ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Sunday, August 5, 2012

Juadah Berbuka 5hb Ogos 2012


Assalammualaikum... :)
Waduhh sepi seharian ni yaa.. bukannya mood nak mengupdate blogs ke sungai atau ke laut.. masih lagi ada di darat ni hah! :D
Tahu tak dari hari Sabtu memang i tak jengah langusung blogs.. cek email lagilah memang tak ku cuit.. wahh sibuk bebenau ke? idak ahhh.. tahu i kemana? muahhahahaa :))

Ada terconggol depan tv bersantai sambil beramal.. cecewaahhh... maklumlah bila dah pertengahan bulan puasa ni kan.. memacam yang nak di uruskan... mengemas rumah belum lagi selesai... bayangkan ada 6 buah bilik tidur yang perlu di kemas.. humban sana.. humban sini.. kain baju jangan cerita setakat ini dah 12 karong telah berjaya di kumpulkan.. rasanya lebih kot menjelang esok :)) kalau karong tu $$$$$$$ kan best.. :D

Semua kain baju itu bakal ku sedekahkan kepada yang memerlukan.. tiba bab kain tudung.. perghh memang tak bercuit biarlah dulu.. lepas raya nanti baru ku kemas dengan alasan... *malas* :D Sofa ada satu set dah siap di keluarkan dan Syukur Alhamdulillah ada dah yang cop! Sofa tu masih elok dan langsung tak bercuit pun.. cuma agak berlapok :D sebab dari jenis kain baldu.. tak kuasa nak ku simpan dari berhabuk baik bagi kat 'seseorang' tetiba lapang opis i :)) satu set yaa.. :) dah selesai satu perkara.. ehh banyak perkaralah yang dah selesai...

Mood nak membuat beskot raya pun dah mari.. heehhe.. tapi i buat beskot raya hujung minggu nanti dan bukan sekarang.. i suka buat beskot raya dah hampir nak raya.. barulah rasa nak raya.. <<apa punya ayat daaa..tapi sekali i bancuh.. henjut 12 jenis terus ya, giteww.... :D

Okay menu berbuka puasa 16 Ramadan 5hb Ogos 2012 ialah...


Nasi Putih :D


Ayam Lemak Cili Padi Permintaan Abang Amin, Abang Aemir & Nellysha :D



Yang serabut semacam penuh dengan bawang tu :))
Ikan Bawal Goreng Permintaan Pak Habibi :D


Tahu Sumbat Dan Kuah Kacang.. 
Permintaan si tukang menaip ni ler.. yakni i :D


Untuk Kuah Kacang :

1 cawan kacang tanah
2 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
3 tangkai cili kering
4 tangkai cili padi

*BAHAN-BAHAN DI GORENG*

1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar air asam jawa
gula dan garam

CARA :

Tumbukkan *BAHAN-BAHAN YANG TELAH DIGORENG* sehingga lumat. *Kacang tunguk separuh separa hancur*
Masukkan kicap, air asam jawa, sedikit air masak, gula dan garam.
Bancuh kesemua bahan-bahan dan sesuaikan rasa..
Hidangkan bersama tahu goreng, hirisan timun dan taugeh celur


sambal belacan,
ikan masih tenggiri jeruk dari hari tu tak selesai :D
dan ulaman jering dan petai juga haritu punya tak selesai lagi :D


Hari ni ramai di rumah berkumpul..
So beli kuih RM1 4 keping banyak sikit.. Alhamdulillah selesai Terawikh selesai semuanya :D
Nampak tak pau kampung tu.. waduhh setakat ni i belum jemu jelak lagi memborong.. sedap ngko aii :D



Syukur Alhamdulillah.. selesai sudah kerja membungkus.. hanya tunggu masa untuk di pos.. :D


Sekian sahaja..

Assalammualaikum..

TATA!!



18 comments:

Cheq Sue said...

akak nye menu bulan puasa ni kebaboooom sungguh... mesti seronok menikmatinya

bersama kak Es said...

baca entry ni kak ess yang rasa letih... waduh ! sibuk bangat sih :)

Shiela said...

Assalam Sha.. sedapnyerr semua kt atas tu.. akk singgah n follow.. jemput ke dapo akk jomm.. :)

ibh_sue said...

Asslmkum kak sha.
Bz sungguh kakak ku ni. 6 bilik nak kn kemas? Fuh! Letih tu, sue yg 4 bijik ni pun main hincut2 sikit2. X terlarat nak buat semua.
Apa pun x sabo nak tgk sekut akk utk tahun ni. :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cheq Sue menu simple tu yangg.. kuih aje beli.. mood memasak masih ada cuma agak ke sungai sikit manjang nasi ajelah jawabnya mudah nak sahur henjut sekali heehheeh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Es memang sibuk sekarang ni.. rasanya semua kengkawan sibuk kot sebab dah dekat nak raya hehehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Kak Sheila tq kak kerana sudi singgah.. sha dah folo blogs akak.. tq so much...:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Sue betul tu dik dah nak pitam dah ni.. tiba bab kain baju tu yang tak sanggup benor haiiii... tawakkal aje ni..main pakai masuk karong aje heheehhe

myda_ahmad said...

masih murah lagi yea kuih kt sana,kt bangi nie RM2 5 ketui je....dh x de dh yg RM 1, 3 ketui tu...

ibundo said...

salam sha. Lama tak menjengok jengok dapur sha ni. Bulan puasa ni memang tak terlarat nak meredah dapur orang ngee. Apa-apa pun selamat memasak, mengemas, berkebaboom hehe.. etc etc.

QasehnyaRania said...

mornink akak;)
best je kumpul ramnai2..masak pon sedap2 yer ;)

yang nak dipos..ada tak nama saya..hehe

Balqis Nazid said...

salam kak sha yang manis..

Aduh sedapnya tahu sumbat tu... geram sangat nak merasa he..he..

Sari Yusa Ibrahim said...

wah! kat mana tu ada lagi kuih RM1 - 4???

Qasey Honey said...

asslm Kak Sha cygggg...akak jgn lama sgt tau nk wt biskut raya tu...kang xsmpt la nk tiru...hehe...mmg xsabo nk tgk kuih raya dr akak ni...

tiera said...

same la kite...smlm buat tauhu sumbatjugak,,,hikhik,,,tp xde kuah kacang,,,makan dengan sos cili.,.,

FnF Simple Life said...

Salam kak sha... kain baju apa lagi... suruh anak dara suruh lipat...hehe... saya masa sekolah rendah mmg kerja tetap dah lipat kain tu...

kak sha dalam busy2 tu sempat masak sedap2 utk iftar... kami kat jepun ni pun mesti iftar nak nasik juga sebab waktu berpuasa nye panjang dan cuaca sgt panas... jadi kena berbka ngn mknan yg boleh bagi tenaga yg tinggi...hehehe...cuma sekali sekala je makan mee, roti.

Amie said...

Sib baik tahun ni balik kampung... tak le sibuk nak ngemas rumah... hadoiii terbayang betapa sibuknya Sh... tapi masak tetap diutamakan ye Sha!

Asmah Yusof said...

Salam k.sha cyggg...
meriahnya menu iftar...kerusi kat meja mkn tue ada yang kosong lg x ???nak duk skalik..hehhe

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ