ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, June 15, 2012

Menu Menanges... Simple Yet Crying!



Assalammualaikum.. selamat sejahtera buat semua rakan-rakan baru dan lama di alam maya ku ini.. hari ni i makan tengahari memang menanges! *ejaan yang betul>> sila eja.. :D M.E.N.A.N.G.I.S* ya giteeww... :)) :D 


sambal tumis telur, ikan bilis dan bawang sekantong! kuah pekat benau!
ya giteeww... menanges taw! :))


Lemak Udang Besor Sayur Rampai Menanges!


Ikan masin kapak bersama ulam Pucuk Kendondong Awww!

Menu Menanges.. Simple Yet Crying!!


Syukur Alhamdulillah... hidung tersumbat, telinge masih pekak! berdesing aje telinge i taw :D
Mujur masa makan tadi tu.. eehhh berasalah pulak!
mau tak menangess... mujur semua lauk yang i masak tu tak masin! muahahhaa :)) :D

Lemak Udang Besor Sayur Rampai Menanges!


BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
secekut manja ikan bilis
1 batang cili merah
350 ml santan separa pekat

BAHAN LAIN :

8 ekor udang saiz M << dah macam bajulah pulak :))
10 tangkai daun pegaga
2 tangkai daun selasih
8 helai pucuk berbuas
1 helai daun kunyit *pucuk muda yang bergulung tu*
1/2 biji peria

CARA :

Renehkan *BAHAN KISAR* di dalam periuk kecil.
Setelah mendidih *sentiasa kacau* masukkan peria dan udang.
Setelah udang bertukar warna, masukkan kesemua *BAHAN LAIN* dan kacau rata, sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!!

TARAAA!!!

Lemak Udang Besor Sayur Rampai Menanges!


Kesemua sayur rampai tu petik tepi rumah oke.. :D
udang tu beli dari nelayan.. fresh terketik-ketik masa beli tu tau awww... :))

Sambal tumis telur, ikan bilis dan bawang sekantong! Menanges... ish ish...


BAHAN-BAHANNYA :

6 biji telur *rebus dan kupas kulitnya*
150 gm ikan bilis
3 biji bawang besar *hiris
30 ml air asam jawa
gula dan garam

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
30 tangkai cili kering

CARA :

Panaskan minyak dan tumiskan *BAHAN KISAR* sehingga naik bau dan garing *sentiasa di kacau, api perlahan dan tempoh menumis agak lama*
masukkan ikan bilis dan bawang dan kacau seketika.
Masukkan air asam jawa dan sesuaikan rasa.
Masukkan telur, kacau sebati. angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!

Sambal tumis telur, ikan bilis dan bawang sekantong! Menanges... ish ish...


Mau tak menanges... kuah tu pekat, bawang banyak, ikan bilis garing pulak tu.. telur molek aje tergolek 2 biji! awww.. mau tak menanges i tell you!

Menu Menanges.. Simple Yet Crying!!


calit pulak ulam pucuk kedondong muda kat sambal tumis menanges tu...
waduhhhh.... Menu Menanges.. Simple Yet Crying!! :)) :))


Syukur Alhamdulillah.. ikutkan badan tak berapa sihat lagi.. kuatkan semangat nak memasak hari ni.. tak kuasa nak makan luar.. panas sekarang ni..masak aje yang....

Menu Menanges.. Simple Yet Crying!!

:)) :)) :D


props yang i gunakan.. hentah apa kenama bunga tu.. plestik tu hehhee :D


Selamat menjamu selera kawan-kawan..

Masa menanti telur rebus tu masak.. sempat jugak i siapkan satu jenis juadah minum petang...
di rumah ni memang tak suka.. so i buat untuk my jiran.. ;)

apa tew?? tunggu petang sikit yaa.. macehh kerana sabar menanti... cayang semua.. muahzzz :D


Syukur Alhamdulillah..

KERANA SEBIJI EPAL MENDUDUKI CARTA KE 4 TOP 10 BUKU PRIMA DAH 2 minggu berturut2... 


Aminn... Jumpa nanti!

TATA!!

22 comments:

Amelia said...

Hi Cayang, manyak masak! Semua cam sedappp giler, I bawa mangkuk tingkat tah pau!! LOL

Tadi kat pondok I telinga tak pekak, hidung tak sumbat terus segar. Aiseymann... balik umah sendiri sakit balik?

You kena cari itu 2 orang buat antidote you baru tak sakit, Mau mana satu Beckham or Antonio? hahaha

Balik umah dulu sebelum husband you keluar dengan senduk ketuk kepala I, hahaha..

Jumpa lagi, bye... muaahhhzzzz....

izahdaut said...

waduhhhhhhh..kok kelihatan sungguh mahu menagesss.. hehhee...kak shaaaaa.. i miss uuuu.. akakkk lauk gini mmg kene tekak melayu pure kan. mmg tak leh lawan kesedapan lauk gini lawan ngan keju bagai. hehehe

kkida @ 1001resepi said...

huhuhuhuhuuuuu....kkida tumpang menangis....:)
sedeh bebenor nengok menu sha tu....simple yet delicious...makan lauk camtu lagi le laju...bertambah-tambah...:)))
lap you sha...:D

Bicara Kak Noor said...

hai Sha,kak noor dtg tepat masa nya ni supaya tk habis semua tu nak udang beso jugak sedap tu sayur rampai kutip kat umah ya sama lah kt umah akak keliling dengn pokok2 ulaman..

tahniah utk novel Sha wah hebat lah masuk top ten lagi syukurlah dpt carta ke4 kira hebat jugak ni masterchef kesayangan hamba ni heee

Delima Zamrud said...

wahhh mmg menangis d5 tgk nyer alangkah best nyer kalau dpt bang sepinggan hehhehhe

~azillakhalison~ said...

ini bukan dah takat menagis ni kak..meraung dah ni hehehehe...

ikann keru=ing kapak n pucuk kedondong tuu yawwwww...

pucuk kedongdong tepi umah ke akak petik hehe

Faiz said...

kak sya, lama la beno tak makan gesek kapak tu..menangess je tgok

psstt..leh tak bagi free novel epal tu satu kahkahkahkah

Neeza.Areef said...

nangis k.sha..
klu pedas pn nangis gak mkn lauk2 k.sha nih

Balqis Nazid said...

Kak sha.. Memang menangis tengok resepi ni huk..huk...

Apa kata kak sha masak banyak sikit lepas tu jemputlah kami makan berjemaah sama... Huk..huk.. Nangis lagi...uwarghhhhhh...!!!!!!!!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Amelia amoii cayangg.... hahaha. ya lho masuk pondok you hadoii semua penyakit hilang! :)) sampai sekarang i teringat2 tau! noty lah you hahha... tapi cayang kat you muahhzzz hubby tak tahu ni rahsia i dan you sahaja okeh heheeh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Izahh cayang momel momeyyyyyy... hehehehe... betul tu dik menangess di buatnya huaaaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Kkida cayanggg jangan nanges nanti semakin bertambah sha makan hehehe.. cayang jugak dengan kat kak kkida muahhhhzzz :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Noor cayang memang datang tepat pada waktunya..kebetulan sha baru habis makan aje ni hehehe.. cayang kak noor jugakk.. tq so much kak noorr.. muahzzzzzzzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Delima cayang 6 pinggan pun boleh! :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Azilla cayang haah semua akak petik tepi rumah... sebelum kena mesin dengan tukang mesin rumput hehehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Faiz cayang ikan masin kapak pun jarang akak goreng semalam terjumpa terus goreng! nak sebijik bolehhh :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Neeza lauk simple macam tu lah yang menangeskan heehehe macehh muahzzz :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Balqis boleh kita makan berjemaah bersama-sama ehhh bentang tikar pastu menyuap sambil silang tangan hehehe :))

FnF Simple Life said...

salam kak sha...tadi dah ziarah cni...pastu berebut pc dgn anak2...mama terpaksa beralah...dtg sekali lagi dah tukar menu...hwaaaa...memang nanges...laju sungguh kalah shinkansen bullet train nihon... ;)

dapurCikWan said...

menagis..sebab cikwan lambat datang..confirm dah habis kan??? ;))) heheh

CT Delima said...

As'salam Sha cayangggg

jangan menangis dulu, tolong masukkan lauk2 tu dalam mangkuk tingkat yang k.ct bawak, lepas tu nak nangis nangislah puas2 hehehe

amboiii..manyaknya masak2 nampak berselera betul k.ct tengok ni Sha. tak sabar nak tunggu menu seterusnya :)

Nur-nba said...

Salam.. Kak Sha, Nur datang ni.. Nur nak hulur tisu.. Bior akak boleh kesat air mata... Jangan dok asyik menangis je k..

Patutnya Nur yang menangis tengok lauk ni.. (tapi sambil baca entri Kak Sha ni, sambil tersenyum simpul sebab kelakar...)

Sambal tumis telur tu memang fav.. tambah pulak ada ikan kering.. Memang nangessss orang menengoknya.. huhuhuhu... :(

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ