ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, June 13, 2012

Roti Jala Vs Kuah Kari Ikan Kerapu, Permintaan Abang Aemir



Assalammualaikum... apa khabar semua? sihat tak? Syukur Alhamdulillah.. i aje yang tak sihat ni hah... :) Demam selsema, batuk boleh tahan jugak bunyi bila i terbersin! :))


Hari ni anak-anak semuanya pulang lewat masing-masing ada aktiviti di sekolah. So malam tadi i dah rasa badan lain macam, terus ler berbual dengan Abang Aemir hero no 2 i yang very the LOW____ profile tak suka gambarnya di war workan dalam FB dan blogs emaknya ni hah! dengan alasan! "Tak suka!" bagus betul! :)) :D


"Aemir, Momma masak simple ajelah esok ya, sebab lauk kari ikan kerapu tu masih ada lagi.. so Momma masak nasi ajelah yaa.. bolehkan?" << tidak menanya yang lain sebab yang lain di rumah ni tak berapa kisah sangat... baguskan... :D

"Lagi pun suara Momma dah serak aje ni.. tak larat nak masak." << alasan si emak padahal nak berehat dan belengkau atas sofa, sambil menonton rancangan memasak giteww :))



"Momma masak roti jalalah! simple aje tu kan.. Aemir boleh makan 10 keping!"

Mak aii!!!! :/ dah di kata kita tak ada mood nak memasak.. giteww pulak permintaannya tu kan! hadehhh :))
so demi memenuhi permintaan Abang Aemir, tujun jugaklah tadi ke dapur setelah lama jugak berlengkau atas sofa! :D


Semua orang dah tahu membuat roti jala. Nampak mudah cuma agak leceh sedikit nak menjalanya tu.
Tapikan jika adunan batter tu kena dengan teksturnya,
kawalan api yang sempurna,
dan acuan yang digunakan juga okey,
sewaktu menjala skill tu mesti ada,

Maka Insyallah moleklah jadinya... tak giteeww ;)


ROTI JALA 

BAHAN-BAHANNYA :

400 gm tepung gandum
1/4 sudu kecil garam *secukup rasa
100 ml santan pekat + 350 air
2 biji telur
sedikit pewarna kuning
sedikit minyak 
acuan roti jala
kuali non stick

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan pukul atau bancuh sehingga sebati dan tidak berketul dengan menggunakan whisker atau pun handmixer. *i guna whisker*

Lengserkan sedikit minyak di atas kuali non-stick dan masukkan sedikit adunan ke dalam acuan roti jala.
Jala mengikut cara anda :))
angkat dan lipat/gulung.
sedia di hidangkan bersama kuah kari, serawa durian, jem atau apa sahaja yang anda semua impikan :D

TARRAAA!!!

ROTI JALA 


Teksturnya amatlah lembut sangat... ;)


masuk aje dalam mulut terus lenyap! 
kiranya macam.. 'melt in your mouth' ya giteewww ;)


Lawankan pulak dengan kuah kari ikan kerapu semalam tu...
dahlah semakin pekat dan mesra kuahnya...
waduhhh... nyamannn bahhh.. ya gitewww :D


Jangan lupa... hantarkan sikit rumah jiran tu.. :)) 
kalau buat terlebihlah.. :D


Tu diaa... apa pulak tewww???

Sesiapa yang pernah tengok i beraksi di gelanggang Dapur MasterChef dulu tu.. hah! hidangan ini i pernah masak dan rekaan terbaru kononnya.. sehinggakan berjaya membuatkan Chef Joe, Chef Zubir, Chef Ridz dan sekutu dengannya... terus mencolek dan mencolek.. tapi masa tu tak tunjuk depan camera.. kiranya off camera... :))

TungGuuuu.... ;) bagi i rest atas sofa tu dulu yaa.. memang tak sihat betul ni! kuatkan semangat aje ni nak masukkan N3..

Tq so much.. kengkawan.. yang mana meninggalkan jejak tu terima kasih.. nanti bila free i akan jejaki you all.. walaupun lambat mesti singgah kat rumah you all punyalah!!





TATA!!


30 comments:

MamaFaMi said...

Alahai shiannya Sha tak sihat ye. Agaknya cuaca sekarang ni yang buat body system kita haywire. Banyakkan minum air. Kurangkan sikit berlengkau tu sebab nanti mengundang 'sakit' lain pulak... sakit malas! Hehehehe...

Alahai, bila baca ketiga-tiga chef tu asyik colet dan colet dan colet... rasa macam nak colet je kat screen ni, nak rasa gak... ahaks...

Get well soon Sha...

yan's cottage said...

salam sha.....
mesti sedapkan roti jala ngan kari ikan ni....!!!!!
yan selalu buat cecah kari ayam
ni mesti cuba.....

JembalCastle said...

salam kak Sha, cepat-cepat sembuh yaa..tak sabar nak tau apa nama menu tuhh..macam sedap jeerr tuuh...

Adoi kak Sha, baru jee plan nak buat roti jala di cicah serawa durian tup-tup kak Sha dah up resepi roti jala pulak hari ni...oohh macam bulan jatuh keriba pulak..hahahaha tq kak..Sedapnyeer roti jala cicah kari ikan tuhh...ummm kecuq air liur nih, nasib baik bkn tengah pegnen...hehehhe, kalau idak meroyan nak jugakkk rasa..kikiii

norhanim md zain said...

Wah Sha..semuanya sedap...cantik photo photo..dah lama tak makan roti jalan kuah durian..teringin le..

Amelia said...

Hi my dearest Sha, get well soon, wish you speedy recovery.

Minum air lebih sikit dan minum 100 plus yang room temperature. Weii... durian jangan makan dulu nanti deman kura-kura.

I suka roti jala tapi nak menjala tu yang ada lecheh sikit sebab I punya macam fishing net yang sudah koyak.hahaha Mai... kasi courier sepiring kat pondok saya. :)

Take care laling, jangan over work.
Have a nice day, muahhzzzz..........

Liza said...

salam sha, ada lg tak roti jala tu, bak mai 20 gulung, nk buat buka pose ptg nnt,...hihihihi

gerhana luka said...

Kak Sha tak sihat ya cepat makan ubat kang melarat susah plak. kalau Kak Sha tak bersiaran nanti rindu saya kat Kak Sha :)) roti jala tu saya suka makan ngan serawa durian ohhh sedapnya.

Amie said...

Bawa2lah berehat Sha... kalau penat tak ada ubat lain dah melainkan rehat, kalau dipaksa juga kang melarat keletihannya terus sakit pulak..
Nampak kari ikan dengan roti jala tu teringatlah seseorang yang suka sangat makan menu ni buat buka puasa...ha ha hahh tak lain tak bukan biras kak Amie, biras lelaki...Cina he he hehh

Neeza.Areef said...

molek je npk roti jala k.sha..terus laparrrrrrrrr

Bicara Kak Noor said...

Hai Sha...alala tak cihat ke dah musim ni kot batuk selsema kat sini pun time ujan2 ni bersin tak habis2..
akak tak pernah buat roti jala seumur hidup ni tapi makan pernah tengok Sha punya roti jala ni mcam sdp sangat apa lagi makan dgn kuah ikan harussss dicuba ni,jga diri baik2 Sha sila lah melengkau atas sofa tu nnt anak panggilkan utk solat asar ya heeee

Choco Ani said...

Get Well Soon Shaaa.. menarik tertarik dgn roti jala tu..sodap nyo..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

roti jala? bukan abg aemir je bleh mkn 10 keping... acik madihaa pun boleh... hehehe....

wahh... itu teaser tu betul2 buat kita tergudalah... nampak mcm lempuk durian pun ada tu.. yumyummm

HaSue said...

Salam rindu kak sha!
Lama tak ngintai dapur akak ni haa... sian akak demam lak. rest cukup2 n minum air kosong byk2 ye kak..

Roti jala n kari tu nampak menyelerakan banget...x pnh lg msk kari kerapu.. dah masak sweet sour atau 3 rasa pun dah sedap,mesti msk kari pun sedap..yumm! ^_^

tun_telani said...

slm kak sha cayang.. moga cepat2 sihat ye.. jgn lupa mkn ubat ngan minum air kosong byk2 ^^
roti jala~~ tun blh geng ngan abg amir, lawan sape paling cepat habiskan 10 keping.. hihi..

Mamasya said...

Salam Shaa.moga cepat semboh...dlm tak sihat...anak2 nak mkn kena buatkan jugakan.roti jala cicah kari mmg sedap....sekeping keping cicah ngap masuk mulut...hi..hi..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much MamaFami cayangg sangatt muahhhzzz... betul tu kat rumah ni sha dengan nelly yang demam selsema yang lain okeh aje.. minta-mintak janganlah berjangkit... tq Mama

Ada lebih banyak lagi resipi durian bakal menyusul tidak lama lagi so tungGuuuu.... :))
Tq so much atas doamu itu muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Yan cayangg... simple aje tu yaanggg nanti cuba yaa.. muahhzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Jembal Castle..:)) cayanggg dia muahhhzzz

Ada lebih banyak lagi resipi durian bakal menyusul tidak lama lagi so tungGuuuu.... :))
Tq so much atas doamu itu muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq kak Norhanim hehhee.. musim durian sekarang ni.. jangan lupa cuba yaa.. macehh kak... :))

Ada lebih banyak lagi resipi durian bakal menyusul tidak lama lagi so tungGuuuu.... :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Amoiiiii.. tq! for your pray..:)) i sibuk dan sakit macam mana pun.. makan tetap selera besor! LOL!!!

cayangg you muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam kak Liza... ada banyak lagi tu kak.. nak ke.. bak address please hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cayanggg jugak kak GL muahhzzzz

Ada lebih banyak lagi resipi durian bakal menyusul tidak lama lagi so tungGuuuu.... :))
Tq so much atas doamu itu muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Terima kasih banyak2 Kak Amie cayangg muahhzzzzz... musim demam selsema sekarang ni kak Amie...

Ada lebih banyak lagi resipi durian bakal menyusul tidak lama lagi so tungGuuuu.... :))
Tq so much atas doamu itu muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Neeza hehehe.. menjala tu yang malas mujur dah terjala heehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much kak noor.. wahh nak kena cuba buat ni kak noor.. cuba taw mudah aje tu..:))

Ada lebih banyak lagi resipi durian bakal menyusul tidak lama lagi so tungGuuuu.... :))
Tq so much atas doamu itu muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Kak Ani cayanggg..... muahhzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

kak Ratna waduhh ni lebih hebat ni hehehhee... suka roti jala yaa.. :))

Ada lebih banyak lagi resipi durian bakal menyusul tidak lama lagi so tungGuuuu.... :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hasue cayangggg lama menyepi yaa.. tak pe tak pe. janji happy hehehe..

yaa jangan lupa cuba taw.. cayang muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tun cayangg tq so much my dear.. muahhzzz... okay nanti akak adakan pertandingan siapa makan roti jala paling banyak hehehehe tengok Tun ke Aemir yang menang.. Tun kot heehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Mamasya cayang dia.. mau taknya.. kecik momey aje roti jala tu... tq yaa mamasya atas doamu itu..:)

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ