ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, July 11, 2012

Sup Tulang Selangka Sinced 1984! Dan Demo Masakan 15hb Julai 2012


Assalammualaikum.. Apa khabar semua? Syukur Alhamdulillah... bertemu lagi kita di dapur maya i ni kan kan.. memang sekarang i sedang sibuk sangatt... namun begitu i tetap setkan jadual untuk berkongsi resipi masakan harianku buat semua teman-teman sekelian.. ya begiteewww :))



Apa yang kujanjikan semalam untuk Blog Walking di rumah kengkawan blogger yang telah meninggalkan jejak akhirnya tertunai.. bukan sedikit masa yang kuluangkan tiap kali BW.. i akan singgah dan baca tiap baris ayat yang kengkawan tuliskan.. itu yang kekadang bila nak BW tu i akan tetapkan waktu yang sesuai kerana sekiranya i mula BW pada jam 10:30 malam dan ianya akan selesai kekadang tu naik sampai jam 1 am bayangkan! tak sia-sia kan :D sebab pelbagai cerita dan menu yang kengkawan semua kongsikan.. terima kasih kerana sudi berkongsi dan masih tetap sabar menanti kunjungan balas dariku... *walaupun ada juga yang i terlepas pandang.. Insya~ALLAH ada kelapangan semestinya akan ku jejaki nanti yaa.. :)*


dan ini adalah hidangan yang i hidangkan buat keluarga tersayang... :)
dan kisah di sebalik menu ini akan kukongsikan pada semua sekejap aje lagi... :D

  1. Nasi putih
  2. Anak ikan cermin goreng kunyit garing-garing
  3. Sambal belacan ikan bilis goreng pedas giler!
  4. Ulam timun muda aww :D
  5. Sup Tulang Selangka Sinced 1984 *resipi dari Bondaku*
*kisah bersambung :D*

Satu lagi Demo Masakan dari buku resipi

Sajian Istimewa Shahriah Abdullah

bakal berlangsung tidak lama lagi..
i sharekan juga di sini.. kerana sebelum ni ramai yang buh komen cakap mereka terlepas info... :)
so sekarang dah bagi info ler ekk..:)




Demo Masakan Bersempena :

HARI KOPERASI NEGARA 'Malaysia'

Bertempat di : Stadium Bukit Jalil 
(kawasan parking BOOTH KARANGKRAF)

Tarikh : 15hb Julai (AHAD)

Tepat Jam : 2-3 Petang

Demo Masakan dari buku resipi :

SAJIAN ISTIMEWA SHAHRIAH ABDULLAH



Resipi apakah yang bakal Shahriah masak dan kongsikan buat semua nanti??


Sup Tulang Selangka Sinced 1984!


Sila betulkan duduk anda.. kerana i dah mula nak berkisah :))

1984 bermakna ketika itu usiaku baru sahaja mencecah 10 tahun aww.. muda dan sangat belia benor :))


Sejak kecil Bonda dan Arwah Ayah sibuk bekerja.. masa untuk kami bersama sangat terhad.. pulak masa tu Bonda kesayangan bekerja sebagai auditor di sebuah jabatan kerajaan, pergi awal subuh dan pulang hampir senja, kerana lokasinya agak jauh masa tu..:)

So boleh di katakan tiap hari sup adalah hidangan wajib buat kami sekeluarga.. TIAP HARI! << baca betul-betul bukan selang sehari yerk :)) ko bayangkan.. jemu tak sha?? ehhh tak pulak :D

Antara sup yang setiap hari Bonda akan masak *Awal dulu masa i masih kecik tenonet aww* masa tu i tembamBOM dan cute naa.. << kena tulis kalau tak you all ingat i kurus melidi macam nellysha muahahahahaa :)) :))


sup pipi ikan
sup ayam
sup kaki ayam
sup tulang ayam
sup daging
sup tulang selangka
sup sayur
sup bebola daging
sup kentang
sup telur
sup dan memacam lagi sup bla.. bla.. bla.. :))

sebab apa tau.. sebab mudah dan sebab Arwah Ayah sukakan sup.. so kami anak-anak pun sukakan sup *sebab tak ada pilihan* :)) :))


bawang goreng :/ ini yang paling i tak suka!!!!

apa taknya.. setiap kali bonda masak sup... i mesti kena mayang bawang kecil dan goreng bawang sehingga garing!
dan hasil gorenganku sentiasa rentung dan hangit! :D
hasilnya juga.. lengan birat kena ketil dengan bonda!

apa taknya sambil menggoreng main dengan kucing!
perghhhh... sampai laa bila nak goreng bawang tu i dok usap lengan i awww... sakit tawww :))


hirisan daun sadri wajib ada.. kalau tak ada.. hah! penat ke, malas ke, tak kuasa ke....

pergi lah ko kedai Pak Khalid hujung simpang tu.. kalau basikal pancit!
naik ler dengan kaki muahaahahaha... :))

tak pe.. tak pe..

dapat upah 10 sen! beli chewing~gum bau nangka!
baekkk punyer okeh! :D
so iktibar buat semua insident tu.. sampai laa.. i sentiasa stok daun sadri dan daun bawang dalam fridge! :))


bila ada sup.. mesti wajib ada anak ikan goreng.. dan sampai laa.. bila nak masak sup bonda tu.. i akan sentiasa ikut menu zaman kekanak i dulu awww... Tua sangat ke i sekarang ni?? :))


sambal belacan ikan bilis goreng bersama bawang buh cili padi bebanyak...
juga wajib ada ulam timun.. inilah kesukaan Arwah Ayah dan bonda dan kami sekeluarga apa taknya..
dah itu aje menu hari-hari muahaahahaaa :D


pedas, lemak, berdesing dan jangan lupa hirisan limau nipis, bila nak makan.. perahkan.. waduhhh... menu wajib mesti ada masa zaman kecik2 dulu... sekarang tidak lagi aww :))

Sup Tulang Selangka Sinced 1984!


500 gm tulang selangka *rebus sehingga empuk, tapiskan airnya dan ketepikan*

BAHAN-BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 cm halia
1 peket serbuk perencah sup *dulu masa kecik guna brand Adabi, sekarang i guna Brand Mak Siti! Aww*
1/2 sudu teh lada hitam
sedikit air

BAHAN TUMIS :

2 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
sedikit minyak

BAHAN LAIN :

3 biji kentang *belah 2/4*
hirisan daun sadri dan bawang goreng
1 biji buah tomato *belah 2*
2 batang celery *i tambah :D*
garam secukup rasa

CARA :

Panaskan periuk dengan sedikit minyak dan masukkan *BAHAN TUMIS* kemudian masukkan *BAHAN KISAR* sehingga naik bau.
Masukkan air rebusan tulang dan kentang dan renehkan sehingga kentang empuk.
Masukkan tulang selangka dan *BAHAN LAIN* renehkan sehingga kuah agak pekat dan sebati.
Angkat dan hidangkan bersama hirisan daun sadri dan bawang goreng!!

TARRAA!!!

Sup Tulang Selangka Sinced 1984!


TARRAA!!!

Sup Tulang Selangka Sinced 1984!


TARRAA!!!

Sup Tulang Selangka Sinced 1984!


TARRAA!!!

Sup Tulang Selangka Sinced 1984!


*tak kuasa nak taip* :))





Props yang i gunakan.. surat khabar lama!!
:)) :)) :)) dulu masa kecik walaupun meja ada beralas.. mesti bonda suruh alas dengan surat khabar.. dengan motto "Habis nanti alas meja kerawang Bonda!" ya begitewww... sekarang tidak lagi! :D


Teera and Temel baru di lepaskan dari kandang.. wajah penuh tak puasa hati!!!

tak mo kawan! :))

TARRAA!!!

Sup Tulang Selangka Sinced 1984!



sekian sahaja menu dan kisah panjang berjela hari ini..:)



Assalammualaikum.. :D

TATA!!

25 comments:

Kak Nita said...

Assalamualaikum Kak Sha...
Mmg kombinasi yg sangat sesuaiiiii....pasti tambah nasi dua/tiga kali nih!hehehe...

Zaliedana said...

Assalam kak sha,wah sup tulang best tuh,mkn lak ngan timun n sambal belacan ikn bilis yg pedas tuh,maunyer keluar air idung bagai,akak bgus gak lengan smp berbirat tuh,kan hikmahnyer akak dh pndai memask,hehe..
psttt kak sha bonito flakes n nori utk wat takoyaki tuh sy beli kat jusco kak,mmg semua cawangan jusco da bhn2 utk maknan jepun nih,trylah cari n wat sendri kak,mmg berbaloi2..murah n sedap..

kkida @ 1001resepi said...

Salam Sha,
Insyaallah, jika tiada aral kkida nak datang tengok Sha demo masakan kat Bukit Jalil ni nanti...hope kkdia can make it...:)

Shellya... Kami Gembira... said...

sedap tu.. terliuqqq.. adikmu tgk tau.. waaaaaa... :))

wawa syaida said...

salam akak...wawa dah gi cari buku resipi akak kat popular komtar...tapi tak de la...huhu kat mana ye leh dapat

Papa-NtiQ said...

terliur la saya nengok sup tu!

zuwaidah said...

ohhhhh tidakkkkk tidakkkkk...teruja bebeno tengok menu yang simple yet menyelerakan...boleh ku coba di hujung minggu ni ya gitewwww (opsss) hihihihihi

Mamasya said...

Salam Sha.kalau sup tulang...letak bwg goreng dan daun sup.....enak sungguh...tak mkn dg nasi cicah dg kuah rotipun sedap.
Shaa....moga demo masakan berjalan lancar...

Salmi Khairil said...

nak sup cikit..

Rohah said...

wahha kak, tangkap leleh menu ni, tetap menjadi pojaan hati sup macam ni...siap ada brand in lagi:"since 1984'...darjah satu saya masa tu..

Aziela said...

Salam perkenalan. Segannya sebenarnya nak drop komen di blog orang glemer, tapi saya nak minta halal resipi yer, sepanjang saya jenguk ke sini. Tersangatlah menariknya. Especially the combination.

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam rindu Sha!!
cak!! mana sha nie??? hehehe

wah menu sup tulang selangka!! hebat jgk tgk resipi.. kesian kan kena piat sampai lebam2 lengan..tapi bila difikirkan itu semua ada lah kebaikkan kite jgk.. kalau tak disuruh waktu time kecik2 rasa2 nyer sampai sekarang kita tak akan tahu nk masak kan Sha...

sambal belacan ikan bilis goreng bersama bawang mmg blm pernah mama buat sha... ada ltk belacan tak? ingat nk try lah mcm sedap g2 perah ngan limau!!

yan's cottage said...

salam sha......
mmm....!!!!menu yang sha masak ni...
sesuai sangat untuk berkelah hujung
minggu ni kat sungai pula tu.....!!!!

Amelia said...

Hello, hello... my dearest Sha, apa khabar? Baik? I tengok you betul betul sibuk tapi jangan over work tau. Need plenty of rest and don't forget drink lots of water.

Your menu semua sedapssss meletupsss, I nak tambah nasilah. Lepas makan your sambal belachan & sup tulang I balik pondok makan dessert dan minum air limau. Esok baru diet, tapi kita blog pasal makan cam mana lah nak diet?hahaha

I ada simpan air limau dengan coconut lime square untuk you kat pondok I. Pilih sendiri mana satu you mau tahpau. :)

Jumpa lagi cayang, muaaaahhhzzzzz.....penyet yo.....hahaha

Mat Gebu said...

Salam puan/kak/che puan/datin...boleh?...

Serius terhibur baca apa yang akak tulis....salam kenal dan minta maaf dari saya, sebenarnya dah skodeng blog akak lama gak..cuma ai segan nak komen...boleh?..hehe...Terima kasih atas komen akak di blog saya tu yeaa..Saya ni blogger masak2 cap ayam je kak...ayam hutan...

Choco Ani said...

Wah Wah 1984 ya Shaaaa pasti sangat lah adorable Sha ituhh.. sup ini juga antara kegemaran Arwah abah Kak Ani.. sedap nya.. sruupp srupp tntu kuah sup nya yumiiiehhh sgt ;)

zila norazila said...

sha..dah 3 kali kesini..nk komen menu nie..aisshh time snd slow melow btl net kt opis tu..mgkin mendung kut..time tu kita darjah 4 kan..he heehe ko dh teror masak sup erk..aq strt masak nasi darjah 3..lauk2 berat menengah la..he hee darjah2 masak goreng2 jew pastu sambal belacan.:)..dh lama sha x mkn ikan cermin..dulu arwah ayah aq jual ikan..ikan cermin nie hari2 kitaorg goreng..aduss rindu pulak saat tu..bila dia dh x ada nk mkn ikan cermin pun dh malas..sbb takut terkenag2 la pulak..sha kirim salam kt mama erk..aritu tgk pic dia time demo buku kt ALAMANDA..wahh dh lain tul dia kan..nampak cam dh x tinggi ..hehehee

Mas Sani said...

eh samalah kak...mama sy walau meja dh beralas mesti kena alas surat khabar gak sbb pe? sbb takut alas meja kotor hihihi

apa2 pun sup tulang tu memang nampak mamtoppppppp! :)

Nur-nba said...

Perghhh sedapnya.. :) Kak Sha, awat takde sambal kicap..

Kak Sha memang rajin dan pandai memasak.. :)

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

tu diaaaaaaaaaaaaaaaa cheq dok telan ayaq lioq ja ni tgk semua menu tue...sedapnyer....hat ikan goreng tu paling berkenan hahaha

Eny Yusnizar said...

sedapnye.. saya pun suka mkn sup.. dapat sup dan telur goreng dadar pun dah cukup happy heheheh

Puan Hazel said...

k.sha, tetiba rasa lapor je...:) ala, xde jodoh lagi nak jumpa k.sha, 15hb ni dah ada plan baek punye..:) xpelah kita save the best for the last! hahaahahah..

AIN NAZRI said...

alahai sedapnya.. suka nyaa.. nyum nyummmm... ain suka makan sop jugakss

gerhana luka said...

ohh camni rupanya ya cara Kak Sha Masak sup tulang lain kali nak ikut cara Kak Sha, saya buat tak tumis terus buh semua bahan dalam rebusan tulang. satu lagi saya teringin sangat nak buat sup ekor yang sebijik macam kat kedai tapi tak jugak berjaya dua kali buat dah tapi tetap rasanya tak serupa :((

Subhie Arun said...

sedapnya..lama tak makan sup tulang..tgk terliur shja..hahahha

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ