ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, June 12, 2012

Jemput Pisang Biskut Marie Oil, Sedap Benor!


Assalammualaikum.. selamat petang semua :) Wahh... i kan dalam sibuk sempat lagi buat minum petang ekk.. dah tu pagi tadi ada pisang sesisir dah masak.. kalau tak di bagaikan dah terbuang.. sayangg tak giteww... :D

Jemput Pisang Biskut Marie Oil, Sedap Benor!


maunya tak sedap Benor! :))
dah tu.. pisang tu dah ler lemak manis.. tambahkan pulak biskut marie oil i yang ada tinggal suku ten tu Wahh! Sedap! Benor! lah tewww.. :))


Lemak dan harum aje yOuUuu.... :D
dah tu lembut di dalam.. garing di luar.. Sedap Benor! ;)

Jemput Pisang Biskut Marie Oil, Sedap Benor!


Bahan-Bahannya :

8 biji pisang masak *i guna pisang lemak manis
12 keping biskut marie oil jenama Lee Biscuits *pecah kasar2
2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder + 3 cubit baking soda *ayak bersama
2 sudu besar penuh brown sugar
1/2 sudu teh garam halus
1 biji telur
air secukupnya
minyak untuk menggoreng

CARA :

Campurkan pisang dan biskut marie oil dan lenyekkan, tambahkan sedikit air sambil melenyek.
Masukkan tepung, telur, gula dan gaul sebati.
Keadaan batter haruslah separa pekat dan tidak terlalu cair.



panaskan minyak dan goreng dengan sukatan 1 sudu besar sehingga keperangan.


angkat dan toskan terlebih dahulu di atas tisu dapur :)

TARRAA!!!

Jemput Pisang Biskut Marie Oil, Sedap Benor!


Sedap Benor!! :)) :) :D


minum dengan teh 0 panas.. perghhhh....


nampak tak rupanya tu.. lembut dan gebusss... aje gitewww... :))

dah tu masa di kunyah tu waduhh tergigit-gigit pulak serpihan biskut marie tu.. ;)


hantarkan rumah jiran barang semangkuk kat atas tu...
meraung jiran i taw! :)) :D


Props yang i gunakan :)) :)) :))


selamat minum petang kawan-kawan semua..
i nak sambung kerja penulisan i...
jumpa lagi!

TATA!!

28 comments:

dapurCikWan said...

ai kak sha cyg! cretippnyee.. ;)) boleh cuba ni..stok merri banyak kat rumah cikwan. heheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq CW cayang muahhh muahhzzz mau taknya ada lagi beskot marie akak tew tu yang kucampurkan dalam pisang waduhh ngencess dik sedap benor! buat jangan tak buat taw!

myda_ahmad said...

amboi!enak bener ya hasil gabungan 2 bhn utamanya....mesti dicuba resepinya ini.....

~Sweet Honesty~ said...

bila jemput2 pisang dikomersialkan..memang enak gtu kak..hihi

Shahriah Abdullah Novelis said...

K Myda tq mau tak enak lemak benerrr hehehehe jangan lupa cuba yaa.. macehh muahhzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sweet memang betul tambah dan tokok sedepppp benerrr ler tu hehehhe

JUICY CAFE said...

as-salam sis..
wahh pasti lazat & krup krap nih sis, lain dr yg lain kan..

yan's cottage said...

Salam.....sha nampak sedap je...ni
mesti cuba buat ni...pisang kat dapor tu dah ranum elok sangatlah tu......

ummiaisyah said...

alamak bestnya cekodok!!!! tamah plak kalo pisang awak....br tringat ada pisang tanduk lam peti ais ..bule buat cekodok tak sifu?

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wa'kumsalam Juicy Cafe.. luar krup krapp dalam lembut gitu hehe.. macehh sudi singgah..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Yan... simple lemak dan enak tu kak yan.. jangan lupa cuba yaa..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ummiaisyah boleh pisang tanduk pun boleh janji masak dan tambahkan lebih sikit gula tu sebab pisang tanduk dia agak masam sedikit...:))

Kamalia said...

salam kak sha..1st time dgr jemput pisang jenis camni..harus ku cuba jugak ni..dah terbayang tergigit biskut tu nanti ha..
tq for sharing kak:))

ibundo said...

banyak lagi ke biskut meri tu sha. Bak sini sikit kehkeh..
nampak bener kelembutan jemput pisang biskut meri u ni..

MamaFaMi said...

Menangis si Marie sebab Sha asyik kerjakan biskut diaaaaa je! Hehehehe... Cekodok cemana pun memang sedap youuuu.....

tun_telani said...

perghh..... mantapp!!!!!! tun mmg peminat setia jemput pisang. lagi2 kalau dia lembik2 sket.. fuhh... nikmat makannya..

Qasey Honey said...

asslm kak Sha cygggg...taraaaa...wah sgt mnarik utk dicuba ni...QH nk amik yer resepi ni...mesti sedap ni..kt umh mmg brlambak stok biskut marie tu..hehe..bleh la dipelbagaikan..tq resepi

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sha,tabik spring...memang kreatif

Amie said...

Nampak sedap bebeno jemput pisang biskut marie oil tu Sha... tak pernah makan, tapi teringin nak rasa nih... he he ehhh memang kena cuba buat nih!

Si Matatajam said...

Kalau M jiran k.sha, bkn takat meraung ja Tp siap dok ikut balik umah nak mintak lagi semangkuk ha ha...

gerhana luka said...

lambat singgah umah Kak Sha mesti jemput pisang dah abiss :(( suka jemput pisang yang gebuss dalamnya tak cukup sepinggan kalau makan tau.

Bicara Kak Noor said...

Shaaaaa nak cekodok tu meh tukar dgn spaghetti ni kena panaskan dulu lah kot tu mesti dah sejuk kan heee

[z@ck] said...

tak tau pulak cekodok pisang boleh campur dgn biskut marie..kreatif betul akak ni =)

AIN NAZRI said...

waaa sedapnya cokodok pisang akak ni.. nanti nak try laa campur ngan biskot marie tuh.. best best..

rahel said...

Wah..memang menarik jemput pisang ni..ada sekut marie...

Amelia said...

Hi my dearest Sha, jemput2x tapi tak jemput? Sudah habis kah? Semalam tak sempat nak jemput sendiri tu yang I tertinggal. Itu last mangkuk dan cawan kosong nak tunjuk I semua sudah habis ngap, hahahahaha

Tak pernah coba ngan biskut cos I selalu letak kelapa parut. Cam mana nak diet aysik pikir nak ngap aje...hahahaha...

Cayang jumpa lagi..........bye...

~azillakhalison~ said...

hai la kakak.nape la saya kurang kreatif mcm akak..hehehe....

Faiz said...

yang ni pun macam nak cuba rasa gak..uwaaa banyak nya resepi nak kena cubaa..

kalau la duk umah sebelah, kita tak yah cuba, minta je sebiji dr kak sya kan?kan?

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ