ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, June 14, 2012

Segalanya Telur Ayam! Tak Berasa Pulak! Aduhaiii


Assalammualaikum... Selamat pagi semua teman... :) Di kesempatan ini i nak ucapkan jutaan terima kasih kepada semua teman-teman tersayang yang meninggalkan jejak dan mendoakan agar i sembuh dari selesema dan batuk :) Tq so much.. berkat doa-doa teman semua.. Syukur Alhamdulillah.. selsema kian pulih.. hidung pulak tersumbat! hadoii yaii.. dah tak berbau! :)) :D

Tak pe.. tak pe.. mata ada heheehee.. :D

Kesemua lauk yang berasaskan telur ayam di atas tuuuUUuu... :)) adalah menu hidangan i malam tadi :)) baru di kongsikan tengahari ini dan i tidak memasak tengahari ini sebab semua balik lewat petang... ya giteww... sekian laporan untuk setakat ini ;)

Pernah ke you all semua masak lauk TELUR satu meja?? semuanya T.E.L.U.R << sila mengeja! :))

hah! meh! nak story kat you all ni :D


"Momma, goreng telur dadar, lama Aemir tak makan. Please..."

yer Abang Aemir.. yang 'lama tak makan' tu baru aje 14 JAM!! kan???  yang telan 3 biji telur separuh masak pagi tadi tu sape?? :))

hadehh... maka...


Telur dadar... versi lapok!
bawang besar, cili merah, telur, garam, lada sulah!

hah! tu telur Dadar Abang Aemir yang dah lama BEBENAU! kononnya tak makan... kan.. kan... :D


Ehem! yang ni permintaan orang demam... siapa?? siapa??? *sambil toleh kanan, kiri tak!* :))

i ler hehehee... teringin benor nak makan lauk tumis air kentang, pecahkan telur dan buh sikit sayur pak choy!

TUMIS AIR KENTANG, TELUR DAN PAK CHOY!

BAHAN-BAHANNYA :

4 biji telur *sorang sebiji :D
700 ml air *kentang berkanji so lebihkan air
1 genggam sayur pak choy *sawi kecil
sedikit serbuk lada sulah
garam

BAHAN TUMIS :

1 biji bawang besar *hiris
4 ulas bawang putih *hiris i pencinta garlic ;)
minyak

*gunakan kuali leper mudah nak pecahkan telur*

CARA :

Panaskan sedikit minyak dan masukkan *BAHAN TUMIS*.
Tumiskan sehingga naik bau, kemudian masukkan air dan kentang.
Renehkan sehingga kentang empuk, renjiskan sedikit lada sulah.
Pecahkan telur, sebiji-sebiji dan biarkan telur set.
Masukkan sayur pak choy, sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!

TARRAA!!!

TUMIS AIR KENTANG, TELUR DAN PAK CHOY!


yaa... tengah syiok memasak kat dapur tu sambil membayangkan rasa sup kentang bertelur :)) tu kan kan... kononnya nak simple and easy ler kononnya....

"Momma masak apa?? sambal telur ada tak? Nelly nak sambal telur!"

Hadoii.. sorang lagi! hadoiii... grrrr....

"Sambal telur esok ekk cayangg.. hari ni sup telur.. tengok tu.. tUuu... ada sayur haa... tu diaa.. ada telur lagik!"

"Nak telur sambal!"

GrrrRRrrrrrrrrrrrrrrrr.... pakkal ajekan.. Nelly ni bukan boleh sergah! kang ada meraung lagi celah meja sana tu hah! tak kuasa i yoUuu... :))


Tak kuasa nak masak Sambal telur! manjang lauk tu jerkkkkk.. jemu laaa.. TOLONGGGGGGGGGG!!!! hah! giteww i menjerit dalam hati taw.. :D

"Wow! kari telur! Nelly suka! Tq Momma cayangg.. muahhh..."

Wah! kiss pun ku tulis! muaahhhaa :)) yer ku rebuskan telur 3 bijik!

panaskan kuah kari yang dah tinggal saki baki kat periuk tu... cepuhkan telur rebus dalam tu..
jadilah.. telur kari! muahahahaa :))


"Jangan lupa goreng ikan kerisi garing-garing! sedap makan dengan sup kentang tuUuuu.."

aje memang! aje memang! tawwwwww.... GrrrrRrrrrrrrrrr

Tu! Pak Habibi TembamBOM i punya pulak!

ayat baik punyer.. tak de maknanya dia makan SOP KENTANG!

Serius ni ekk... serius ni... cakap sini habis sini lah ekk.. :))


pertama kali seumur hidup segalanya T.E.L.U.R!!!!

muakkknyaaaaa.... :D

 @________________*


ini aje yang bukan dari hasil telur..dan ini aje yang Pak Habibi i hadap malam tu... :D


nampak tak mak ayam garang tu???

macam tu ler mood i malam tadi.. apa taknya.. memacam lauk yang diubah suaikan dengan bahan UTUMA T.E.L.U.R!! beria-ia sangat nak menghirup kuah sup kentang berTELUR tu.. sayangnya hidung tersumbat YoUuu aii :)) dah tak ada rasa.. aduhh duuhh duhhh... :D tak pe.. tak pe.. yang penting.. i ikhlas masak untuk keluarga tersayang awwwww ;)

juga PROPS yang i gunakan malam tadi..

Mak Ayam Garang yang dah jadi BATU
dan
Beberapa bijik TELUR ORIGINAL punyer!

ada baki lagi 2 TRAY! apa yang kubagaikan tu nanti??

Jumpa lagi Petang Nanti... DUrian lagi ke?? ke??

Sabor.. ;)

TATA!!

20 comments:

Si Matatajam said...

M pernah masak juadah semua telur sebab masa tu dapat banyak telur kenduri kahwin. Ha ha...

Asyifa Mustaffa said...

Amboi k.sha...
hari nie hari telur sedunia ye...? hehe...

selamat ler menjamu selera ye....

ayam tu...~ nmpk garang la...! sbb tlur dah kene ambik...! hahaha....

Shahriah Abdullah Novelis said...

SM ehh betullah kalau dah dapat telur ayam kenduri kawen mau tak manjang telur aje tiap hari selagi tak habis haahahaha :))

Amelia said...

Hi my dearest Sha, ish...patuh lah pagi I bangun lambat. Ada orang semalam masa I titon dia kidnap I punya ayam. Pastu nak bekfes telur pun takder, yo.....you angkut mak ayam ngan telur sekali.. sebiji pun tak tinggal kasi I. hahaha..

Nanti I singgah for lunch dan bawa tupperware sekali nak tah pau for my dinner. Boleh? LOL

How are you today? Pi wat lemon juice with honey. Good for your block nose.

Jumpa lagi, tak boleh lepak lama2x nanti kena goreng cam ikan.

Bye.... muahhhzzz..................

Shahriah Abdullah Novelis said...

Asyifa... cayangg muakkkkk tolonGGgggg hehehehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Amoiii cayanggg.. yo lehh itu ayam i sudah kasi habis! semua telur kasi masak rasanya i cannot see the eggs and the ayam for 1000 years! LOL!!

Tq so much for the block nose tips.. i'll do it rite now jugak! tq so muchhh muahhhzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

JembalCastle said...

salam kak Sha, Alhamdulillah dah ok sikit yaa...banyak kan minum air suam kak...spesel ya nama jembal castle ni..hahhahaa ni nama tempat tumpah lahir nyer tuan empuyer diri kak..akak boleh panggil saya Sue...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hehehe... tq so much Sue.. muahhzzzz

Neeza.Areef said...

sup telor kentang mmg sepadan dgn kerisi goreng garing kan k.sha..i loikeeee

fazian.batrisyia said...

sedap la tu lauk cam tu...kalau anak sy no. 2 tu, gi kedai makan pun order telur goreng lembik + kicap...cam tu sy pun boleh tapaukan dia dari rumah lagik!

Liza said...

salam sha, bestnya nmpk telur dadar tu,i likeeee...
garang betul mak ayam tu kan....hihiihihi

rahel said...

Wah...bestnya..banyak pilihan...tapi gue suka yang masak sup tu n telur dadar versi lapok..kasi garing sikit memang wangi betul...

Choco Ani said...

Shaaaa Cak cak wahh semua nya hidangan telur.. ada plak mak ayam kat tepi tu jeling semacam je.. sup telor kentang tu sedap tu kak Ani pun suker.. dulu mak Kak Ani suka masak tu..

Bicara Kak Noor said...

menu telur yg best Sha,kalau cuci pinggan langsung tkde tulang hahaa licin je akak suka ni semua telor2 tu termasuk ayam yg sedang dok skodeng akak tu heeee

dapurCikWan said...

salam..tuan tanah tewwww...dah sembuh ke belum???garang je muka ibu ayam tu..agak2..dia takut org curi telur dia ye?hehehe...

cepat2 sembuh ye kak sha cayangggg!!

ilahjy said...

saalam sha... kesemua sajian sha tu kak suka... yg palling sedap sup sayur telur tu..adoiii aii dpt makan nasi panas dan gabung sambal belacan kaw kaw... tapi kak ilah tak sangka la pula seisi rumah sha suka telur.. anak2 kak ilah ada yg alah telur..susah betoiii laaa ... telur org kawen kak mkn dgn kicap sedappppp....

CitarasaKu said...

Salam....telur pun telur lah...sebab lauk emergency nie kadangkala makan bertambah..sebab sedap.Saya suka makan telur dadar..haha

Rohah said...

salam kak,
elok disiplin ayam tu dok mengeram ye??? dia tak kesah hidangan telur2 depan matanya..hehhi...
saya nak ambik sup telur tu, pebret tau..mmg tu lah ubat tekak yg kurang berselera makan,especially time demam..

Subhie Arun said...

hari telur ke...hehehe....tgk lapar shj...entah entah i pun nak masak telur today!

~azillakhalison~ said...

haha kak,ayam sebelah tu menjeling je ..hehe...

lauk yg simple cmni la sedapp kat anak tekak ni ha kak.hehe

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ