ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, July 31, 2012

Juadah Berbuka Puasa 31hb Julai 2012


Assalammualaikum..:)
Wahh hari ni dah masuk Ramadan ke 11, Syukur Alhamdulillah...
Hari ni i masak cepat... sebab nak keluar petang nanti.. nak meninjau ke bazaar Ramadan. Saje je :D so petang ni i tak buat kuin-muih. Main pakai tunjuk aje petang nanti :D

Menu Berbuka Puasa Ramadan Ke 11
Bersamaan 31hb Julai 2012


Ikan Tenggiri Masak Kicap Cili Padi


Miso Sup Bersama Tofu Jepun


Udang Goreng Limau Purut


Ikan masin tenggiri jeruk 


Sambal Belacan

Ikan Tenggiri Kicap Cili Padi


BAHAN-BAHANNYA :

ikan tenggiri 5 keping *gaul bersama sedikit garam dan goreng separa garing angkat dan ketepikan

5 biji tomato ceri *belah dua
15 tangkai cili padi *buang tangkai
1 cawan kicap manis
50 ml air
2 sudu besar cuka
2 helai daun sadri *hiris
gula dan garam


BAHAN TUMIS :

1 biji bawang besar *hiris
4 ulas bawang putih *hiris
2 cm halia *hiris
4 tangkai cili kering *potong 2 inci
1 batang serai *titik
minyak

CARA :

Panaskan sedikit minyak dan masukkan *BAHAN TUMIS* sehingga naik bau.
Masukkan kicap, air, cuka dan renehkan sehingga mendidih.
Masukkan ikan gula dan garam.
Masukkan ikan, tomato ceri dan daun sadri.
Masak sehingga kuah agak pekat.
Angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!

Ikan Tenggiri Kicap Cili Padi


yang simple tu lah yang sedap.. masak nasi tu lembik sikit ekk :D


Miso Sup Bersama Tofu Jepun
Gunakan paste Miso dan renehkan di dalam air, setelah mendidih masukkan tofu jepun dan daun bawang
angkat dan hidangkan!!


Udang Goreng Daun Limau Purut
resipi ini nanti i share di lain N3 ya :)


Pencuci mulut i berbuka petang ini..
Orange.. :D

Sekian sahaja... selamat berbuka..:)

Assalammualaikum..

TATA!!

17 comments:

QasehnyaRania said...

waduh2...kelassss akak..
ramai orang kt mask byk2 mmg best kan ;)

Amie said...

Awal dah siap sedia juadah berbuka ye Sha... kami tengah tunggu waktu berbuka puasa ni kejap lagii... dlam 10 minit lagiii...

Balqis Nazid said...

salam kak sha.. nak sikit udang tu nampak sexy sangat dan mengiurkan....

Mat Gebu said...

Salam datin....semalam CM pi TESCO Kulai, sekali masa soping2 dgr lagu henggeris yang sama macam blog datin, terus ingat blog datin (ulang sekali lagi..."blog datin yea"...hahah)..lepas tu masa balik lalu depan kedai jual buku/majalah, ter nampak lah buku main masak2 Datin, ada jual kat situ...next time CM rembat eks..

~azillakhalison~ said...

akak,miso tu ape ye?

Shahriah Abdullah Novelis said...

QR tq dik akak masak tak banyak sikit2 aje tu cuma makan berempat aje dik... wahh buka apa petang tadi tu?

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Amie.. siap awal Kak Amie nak berjalan kononnya sekali tak jadi malas hehee.. haah sabah buka awal kan..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Balqis cayang hehhe... udang tu senang aje nak buat dik.. memang sedap..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hahahahaa wahhh maknanya diri ku ini sentiasa di dalam hati TSCMG hehhee.. tq so much TSCMG.. waduhh terima kasih yaa.. emboii mana alamatnya tu?? kang sanggul nak di hantar gi mana sih hehehee... tang buku tu wahh ada juga di Tesco Kulai yaa.. nanti nak gi jengahlah gedikz kononnya hahahah hehehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Azilla cayang Miso tu sejenis paste yang di perbuat dari kacang soya kalau tak silap akak ada jual di pasaraya besar.. di bahagian masakan jepun bukan dari Malaysia tau hehe.. cari yang tanda halal.. ada.. sedap dik masam-masam gitewwww

adda syuhada said...

mak aiiiiii....sedapnya menu....ada lagi tak lauk ni..nk tumpang sahur nanti..kihkih..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Adda meh laa ada lagi.. akak tunggu heeheehe

azian said...

Ikan tenggiri jeruk tu yg jadi tambah nasi 2 pinggan....

Shahriah Abdullah Novelis said...

K Azian betul tu.. tu ler penyedapnya kan kan..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rohah cayang amik sikit2 masak sikit aje tu.. baki untuk sahur..:)

Salmi Khairil said...

hari2 akak masak cukup lengkap yer..saya ala kadar jer

zuwaidah said...

suka sangat dengan masak kicap...auwwwwwwwwwwwww

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ