ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, July 3, 2012

I Want Something.. By Piping, Creamy, Strong And Simple! Yaww..


Assalammualaikum...

Syukur Alhamdulillah dapat kita berjumpa lagi di dapur maya i ni kan.. wahh! serius nih! i memang sibuk giler! sikit aje lagi hampir giler! *giler manja yaww* :D



I Want Something.. By Piping, Creamy, Strong And Simple! Yaww..


Pemandangan tempat percutian kontotz i minggu lepas.. sejuk mata yang memandang....
pemandangan cukup menghijau luas terbentang di hadapan mataku.. yawwww :D

Dan...

di saat itu i mengimpikan sepotong kek yang berperisa coffee... di litupi dengan cream yang penuh yawww ;)
di lapisi tiap lapisan kek itu juga dengan coffee... yawww ;))

Sambil menikmati pemandang yang indah di hadapan mataku itu.. ciptaan Yang MAHA ESA.. Subhannallah... :)
mata terpejam sambil membayangkan... rupa dan wajah kek yang bakal ku telan :)) di kala itu.. yawww :D


nak cake yang simple... dan hanya ada satu perisa..
iatu..

Coffee!! Coffee!!!

i love coffee sooooOOoo much!

TooOooLOongg...!!! :D


cake coffe yang berpiping... dan creamy..
segalanya Coffee!!!
ya gitewww yawww :D


berlayer-layer yawwww.... :D
*walaupun hanya ada 3 layer sahaja!* :))


sambil menikmati cake coffee juga di sulami dengan coffee kampung yang pekat dan berserdak! :))
ya gitewww yawww.. :D


dan atasnya di tatahkan dengan buah strawberry yang segar dan masak ranum!
yawwww :))


maka mengumpullah kekuatan yang hanya tinggal nyawa-nyawa kucing! *ala malas nak berlengkau sebab kerja penulisan bertimbun!* :))

cek dulu.. mana kotak alatan mengising untuk memiping kek yang kuidam-idamkan itu..
Syukur terjumpa! muahahahaa :)) phew lega!
ya giteww.. yaw :D

Coffee Cake By My Fantasy!

*fantasilah sangat!* :D ;)) :))


Dan Syukur Alhamdulillah menjadi!
Walaupun semasa proses pembikinan banyak halangan terpaksa ku tempuhi!
Kisah akan di ceritakan di bawah gambar yang berlubur tu yaa...:D


BAHAN-BAHANNYA :

100 gm mentega *suhu bilik*
100 gm gula kastor
1 biji telur
100 ml susu segar
1 sudu besar coffee paste
1 sudu kecil esen vanilla
180 gm tepung kek + 1 sudu teh baking powder *ayak bersama*

Whipping Cream + coffee emulco = jadi coffee cream yaww :D

CARA :

Putarkan mentega dan gula sehingga kembang.
Masukkan telur dan susu segar dan putar sehingga sebati.
Masukkan coffee paste, esen vanilla dan putar lagi sehingga sebati.
Masukkan adunan kepada dua acuan loyang kecil *lupa pulak nak kuukur* :D *gris dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas minyak.

Panaskan ketuhar dengan suhu 170'C selama 10 minit.
Bakar adunan selama 25-30 minit.
Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.


potong kek kepada dua.. *macam gambar di atas* tinggal 3 keping kek, satu keping dah kena makan dengan dak kerempeng sebelum dia berangkat ke sekolah agama! bagus kan :D
so sekarang tahulah yer.. kenapa ada 3 keping yaawwww :))

selepas itu bolehlah di lapiskan dengan coffee cream dan pipe mengikut kehendak dan imaginasi anda semua yawww ;)

TARRAAA!!

Coffee Cake By My Fantasy!


Bahawa sa nya... lilin sebatang terpacak celah strawberry itu bukan di dalam fantasi i sebenarnya.. :))
masa mengais perabah nak buat kek tu terjumpa dalam peket belum bercuit.. malahan bukan sepeket tetapi berpeket-peket!
apa motif????
yawwww... :))

Coffee Cake By My Fantasy!


 So petang tadi my home sweet home sungguh harummm giteww..
bau kopi!
waduhhhh :))


masa i sibuk snap gambar kek ni.. Abang Aemir my hero no 2 dok ler memerhati i mengerjakan kek tu... :))
dia cakap apa tau.. anggornya dah lama benor maknya ni asyik pusing kek tu ke kanan dan ke kiri serba tak kena gitewww kan.. terus dia berunyi.. kontotz aje...

"Boleh potong sikit dulu tak? Aemir nak!"

Hemboiiiiiiiii... yaaa.. kisahnya menunggu tepi i tu nak makan kek kopi??

:)) :)) :))


dapat hulur 1/2 buku kek tu kerumah jiran.. kali ni hantar 2 pintu!
sebab nak tanya.. kenapa air tak ada! muahahahaaa :))


Kepada semua rakan-rakan yang tak pernah bersua muka dengan Shahriah tu... okay jangan lupa saksikan... secara live!



Stay tune!!! jangan lupa tau!
Jap belum habis lagi hehhee.. banyak gambor i snap.. balas dendam sebab sejak beberapa hari my N3 sikit jerk gambor tu kan.. kali ni.. i buh bebanyak.. khas untuk you all semua.. cayangg dia.. muahzzzz << kiss sampai terlelap! :D

Coffee Cake By My Fantasy!



bukan main.. bersilang kaki tadi i makan atas sofa malas i tu tau..
mata tu pejam celik sambil menikmati... :)) *gedikz*

Coffee Cake By My Fantasy!


Jumpa lagi.. Jaga diri, senyum itu satu sedekah tak bermodal... petua nak tegangkan pipi pun yer jugak tu.. yawwww :))



TATA!!


37 comments:

FnF Simple Life said...

Alamak kak Sha...tgh dok bz2 pun sempat bikin kek kopi nih... aduhaiii...konpius ni kak... untung jiran 2 pintu kak sha dapat kek sedapppp...

dapurCikWan said...

coffee lover rupanya kak sha ni ye ;))

ibh_sue said...

Wahahhaa..gelak dulu dgn celoteh akk.
Sue tak la gemar sgt coffie, tp bila tgk kek akak tu mcm terbau2 ja bau kopi tu.Tetiba teringan minum air kopi lak..Heee

Yatie said...

Assalamualaikum Sha,
alahai rajinnya wat kek segala, walau busy sempat lagi mendeco kek idaman...meh rasa sepotong..akak pun peminat setia coffee, suka keharumannya yg menusuk idung tu..wakakakaka...apa lagi dpt menikmatinya..mmng best sngt..

NAL said...

wow..teringin lak nak rasa..kena buat sendiri la jawabnya :)

umi's cup cake said...

Salam Kak Sha Sayang
Menusuk hidung dengan haruman kek kopi tu...nak sepotong boleh tak?

Si Matatajam said...

Sedap gak ye kl tukar selera try kek kopi plak. M slalu ngap kek coklat ja...

rahel said...

Tentu enak banget kek itu..haruskah di try?

leen said...

mesti sedap cake perisa coffee nikan....yum...yumm..yummm.saya pun suka..tambah dengan air kopi berseredak tu...meleleh air liur ku...

Amelia said...

Hello, hello... my dearest Sha, coffee cake.... yeeeeehhhaaaa..... wahhhhh............my favorite tau. I'm a coffee lover regardless wat minum or dessert, anytime,anywhere,anyhow. LOL

Cantiknya your piping skill, nampak stylo dan elegant. Siap ada candle lagi, hehehe.... Lovely presentation, very stylish and elegant. :)

Yum yum...yum yum.... I ambil seketul dulu ya, tengah lapar belum makan lagi. LOL

Have a nice day, jumpa lagi.
Muahhhzzz....................cayangyou, babe.

Sofea said...

Menggoda & terbaik uuuu ;)

kasihredha said...

Bercuti kemana tu sha?
Ada di RTM ye...dulu2 akak suka sgt tgok MC...sekarang x sangka jadi kawan maya pulak dgn sha.
Sekarang akak tgok MC selebriti pulak.
Walaupun nyawa2 kucing...jadi juga kek yang cantik jelita ni.
sedapnya kek dan kopi tu yawww

norhanim md zain said...

wah shah tak berkedip mata nie dok tengok kek kopi yg menawan ni..belum rasa lagi..eh eh kalau dapat sepotong mesti...best giler...sedapnyaaaaaaaaaaa tak lupa 5hb kita tunggu depan tv...:))

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha cygggg...ala siannye..bz sgt yer...tq sudi singgah dapur QH di malam hr gitu...tharu n haru tgk kek tu..haha...nmpk sedap lak..QH mmg tgh kemaruk mkn kek..tp beli la..hehe..nti nk try gak lak wt perasa kopi..mesti sedap...deco kek pon cntik...

Ummi said...

Assalam Sha cayangg...waaahh on air nnt yea, tahniah..insyaAllah akak tunggu, harap2 x lupa... Amboii kek dia ngencess sungguh...tp now dah takut nak makan yg creamy2 camni...pandang je laa...telan air liur, guullpppp! ^__^

gerhana luka said...

sedapnya kek kopi, saya ni kek apa2 pun semua sedap janji kek heee... Kak Sha cantiknya deco kek akak tu simple tapi memukau sampai jatuh hati tau ;))

Nur-nba said...

Kak Sha, terliur menengok kek kopi ni.. Busy2 pun sempat deco kek.. Hebat betul akak ni..

Mamasya said...

Salam Shaa.kek coffee nengokpun dah tahu sedapnya dan pasti wangi bau coffee bila lepas masak.
hijau kws percutian kat bawah tu....cuti kat mana ni....
tk Shaa wish tahniah.majalah Eternity ni majalah online yg bestnya sb free tak perlu langgan/beli.

Zurina Hj.Zainal said...

pagi2 dh buat saya lapar.......huhuhu....

Neeza.Areef said...

morning k.sha
(sbb baru masuk pg ni)
bau kopi smpai sini
sedapp nya lah..berseni tgn
leh deco piping keliling cake
rajinnnnnnnnnn

yan's cottage said...

salam sha.....
hm....!!!!!sedapnya kek dia....!!!!!
buat yan teliur je....
mintak sikit.....

Sari Yusa Ibrahim said...

awwwwwwwwwwwwww!! Aku terrrrrrrrrrrrgodaaaaaaaaaaaaaaa Kak Shaaaaaaaaaaaaaa!!!! Hiks

Kak, sy suka minum kopi, kek kopi kurang tapi kalau sy jadi jiran Kak Sha, sy memang sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!

Phong Hong said...

Cantik! Cantik! Kalau I kat rumah you, setengah kek pun I boleh perabis!

fazian.batrisyia said...

Sedapnya nampak kek kopi tu...berangan jugak nak membaking..tapi apakan daya...semua peralatan sudah packing.

Wani said...

wah kak sha busy2 pon dah bikin siap kek dgn penuh krim2 lagik.. kelainan jugak kek coffe asyik nak wat kek coklat je kan.. hihi.. rasa nak menery kek kopi lak..

zuwaidah said...

Mak aihhhhh dah terasa nak masuk dalam mulut dah nihhhhh......ngap!!!!

Siti Nadira said...

Saya boleh bayangkan kak...duduk berlunjur atas sofa sambil menikmati sepotong kek idaman...wowwww....besttt sgt2!!

~Sweet Honesty~ said...

wowww kakk..sukee tayang tauu..dh la tu..ssh pla nk buat...huhuhuhu

Mieza said...

Salam Sha...wahhhh nampak creamy betul kek coffee sha ni..terliur mieza tengok..pakai buttercream ye sha creamnya tu? kekadang mieza pun sama kalau dtg time nak pipe tu terasa kena buat gak kek dan creamnya hahaha then main2 piping hehehe

quinnie said...

sedapnya kak sha..saya pun suka sgt dgn kek perisa coffee tapi tak pernah buat..hahahahha...beli je...ngeh ngeh ngeh...

CitarasaKu said...

Hehe kadangkala kita kena berfantasi juga bila terasa nak makan ....barulah menjadi.Siap dengan lilin nampak romantis gitu.

Amie said...

Romantiknya suasana.... tiba-tiba rasa nak berjiwag-jiwang melihat sebatang lilin atas kek tu... nostalgik!

Wattie said...

Salam Sha,
Alamak....tertinggal bas la pulak, agak2 ada lagi tak coffee cake tu....termengidamla pulak....

Rohah said...

buzy gilerrr ye kak...makan kek coffe ni mesti bertenaga punya..walaupun buzzzyy still stronggggg..

Salmi Khairil said...

simple tapi menarik dan membuatkan saya terliur...

anymz said...

alaaaahai sha,sodapnya...fav akak yg berperisa kopi2 nih..cekelat kopi,kopi,kek kopi...wangi tau bau kopi..ai likeeee sgt2...nak save resepi ni lah..rasa cam nak buat suatu hari nnt..

Kak Nita said...

Salam kenal Sya...
nampaknya kita sama..penggemar coffee giteww...mesti sedappp kek tu..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ