ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, August 11, 2012

Projek Membuat Biskut Raya Tetap Di teruskan... Pengsan!!


Assalammualaikum :)

Serius i memang pengsan semalam tau.. kepenatan yang teramat! kaki bengkak.. tapak tangan jari jemari cramp! mujur ada dak kerempeng Nellysha yang ringan tulang tolong membantu susun beskot dalam botol..
Kalau Nellysha tak tolong alamatnya mesti i dah pengsan celah botol kuih tu! :))

Semalam i dapat buat 3 jenis biskut sahaja.. ada 2 jenis lagi adunan yang sedang berehat dalam peti sejuk nampaknya terpaksalah ku sambung sebentar lagi.. memang kepenatan sangat! luar biasa penatnya... lepas selesai buat kuih terakhir malam tadi.. kuih makmur... dengan aman makmurnya selepas selesai aje.. mata dah stim ala mata garfield... letak kepala terus tak ingat apa dah!
tak ada mimpi langsung! selalu ada :))


ini dia doh kuih makmur yang telah di peram selama sehari.
Ku gentel-gentel sebelum di masukkan inti kacang...


lepas isi inti menyepit ler pulak... bentuk daun.. daun apa tak pasti :)) hadoiiii..
pakkal aje ini memang biskut wajib ada dalam balang raya.. ku gagahkan diri membuat.. Fav i okeh..:D
bezanya tahun sebelum ini ada PA.. so segala kerja jadi mudah..
tahun ni buat beskot raya secara solo... penat mak!!!


ini pulak acuan kuih dahlia.. antara kuih wajib ada juga..
ini juga kuih fav Bonda tersayang.. so i buat juga dalam 2 adunan... demi bonda tercinta.. cecewahh
pastu meneran sepanjang proses membikin :))


Biskut Dahlia yang telah kuubah suaikan tahun ini menjadi..
Biskut Keronsang Bonda..
Ehh.. serius satu kerja pulak nak menatahkan apa kebenda atas biskut tu..
tetiba terasa macam kerja kat kilang kerongsang! :))
2 adunan juga.. mak toloOOooooOOOonggg!!!!
pasal kuih ni ler tangan i cramp!


Biskut buah-buahan atau mix fruits juga biskut wajib ada dalam balang tiap tahun...
biasanya i potong... hasilnya tak berapa cantik dan leceh sebab panas-panas nak kena potong...
sebab nak cantik punya pasal.. telah ku cetak satu-satu..
pastu satu kerja pulak nak ku tatahkan atas doh beskot..
dan tahun ini biskut itu telah ku reka cipta semula dan telah ku tukar namanya..
Biskut Permata.. ya giteewww :D


Apa pun projek membuat biskut raya dah masuk hari ketiga dan hari ini hari terakhir i buat biskut esok dah mula nak menghias rumah pulak.. target i rabu selesai segalanya menyambut persiapan hari raya..
Khamis & Jumaat i nak shopping!!!
wahh suka shopping last minit.. :D

Kepada teman-teman yang menanti resipi biskut tunggu yaa.. selesai aje projek biskut..
i akan mula snap gambar pastu baru dapat share kat you all semua..:)
Kepada yang meninggalkan jejak dan baru sahaja join blogs i ni..
Jutaan Terima Kasih.. Tunggu i selesaikan segalanya.. pasti akan kujejaki anda semua..:)

Selamat berpuasa dan berbuka..

Assalammualaikum..

TATA!!!

14 comments:

Amelia said...

Hellooo....hello................ yoohooooooooooo.........apa khabar? Aiyoh... lama tak singgah, sorry ya. Ni gua sudah senang nanti petang nak baca posting you yang I tertinggal keretapi.

Kuih you semua sedapsss....Kueh makmur yang paling best, lepas makan boleh ohhmmmm..... banyak buat? Kalu dekat gua sudah kaypohchi datang tolong you. Nasib anak you boleh tolong sikit sikit. Yang nak buat daun tu leche, kerja manyak.

See you later, have a nice weekend. With lots of love and hugs to you. muaahhhzzzz........................

kasihredha said...

nak booking buat menantu le anak dara sorang tu...rajin benor ...bagus2...kalau tak sure sha dah pengsaaannn celah balang beskot tu kan...hihi...kelakar le sha ni :)

Norzie hany said...

Kat sisi ada kuih makmur kegemaranku.Cantik betul kuih makmur Sha tu,kalau sis buat bulat2 aje tak pandai nak menyepit segala.

gerhana luka said...

best2 semua kuih raya tu, fav saya pun kuih makmur juga. kuih makmur yang cair dalam mulut sedappp

Nur-nba said...

Pergh memang mantap le akak ni.. Dah berapa jenis kuih ni? Nur tak mula lagi, kurang kerajinan la pulak..huhuhu...

Si Matatajam said...

Dasat ko kak sha..sampai pengsannnn... Isk2 Masterchef la katakan...sekali hadap sampai dua tiga jenis kuih raya nak kena buat... Kalau M, dah terguling rasanya ha ha...

Gya Duniaku said...

walopun nak pengsan or dah terpengsan, tapi hasil tgn kak sha tetap terbaeeekkkk...

Bicara Kak Noor said...

salam Sha
sorry akak lately busy bangat tapi tergodalah tengok makmur Sha yg hijo tu jadi inspirasi jugka nk buat ni sbb ada kelainan biasa nya putih bulat je kalau akak buat boleh lah tiru nnti

dapurCikWan said...

jeles2..dah brape balang biskut kak sha ni..huhuhu...rajin bebenornya si kecik nelly tu ye kak ;))

Phong Hong said...

Beskot you semua cantik-cantik belaka. Nanti Raya kang, I nak singgah jap, nak merasa beskot yang hijau-hijau tu....

mummy Ayda said...

salam shah,
cian shah sampai pengsan, take care ye, nasib baik ade little girl bantu......:-)D

CIK Y O N G said...

Adus akak..
sedap banget kuih itew!
kalau dekat udah lama Cik Yong order!

Salmi Khairil said...

banyak nyer biskut

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kita pun suka biskut makmur... mmg feberet selain tat nenas..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ