ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, June 14, 2012

Kuih Naga Sari Perisa Pandan Versi Baru! Lebih mudah di NGAPP! Ya giteew


Assalammualaikum.. selamat petang semua :) Nak bagi laporan sikit :)) batuk dah okay sikit, ehhh.. telinga pulak pekak! :D tak pe.. tak pe.. selera semenjak kurang sihat lain macam benor! memacam tekak ni terhingin! ye laa.. apa yang di makan semuanya tak berasa!  :)) so membikin ler tadi.. dengan penuh berharap.. dapatlah merasa! :)) tak banyak sikit je.. ;)


Kuih Naga Sari.. :D Mungkin zaman dulu Naga pakai sari kot? :)) Okay sambung cerita yaa.. selalunya kalau buat kuih naga sari ni kita buh pisang di tengah-tengah adunan tepung beras tu kan. Okay kali ni i ubah suai sikit agar lebih mudah dan lebih senang nak makan... :) tinggal... cam tu.. cam kat bawah tu.. yaa giteww... :D sebab i ni memang suka jenis yang ringkas mudah yang penting bila di makan LAJU je MENYUAP! ya gitewww :))



Nampak tak pisang kat celah-celah adunan perisa pandan tu? Haaa... i potong dadu pisang tu yerk.. gaul sekali, jadi buah pisang tu sebati dalam adunan tu... bila dah siap di kukus tu.. hah! tinggal...


Sudu dan masukkan ke dalam mulut.. ;)
so tak perlu lagi nak di kerat-kerat pisang tu...

sudu... NGAP!! sudu... NGAP!!

:)) :)) :))

mudah kan camtu?? jom buat!

Kuih Naga Sari Perisa Pandan Versi Baru!

Untuk Adunan Batter :

150 gm tepung beras
secukup garam
4 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan
1 sudu teh perisa pandan
350 ml santan pekat + 50 ml air

PISANG *DADU* ikut suka anda ;)

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan di atas *KECUALI* pisang.
 Dan pastikan jangan ada yang berketul.
Jerangkan di atas api *api kecil* sentiasa di kacau sehingga pekat.
Setelah pekat masukkan pisang dan gaul rata.
Angkat dan ketepikan.


gaul rata macam tu yaa....


ambil daun pisang yang telah di layurkan di atas api, kemudian ambil satu sudu besar adunan dan letakkan seperti gambar di atas.


bungkus macam tu.... ya betul :D sebenarnya saiz tu kecik aje yaa...


kukus selama lebih kurang 7-10 minit
angkat dan sejukkan terlebih dahulu

TARRAAA!!!

Kuih Naga Sari Perisa Pandan Versi Baru!


Nampak tak tu?? menyengih aje tu :D


Tengah panas-panas tu jugak ku sudukan dalam mulut ni hah!
Syukur Alhamdulillah.. ehhh berasalah pulak! :)) :)) :))


Lemak, manis, lembut....harum bau pandan tu.. mudah nak di makan.... ringkas!


SlurrPPppp.. giteww..... ;)


Jangan lupa cuba yaa.. :) bahan yang di gunakan pun sedikit aje kan kan.. makan pulak musim panas macam ni.. sejukkan dalam chiller.. waduhh macam rasa eskrem pun ada... :D
selamat mencuba! 

PROPS YANG I GUNAKAN :)


daun pisang :D


pisang masak :D


cawan plastik :))


Untuk warga KL dan kepada sesiapa sahaja yang bakal berada di ALAMANDA PUTRA JAYA.... klik bawah tu>>>


Jumpa lagi!

TATA!!

21 comments:

Asyifa Mustaffa said...

rajinnya la haiii...kakak sorang nie....

dlam pada x berapa nak sihat tu...siap gak 1 kuih ye...meh nak 2 3 keping..boleh? hehe....

Amelia said...

Hi sayang... sakit2x pun rajin lagi main masak2x kat dapur bukan pi titon rehat meh?

Pagi hidung sumbat, sekarang plak telinga pekak, adui kesian nya laling... mai saya cayang you...muahhzzzz....................

Lama tak makan ni kuih naga sari, wat sementara ni I tah pau dari pondok you dulu. Kejab lagi tea break nak ngap 2 biji, boleh?

I nak cepat2x naik posting malam ni, I guarantee you cepat sembuh.
Tak mau citer dulu, nanti you dah tau tak shiok!

Jumpa lagi, bye... with lots of love to you, get well soon.

Bicara Kak Noor said...

snagat rajin ini orang maaaaaa hari2 mesti ada kueh punya,alahai telan ayaq lioq ja Sha dah meleleh2 sampai tinga dah ni.

fazian.batrisyia said...

Emmmm...ingat kat mak...Kecik2 dulu mak rajin buat kuih nih...Selalu kacau nak tulung bungkus...

Mamasya said...

Salam Shaa.nampak sedap kuih nagasari...apa2 yg letak pisang mmg likeeee sgt....tp kuih nagasari belum pernah buat.

zuwaidah said...

Cik kak sorang ni memang rajin, dlm batok pun masih giat memasak.
24/6 tak boleh jumpa cik kak sorang nih...ada kenduri lorrrrr. kalau tidak, pasti kita laga pipi (bior benor hihihih)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

aduhhh sha... bikin akak terliur aje tauu.. dahla kuih feberet tu.. tp sangat2 malas nak buatlah sha sbb susah amat nak dpt pisang raja tu... sama jugak nak buat pulut dakap.. kena guna pisang raja jugak.. phewwwww... bestt giler pisang raja tu.. hehe... sha ada lagi tak? mintak 2 ketul!

ogyep yummy mellow said...

Knocked... knocked.. Assalammualaikum Kak Sha...
ogyep datang nak minum petang ni..

Rajinnya, ber naga sari lagi... Lama x makan kuih ni kak... Tapau sikit ya..

~~zana@pb~~ said...

Ini naga pakai sari hijau maaa....
Senang ngap ek? Buat senang tak? Biasa akk buat kaler putih....malas punya kes:-)

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha cygggg...QH suka resepi ni...versi bru..idea yg kreatiff..nti nk cuba...tp bleh x..tlg supplies daun pisang n daun pandan...hehehe...

CitarasaKu said...

Salam....sedap kuih nie saya suka..hehe nanti boleh buat bila ada daun pisang.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Teringin nak makan...

Citarasa Rinduan said...

alhamdullilah..
lega kak dah lega dr batuk..

kak.. sampai kesini haruman pisang dan daun pisang itu..
walahhhhhhhhhhhhhh..

menyengat dan lembut sahaja ke rongga hidungku...

awat kak suka menggoda nie??

Chah said...

Kak Sha!! banyak kali saya masuk sini, tp time enter ke kotak komen ni ada antu kenit tengah sengih2 jahat kat saya! kejadian seumpama turut berlaku pada kunjungan saya ke blog Tun Telani suati ketika dulu...adakan itu anak antu belaan saya atau akak..muekeke...hahhaa kak, banyak yg saya missed menu2 vomvom kat sini...:(

inahar ali said...

wowww..nagasari perisa pandan..gempak sehh!! mesti sodaap kan..akak kenen 2 ketui leh x sha??

Ilhamkreatif said...

Salam Sha Cayangg..harap cepat-cepat sihat yee...nampak sedap kuih naga sari,berseri je,warna hijau tu..

Subhie Arun said...

rajinnya kak....selalu ada kuih..lapar tgk....nak try..lama tak makan...kena cari daunpisang...hehehe

Yatie said...

sangat jeles bila Sha asyik guna daun pisang jek sbb kita takde daun pisang ni nak wat kuih2 mcm ni...jeles yg amat ni..he3..btw mmng menariklah nagasari pandan ni..akak mmng suka kuih yg ada haruman pandan ni..kalau makan mmng asyikkk gitewwwww...

Dapur usang said...

as salam sha........ sakit2 pun sempat buat kuih ya? alhamdulillah sha dah sehat...dapat lah kita merasa lain2 resepi pas ni eh?

Neeza.Areef said...

naga sari modern..ijauuu lagi

JembalCastle said...

salam akak...ni wajib try buat...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ