ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, July 10, 2012

"Momma Masak Apa??"


Abang Amin : :D "Assalammualikum Momma..."

Mak Amin : ;) "Waalaikumsalam... Amin tengah break ke?"

Abang Amin : :D "Amin baru habis kuliah, petang tak ada kuliah." <<masa tu baru jam 11 pagi bersamaan 10hb Julai 2012.. amboihh detailednya :D

Mak Amin : ;) "Ohh.. dah makan?"

Abang Amin : :D "Belum tak lapar lagi. Momma tengah buat apa?"

Mak Amin : ;) : "Tengah masak ni..."
<<sambil menggoreng di kala itu sambil Hp celah telinge :D

"MOMMA MASAK APA??"


Ayam Goreng Briyani Masala :D


Semuan bahagian peha.... garing, harum baunya dan enak, lazat dan puzat! :))

"LAGI MOMMA MASAK APA??"


Nasi Goreng Sempoi :D


Dengan hirisan buah tomato ceri, timun muda, ikan bilis goreng, sayur kacang buncis semuanya ku satukan di dalam Nasi Goreng Sempoi :D aka Nasi Goreng Kampung berisi :D

Jom! Masak!

Ayam Goreng Briyani Masala :D 


Bahan-bahannya :


6 ketul peha ayam segar di kelar-kelar,
cuci bersih dan keringkan dengan tisu dapur


Serbuk Briyani Masala 2 sudu besar
*ada jual di pasaraya Maideen*


Perapkan :

Peha Ayam
2 sudu besar Rempah Briyani Masala
3 sudu besar tepung beras
garam secukupnya
1 sudu besar gula
2 sudu perahan jus limau nipis

CARA :

Gaul sebati bahan-bahan di atas dan perapkan selama lebih kurang 3-4 jam, semalaman lagi sedap :)
Panaskan minyak dan gorengkan ayam dengan api sederhana sehingga masak atau keperangan!
Angkat dan hidangkan!!

TARRRAAA!!!

Ayam Goreng Briyani Masala :D


Mudah, ringkas dan enak!
lazat dan puzat! :))

lawankan pulak dengan....

Nasi Goreng Sempoi :D


inilah yang sempoi dan terbaik!
di kala sibuk dengan pelbagai urusan... :)

Kisah sambungan.....

"LAGI MOMMA MASAK APA??"


Abang Amin : :D "Wow! Sedapnya Momma masak hari ni... Momma... boleh tak Amin balik rumah hari ni???"

GULPpppp... dah pulak... mujur kolej Abang Amin tak jauh... sejam dah sampai rumah dah... ;)

Mak Amin : ;) "Sebab apa Amin nak balik? Esok tak ada kuliah ke?"

Abang Amin : :D "Ada.. Amin nak balik sebab nak makan nasi goreng dan ayam goreng tu.. boleh?"

Perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... masa tu macam nak melalak pun ada *mengade* pun yerk :))

Maka baliklah Abang Amin.. semata-mata setelah bertanya...

"MOMMA MASAK APA??"

:)) ;)) :))

Sekian kisah... "LAGI MOMMA MASAK APA??"


my desserts after lunch.. Vanilla ice cream top up with banana, choc sauce, sprinkle with choc rice and bla.. bla.. sedap ngko aii... :))
*makan tanpa berkongsi dengan sesiapa* bagus kan :D

Blogs yang BER~UPDATE KLIK DI bawah, Tq..:)



dan satu lagi blogs BER~UPDATE.. klik bawah TQ... :)




Terima kasih buat semua teman-teman yang sudi meninggalkan jejakmu itu.. 
Insyallah malam nanti i akan memulakan misi membalas kunjungan.. Insyallah.. tunggu yaa.. cayang dia muahzzzzz :)


Patutlah masa nak memasak tu semuanya i masak lebih.. ayam lebih dari 4 ketul.. nasi lebih setengah pot.. kisahnya... Abang Amin nak balik... Syukur Alhamdulillah... :)

Assalammualaikum.. Jumpa lagi nanti ya.. Insyallah...

TATA!!

30 comments:

Amie said...

Sha,
bila baca Abang Amin tanya momma masak apa, pertanyaan itu sebenarnya sama dengan pertanyaan anak bujang Kak Amie yang kedua. Setiap kali pulang dari sekolah (petang) dia akan meluru ke dapur dan terus tanya...mummy...mummy masak apa? Perkataan yang sama itu diulang setiap kali pulang dari sekolah, dan setiap kali itulah dia terus meluru ke dapur. Sekali-sekala kalau dia tiada di rumah (pernah tahun lepas camping di terengganu selama seminggu), rasa rindu sangat nak dengar suara itu...
Ha ha hahh lupa nak komen... ayam goreng tu sungguh menyelerakan walaupun ringkas saja cara penyediaannya!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Kak Amie aka Mummy.. ya betul tu.. anak2lah yang membuatkan masa kita di rumah ni penuh dengan cerita sepanjang masa.. bila tak de.. teringat2 kat mereka... balik akhirnya hehehee...

Ayam goreng tu memang simple dan sedap! kena try kak Amie.. cayang dia.. nanti sha balas kunjungan yaa.. malam sikit.. Insyallah muahzzz

~azillakhalison~ said...

wauu great momma la kak sha..hehe :)..

kak sha nampak cam tembom sikit la hehe...

Rai said...

kak,
simple je resepi ayam goreng tu kan..boleh cuba...saya pun kalau telefon mak sibuk tanya mak masak apa..hihi.. biasanya mak akan jawab..ala masak mudah2 je..sbb dia takut saya terliur..tak padan kalau nak terbang dari shah alam ke johor semata mata nak makan mak masak kan..waaa..

bestnya kalau dapat duduk dekat dengan emak kan (tak padan dengan da kawin da beranak pinak...hahaha)

AIN NAZRI said...

akak.. ayam paha goreng itu nampak sodappp jerk.. nyum nyum.. rugi x dok sebelah umah akak.. ekekeke

ilahjy said...

wajah yang cantik pandai menulis dan pandai memasak..ermmm kagum sungguh..semoga sha sihat sentiasa dan dpt meneruskan kesemua aktiviti... seronok kakilah tgok...

Yatie said...

Assalamualaikum Sha,
seronok dngr perbualan anak dngn mak ni...samalah Sha, kalau anak tepon tulah yg ditanya, mama masak apa arini..lagi..lagi...tapi seronokkan..bila dah berkumpul kat umah pun mcm tu gak, mama masak apa...lagi..lagi..he3...sedapnya, tak sabar nak makan..esok masak lagi ya.....kih3 dah ikut berdialog plk akak ni...

btw ayam goreng dan nasi goreng sempoi tu mmng menyelerakan sungguh..suka menu mcm ni, makan panas2..fuhhhh berpeluh2 dibuatnya..maunya bertambah2 nasi dan ayam goreng...kan..

Siti Nadira said...

bukan setakat abg amin...saya kalau dengar menu camtu pon nak balik gak..hehehe...

Qasey Honey said...

momma masak ape tu...hihi...

slm rindu Kak Sha cygggg...lama yer kita x ketemu...

sedap la kesemua makanan kt ats tu...sib baik jauh...klau sblah umah dh dtg btandang dh bawak perut kosong...hehehe...

ibundo said...

sha.. harum bau ayam tu sampai ke rumah bundo ni. kebetulan petang tadi anak yang kat kedah telefon bertanyakan pertanyaan yang sama. Mak masak apa!!!

~Sweet Honesty~ said...

lagi mama masak apa?? hehee..kelass kau kakk..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Wah Momma masak ayam erk??? Ni Love sudah mari nak terkam ayam tu! Hahaha..I'm a known chickenlover that too fried chickens! So, am grabbing all with a plate of rice...hehe :)

inahar ali said...

fuiyooooo shaaaa..ni bukan momma amin jek yg melalak tp akak pn tangkap nanges tgk nasi goreng ngan ayam masala tuh..meletupss uu!

Bicara Kak Noor said...

Salam Sha cayangggggggggggggg
lama nya tak singgah sini nak dengar suara Sha yg lemak2 merdu tu,hari2 akak yang tanya anak2 nak masak ape hari ni hee sbb mama nya ni dah tak tau apa lagi nak masak kalau ada idea anak2 apa yg diaorang nak makan mesti diaorang makan banyak heee
sama jugak dengan Amie lupa nak komen sedap tu semua yg Sha masak bila lah boleh tumpang makan ya..

Amelia said...

Hi my dearest Sha,great momma who cook with love. Rindu you leyy..take care cayang, jangan over stress, over work.

Semua nya sedapss.... sampai kena tambah nasi especially itu ayam goreng buat I terliur. LOL

Ini kalu jiran dengan you,ari2x bawa mangkuk tingkat nak tapau, hahaha

Jumpa lagi, byeee..... muahhhzzz....................penyek you sikit jadi tak cam apam. LOL

kasihredha said...

salam sha cantique
ohhh abg amin dah start belajar ye...bertuah abg amin ada momma yg terer masak. Sure rindu je nak balik makan kat rumah.

rahel said...

Salam Kak Sha...
waduh2...ayam goreng beriani masala yah..gue mau makan 3 betis ayam..bisa nggak?..hihi..ayam goreng tu sangat menyelerakan...telan2 liur la pulak..

NAL said...

Thanks Kak Sha sebab singgah blog NAL..nak request boleh tak ? Actually, Mak NAL suruh tanya resepi pelbagai jenis sos..NAL pernah tgk masa masterchef dulu, Zamir byk hasilkan sos2 pencicah..kalau Kak Sha ade any resepi sos boleh share kat sini tak?

Si Matatajam said...

Memang sempoi la k.sha... I like..l

Wani said...

salam kak sha masak apa/? nanti masak sedap2 lagi ya ;p .. simple nya menu tapi menggoda blh meleleh air liur ni tau.. mujur ler abang amin dok dekat.. boleh ler merasa air tangan mamanya lagi..

Salmi Khairil said...

sedaplah Amin dapat makan yer, bukan Amin jer cam tu kalau saya dekat pun confrim saya g terjah umah akak..hehehe

Sari Yusa Ibrahim said...

amboiiihhh, semakin comel celebriti kita Shahriah Abdullah... hehehe

Hari ini Rabu, 11 Julai 2012, momma masak apa?? Kita nak datang rumah, boleh??

zuwaidah said...

Sha, tengokkan resepi ayam tu...memang mudah kan..nak cuba lah. Digandingkan dengan nasi goreng tu..pfuhhhhhhhhhhh pasti berangkat hehehehhe

Kita pun peminat warna brown...yeahhh bak kata cik sari yusa...memang semakin anggun youuuuuu...i suka!!! auwwwwwwwww

Kak Nita said...

Salam Kak Sha,

Masuk aje kat dapur Kak Sya ni..teruih lapaqq....mcm2 adaaaa,sedap2 pulak tu....

Kak Nita said...
This comment has been removed by the author.
Kak Nita said...
This comment has been removed by the author.
~~zana@pb~~ said...

Anak akk, belum buka kasut dpn pintu dah tanya ibu masak apa. Tapi ibu tak masak tghari sb dia taknak mkn nasi sorang2. Dia mkn juga nasi goreng, roti canai, dll yg mengenyangkan.

Sha...nasi goreng sedap bnyk ikan bilis n cili padi, ayam goreng seketul......burppp kenyang:-)

Mas Sani said...

Bestnya....kita nak jd ank akk boleh? Hari2 leh mkn mcm2 menu....best..best..best....hihihihihi

Sy dh beli buku masakkan akk, best, gambar cntk, bhn2 smuanya senang dan mudah tp sofar lum try lglh hhuhuh jujur sungguh!

Norzie hany said...

Kalau masuk dapur Sha mmg terliur tgk masakan yang sedap2,walaupun sekadar nasi goreng sempoi....nampak sungguh menyelerakan.

zila norazila said...

salam sha...he heee terasa2 aq baca buku citer la pulak kan..momma antor la kak akk nie peha ayam tue..he hhee laporr sha..aiishhh cantik ko skrg sha..cute miut..:)

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ