ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, June 18, 2012

Tiny Pandan Sponge With Durian Filling... By Chef Nellysha!


Assalammualaikum... Selamat petang semua.. Syukur Alhamdulillah.. bertemu lagi kita petang ni ya... :) N3 semakin banyak yang belum sempat lagi  kukongsikan di dapur i yang tak seberapa ni hah! tak pe :D tak pe :D perlahan-lahan semestinya akan i kongsikan pada semua.. walaupun resipi di dapur ku ini biasa-biasa sahaja :)


Gambar terkini Abang Amin di Kem PLKN.. :D
menyengih dapat bekalan makanan satu beg besar IKEA tu yaa.. :D
tiap minggu i tak pernah miss ke sana. Jengah dan tengok perkembangan Abang Amin. 2 minggu lepas dia kurus sikit, semalam jumpa ehhh naik balik! :)) wahh dah macam bursa saham! :))

Tiny Pandan Sponge With Durian Filling...


ya very the tiny i tell you!
semua sedia maklum di rumah i ni memang tengah musim durian. So Abang Amin memang suka sangat dengan durian.. Tapi i tak bawakkan dia durian fresh sebab menghormati kengkawannya yang berada di dorm sebelah-menyebelah tu... takut kang ada pulak yang bercakar dengan kulit durian sebab tak dapat menjamah.. :D

so i buatlah kek sponge aka bahulu comey kecik-kecik dalam tu buhkan inti jem durian... :D


seperti biasa.. bila cuti sekolah.. adalah Chef Cilik i tu.. Nellysha..:))
dari memutar telur sampai kembang memutih umpama buih di kali cecewahhh :D
sehinggalah memasukkan adunan dalam cup cakes kecik tu...
i cuma tolong isi inti durian dan bakar dah tu jerk :D

 i buat malam masa tu.. Hari sabtu..16hb jun 2012 bawak ke Kem PLKN hari ahad pagi.. 17hb Jun 2012 wahh sungguh detail giteww :)

Tiny Pandan Sponge With Durian Filling... 
By Chef Nellysha!


Untuk Inti Jem Durian :

Sili Klik SIni : --->>>



Setelah itu.. meh ler kita membuat....

Tiny Pandan Sponge With Durian Filling... 
By Chef Nellysha!



BAHAN-BAHANNYA :

110 gm tepung kek + 1/2 sudu teh baking powder + secubit soda bikarbonat + secubit garam *AYAK 2 KALI*

4 biji telur *SAIZ A*
120 gm gula castor
1 sudu teh perisa pandan
1 sudu teh esen vanilla

cup cakes

CARA :

Putarkan telur dan gula sehingga gebu dan bertukar warna putih dan gebu benor.
Masukkan esen vanilla dan putar sehingga sebati.
Masukkan tepung dan kaup balikkan.

Bahagikan kepada 2 bahagian.
Bahagian 1 ~~ campurkan dengan perisa pandan
Bahagian 2 ~~ *ketepikan sedikit, memadai untuk pipe di atasnya*

*Berpandukan gambar di atas*

Masukkan sedikit adunan pandan ke dalam acuan cup cakes.
Kemudian ambil 1/2 sudu kecil jem durian dan letak di tengahnya.
Tuangkan sedikit adunan tanpa warna, lakukan sehingga selesai.

Panaskan dulu ketuhar dengan suhu 170'C selama 15 minit.
Bakarkan selama 10-12 minit.
Angkat dan sejukkan.
Taburkan dengan sedikit taburan gula aising!

TARRAA!!!

Tiny Pandan Sponge With Durian Filling... 
By Chef Nellysha!



Gebuuu aje YoUuuuu aii.... :D


bau wangi pandan... awww :))


tekstur halus.... dan berspring-spring giteww.. kalah tilam Vono! :))


dengan bau pandan.. tekstur gebuss... ada pulak jem durian di tengahnya.. AuumMmmm :))

Tiny Pandan Sponge With Durian Filling... 
By Chef Nellysha!



ya gitewww.... nampak tak taburan gula aising yang dah tebal macam salji baru turun tu???
ya itu chef cilik yang punya! without durian filling! :D


Penuh feeling... :D cehh...


"Ohh.. mennn...."

komen dari Abang Amin bila dia kunyah kek pandan berdurian tu ekk... :))


Tiny Pandan Sponge With Durian Filling... 
bukan tu je yang i pek kan untuk Abang Amin.. kek choc pisang pun ade.. khas buat dia mengunyah bersama kengkawan di dorm! ;)



Akak dan adik.. awww.. atau adik dan abang.. cehhh! :)) :)) :D

Tiny Pandan Sponge With Durian Filling... 
By Chef Nellysha!



sangat mudah dan simple untuk di cuba... :)

Selamat minum petang ya kawan-kawan.. Muahzzz

TATA!!


30 comments:

Bicara Kak Noor said...

Hari ni nampaknya dah 2 orang chef kecik turun dapur ni Sha,tak tercabar ke ibu2 semua hahaa,tapi kalau akak kan lagi best diaroang ni turun dapur kita boleh berehat heee
apa2 pun tahniah jugak utk chef Nelly tu like mama like doter ke kakak ke tak tau lah,mesti kelazzzzzzzz gitu ada potensi jadi famous amos tu suatu hari Sha..
nak komen gambar dgn abang Amin tu macam adik dan abang lah tu

Shahriah Abdullah Novelis said...

Betul tu kak Noor.. tadi sha tengok biskut DD tu hadoii kecur tak sudah.. Insyallah nanti sha nak cuba memang mudah giler tu.. sha memang suka bab2 yang mudah2 ni pulak bahan2 ada tu yang best tu... nanti boleh pek untuk abang amin sekali hehhee...

Tq so much Kak Noor Insyallah manalah tahukan.. kalau ada Junior MCM memang sha nak nelly masuk hehee... muahhzz.. jangan harap Pak Habibi nak benarkan.. cukup2lah bini dia terjebak dulu tu hehhee

cayang kak noor.. awww macam adik dan abang haahahah

Zaliedana said...

Kak Sha cayang,wah rajin komain chef cilik ,sekali turun dapo fuhh siap kek yg nmpk sedap tuh,da pula jem doyan lagilah bertambah sedap tuh,bau lak surelah harum sgt..chef cilik n kenit kat umh sy nih duk ralit sepahkan brg n xpndai g nk nolong wat kek cam nelllysha tuh,hehe..
Kak sha bukn cam akak ngan adik pic tuh,tapi cam awek n bopren gitu,hehe..siyes akak nmpk muda n bergetah lagi uuu..

Asyifa Mustaffa said...

Salam kak...
wa...untungla anak dah besor...akak x lama lagi bole goyang kaki la ye...
anak sy x brapa nak larat pegang mixer pun kak...hehe...takat tabur2 choc rice ke...bole la....:)

klau dah nama sponge tu...mmg ler nmpk gebu dan lembut je kan...+ lagi dgn filing duriannya tu...hah ! ambik ko....mmg ngap2 x hingat la....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Zalidena cayanggg muahzzz amboi pujian adik membuatkan diri akak hampir2 hilang kawalan awww.. macehh cayangg.. mana ada bergetahnya dah tua.. gemuk pun ya.. hadoii apa taknya manjang mengunyah aje kerjanya hehee... :D

Tak pe.. pelan2 esok bila anak dara tu dah besar gerenti dia rajin bantu mummynya di dapur kan kan.. macam Nellysha dulu sejak dari kecik akak rajin belikan dia mainan masak2.. bagi dia bahan2 betul biar dia berangan memasak di dapur.. bila dah besar.. Alhamdulillah boleh di harapkan..:)) macehh cayangg muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Asyifa cayangg.. Alhamdulillah dik.. Nelly memang ringan tulang bila di dapur.. ada jugak kekadang mood nak angkat cawan satu pun tak kuasa! muahaha.... :))

Memang tak ingat dunia bila mengunyah kek sponge tu hehhehe macehh cayang muahhzz

FnF Simple Life said...

aduh...kecik2 lagi dah rajin tolong mama di dapur ye...syedap pulak tu... ni yang teringin nak anak dara jugak ni...hehehe...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq FNF hehee... rajinlah jugak kalau mood angin dia rajin hehhe.. kalau nak anak perempuan kena kerja keras siang malam hahaha.. macehh cayangg :))

ibundo said...

Sampai jilat jilat jari gitew.. Mestilah tak terkata kesedapannya.
Yang sebelah abang tu, emak nya ke. Ingatkan kakak hiii...

Delima Zamrud said...

D5 bawak pinggan sambil ketuk2 tingkap dapur sha, mintak 10 boley mau mau mau hehhehe sedap tul nampak nyer adehhh kalau lah leh buat delivery kan kan kan...

rahel said...

Ni yang bikin gue jeles ni..macam nak lawan gue je buat kek..hohoho..nampak gebus la kek tu kak Sha..dan paling menarik ada durian filling..awww..

Amie said...

Hamboooiiii...chef cilik sudah turun padang ye.... bukan main lain kerlingan matanya yang memancarkan seribu makna buat kita jeles nak merasa jugak TPSWDF tu.....,
abang Amien nampak segaklah Sha! Dengan kata lain...nampak macho gitteewwww..he he he hh

Nieza said...

Assalam kak Sha cyng, hamboii! kemain tayang doyan ni..kita ambik bau jer la dari jauh ni..hehe bestla ada pembantu chef Nellysha tu..suka abg amin maknya rajin masak mcmx2..memang nampak muda betul la akak ni bila bergambar ngan anak nampak mcm 2 beradik jer tu.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hehhe Ibundo ya kakak Amin awww hahaha.. tq Ibundo cayang dia...muahzz :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Delima tak nak semua ke???? sikit naa mintaknya tu hheheheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel... mana boleh lawan lho.. lho buat kek lagi teror! itu kek pepondok aje heeheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq Kak Amie cayanggg muahzz.. nampak macho dan brown kelerkan kak Amie hhehehehee..

Chef cilik turun dapur bila cuti aje.. tu pun ikut mood... :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Nieza cayang wangi hehee.. chef Nelly tu ikut mood... so hari tu mood sangat okey sebab nak jumpa Abang Amin dia.. hehhee...

Tq so much nampak macam adik beradik sebab akak pendek amin tinggi dari mak dia hehehee.. macehh dear muahzz

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha cayanggg...bestnye dpt mak mcm ni..ade aje bekalan yg dibawa ke sna..sedap2 pulak tu...sgt rajin...

terliur tgk kek sponge pandan tu..mesti harum mwangi baunye tu...ditambah lg dgn jem durian tu..berganda sedapnye tu.good idea la..kreatif..

Subhie Arun said...

wow..innnovative n creative dish...sedapnya mata memandang..dan makan....

ummiaisyah said...

ayoyo....ai mmg takleh tahan bau deriyan...rasa nk terokam je...hahahah..best nya org johor...lamabakan derian...kem salam kt cef nelisha ok! gud job bebeh!

ummiaisyah said...

ayoyo....ai mmg takleh tahan bau deriyan...rasa nk terokam je...hahahah..best nya org johor...lamabakan derian...kem salam kt cef nelisha ok! gud job bebeh!

~Sweet Honesty~ said...

mama dia rajin masuk dapur..tu yg c ank dara pun rajin jugak yea..(^_^)

Kalo la sya berjiran ngn akak, dah tentu 'mengintu' saja ke rmh akak..hihi

Norzie hany said...

Assalam Sha.
Untungnya ada sorang chef cilik yang rajin menolong.Gebu dan nampak sedap sgt tiny pandan with durian filling tu....saya suka makan tapi tak rajin buat la Sha.

Mamasya said...

Salam Shaa.wah chef jr baking lagi....rajin tul..baguslah Nelly rajin baking.kek sponge Nelly buat tu nampak sedapnya dg filing durian ....kalau dpt rasa 2-3 ketulpun habis ni..

dapurCikWan said...

amboi dik Nelly buat ape tue...tak ajak cikwan nak buat projek duyan ye... ;))

momma memang tetap hot & vogue.. ;))

Balqis Nazid said...

salam kak sha...

wahhhhhhhhhhhh..!!!!!!!!!!
gojesnya akak nak jumpa BF akak opsss..
hi..hi...

alah derian lagi... tengok dari jauh jer lah gamaknya ahakss....

quinnie said...

memang jadik kengkawan abg min cam gini kak sha..tiap2 minggu ada je bekalan dari rumah..hehehe

sedapnya inti durian....hari tu tengok kat pasar malam durian tak byk sgt ler jual kat ipoh ni...ke tempat saya je yg sikit...daerah perak yg lain tak tau pulak...hehehe

ogyep yummy mellow said...

mak ai... satu beg ikea dibekalkan kat Abang Amin.. penat nak menghabiskan tu...

cantik aje kejadian pandan sponge tu... dak kerempeng pun dah menjilat jari..

Neeza.Areef said...

bila npk anak dara tu menjilat jari pehhh..msti sedappp x toleh kanan kiri dah tuh..

untung k.sha dgn anak bujang dah cam adik badik..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ