ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, July 19, 2012

Mood Puasa Sahur Dah Mari!! Asam Rebus Nenas dan Kengkawannya juga, Ya, giteeww


Assalammualaikum, :) Wahh mood bersahur dah mari :D ini lauk dinner i petang nanti, walaupun sekarang dah petang pun :))
Lauk dah mula ala-ala mood sahur tu belum berbuka lagi tu.. ringkas tetapi menyelerakan tak giteew? ya, gitewww... :D


Lawankan pulak dengan kerang rebus... perghhh meratah sambil cecahkan dalam kuah cili kicap... terus menyengih macam kerang tu jugak... tak pun macam ni >> :D


Gorengkan pulak dengan anak ikan cermin yang segar baru naik dari laut.. goreng garing-garing.. perghhh.... sedap :))


Props yang i gunakan kali ini..
telur ayam segar gred A dan juga raga ;))


Resipi kerang rebus ala sahur :D

Bahan-bahannya :

1 kg kerang *cuci bersih*
3 ulas bawang putih *tumbuk renyah*
1 biji bawang merah *tumbuk renyah*
2 batang serai *titik*
sedikit air dan garam secukupnya

CARA :

campurkan kesemua bahan-bahan dan tutup dengan penutup periuk.
Masak sehingga mendidih dan angkat!
sedia di hidang!!! :)

ASAM REBUS NENAS IKAN CERMIN


BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 cm halia
2 cm kunyit
3 batang cili merah
1 cm belacan

BAHAN LAIN :

5-6 ekor anak ikan cermin *siang dan cuci bersih*
1/2 biji nenas *potong kecil*
2 keping asam gelugor
700 ml air
gula dan garam secukupnya

CARA :

campurkan air dan *BAHAN KISAR*, asam gelugor dan renehkan sehingga mendidih.
Masukkan nenas dan renehkan lagi sehingga nenas empuk.
Masukkan ikan dan sesuaikan rasa.
Angkat dan hidangkan!!


Awal-awal Pak Habibi dah belikan i telur dengan motto takut kehabisan stok!
bukan sikit okeh! 3 tray! perghhhh ;))

______________________________________________________


BERITA KUIZ :D

Kawan-kawan mana yang belum join tu marilah join, hadiah semakin bertambah-tambah :)

Belum terlewat kerana tarikh tutup dua minggu sebelum Aidilfitri kiranya sebelum raya you all dah beraya dulu dengan pelbagai jenis hadiah :)


Dan tiada yang terkecuali, baik blogger baru atau pun lama..:) dengan motto :

 'Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew' :D



gambar di atas tu beberapa hadiah terkini yang baru ku masukkan... ada banyak lagi..
yang mana baru nak mula tu, dan nak tahu hadiah apa..


:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:

BERSEDIA UNTUK SOALAN YANG KE~6?

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


Selamat meneka.. kumpul dulu soalan dan jawapan tunggu bila kuiz dah TAMAT.. dan untuk makluman.. bersedia untuk SOALAN YANG KETUJUH hari ini jugak!!!! tungguuuuuuuuuuu

pstttt.. selamat mengira telur tu yaaa.. :D ada jawapan pilihan.. pakai dadu kalau tak dapat kira! :))

Assalammualaikum... jumpa lagi.. :)

TATA!!

17 comments:

Delima Zamrud said...

D5 suker sgt asam rebus adehhhhhh.... slalu nk buat but xpenah menjadik uwaaaa tgk masakkan sha nie adehhh meruntum jiwa sungguh...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Delima cayang cuba try resipi ni sebijik2 gerenti jadik yang penting rasa manis, masam pedas mesti ada... cecuba cecuba..:) psst join ler kuiz mudah tu..:)

Amie said...

Sha... telur menyorok nak kira juga ke ha ha hahhh banyak tang terlindung tu hi hihiiiii

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hahahaha.. Kak Amie kalau susah nakkira tak pe guna dadu teka a,b atau c heheehehehe

shazrina said...

nak juling mengire telur ni kak sha ..sebaik ade bagi pilihan jawapan, leh main baling dadu ..hehehe

shazrina said...

psstt - thnx sebab join page kite ..bertambah le sorang follower ..hehehe

quinnie said...

mencabar juga soalan telor ayam kak sha ni..nak2 tang tersembunyi tuh..kekekek...kira bukan letak satu tray la ni ye kak sha...kekeke

CitarasaKu said...

salam shariah....lama saya tak jengok sini...haaa banyak yang terlepas. Asam pedas memang sedap time bulan puasa.dan apa apa yang simple hehe. Kita tunggu biskut shahriah pulak...Selamat Berpuasa..

Emma said...

tudia, kira jangan tak kira, yg ketujuh bersedia kira kerang pula.kih kih kih..mahu semua punya sengih macam kerang tuh.....mana tah dadu i nih....

Zefa NorAsmara said...

Tgu punya tgu punya tgu x keluar gambar. Komen dululah, nanti dtg blk tgk soalan. Ya gitewwww?

Asyifa Mustaffa said...

sy dah dpt agak dah....!
lum kuar soalan lgi...sy dpt tangkap...K.Sha mesti suh kira bape biji itu telor......hehehe...

wokeh...bye...time nak menjawab nih...!!! gigih sesangat........!

~azillakhalison~ said...

auw...soalan u..hihi..ape pon asam rebus memang sedap..asam rebus lade cili ikan duri pulut kegemaranku kak..adehhh terus teringt kat mak,die selalu masakkan time balik kg..

Amelia said...

Hi. my dearest Sha. wah.. yang ini pun sedap boleh makan sampai kuah pun minum sekali. LOL

Bestnya kau berjiran dengan you, I bertangga kat umah you ari2x.hahaha

Wooooowwwwwww hadiah semua banyak menarik. I dengar ada kereta?? hahaha
Ada kereta gua mau join ley....

Have a nice week ahead, regards. cayanggg..................you with hugs and love.

Salmi Khairil said...

berpinau mata mengira telur..huhuhuhu

Allene said...

kecur air liur tengok asam rebus tu.... selamat berpuasa kak...

kak, cmner nak join contest klu da termiss soalan kuiz, tak phm la... teringin nak join, tapi tak reti.
p/s: orang tak pernah join G.A :)

Shasha Yacob said...

nasib soalan dia senang sikit hehe. tengs akak. ))

Solehah Shamsuddin said...

waa pening pale kira telur ni..jenuh kna byk imaginasi ni

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ