ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, August 3, 2012

Mee Udang Goreng Basah Menu Berbuka 3hb Ogos 2012


Assalammualaikum... :) Dah masuk Ramadan Ke 14 hari ini kita berpuasa dan berbuka.... mood nak makan bila waktu berbuka tiba pun dah slow aje :D 
Memasak pun dah mula nak simple manjang aje... 
tunggulah sikit hari bulan main pakai beli aje... tak caya tunggulah :D

Apa pun hari ni i berbuka dengan hidagan yang cukup ringkas..
Masak Mee Goreng Udang Basah hantarkan rumah jiran dan bakinya makan sekeluarga sekali hadap selesai :D senang nak kemas meja.. untuk bersahur nanti makan roti aje.. nasi pun dah tak jalan lagi dah..
kuih-muih pun petang tadi Pak Habibi main pakai beli aje.. ingatkan sikit.. i tak ikut ke bazaar... sekali balik hah! hambik ko... dengan motto Pak Habibi..

"Semua yang i beli semuanya kuih yang you suka.."

AloloooOoooo baiknya dia...:)

Ya, giteew... tq so much Pak Habibi.. :D

MEE GORENG UDANG BASAH


BAHAN A

1 kg mee kuning *cuci dan toskan
2 biji buah tomato *belah 4
1 cekak daun kucai *potong 2 cm
1 cawan taugeh *buang ekornya

BAHAN B

KISAR SEMUANYA :

8 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 cm belacan
2 sudu besar ikan bilis

BAHAN C

400 gm udang saiz *M* Potong hujung kepala dan buang kulit tinggalkan ekor, senang nak makan* :D
2 biji telur *kocok

BAHAN D

1 cawan sos tomato
3 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar kicap manis
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk lada sulah

BAHAN LAIN :

minyak untuk menumis
gula dan garam
200 ml air

CARA :

Panaskan minyak dan masukkan *BAHAN B*
tumiskan sehingga garing dan naik bau.
Masukkan sedikit air. Dan didihkan sebentar.
Masukkan *BAHAN D* dan gaul sebati.
Sesuaikan rasa.
Masukkan *BAHAN C* setelah udang bertukar warna.
Baru masukkan pula *BAHAN A*
kacau sebati dan sesuaikan rasa.
Angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!

MEE GORENG UDANG BASAH


mau tak sedap.. kais mee terkait sekali udang.. waduhh.... enak bangat sih! :D


Murtabak special... Fav Pak Habibi.. beli yoUuu :D


WoHooOooooo my fav.. putu piring di beli dari sebuah kedai memang Fav i... ada jual di Larkin...:)
Lambat datang selesai.. Pak Habibi datang sebaik sahaja akak tu pasang payong! :))


Perghh ini juga di beli oleh Pak Habibi.. katanya kuih-muih Fav i..
Fav ke? sangat ler agaknya... bolehlahhh... :D

Sekian sahaja menu berbuka i pada 3hb Ogos 2012


Kepada Peserta Kuiz... ini yang sedang ku usahakan sekarang ini.. sampai naik sakit pinggang :))


Sekian sahaja...

Assalammualaikum...

TATA!!


13 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Sha sedap nampak mee tu, pendekata yg beli pun sodap ja apa lagi murtabak tu hehe malam2 ni lapar lah pulak..

Mat Gebu said...

Datinnnn..tayang2 mi goreng basah lah pulak....hmmm esok nak goreng mi jugak lahh...tapi, mi apa eks?...jeng...jeng..jeng....(aku pun tatau mi apa, sebab belum pi pasau lagik!..)

Amie said...

Tak habis-habis lagi ke bungkus hadiah sampai sakit2 pinggang tu Sha... he he heh mee udang goreng basah memang sedap Sha...
Tak apa Sha, kalau dah letih masak, sesekali beli aje atau makan luar aje kan...

Asmah Yusof said...

Salam k.sha cyggg...meh kita nak picit2 skit pinggang tue....mane la tau kalau2 dapat tumpang hadiahnya...hehe..asz xsempat nak join...huhu....BTW...suapkan segarpu dua meenya...kalau ada lg la..hehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Kak Noor cayanggg..murtabak tu memang sedap kak Noor sangat popular di jb harga pun meletop! RM9 sekping tapi rasanya waduhhhhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

TSCMG hhahahahaa.. ko belum pergi pasar.. tak pe... pasar sentiasa menanti TSCMG!!! kalah celebriti agaknya kalau ke pasar yaa... ada orang kenal tak? autograph please...:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Amie cayang baru selesai sakit memang pinggang ni hehhe.. tunggu minggu depan sha dah start post... jeng! jeng! jeng!

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Asmah cayanggggg... hehehee tak pe.. nanti kalau ada lagi kuiz join ehh.. lepas raya kot hehee.. nah! nganga mulut nak suap ni..:)

azian said...

Udang kat mee tu seksi la....hehe

ShimaSalleh said...

chaiyok! chaiyok!

Norzie hany said...

Mee basah ngko Sha....menggoda.

Si Matatajam said...

Amboi kak sha tayang mee goreng basah la ari ni... Terlioq tup tup...

~azillakhalison~ said...

wauuuwiii...shedappnye mee goreng basah kak

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ