap gambar muka dia.. bukannya suka tu yaa.. so untuk tatapan you all.. inilah Abang Aemir my hero no 2 yang TAK SUKA!!!!
interframe dalam blogs atau FB emaknya.. dengan motto emaknya  "Ada mak ko kesah!" :))

Donut Kukus Inti Kacang Hijau Perisa Durian 
A.K.A Pau Kampungan! Awww




Tu dia.. dua-beradik.... bukankah berdua lebih baik ;))
leka tu... jangan memain.. :D

Donut Kukus Inti Kacang Hijau Perisa Durian 
A.K.A Pau Kampungan! Awww



BAHAN-BAHANNYA :

*sama macam buat donut jugak...* 
cuma i kukus dan letak inti di tengahnya.. :)

BAHAN UNTUK DOH :

200 gm tepung gandum
1 sudu kecil yis kering
1 sudu besar mentega
secubit garam
1 sudu kecil gula pasir
air secukupnya untuk menjadikan sebuku doh yang lembut aww :D

CARA :

campurkan kesemua BAHAN-BAHAN di atas dan gaul rata sehingga menjadi sebuku doh yang lembut.
Uli dalam lebih kurang 10 minit.
Ketepikan sehingga doh naik 2 kali ganda. 
Kemudian uli sekali lagi dan bolehlah di ambil secekut doh berat anggaran 30 gm.
Bulat-bulatkan doh dan leperkan. 
Ambil setengah sudu kecil inti kelapa perisa durian dan bulatkan.
*lihat gambar bawah*


Daun pisang untuk alas..:)



Setelah itu alaskan dengan daun pisang yang dikerat kecil.
Biarkan sebentar dalam 20 minit. :-D

Kukus.. selama 10-12 minit.
Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.

TARRAAA!!!

Donut Kukus Inti Kacang Hijau Perisa Durian 
A.K.A Pau Kampungan! Awww



Masa mengukus tu.. jangan lupa siatkan sehelai dua daun pandan ke dalam air kukusan..
waduh baunya harum aje,,, aww ;))


i  lebih suka makan kulit dia dari inti hehhee.. :D


kulit luar tu liat-liat aje... itulah yang i paling suka! :))


ini menu minum petang i yang 2 hari lepas... :))
baru  hari ni berkesempatan nak share.. ;)
terlalu sibuk dengan pelabagi urusan dan undangan..
sekarang ni pun ikutkan busy..masukkan jugak 1 N3 takut nanti jemu you all datang jengah dapur i lauk yang sama aje kan kan.. :)


Baru tiba malam tadi.. outstations.. penat tak hilang lagi.. hmm :)
tak pe.. tak pe.. penat tolak tepi... nanti jumpa lagi ya...
jaga diri senyum selalu :D

TATA!!

23 comments:

ibh_sue said...

Aslmkum kak sha.
Sedapnya. . Simpan tuk sue ya. Mau mkn tuk berbuka nnti. Heeee

Bicara Kak Noor said...

salam Sha dah kering air liur akak ni tau bila nak habis versi duriannnnnnn ni aduyaiiiiiii kalau umah Sha sebelah2 mmg dah kena serang hendap ni..

Liza said...

perggghhh sha, tak habis2 lg dgn menu berasaskn durian ye...xpe, i likeeee....

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Sue... selamat berpuasa.. yaa.. besar pahala.. Amin... Tu akak tinggalkan resipi untuk sue cuba :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Kak Noor cayangg.. hehhhee lama lagi nak habis durian tu kak Noor... kalau berjiran satu kereta porche tu sha hantar kerumah kak noor... muahhh :)

Asyifa Mustaffa said...

dapnya pau akak...! gebus gebas la nmpaknya.........!!

kebun durian mana anak akak jelajah tu...belakang umh ker? bnyk derian la tu...meh ler 2 3 biji...huhuhu.....

dapurCikWan said...

bawak muka kesian sampai kat sini frust bila tengok tajuk ada duyan lagi..ape pun petang ni kena cari jugak kat pasal malam. ;))

Tersenyum sorang bila tengok gambar 2 beradik tu...yang si Abang Amin tu...dah lama ke keje macam tu kak sha?ada gaya jadi tokey duyan.. hahahah

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Liza cayang selagi durian tak habis musim hehee.. sabor ajelah kan kan..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Asyifa cayang yer betul belakang rumah hehhe.. nak 3 bijik?? 33 bijik akak bagi nah!

Shahriah Abdullah Novelis said...

AlolooOoo ciannya CW kesayangan kak sha ni muahzz yer cari dik kat pasar malam agaknya dah murah sekarang ni sebab musim durian tengah banyak ni hehe...

Abang Amin kelihatan seperti taukeh ikan pun ye hahahaha

fazian.batrisyia said...

Sedap tu kuih pau cam ni..Dulu2 mak selalu buat masa sy kecik. Bersihkan durian tu sy suka...bukan selalu pun musim durian kan...suka la buat...kalau sepanjang tahun...x layan...

umi's cup cake said...

Sedapnya kak sha...kalau anak2 dan suami umi ni mesti 5 ketul habis kejap je...pssssttt, ada lagi tak kak sha?

Norhayati Mohd Ramli said...

sedapnya....kecur air liur yati dibuatnya, pastu intinya durian pulak perghh memang terangkat.

Norhayati Mohd Ramli said...

sedapnya....kecur air liur yati dibuatnya, pastu intinya durian pulak perghh memang terangkat.

Zurina Hj.Zainal said...

aiyoh...sib baik tak batal posa..hehehe...menyelerakan sungguh la kak...saya suka sgt dgn pau kampung ni...

zuwaidah said...

rajin anak mak tolong bersihkan daun2 kat durian tu.
serupa ler kita pun suka makan kulit pau.
mcm mana trip ke KL tempoh hari bertemu dgn peminat. Sayang tak dpt pegi, ada kenduri kawin semalam.

Sari Yusa Ibrahim said...

hehehehe... Kak Sha suka makan kulit dia je ke? Meh isinya bagi kat kita.. ekekeke

Puan Hazel said...

salam k.sha shayang.. jgn lupa datang dapur kite, ada special tribute utk k.sha.. durian 333 biji jgn lupa ye..

Puan Hazel said...

Salam k.sha sayang.. jgn lupa mai dapuq kita no, ada sesuatu yang spesel utk k.sha.. durian 333 biji jgn lupa no..:) surihazel@blogspot.com (siap bg alamat rumah tu..mai jgn xmai no..)

gerhana luka said...

Kak Sha bestnya pau gaya kampung camni tambah plak inti berperisa durian tu lagi la buat saya terliur. abang amin balik ya seronok dua beradik tu mengerjakan kebun durian ya.

Si Matatajam said...

Assalamualaikum k. Sha.. Nak 'pau' kuih pau skit bleh. He he...

Amie said...

Hai Sha cayanggg....
maunya kami datang ramai2 serbu rumah Sha tolong habiskan buah durian yang masih berlonggok-longgok tu he he he hhh

Ummi said...

Assalam Sha cayang...adeeh akak terlepas keteapi, ada lg ke donut inti kacang ijo ni...fav akak taauu, tp kalau letak doyan akak xleh makan laa...x suka..hehe. Kalau kacang ijo + kelapa muda gitu...bestnyaaaa...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ