ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, June 25, 2012

Gulai Cair Ikan Merah, Gempar di Serbu! Blogger Kesayangan!


Assalammualaikum.. Syukur Alhamdulillah.. bertemu lagi kita di dapur maya i ni yerk ;)) Aduhaii ikutkan sekarang ni i memang busy giler! mujur i aje yang tak giler! :)) Sibuk sehinggakan tak sempat nak toleh kiri dan kanan pun taw! aww :D Sibuk macam mana pun.. i mesti nak kena update Blogs.. sok lusa bila dah TERLALU sibuk, nak jengah blogs pun tak sempat hah! masa tu jawabnya hidangan yang sama aje tak berganti :D


Pertama sekali i nak minta maaf kepada semua rakan blogger kesayangan i yang sudi meninggalkan jejak...  :) Memang tak sempat nak menjejaki you all semua..sibuk! sibuk! sangat sekarang ni.. banyak kerja yang harus i bereskan mengikut satu2 dateline yang telah di tetapkan...
Insyallah bila ada kelapangan.. akan i jejaki anda semua.. dapat sepintu dua rumah kengkawan tu pun jadilah.. i cuba yaa.. macehh semua muahzzzzz sayang kat you all dan terima kasih kerana memahami keadaan i sekarang ni ya..:)


Di kesempatan yang ada ini juga i nak ucapkan Terima kasih buat... seorang lagi blogger kesayangan i.. pendek cerita semua rakan blogger i sayang sangat taw :D

Okay... siang tadi masa i tengah baca komen di kotak tu... adalah satu komen... yang membuatkan senyumanku begitu meleret sekali... nak tahu siapakah gerangannya insan bertuah tu...


Buat Hazel kesayangan Kak Sha tu.. terima kasih sayang yaa.. kerana sudi mencuba resipi akak yang tak sebarapa tu.. maklumlah orang busy 24 jam! menu pun main simple manjang... :D
So kengkawan semua.. jangan lupa add Puan Hazel sebagai rakan blogger kita yaa.. moga hubungan yang terjalin ini akan berkekalan selamanya.. Amin.. ~Wallahualam~


Busy sangat.. pulang kerumah pun dah hampir senja.. setiap kerja yang i lakukan semuanya terpaksa mengejar masa! Subhannallah.. dengan cuaca panas terik! berbahang aduhaiii..
Air-cond Full Blast! langsung tak terasa pon!
hati terdetik.. macam manalah kita 'DI SANA' tu nanti yaa.. Nauzubillah...

Bila busy.. terkejar sana! terkejar sini!
menu pun ala kadar sahaja.. hmm... alakadar pun.. nasi tambah lagi sepot petang tadi ;))
i masak simple aje.. ;)


kacang buncis goreng bersama tempeh, fucuk dan sohoon..
resipi sayur nanti i compile kan jadi satu yaa.. so tunggu...


gorengkan ikan masin kapak, perah limau sambal dan ulamkan timun muda.. awww :D
main dish i hari ini...

GULAI CAIR IKAN MERAH


BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN TUMIS :

minyak
1 biji bawang kecil *hiris
1 ulas bawang putih *hiris

BAHAN KISAR :

2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia
2 inci kunyit
2 inci belacan
30 tangkai cili kering

BAHAN LAIN :

1 ekor ikan merah *siang dan cuci bersih
8 batang kacang bendir
1 genggam asam jawa + 800 ml air = jadikan air
gula dan garam

CARA :

Panaskan minyak dan masukkan *BAHAN TUMIS* sehingga naik bau atau bawang layu.
Masukkan *BAHAN-BAHAN KISAR* dan tumiskan sehingga bahan masak, *lama ketika menumis, sentiasa di kacau, api sederhana*
Masukkan Air*asam jawa* dan renehkan sehingga mendidih.
Setelah mendidih masukkan kacang bendir dan sesuaikan rasa.
Masukkan ikan dan masak sehingga ikan matang.
Angkat dan hidangkan!

TARRAA!!!

GULAI CAIR IKAN MERAH



sangat mudah dan simple.. kalau cuaca panas.. hah! rumah ni memang mana boleh renggang dengan gulai ke asam pedas ke... so inilah yang terbaik!


kalau isi ikan dah habis.. Pak Habibi punya hobby... kuah ikan jangan buang.. esok pagi dia cecah dengan roti putih! perghh i pun dah terikut jugak! mana nak slim! muahaahaa :D


tu dia!
mujur tak kena hidung i petang tadi!
tengah syiok snap gambar dekat nak senja tu kan kan.. di talanya durian sebijik!


Pak Habibi i yang tembamBOM tu.. begitu asyik membersihkan durian yang baru di kutip hampir nak senja kala tu kan kan... sibuk you...
berdua lebih baik.. kerja pembersihan durian bersama Hero no 1.. siapa lagi..
Abang Amin.. Abang Aemir dah cabut celah pokok pisang!
:)) macam tau2 aje gambor dia masuk blogs petang tadi muahahahaa :))

 Gempar di Serbuk Blogger Kesayangan!



Tu dia.. kenal tak siapa tu??
bukan i hehhee.. yang lagi 2 orang tu.. itulah rakan blogger kita semua.. nak tahu siapa yang datang secara hendap tanpa berjanji tu..
klik bawah tu yaa... :)


Jumpa lagi.. sayang kat you all semua.. muahzzz << kiss sampai terlelap naaa... taw :))

Assalammualaikum.. tak jawab tak pe.. jawab dalam hati je yaa... :D

TATA!!



23 comments:

dapurCikWan said...

wow =o

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW WOW! kontotnya komen hehe... macehh cayang dia muahzzz :)) N3 khas buat CW soon yaa tunggu Kak Sha free adalah teewww *kenyit sikit* ;) ya gitewww :)

Rohah said...

waa kak, sibuk2 pun menari2 periuk belanga akak..macam2 yg ter hidang...tabik kak!!!

Qasey Honey said...

sibuk yer kak Sha...sibuk pon tgk penuh juga juadah atas meja tu...sedap2 lg...tu gmbo umh akak ker...cantik la...merah2 lg...

Delima Zamrud said...

nnt D5 nk serbu umah sha lah pulak hehhe sedpa sungguh masakkan dia ;D

Amelia said...

Hello, hello my dearest Sha, sibuk sampai giler?? Weiii... jangan ley sudah giler nanti OTC tak boleh keluar posting. LOL joke joke ya!!

Kesian, laling kejar sini sanuz... mai I kasi hug hugs dulu, give you extra energy dan power macam wander woman. Muahzzz................... LUV you babe. I kasi you moral support jadi buzy like a bee pun tak rasa penat tapi sukahati.

Buzy tu good sign, jangan tak buzy!

Makan simple tapi sedapppsss....
Posting you yang I miss kemudian baru baca ya!!

I jejak kejab sebelum you pikir I sudah lari dengan Rambo. LOL

Good night and sweet dream of Rambo

Subhie Arun said...

wow....selera betul tgk menu kak.....semua sedap sedap!!

ibundo said...

salam sha. Ingatkan bundo je yang bizi. Sha lebih lagi. Taapi sempat lagi tu update dan masak2.. Tabik spring la kat u.
Err.. bau durian tu sampai kat sini taau!!!!

Amie said...

Sesibuk manapun kak Sha... kalau dah namanya perempuan, memang sempat masak, memang masih ada kesempatan jengok dapur...terror betul kalau namanya perempuan ye Sha... he he hehh kena puji-puji diri untuk naikkan semangat juang ni sebab masak diutamakan, keluarga didahulukan, kerja tetap dibereskan...
wah! berderet2 lauk yea...

dapurCikWan said...

hehe..semalam tu komen pendek sebab zassssssssssssss nak g baca entry kat blog kak sha cter pasal jumpa blogger tu.. semangat betul diorg jumpa kak sha ye... nanti datang promosi kat ganu plak ye... ;)) dekat popular ada buku masakan kak sha...tapi yg novel tu tak de... cw selalu silau2 tengok... =) sekarang ni musim nak puasa kan...banyak betul buku2 masakan baru yg masuk..naik juling mata nak pilih. tp yg pasti buku kak sha, dah kemas dalam koleksi... muahahahah ;)) cyg kak sha!

FnF Simple Life said...

kak sha sibuk2 pun masak tetap masak ye... kalo sy kat msia tu...order mcd delivery je...hehe

umi's cup cake said...

Salam kak sha,
akalu gulai cair ikan merah ni fav anak umi, nazirah...makan pasti bertambah..seronok suap dia...

Sari Yusa Ibrahim said...

biar sibuk giler jangan giler.. yang penting soru!! hihi..

Banyak lagi durian yang luruh tak, saya nak tolong kutipkan.. dekat jer rumah kita kan.. kan.. hihi

Ummi said...

Assalam Sha cayang...waaahh sedapnya kari...mmg fav akak jugak...yg cair2 gitu...kalau pekat ni, melekat sgt kat tekak...nak2 kari kepala ikan..pergghhh! ^__^ Bz ya Sha, xpa laaa...harap dpt setelkan dgn sempurna la yea...gud luck dear..!

Asyifa Mustaffa said...

Salam kak...

bzy ye...sian dia...:)

bzy2 pun..masak kebabom jugak akak nie....! hebat gak tu..klau sy da penat...paling senang greng mee saje...x pun beli...hehe...tabik la akak....:D

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, alhamdulillah ada kari cayaq ikan merah yg fav akak sedap tu nampaknya,sama2 sibuk sha akak pun masuk kuaq kuaq masuk sampai terlanggar pintu sana sini dah ni heee

Zurina Hj.Zainal said...

wow weee...asam pedas kegemarankuu....mmg mantap la kak shariah...kena lak dgn ikan masin...haishh...lepas kerja nak buat gak lah...:)

Mamasya said...

Salam Shaa.dalam sibuk sempat masak....nampak sedap pula tu. Cantik ruang tamu rumah Shaa tp yg paling best tu keliling rumah ada pokok doyan...syoknya...

Neeza.Areef said...

hi k.sha
btl kak skang cocer panasnya lahai
tp nk wat camne terima je lah kan

elok jugak mkn asam pedas cair2 gitu selamat tekak

zuwaidah said...

penat tak terkata yaaa...jgn lupa rehatkan diri, jaga kesihatan.
cantik deco rumah tu....terasa nak lepak sekali

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Sha,

Wah...kebabom tol lauk pauk......baru dpt jenjalan sini sbb jalur lebar amatlah tgedek gedek..hu3!!

kasihredha said...

salam sha cantikss
sibuk2pun sempat je masakkan..bagus2

Tekun je abang amin dan ayahanda membersikkan duyan tu:)

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sha cayang!!!
buzy2 masih sempat update blog..
cantik rumah Sha! mmg suka warna terang2 yer?

Lauk gulai asam yg cair begini mak mama mmg suka msk.. tapi mama suka msk pekat2 tak kira lah cuaca panas hehehe

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ