ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, July 24, 2012

Tips Dan Menu Berbuka Puasa 24hb Julai 2012


Assalammulaikum, :) Apa khabar semua? Wahh nampaknya hari ni dah masuk puasa yang ke-empat buat semua umat islam yang berpuasa. i setakat ini masih segar dan bugar... masih tenang aje.. nampak beskot kering dalam balang kaca tu pun... elehhh langsung tak kecur.. tak tahulah esok lusa! :)) *gurau je* :D



Cuma sekarang ni kepala i ada senoneng cikit.. :D apa taknya awal pagi tadi lepas selesai menguruskan segalanya.. i dok ler menyusun buku-buku kat rak sana tu hah.. lepas tu ku snap gambar karya-karya i tu kan. Macam-macam angle yang ku snap.. buku-buku ku susun berderet, jap terlentang, jap berdiri... bukan buku tu aje i pun sama naik! :)) Untuk apa? eishhh hadiah untuk kengkawan yang join kuiz terkumpul.. 

''Lebih Ramai, Lebih Meriah Dunia Blogging Kita Semua, Ya, Giteew :D'


Petang sikit nanti baru ku update hadiah-hadiah di atas tu...


Menu Berbuka 24hb Julai 2012


  1. Pasta Penne goreng daging/ sup << tak confirm lagi :D
  2. Nasi putih *request by my Pak Habibi* melayu betul kan :))
  3. Sambal Tumis Ikan Bilis *semalam punya* :D
  4. Roti Bakar Sambal *rupa macam mana tak confirm lagi* :D
  5. Donut Bakar Salju *yang ni pun rupa macam mana tak tahu lagi* :D
  6. Air Teh Tarik *wajib ada* :D
  7. Air sejuk ~Air Sarsi bancuh baik punyer! :D
  8. Kurma *wajib ada* :D
Itu sahaja menu berbuka i petang nanti, resipi dan gambar petang nanti baru i share ya. ;)

TIPS DI DAPUR :



Tiba bab ikan. Okay setiap kali Pak Habibi balik dari pasar beli ikan segar. i akan terus siang dan asing-asingkan ikan mengikut kategori. Contohnya kalau untuk goreng i akan asingkan di dalam sebuah bekar. Untuk masak berkuah macam gulai atau kari, satu bekas lagi.  Kemudian i akan agihkan untuk masak berapa hari. Selepas itu i akan masukkan di dalam plastik berzip macam gambar di atas tu. Bila nak masak tinggal ambil dan defrost dalam microwave. Bila bulan puasa i tak defrost ikan/ayam/daging tetapi i keluarkan awal pagi selepas bersahur dan tutup dalam bekas bertutup, takut nanti tinggal plastik, takut di larikan kucing! :))


Ikan goreng pulak, kalau ikan untuk di goreng i akan asingkan dan lumurkan dengan garam kunyit atau apa jua rencah ikut mood i nak buh perabah apa :D lepas tu i akan agih-agihkan dan masukkan dalam plastik berzip seperti di atas tu ya. So kalau ada tiga bungkus ikan yang siap di perap, bila nak masak tinggal ambil sebungkus dan selebihnya untuk hari lain, ya, gitewww :D untuk bersahur juga cara begini sangat ler membantu..:)


gambar di atas tu, adalah daging kisar yang telah i keluarkan dari peti sejuk untuk masakkan i berbuka petang nanti. i tak rendam atau defrost dalam microwave, i just keluarkan dan tutup dalam bekas. Sampai dekat waktu nak memasak berbuka tu nanti.. dah cair dah.. wahh giteewwww.. ya giteeew :D


Awal pagi i dah mula menguli doh, tak banyak yang i buat, sikit sahaja. Uli dan perapkan sehingga adunan naik berganda-ganda :D lepas tu sekejap lagi dah boleh gentel dan jadikan Donut Sambal Bakar dan Donut Bakar Salju... wahhh... sedapppnya.. OOpss kurang pahala puasa :D

~SEKIAN TIPS DAN MENU PETANG NANTI~

:

:

:

:

:

:

:

:
:
BERSEDIA SOALAN KUIZ TERKUMPUL YANG KE~19??

:
:


:
:


:
:


:

:

:

:

:
:
:

:

:


:
:
:
Mudah aje tu kan kan.. kacang je tu... ;)

Assalammualaikum.. Jumpa petang Nanti.. Insya~ALLAH

:

TATA!!


9 comments:

~azillakhalison~ said...

nnti update resepi ye..cepat2 b4 balik umah..hahaa snang nak pi beli bahan..donut bakar tu :p

Asyifa Mustaffa said...

dah siap menunya tuk ptng nie...menarik !
sy plak tgh dok pikir ni kak...nak masak itu..nak masak ini....mcm2 plak...:)

~azillakhalison~ said...

http://azillakhalison.blogspot.com/2012/07/4-ramadhan-lebih-ramai-lebih-meriah.html

update lagi :)

ibh_sue said...

Baru perancangan tu..Dah terbayang2..Tu belum lg akak posing gambo yg dah siap tu..Kompem terliur..Heeee

Qasey Honey said...

slm Kak Sha...wah mnarik...dh siap susun 1 persatu resepi utk bbuka nti...ok jugak la idea akak ni..nk tgk hasilnye ptg nti...

zuwaidah said...

menu brbuka kak zu sekeluarga hari ni, makanana semalam masih berbalance lagi...so panaskan saja...jangan membazir kan. nasib en suami ok gitu

sue47636 (ADDA) said...

thanks yea..bestnya resepi akak masak..memang berbakat........

Phong Hong said...

Wah! Menu berbuka pun ada draft. Kadang-kadang macam tu lah ye, tak sure stail apa nak masak.

Shasha Yacob said...

novell tuuu. i loikeee . nak baca kak shaa. :)

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ