ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, July 23, 2012

Hidangan Berbuka Puasa 23hb Julai 2012


Assalammualaikum... :) Selamat berbuka teman-teman semua :)

Masak untuk berbuka petang tadi siap awal, nak menyiapkan satu pemanis petang tadi.. perghh.. nyaris i tertido celah tong gas tu hah! :))  nak tahu pasal apa?

Ya, pasal kuih Cik adik Cara Manis Warisan tu ler.. :D
i teringin sangat nak makan kuih cara manis..untuk berbuka, so i telah mengais dapur kawan kita yang sorang ni kan..
semua orang kenal punyalah.. baik blogger atau pun bukan blogger :)




Kuih Cara Warisan Dari Dapur Tan Sri Cik Mat Gebu :D
ya, giteww.. :)

i pun baca betul-betul resipi dan arahan dengan niat "JANGAN SEKALI KO MENDERHAKA!" << cakap dalam hati :D

so baca punya baca.. okay mudah sahaja resipi kuih cara manis resipi CMG tu hah, dan resipi asal dari Kak Nannie, baru petang tadi ku add akak Nanie tu ya. Terima kasih ya Kak.
Buat TSCMG izinkan i kais dan copy paste resipi Kuih cara tu di sini pulak yaa.. macehh.. Hi!5! cikit.. :D


TSCMG tulis kat resipi dia... macam ni..

'Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima.'

wahhh... ikut arahan okeh... ku setkan api TAHAP MINIMA.. ALA-ALA KALAU KAU SANGAP! hah! boleh padam api tu :)) dan hasilnya.. bukan main lama benor nak ku tunggu kuih cara tu set... :))

memula membakar tu okeh lagi.. masuk yang kedua.. dan hampir nak terlena kat tepi acuan bahulu tu ku kuatkan api.. :))

Dan hasilnya begini ler ekk..


Cekelat di luar.. hijau di dalam :)) tetapi rasanya i tell you!

PERGHHHH.. meleleh air gula tu bila ku gigit.. bila dah berbuka ler ekk.. :D meh ler kita salin resipi mudah dan sedap ni yaa.. :)

Kuih Cara Manis Warisan




*TSCMG.. i minta izin copy dan paste aje di sini ekk macehh :D*

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa (nak sedap guna yang fresh)
2 biji telur
3 helai daun pandan
Beberapa titik pewarna hijau
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (bagi rasa lemak2 masin)
Sedikit minyak masak, untuk lenser acuan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Daun pandan dicuci, potong kecil dan kisar bersama santan, kemudian tapis. Satukan bersama tepung gandum, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi. Ketepikan sebentar.
  2. Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, bila panas kecilkan api pada tahap minima. Lenser sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (guna daun pandan yang dilipat, diikat dan diracik hujungnya).
  3. Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (kole atau teko) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
  4. Berhati2 keluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru. Hidangkan untuk minum petang.... Selamat mencuba..

TARRAA!!!

Kuih Cara Manis Warisan



Nampak tak gula yang meleleh celah kuih cara tu.. perghh.. sedap ngko aii!
lemak dan berkrim giteew..:)

Tq so much TSCMG dan Kak Nannie :)

Menu Berbuka 23/7/2012


Nasi putih :D


Sambal Tumis Ikan Bilis


i masak banyak sangat... untuk ku pelbagaikan dan untuk stok simpanan bersahur :D


Singang Ikan Selar Bersama Bendir


Masak kuah tu cetek aje.. masam-masam sikit waduhh.. :)


ikan selar goreng garing-garing.. 
tetiba terasa macam garing aje i.. :))


Pencuci mulut.. Kuih Cara Manis Warisan

Sekian sahaja.. menu berbuka i Ramadan yang ketiga.. Insya~ALLAH esok panjang umur i kongsi lagi resipi berbuka yaa..:)

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
BERSEDIA SOALAN KE ~ 18???

:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:


:
:
:
:
:
Laaa punyalah mudah soalan tu yaa.. cecewahh bukan semua orang tahu mengira benda berlobang tu  tau ;)

:
:
:


Assalammualaikum...

TATA!!


14 comments:

Yatie said...

Assalamualaikum Sha,
klakor dan terhibur akak dngn celoteh Sha ni..suka sangat..
sebenarnya akak demam dan selsema, sabtu ahad balik kmpng...tu yg nak join Sha asyik tertangguh je...maaf ya, bukan tak sudi..tapi keadaan tidak mengizinkan..ni pun berat semacam je kepala ni...tu yg sempat tersengeh lagi bila baca coretan Sha ni....tq buat akak terhibur....kih3..

ni kuih kegemaran akak, mmng kalau tak iye2 mmng malas nak buat sbb malas dok nunggu depan dapur lama2...mmng betullah tu wat kita sanggap jek..hah3...tapi bab makan, tak kira plk berapa dah masuk molot..kan...

Rohah said...

salam kak, dah lama x menyinggah sini...harum yaaaaa kuih cara ijo2 tu..mau 3-4 ketul rasanya..

Mas Sani said...

Sedapnya kak....mas plak yg telan kecur baca coletah akk tu hihihihi
Memang mudah soklan kuiz akk tu tp maaf mas xleh nak join, almaklum blog mas ni sekejab timbul sekejab tggelam, tp xpe mas bg sokongan pd kekawan yg join tu :-)

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha...amboiii kecur tgk kuih cara tu...tp nk buatnye tu yg xtahan nk mnunggu...hehe..mkn sedap aje...satu2 masuk ke mulut...

wah banyak beno kuiz soalan akak ni yer...hihi...masih sempat lg kan...nti QH join ehhh...kot2 la btuah lg..

Amelia said...

Hi my dearest Sha, Selamat berpuasa.

Wah... semuanya sedap2x....I nak bawa tupperware lah... LOL

Dah lama tak makan kuih cara....I nak 5 ketul cukup lah jangan lebih lebih sebab nak simpan perut kasi lapang sikit untuk esok.:)

Rajin buat kuih sampai hampir tertiton celah tong gas??? LOL

Senang singgah pondok I, bawa air tolong sirim bunga2x. Ini bulan I tak noti2x kat pondok, I very good girl tau. Tapi lepas Hari Raya tak janji, hahahaha

Nak balik pondok kejab, nanti I singgah lagi ya.

Have a great week ahead, regards. With hugs and love to you, muaahhhzzzz....................................

Nieza said...

Assalam kak Sha cyng, saya pun buat kuih cara juga untuk berbuka nanti. memang fav ni..sorryla kak saya tak sempat jon kuiz akak ni sebab dah tertinggal ketapi la. hari tu dok bz sampai tak bw pun.

ibh_sue said...

Asslmkum Kak Sha.
Tgk kuih cara akk ni..teringat yg kita pun ada acuan kuih ni. Mati la kalu cik hb tau nih. Jgn kena perli lg la..kikkkii..Masa nak beli bukan main lg..Tp sampai la ni, tak pecah dara lg acuan tu.kikikii

IBU GEBU said...

waduh, berapa banyak soalan sudah daku terlepas... nak join tapi tenet ku sangatlah lambat sejak dua menjak ni... gambar2 kakak ku yg sorang ni pulak besar2 nak loading menyangap jugak sama mcm tunggu kuih cara tu masak... hehe :) kak, resize sikit gambar tu bagi kecik sikit... insyaAllah akan ku gigihkan diri untuk selalu berkunjung ke sini sebab nak baca celoteh kakak ku yg vouge gedevast ini :)

~azillakhalison~ said...

aha..semalam buka baru anak sedare saye beli kat bazar kuih cara hujai ni..hehe..bile time berbuka..ermm makan pon tidak..hehe saya pulak xsuke kuih ni..haha...tapi meriah ye kak warne ijau tu...saya lebih tertarik dg ikan singgang tu...aduhh nyamannye

fazian.batrisyia said...

Kak sha...sy pun suka cara manis ni...baru 2 hari lepas terpandang acuan kat dapur umah MIL...dulu dah try buat..nanti senang2 nak gak godak lah....daun pandan lak takde...Ari tu dah tanam 2 kali, tapi baru nak idup dah rebah dibuat tempat tidur kucing hitam blkg rumah....syahid lagi pokok pandan sy tu...emmm....kesian

rahel said...

Salam Kak Shah...
wah..kan main lagi tayang kuih n sambal bilis..sedap2 semua naa...

zuwaidah said...

salam ramadan...lama tak singgah sini....bulan puasa ni..tiba2 je waktu pejabat menjadi lebih singkat, dan memang tak sempat nak berblog pun. Ini pun waktu rehat, wajib singgah hari ni.
sedapnya kuih cara. lama tak makan. kena buat sendiri la yek...kalau PARAM tak terasa nak beli pulak hehehehe

Mat Gebu said...

Nasib baik takde kuih "caras"..kan datin...kalau tak, habis lah, sikit2 kena caras.....hehe

Shasha Yacob said...

Hai kak sha. tadi jalan-jalan pi bazar, terinagt makanan yang kak shah buat. hihi :))

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ