ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, July 2, 2012

Masakan Ala Ketinggalan Keretapi!


Assalammualaikum... Apa khabar semua? :D Syukur Alhamdulillah... bertemu lagi kita di dapur maya i ni kan :) Okay masa i menaip ni umpama terlepas keretapi.. laju kemain lagi.. apa taknya.. penat bercuti di lokasi yang terceruk dari kesibukan kota tu.. gambar atas tu... itulah lokasi percutian kontot i baru-baru ini... serius memang sejuk mata memandang di kelilingi pepohon yang menghijau aww :))

Sebenarnya i ni ada urusan yang perlu i kerjakan di luar sana tu.. tepat jam 4:30 petang i mesti nak kena ada.. kalau tak ada.. jawabnya :D hehehehh... jawab ler.. :)


Wahh.. kononnya :D ambik gambar jauh aje tu.. bila dekat aje Abang Aemir my hero no 2 tu akan cakap cam ni...

"Momma belakang sikit! kat gambar nampak penuh!"
cehhh... jelas sekali sekarang fizikal i kian membesar! muahahaaaa :))

kisah bercuti tu nanti ajelah i cerita yaa.. ada lebih 700++ gambar yang i snap so nak mengedit tu makan tahun! :D

Sibuk macam mana pun.. kewajipan untuk keluarga tersayang tetap DI UTAMAKAN... yang dulu di dahulukan tak giteww...:)

Masakan Ala Ketinggalan Keretapi!


Sambal tumis sardin
Asam rebus kacang bendir dan kacang panjang
telur dadar bawang putih
ulam kacang keceper dan jering muda aww :D

SAMBAL TUMIS SARDIN


BAHAN KISAR :

20 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia

BAHAN LAIN :

1 tin sardin *jenama biasa i dapat dari hamper :D*
1 biji bawang holland *hiris
1 tangkai cili hijau *potong 2
6 biji tomato ceri *potong dua
2 batang serai *titik
50 ml air asam jawa
1 tangkai daun sadri *hiris
gula dan garam
minyak

CARA :

Panaskan minyak dan masukkan serai dan juga *BAHAN KISAR* tumis sehingga garing dan sentiasa di kacau.
Masukkan air asam jawa, gula dan garam, renehkan sehingga kuah agak pekat.
Masukkan daun sadri, sardin dan tomato ceri.
Kacau rata, Angkat dan hidangkan!!


Lauk penyelamat di kala ketinggalan keretapi dan muak makan di luar beberapa hari lalu.. :D


ada ulam jering dan kacang keceper...
tak panjang cerita.. inilah padanan yang terbaik! ;)


Asam rebus kacang bendir dan kacang panjang... my fav no 1 dishes!!!
resipi simple ini ada dalam buku Sajian Istimewa Shahriah Abdullah..
sebab i memang suka!! :D 




Juga gambar terbaru dak kerempeng sepanjang bercuti ala kontots... :)
Jumpa lagi nanti.. Insyallah malam nanti i akan jalankan misi menjelajah ke rumah kawan-kawan blogger.. Insyallah.. :D

Tentang GA dan juga contest.. Insyallah soon.. akan di beritahu kelak... jangan lupa ikuti tiap perkembangan di blogs i ni yaa.. cayang semua.. muahzzz... :)

Assalammualaikum.. 

TATA!!

17 comments:

Phong Hong said...

Percutian kontot? You ni farnee lah....Mana itu tempat ? Nampak cantik. By the way what is kacang keceper ? I tak pernah nampak.

Si Matatajam said...

Kalau kat tempat M, kami panggil kacang keceper tu kacang kelisa... Simple tapi terangkat tu...

yan's cottage said...

salam sha.......
walau masakannya ringkas kena dengan ulam ulam segar memang bestkan......

Rohah said...

wewit kak...lauk2 yg akak tayang tu lah yang paling sedap kat dunia...

AIN NAZRI said...

ain pon suka bendi n kcg panjang masak asam tu.. huh kalu dapat dengan ikan masin pon ok.. sedaaapppp

umi's cup cake said...

Salam Kak Sha,
Yang simple memang selalu memikat selera.

gerhana luka said...

Kak Sha kacang keceper tu kacang botol kan, sedapnya makan kalau ada ulam-ulaman tu boleh awet muda.

FnF Simple Life said...

Asslm kak sha. kagum ngn kak sha tau...dlm bz2 tu pun sempat lg buat mcm2...masak walaupun simple tp berkat...air tgn ibu dan isteri... sempat lak masak lauk berjenis2...

Nur-nba said...

Salam. Kak Sha, lauk simple2 tu memang Nur suka.. Cantik je buku akak tu posing celah pokok.. So creative!!..

Tak sabor nak tunggu GA akak.. Nanti canang kat Nur yek~

Sari Yusa Ibrahim said...

yang tertinggal ketapi nilah buat boleh tambah nasi 5 kali.. hihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yg ketingalan ketapi tue yg sedap kaka ngeee....x der la membesar pun ai tgk pic akak tue...menten canterk jer taw @.@

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sha cayang!!!
mmg betul tuh lauk penyelamat kami semua disini..
hahaha mama pggl ikan dlm tin msk apa jer mmg laku :P

Norzie hany said...

Seribu rindu untukmu...dah dua kali ulang baca.Tahniah ye.
Tak pernah jemu mkn sambal sardin...sedap.

dapurCikWan said...

Salam kak..cw dah ketinggalan kapal terbang ni... best gak percutian kontot tu,,kat mane tu kak sha..

pssttt..kacang keceper tu kacang botol ye kak??

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Percutian kontot....muehehehehehe......ayu pun selalu penuh kan gambar jika amik jarak dekat...hik3!

Lauk dgn ulam, that's my peberet!

Gee® said...

waa...lauk sardin mmg best... evergreen tau!

CIK Y O N G said...

akak tengok sardine memang tak boleh tahan punye!!
pastu dengan telur dadar pulakkk..
adusss.. meleleh

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ