ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, June 26, 2012

Ketam Lemak Cili Api Tempoyak... Aummm!


BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN KISAR :

8 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
15 tangkai cili padi
2 cm kunyit
2 sudu besar tempoyak 
500 ml santan pekat

BAHAN LAIN :

1 kg ketam bunga *cuci bersih*
1 helai daun kunyit *hiris*
2 biji telur *kocok*
gula dan garam

CARA :

Masukkan *BAHAN KISAR* di dalam kuali.
Masukkan juga ketam, dan renehkan sehingga ketam bertukar warna, masukkan daun kunyit, sesuaikan rasa dan renehkan sebentar.
Setelah ketam masak, masukkan telur dan gaul sebati.
Setelah itu angkat dan hidangkan!!!

TARRAA!!!

Ketam Lemak Cili Api Tempoyak... Aummm!


Mau tak Auumm... pedas melangit!! :D
tak suka pedas sila kurangkan cili padi kampung tu yaa... ;)
rasanya memang Auuummm... pedas!!! berapi!!
tapi tu lah yang Auumm... ;))


Hari ni i balik rumah bukan senja lagi dah.. dah malam dah.. huaa penatnya hanya TUHAN sahaja yang tahu.. pinggang ni sakit sana sakit sini.. berjalan macam tak cecah tanah! ke sana- ke mari!
dengan cuaca panas terik! berbahang... hadoii... TUHAN jugak yang tahu..
penat macam mana pun.. selesai urusan yang wajib.. terus menghadap blogs.. masukkan 1 N3.... dan juga update beberapa Blogs i yang lain tu... takut ada yang ternanti-nanti..
ehh ada ke?? :D

PASAL APA NAK TAHU KE? :D


*gambar kelmarin :D*

Tu dia.. tukang kutip durian dan bersihkan kulit durian i tu.. dah letak jawatan!
nampak tak muka Abang Amin? hehheee :))
senyum menyengget aje tu ekk...


dapat banyak durian hantarkan kerumah saudara mara... lepas ni nampaknya Abang Aemir ajelah yang kutip durian yaa... :(

Sebab mulai esok Abang Amin dah mula masuk kolej.. memulakan... tanggungjawabnya sebagai seorang mahasiswa.. << ehh betul ke?? kalau salah tolong betulkan ehh.. :D
masuk kolej dah Abang Amin.. tak puas lagi dia nak berehat di rumah ni hah!

lepak dan berbual santai dengan i dan keluarga berkisah tentang sepanjang dia berada di kem PLKN...
sok lusa dah cerita baru pulak... hmm...
cepat betul masa berlalu.. i yang sibuk menguruskan Abang Amin beberapa hari ni dengan tugas kerja i lagi yang bertimbun tu.. terasa macam confused!!! serius macam confused sangat.. hentah apa yang i confused kan tu pun tak ku tahu :)) :))
gasak ler.. agaknya i kepenatan no rest at all! dah lah sepanjang hari tadi bertemu dengan Pensyarah Kanan kat kolej Abang Amin tu.. bermacam perkara yang kami bincangkan.. kisah tu nanti i cerita kat blogs lagi satu ekkk.... 

Ketam Lemak Cili Api Tempoyak... Aummm!


Actually ni menu hidangan i beberapa hari lalu..
hari ni langsung tak sempat nak masak.. makan di luar..
serius i penat sangat.. dengan jadual kerja yang bertimbun..
mulalah hati ni terdetik..

"Macam manalah agaknya kalau Aku jadi PM?"

muahaha.. usah ko mimpi!!! langsung tak berkelayakkan nak jadi YB pun bagai langit dengan bumi hokey! :D :)) :)) tak pe i.. sentiasa sedar diri... :D


Last but not least.... i baru je update N3 di blogs TRULY ME... klik di bawah kalau sudi.. dah masuk Part 3.. :)


Minta maaf buat semua teman.. i tak sempat nak BW Insyallah esok i ada kelapangan sedikit masa.. ingin kujejaki anda semua yang telah meninggalkan jejak.. terima kasih sangat ya.. rindu nak jengah rumah you all.. nantikan kedatangan i.. esok.. Insyallah... so tunggu... tak kira kali ni sibuk ke tak! i memang nak intai rumah you all.. cayang semua.. muahzzz :)

TATA!!



15 comments:

ibundo said...

salam sha. kita pun mengetam semalam tapi tak mengaum hehe..
Yelah.. layanlah dulu kebizian tu. Dah semua tu tuntutan kan..

ogyep yummy mellow said...

Amboi... ketam tempoyak gitu.... kalau Kak Sha jadi PM, lantiklah ogyep jadi TPM.. pas tu, kita tengoklah apa jadi kat M'sia ni... hehehehe...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wasalam Ibundo cayang hehhee.. kena Auummm baru ada energy sikit kalau tak macam nak tido aje.. lepas makan tido Zzzz... hebatkan!

Terima kasih Bundo cayang dia :)

Neeza.Areef said...

morning k.sha
pg2 lg k.sha dh buat org ngidam mkn ketam..heheh seb x preg..klu x skang jugak g beli ketam :p

cantik je tgk view umah k.sha nih
msti umah sebijik atas tanah luas kan..mcm2 ada kt blkg umah tu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lamanyer tak kani/crap...
susah nk jmpa ketam jenis ni kat sini..semua jenis yg besaq2 taw..
OMG derian...rindunyer...sini mahai giler...sebiji seratus lebey taw

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hahah Ogyep hadoii kalau Kak Sha jadi PM Ogyep cayang jadi TPM aje memang Malaysia jadi negara masak-masak dunia blogger hehehee...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Neeza cayang lauk kelmarin tu hehehe... haah besar kawasan rumah akak tu cayang 2 ekar lebih..bayangkan tanpa maid semua nak kena selenggarakan pengsannnnn yang oiiii... :D

Shahriah Abdullah Novelis said...

Lady You.. wow! mahalnya durian.. yer laa dok oversea memanglah mahalkan kan.. tq sudi singgah yaa.. cayang dia.. muahzzz

Bicara Kak Noor said...

Sha dengan Ogyep akak pun nak jawatan jugak kalau Sha jadi PM,nak menteri luar dan dalam negera hahaha best dpt jenjlan saja koje nye hee durian satu dua tiga empat Sha banyak tuuuuuuuu
ketam tu susah nak makan malas lah ambik seredak dia jadilah

rahel said...

Bahaya kalau makan ketam masak cili...kenapa? boleh mengaum macam rimau...

zuwaidah said...

tengok durian, teringin nak makan durian, tapi pasti malam berkipas sakan.

tengok ketam, aduhhhh terliurnya ketam masak lemak cili padi...nanti ku kerjakan juga satu hari nanti (bila??? entahlah! muahahahaha)

baca coretan cik sha nih...aduhhhh terasa memang penat sangat kan...so mesti dapatkan cukup rehat. why not, gi spa urut2 badan sikit..pasti lega.

hazila said...

Wah dah jadi tokey durian ni.... Confirm sendawa pun bau durian.

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Sha..

Wow! gulai lemak cili api tempoyak! My fav ni Sha.. Sbb tu tak boleh masak lauk ni. Nanti ai makan berpinggan2 buat2 tak sedar diri..hehehehe..

Puan Hazel said...

salam kakaku.. ib baik br lps lunch, kl tak habislah ketam tu..:) x sabar nak tg criter terbaru abg amin msk kolej plak.. keep us informed!

Nur-nba said...

I likeeeeee... Mengancam habis lauk ni, meleleh air liur melihat ketam tu posing cun atas pinggan....

Kak Sha, sedapnya tengok durian tu.. Banyak betul.. Untung saudara mara akak.. Nur nak makan kena beli, huhuhu..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ