ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, June 13, 2012

Roti Jala Pandan Vs Caramelized Durian Resipi Dari Dapur MasterChef Malaysia


Assalammualaikum.. selamat petang semua :) Okay keadaan diri i masih tak okeh.. suara sengau dan serak! kalau you all dengar suara i bila bercakap sekarang ala-ala suara Ratu Rock Ella Gitewww :D i'm ROCK! cehh giteww... 

okay kalau you all nak tahu.. i masukkan N3 ni bukan guna my beloved PC yang screen nya boleh tengok durian tu saiz asal! :)) tapi i guna my lappy.. so kecik tenonet aje mata i yang sembab ni mengedit gambor! sakiTttt betul! :))

Dalam tak sihat tu ehh.. sempat lagi masukkan N3 sebab apa tau.. sebab banyak N3 yang i dah terlepas nak masukkan.. so dalam keboringan dan lesu tu.. i masukkan juga satu lagi N3.. manalah tahu esok lusa lebih teruk demam selsema i ni so you all bolehlah tengok dan tengok lagi resipi yang hijau aje kelernya tu... ya gitewww ;)

Jutaan Terima Kasih Buat Kak Ani :)


ingat tak lagi N3 i dapat oscar tu muahhaahaaa :))


nak tahu apa yang telah KAK ANI kesayangan i yang cun melecun tu lakukan.. dengan gambar penuh hadoii.. tetiba i yang menjengah tu sampai naik terjojol bijik mata taw! :))
rupanya Beliau lebih dan terlebih meraih lebih banyak OSCAR di situ.. nak tahu klik sini >>>


Tq so much kak Ani.. cayang kak Ani.. muahhzzzz. Kepada teman-teman semua yang mana belum bersahabat dengan Kak Ani kesayangan i tu silalah add beliau yaa.. tq so much.. moga persahabatan di alam maya ini akan kekal dan di panjangkan... Insyallah dengan niat berkongsi apa sahaja info yang bagus!
ya bagus begitewww :))

Sambung kisah... :D


Nampak tak apa teww??? yer pandainya.. buah d.u.r.i.a.n << sila eja :D yaa kerana buah durian yang sedang lebat gugurnya di rumah i nilah i telah di hidapi penyakit selsema tetapi masih kuat semangat nak share N3 kat you all semua.. malah lebih hangat sebab suara tak ada.. so menaip tu macam air aje.. sebab tak perlu bercakap! :)) bercakap pun cuma dalam hati aje! muahahaa... :))

Roti Jala Pandan Vs Caramelized Durian Resipi Dari Dapur MasterChef Malaysia


Ya, begitewww tajuk kita petang ini yaa.. i buat roti jala ni sebaik sahaja i selesai menebar roti jala yang di hidangkan tengahari tadi.. KLIK SINI

durian pulak banyak.. fikir punya fikir alang-alang dah menjala tu apasalahnya.. jala sekali roti jala perisa pandan! berapa banyak jala daaa... :D

teringat pulak kisah masa di MasterChef Kitchen tu...

gambar di atas ni i main pakai ceduk aje.. malas nak cari kat album lama tu :) so teringatlah i.. masa tu tema hidangan yang perlu disediakan ialah durian!!
hah! Ngko! masas tu dah lega sebab i memang ler dah biasa bab-bab durian ni hah! 

TETAPI!!!

ya ada TETAPINYA!!

Chef nak durian tu HARUSLAH di ciptakan dengan resipi baru dan lebih ke arah AVANGARD! maknanya nak kena ubah suai resipi yang lebih menarik, ringkas dan enak! dan ala-ala moden gitewww..  :D
lain dari yang lain..
okay nak lain dari yang lain ya...

HAMBIK NGKO!


Crepe Vanilla Bersama Caramelized Durian!

ya itu yang i ciptakan masa cabaran DURIAN tu hadoii.. hitu nama!
dalam tempoh 30 minit kalau tak silap!
macam nak rak! memikirkan apa yang nak ku bagaikan dengan durian tu hadoiiii.... 

Ingat tak Ary Malik sampai melalak! celah durian sebab dia memang fobia dengan rasa dan bau durian.. tu dulu.. dan cerita sekarang kat dapur i ni.. maka telah ku bawakan ke sini untuk kukongsikan dengan you all semua... macehhh :D

Caramelized Durian Resipi Dari Dapur MasterChef Malaysia


BAHAN-BAHANNYA :

350 gm isi durian
50 ml susu cair/cream
secubit garam

Untuk Caramel :

4 sudu besar gula pasir
4 sudu besar air


campurkan air dan gula di dalam kuali non stick
*tak perlu di randau! biar sahaja macam tu*


setelah gula bertukar perang@brown@caramel...


masukkan durian dan susu cair/creme
akan jadi macam di atas tu.. *jangan panik!* tak pe.. tak pe... :))


gaul dan sehingga jadi macam tu.. pekat!
masa yang di ambil untuk macam tu tak sampai pun 10 minit!
macam lempuk durian kan???
yer cuba try yang ini... rasanya lebih MANTOP!!
dan masa memasak lebih singkat!!

Masa tu semua Chef2 i kat dapur MasterChef tu cakap.. wahh luar biasa!!! ada sorang mat salleh tau nama dia Mac.. waduhh dia yang makan paling banyak masa tu.. SUPERB! dia yang cakaplah.. tu semua off camera.. tak terpilih pun masa tu.. dan tak tersingkir pun masa tu! muahahaha :)) 

ye ler mana tak luar biasa!!! dah ngko tetapkan 30 minit nak siapkan semua tu!

hadoiiiiiiii yaii PoOooonNNnn ... kalau di ingat memang nak balik jam tu gak taw CHEF!! tak suka tawwwwww!!!! 
CHEF tak baca pun muaahhahahahhah :)) :D

TARRAA!!!

Caramelized Durian Resipi Dari Dapur MasterChef Malaysia


Lemak, manis..berkrim, sedap... lembut, pekat..
 lagi apa nak tulis?? :D

lawankan pulak dengan...

ROTI JALA PANDAN!!!



cuma i tambahkan paste perisa pandan... ;)


Roti Jala Pandan Vs Caramelized Durian Resipi Dari Dapur MasterChef Malaysia


Untuk MAKLUMAN you all semua.. sekarang ni kebun durian i sedang gugur dengan HEBATNYA!!
so di harap bersabar kerana selepas ini akan ada lebih banyak resipi

RAJA DURIAN!!!!

di harap bersabar dan TooOOolOooonGGGlah jangan jemu jelak..
:)) :D :)) :D


Apa tunggu lagi.. jala ler lepas tewww... :))

memang tak kebahlah demam i ni :)


tak pe.. tak pe.. ubat ada.. ;)

Jumpa lagi! Insyallah malam nanti i akan mulakan operasi Blog Walking ke rumah you all!
so tunGguUuuuuu....

TATA!!!


34 comments:

Choco Ani said...

Shaaaaaaaa Cak cak Kak Ani datang ni.. aduhai.. lebar sudah senyuman ku.. tertawa gedik gedik gumbira bla baca Sha tulis ttg OSCAR yang kita menangi.. hahaha best la Sha ni.. Kak Ani pun berdoa dgn hati yang ikslas semoga persahabtan yang terjalin di dunia maya ni berpanjangan.. jika di izin Allah siapa tahu munkin kita dapat bersua muka pada satu hari yang indah.. insyaallah.. memang terliur tgk tu caramelized Durian..
Muahss muahss Sayang Sha cepat sihat ya.. ;)

JembalCastle said...

hoohooo dalam tak sihat pun duk gagahkan diri gak tuu...best nyeer kak sha, terbaik dari ladang laaaah..get well soon kak sha

FnF Simple Life said...

semoga kak sha cepat sihat ye... banyak sgt makan durian ye kak...ehehehe...mood jeles sbnrnye...dimana2 tunjuk durian...aduh... pos sebijik ke sini kak.

Asyifa Mustaffa said...

Salam kak Sha,
adoi...musim derian nie......kat merata dapur dah ada resepi berasaskan derian nih !

masih rajin masak walau x sihat tu...moga cepat sembuh ye ...:)

~azillakhalison~ said...

semoga cepat sihat kak..xsihat2 pon amek kaw,entri memukau haha..

dapurCikWan said...

nak durian pleeeseeeeeeee.kak sha...knapa semua org tayang durian??kejam2!...cikwan tak jumpa2 lagi ni...

Yatie said...

wowwwww menyelerakan sungguh roti jala ijau ni...mmng best layan roti jala kalau Sha yg buatkan...leh gitewwww..kalau akak wat sendiri, tak beshhhhlahhhhh....he3..

gerhana luka said...

sedapnya jala pandan ngan caramelized durian Kak Sha tu terasa2 je kesedapan durian kan.kan.. bestnya ada banyak durian kat rumah Kak Sha ya kalau jatuh berebut tak nak kutip buahnya???

Subhie Arun said...

wow..sedapnya..tgk pun dah terliur.///hehe.caramelized mesti kena try!!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cak! Cak! Kak Ani cayangg muahhzzzzz muahhss... hehehe tq juga buat kak ani yang sudi war workan di blogs kak ani yaa..

Insyallah Kak Ani di mana?? sha ada banyak aktiviti di KL tak lama lagi ni.. ada jodoh kita jumpa ya kak Ani.. cayangg muahhzzz....:))

Tq kak Ani kerana doamu itu muahhzzz cayang kak ani..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Jembal Castle awat nama adik spesel naa apa akak nak panggil heehee...

Tq dear muahzzz ko tunggu lebih banyak resipi durian lepas ni yaa.. :))

Tq so much atas doamu itu muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

FNF aloLooo ciannya.. nak buat cam ne dik jauh kalau nak post ke sana tu.. tak pe.. simpan aje dulu resipi ni yaa ada durian nanti cuba muahhzzz

Tq so much atas doamu itu muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Asyifa cayang akak mucuk wangi hehehee... :))

yer dik sekarang tengah musim durian hadoiii... sabau ajelah kan.. :))

Ada lebih banyak lagi resipi durian bakal menyusul tidak lama lagi so tungGuuuu.... :))
Tq so much atas doamu itu muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Azilla cayang.. macehh dikk.. hamik kaw! hahaha.. manjang durian aje lepas ni yaa.. :))

Ada lebih banyak lagi resipi durian bakal menyusul tidak lama lagi so tungGuuuu.... :))
Tq so much atas doamu itu muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW cayang adikku mucuk wangii.. ko kena banyakkan bersabar dik muuahahhaa....

Ada lebih banyak lagi resipi durian bakal menyusul tidak lama lagi so tungGuuuu.... :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Yatie cayangg muahhhzzz...

terima kasih kak.. okeh tolong nganga.. meh sha suapkan hehehe

Ada lebih banyak lagi resipi durian bakal menyusul tidak lama lagi so tungGuuuu.... :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

GL tq dear... betul banyak dik gugurnya.. berebut?? hehehhe.. tu dulu masa kecik.. sekarang dah remaje ni tak jengah pun.. pak habibi aje yang tolong kutip dengan Abang aemir hehehehhe

Ada lebih banyak lagi resipi durian bakal menyusul tidak lama lagi so tungGuuuu.... :))

Amie said...

Hadoiii Sha.... kuatnya antibody yeahhhh...demam2 suara serak basah pun sempat lagi upload banyak gambar...memang Sha ni kuat semangat!
Tapi, durian tu dengan segala-galanya tu buat hatiku tambah luka, buat mataku tambah sakit hu hu huuuu Sha! Ngencesssss.... belum musim doghyan lagik!

CIK Y O N G said...

nak nanges Cik Yong nengok durian tu.. meleleh..
Superb la SIS!!

Bicara Kak Noor said...

Shasorry akak lambat dtg sbb dah tau tentu dah habis dah semua hidangan tu,dah tkde pae lagi yg nak meleleh ni hehe tunggu menu esuk lagi lah,sebeno nya akak nak durian tu sbijik haha..

Nur-nba said...

Salam.. Wah bestnya baca story akak pasal durian.. Memang kalau tak kreatif dan ada bakat memasak, tak boleh masuk dan terpilih utk rancangan Masterchef tu.. Dah la masa singkat, nak pulak bila sesi cipta rasa.. Masa tu la kena fikir, lepas tu kena masak menu luar biasa.. lain dari yg lain.. Anyway.. Nur salute kat akak.. Akak memang hebat!!

Wow.. akak ada kebun durian ke? Kat mana tu? Bolehlah Nur nak kecek durian barang sebiji dua..hehe (gurau je).. :)

2 hari lepas, stop makan durian beli kat tepi jalan dengan husband.. Makan 2 biji je dah kena sampai RM50 lebih.. Tapi takpe, teringin punya pasal.. layannnnnnnn...

Kak Sha dah sihat ke? Take a good rest ye sis! Jangan lupa makan ubat tau.. Sayang Kak Sha... :D

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Kak Noor kerana tak pernah missed singgah dapur sha cayangg kak noor muahhhhhzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

nak sebijik? kalau berjiran dah tentu2 sebakul sha hantar kat rumah kak noor tu hah.. muahhzz tq kak noor

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Amie cayangg jangan nangis sabor2 tunggu musim durian kat sana tiba masa tu kak amie pulun habis2san yaa muahhhzz cayang dia

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cik Yong macehh muahzzz jangan ngencesss nanti keyboard basah hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Nur.. tq so much cayangg mau taknya.. setiap kali ada kat dapur MCM tu rasa macam nak pengsan! dan nak balik setiap masa.. tak sanggup rasanya hehehe.. macehh cayanggg..

memang durian mahal sekarang ni.. aritu masa belum musim durian akak pun beli jugak sebab teringin... mahal kan...

tak pe tak pe.. janji kita dapat makan mahal janji puashati kan kan..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Subhie tq dear... must try simple and easy..muahhh :))

Si Matatajam said...

K.sha nanti wat la kuah lain. M tak makan durian...hu hu... Roti jala tu dah menggoda dah. Tp kuah tak dak...

Delima Zamrud said...

pandai nyer Sha ambik gambar cantik sungguh n nampak sungguh sedap ermmm my pebret roti jala nie thanks ek kongsi resepi nnt d5 nk cuba lah sedap tul nampak nyer hehehhe...

Nieza said...

Assalam kak Sha cyng!! salam winduu kak..alahai rindu nak jamu mata masakan akak ni sekali singgah ada roti jala kuih doyan sedapnya!..tapaula sikit yer..hehe

ibundo said...

oii tak tahan tak tahan. Nak balik cari durian..
er, harini takde pasar malam pulak. adei sha. ngences tau..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sha cayang!!!
miss u dear.. harap dh sihat sikit byk2 minum air suam tau!! Tak mao mkn derian byk2 tau kalau byk sgt nnt mama dtg rumah ambik derian tuh kikiki

AIN NAZRI said...

mak aaiii sedapnya.. suka betol ngan durian.. nyummmyyyyy

bestnya umah akak ada pokok durian.. ain nak makan durian kena beli.. huhu

Faiz said...

wahhhh tengah banyak duriann..ce buat sambal durian kak yang guna cili api tu kak..pergghhh sedappp

tapi yang ni pun nanti nak try jugak sebab senang je tengok nih

zuwaidah said...

ya amponnnnnn...sedapnya nengok durian tuuuuuu.
kena cuba nih.....

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ